X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
Odpowiedz

WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023

Oceń ten wątek:
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2023, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom wrote:
    Od dzisiaj mam stresa zbliża się ten moment w którym mają dzwonić ze szpitala jak tylko zwolni się miejsce na patologii ciąży. Szczerze mogłoby się to ciągnąć jeszcze chociaż do piątku nie mogę sobie wyobrazić że nie będę z moimi dziećmi tyle czasu. Wiadomo do szpitala i tak nie będą mogli wejść a ja zwariuje jak przyjdzie mi leżeć miesiąc tam a potem jeszcze po porodzie. Wszystko mam gotowe walizka przy drzwiach, dokumenty ułożone w torebce. Druga torba spakowana żeby mąż wiedział skąd brać rzeczy żeby mi dowieźć jak będą potrzebne.
    Najważniejsze że będzie już trochę bezpieczniej, dla Twoich dzieci też. Dobrze się przygotowałaś.
    Jak tylko przyjedzie moja wyprawka z Gemini to też pakuje torby, muszę jeszcze dokupić pieluchy, chociaż o tak będą za duże gdyby coś się zadziało wcześniej. Brzuch mam dziś twardy, wzięłam nospe, zresztą wczoraj na wieczór też. Pewnie po podróży bo tydzień temu miałam to samo. Trochę się obawiam o długości szyjki bo te wakacje niespecjalnie były oszczędne. W czwartek wizyta.
    W Gemini na wyprawkę wydałam 400zl, myślałam że będzie dużo drożej niż te 3 lata temu ale ogólnie może tak 15-20%, niektóre rzeczy bez zmian. Ale też pojawiło się dużo innych tańszych zamienników. Np kompresy żelowe na piersi brałam z lansiloh za 50zl, teraz kosztuja 65-70 więc wzięłam z akuku za 30. Te 3 lata temu ich nie było.

age.png
    3 ciąża - chłopiec - Bruno termin 4 września
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2023, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pakowałam torbę na raty tak naprawdę zaczęłam od najważniejszych rzeczy żeby przetrwać samej z dwa dni potem co dokupiłam to dorzuciłam do walizki i tak aż do tego momentu jak już mam niby wszystko i tak na milion procent czegoś nie spakowałam. Mam też osobna torbę z laktatorem, worczkami na pokarm, jakieś dodatkowe pieluchy ubranka tak żeby stary tylko wziął i przywiozl już gotowca.
    Mam zrobiona też taka tablice na cały lipiec gdzie rozpisałam mu co gdzie i kiedy będzie musiał załatwić itd. Czyli np. laryngolog z Igorem z dokładnym adresem numerem do lekarza itd. Taka wielka na całą tablice korkowa żeby widział. Zakreślone na kolorowo najważniejsze rzeczy itd. Na przeprowadzkę też mu rozrysowałam co ma gdzie stać z dopiskiem że ma się trzymać obrazka bo uduszę. Mój brat po 12 lipca troszkę mu Pomorze przy dzieciakach żeby mógł do pracy pójść chociaż ten tydzień w spokoju. Upoważnienia bratowej zostawiłam żeby mogła odrzucić spadek za dzieci jak już przyjdzie pozwolenie z sądu bo znając życie przyjdzie jak ja będę leżeć albo rodzic a że ona prawnik to to ogarnie. Mam nadzieje ze wszystko ogarnęłam tak że sobie poradzą.
    Ale dzisiaj ci telefon zadzwoni to już mam ciśnienie chyba 500 ze strachu.

Nawet torbę spakowałam im na plażę jak będą chcieli jechać sobie.

Dzisiaj też mam twardy brzuch i boli mnie w okolicy pępka jakby coś mnie rozrywało od środka. Nie pomaga ani progesteron ani nospa a już biorę końskie dawki

age.png
  • Nadziejka30 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2023, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom czekanie na takie telefony na pewno nie należy to przyjemności....
    Bardzo ładnie wszytsko przygotowałaś,na pewno Twoje rozliski będą pomocne dla Twoich najbliższych 😊

I procedura
    11.'22
    1. Transfer nieudany ❌️

01.'23
    2. Transfer ❄️ udany🩷
    01.10. córeczka 3700g 61cm💗

II procedura
    09.'24
    ❄️
    10.'24
    Transfer -Cb

III procedura
    11.'24
    ❄️❄️

12.'24
    7dpt 90,4 11dpt 261,4 15dpt 1233
    28dpt mamy serduszko
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2023, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z nerwów uszyłam 2 rożki i wystawiłam je na vinted za 25zl:) pofarbowałam włosy w warunkach domowych ale o dziwo dobrze to wyszło i nie widać siwych włosów przynajmniej

nika647, bebag, Umka, LILA_33 lubią tę wiadomość

age.png
  • Kaśik Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2023, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jak tam Tkpom? Zadzwonili?

Mnie ostatnio w nocy budził silny ból w podbrzuszu i mam przyspieszone wizytę z przyszłego tygodnia na jutro...
    I w końcu zmotywowałam się, żeby pomyśleć o pakowaniu torby do szpitala.

202308311770.png

2018 - początek starań
    2020- start klinika; histerolaparoskopia
    2021 - IUI 💚 -> 💔 7tc. /2021 - IUI ❌/2021 - IUI ❌ /2021 -IUI ❌
    2021 - start procedura --> 1x 4.1.1 i 6 komórek
    2022 - transfer 💚 --> 11tc.💔 (trisomia 22)
    2022- zapładniamy pozostałe komórki --> 1x 4.1.1. --> przebadany zarodek --> transfer 🍀
    7 dpt 💚JEST DRUGA KRESKA!
    7+1 - bijące serduszko
    9+1 - 2,44cm Bobo
    13+0 - prenatalne - 6,5 cm zdrowego Bobo - Synuś 💙
    20+2 - połówkowe - 364g 💙
    29+2 - prenatalne - 1420 💙
    31.08 - 💙H . 💙 13:22, 3540g., 53cm💙
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2023, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie jeszcze ale siedzę jak na szpilkach z nadzieją ze to jeszcze nie dzisiaj zadzwonią.
    Weszłam dzisiaj w 8 miesiąc ciąży matko ale czas poleciał.
    No nic zabijam czas i stres przy maszynie. Skończyłam dzisiaj torbę szyć i już wylądowała na vinted:)

age.png
  • LILA_33 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2023, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom wrote:
    Od dzisiaj mam stresa zbliża się ten moment w którym mają dzwonić ze szpitala jak tylko zwolni się miejsce na patologii ciąży. Szczerze mogłoby się to ciągnąć jeszcze chociaż do piątku nie mogę sobie wyobrazić że nie będę z moimi dziećmi tyle czasu. Wiadomo do szpitala i tak nie będą mogli wejść a ja zwariuje jak przyjdzie mi leżeć miesiąc tam a potem jeszcze po porodzie. Wszystko mam gotowe walizka przy drzwiach, dokumenty ułożone w torebce. Druga torba spakowana żeby mąż wiedział skąd brać rzeczy żeby mi dowieźć jak będą potrzebne.

No napewno jest to stresujące :/ dobrze że jesteś taka zorganizowana, że wszystko masz spakowane. Napewno rozłąka z dziećmi nie będzie prosta :( ale będziesz pod opieką w szpitalu i napewno wszystko będzie dobrze 🥰

Ja też już myślę żeby spakować pomału torbę do szpitala, wkoncu to już 31 tydzień 🙈

age.png

Od 2020 r. Starania o pierwsze👶
    09/2020 💔

Maj 2022 - pierwsza IUI ...❌
    Czerwiec 2022 - druga IUI...❌
    09/2022 - histeroskopia - usunięcie polipa

09/2023 nasze największe szczescie jest już na świecie 💖
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2023, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ważne żeby już w 30 tygodniu mieć podstawowe rzeczy spakowane bo nigdy nie wiemy kiedy się coś wydarzy. Jestem na grupie ciążowej na fb i powiem Wam że jest tyle wczesniakow że szok przeważnie 33-36 tydzień

age.png
  • KasiaAnna Ekspertka

Wysłany: 27 czerwca 2023, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matkooo, Wy o pakowaniu torby a ja jeszcze prawie nic nie mam 😱 muszę koniecznie w końcu ogarnąć rzeczy dla siebie, w tym tygodniu ogarniamy rzeczy dla maluszka i już mamy łóżko, wózek prawie też gdyby nie kolor.

Żeby było milej moja ginekolog rzuciła wczoraj, że skoro jeden wynik mam na granicy to jednak zakwalifikujemy to jako cukrzycę i mam cukry mierzyć i być na diecie. To ostatnie i tak planowałam skoro wynik był na granicy, ale mierzenie cukrów nie było w planach ani przez sekundę. Niemąż już mi ogarnął glukometr, w którym nie trzeba za każdym razem wymieniać pasków i podobną igłę bo prawie mi głowa eksplodowała jak usłyszałam o każdorazowej zmianie, myciu rąk itd. Biedny tylko narzeka, że na dietę przechodzimy razem 🤪 i już nie będzie ciabattki na śniadanie

• niezapominajk_aa Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2023, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaAnna wrote:
    Matkooo, Wy o pakowaniu torby a ja jeszcze prawie nic nie mam 😱 muszę koniecznie w końcu ogarnąć rzeczy dla siebie, w tym tygodniu ogarniamy rzeczy dla maluszka i już mamy łóżko, wózek prawie też gdyby nie kolor.

Żeby było milej moja ginekolog rzuciła wczoraj, że skoro jeden wynik mam na granicy to jednak zakwalifikujemy to jako cukrzycę i mam cukry mierzyć i być na diecie. To ostatnie i tak planowałam skoro wynik był na granicy, ale mierzenie cukrów nie było w planach ani przez sekundę. Niemąż już mi ogarnął glukometr, w którym nie trzeba za każdym razem wymieniać pasków i podobną igłę bo prawie mi głowa eksplodowała jak usłyszałam o każdorazowej zmianie, myciu rąk itd. Biedny tylko narzeka, że na dietę przechodzimy razem 🤪 i już nie będzie ciabattki na śniadanie

O kurcze, ja nie rozumiem czemu Ci lekarze tak dramatyzują. Ja czekam na prywatną wizytę u bardzo polecanej diabetolog, mam nadzieję że uchroni mnie przed insuliną, bo u tej co byłam wiem, że na pewno by się na niej skończyło mimo że już ładnie ogarniam sobie te cukry i nie chodzę już głodna 😁

A co do pakowania torby, też jeszcze nic dla siebie nie mam, ale zamówię już na spokojnie w przyszłym tygodniu 😅

age.png

👶🏼🔜 09.2025
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2023, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale jak to już myślicie o rozpakowaniu? Nie straszcie bo ja mam jeszcze masę rzeczy do ogarnięcia pokój niegotowy... 🫣

Mój mąż znalazł patent na "szybką " reklamację basenu XD mieliśmy czekać 14dni a wymienili od ręki :P
    Mąż tylko powiedział: panie błagaj pan żeby przez najbliższe 2tygodnie lało bo żona ubzdurała sobie rodzić z delfinami a wy jej basen zabieracie na 2 tygodnie jak przyjdzie skwar to wierzcie mi że przyjedzie tu do waszego na wystawie XD od razu przyjął towar i wymienił na nowy chyba bał się że faktycznie im tam przyjadę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2023, 13:43

age.png
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2023, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spuromix pewnie nikt nie myśli o rozpakowaniu prócz mnie 😁 ale tak jak pisałam na grupie fb jest pełno dziewczyn które rodzą nagle w 33-36 tygodniu mnie np to przeraża że jest aż tyle przedwczesnych porodów i myślę że warto mieć chociaż dla siebie spakowana torbę. Chwytasz i lecisz do szpitala a tak musisz jeszcze się pakować na szybko. To czasami cenny czas cenne minuty. Oczywiście życzę każdej donoszenia do terminu, przenoszenia to może nie bo po co się męczyć dłużej ale jak to mówią przezorny zawsze ubezpieczony :)

age.png
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2023, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem ale wiesz jak to brzmi? Każdy już myśli o torbie bo w każdej chwili może się zacząć a przecież ostatnio czekałyśmy żeby serduszko usłyszeć pierwszy raz

nika647, Umka lubią tę wiadomość

age.png
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2023, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I co się stało z tym słynnym spokojnie mamy jeszcze sporo czasu? A tak nie chciałam zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę a wyszło jak zawsze...

age.png
  • LILA_33 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2023, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spuromix wrote:
    Ale jak to już myślicie o rozpakowaniu? Nie straszcie bo ja mam jeszcze masę rzeczy do ogarnięcia pokój niegotowy... 🫣

Ja tez nic nie mam gotowe 😀 ani lozeczka, ani przewijaka, ani wanienki ani fotelika 🙈 a o kącie dla malucha nie wspomnę 😅 także spokojnie ja też jestem daleko w tyle. Ale właśnie myślę nad tym żeby spakować chociaż ta torbę, na wszelki wypadek 🙂

age.png

Od 2020 r. Starania o pierwsze👶
    09/2020 💔

Maj 2022 - pierwsza IUI ...❌
    Czerwiec 2022 - druga IUI...❌
    09/2022 - histeroskopia - usunięcie polipa

09/2023 nasze największe szczescie jest już na świecie 💖

Wysłany: 27 czerwca 2023, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja tam jestem realistką i też już myślę o rozwiązaniu, czas leci nieubłaganie, też każdej życzę donoszenia do terminu, ale różnie bywa i wolę być przygotowana. Już zapowiedziałam mężowi że do połowy lipca wszystko w pokoju ma być złożone, zaraz się biorę za pranie i prasowanie, zamawiam co potrzebuję do szpitala i szykuję torbę. Pod koniec lipca jedziemy na parę dni urlopu, sierpień już na walizce na pewno więc chce tylko czekać a nie się martwić że tego nie ogarnęłam czy tamtego 😅

age.png

👶🏼🔜 09.2025
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2023, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra mamy 15 więc już pewnie nie zadzwonią :) do rana bez stresu będę mogła poleżeć.
    Wogole nad pępkiem robi mi się taki siniak który mnie denerwuje troszkę. Niby nie boli ale tak hmm piecze bardziej. W czwartek wizyta wrazie czego bo zwolnienie mi się kończy.

age.png
  • Nadziejka30 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2023, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom wrote:
    Dobra mamy 15 więc już pewnie nie zadzwonią :) do rana bez stresu będę mogła poleżeć.
    Wogole nad pępkiem robi mi się taki siniak który mnie denerwuje troszkę. Niby nie boli ale tak hmm piecze bardziej. W czwartek wizyta wrazie czego bo zwolnienie mi się kończy.
    To może uda się poczekać do czwartkowej wizyty 😉hmm...ciekawe od czego zrobił Ci ten siniak🤔..

I procedura
    11.'22
    1. Transfer nieudany ❌️

01.'23
    2. Transfer ❄️ udany🩷
    01.10. córeczka 3700g 61cm💗

II procedura
    09.'24
    ❄️
    10.'24
    Transfer -Cb

III procedura
    11.'24
    ❄️❄️

12.'24
    7dpt 90,4 11dpt 261,4 15dpt 1233
    28dpt mamy serduszko
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2023, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no wlasnie utwierdzilam sie w przekonaniu ze dobrze jest zaczac pakowac te torby wczesiej bo zawsze sie okaze ze czegos nie kupilysmy jeszcze.
    Moja wyprawka z gemini dotarla dzis (rekordowo szybko, po 1 dniu o zamówienia, zazwyczaj czekam 3-4), ale musze jeszcze dokupic pieluchy, waciki dada, szczoteczke do zebow, jakies wody, przekaski no i koszule do porodu. Tzn koszule juz zamowilam. mam dwie z dolce sonno, ale smigam w nich w domu i musze cos miec do spakowania. w sumie przydalaby sie jeszcze jedna do szpitala na juz po porodzie. w kazdym razie to co zamowilam w gemini jest juz spakowane a na razie dorzuce tam tylko karteczke z lista co jeszcze musze wrzucic.

age.png
    3 ciąża - chłopiec - Bruno termin 4 września
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l

Wysłany: 27 czerwca 2023, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A właśnie, do porodu koszule bierzecie taką właśnie jak do karmienia? Czy jakąś inną? 🤔

age.png

👶🏼🔜 09.2025
‹‹ 252 253 254 255 256 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ