WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
zosiasamosia wrote:Ja kupiłam na allegro zestaw walizek. Bardzo fajne są. Zobaczę które wziąć jak będę miała wyprawkę szpitalna skompletowaną
https://zapodaj.net/plik-B9mqer0KL6
Nika śliczne zdjęcia!
Niezapominajka gratulacje Pani magister -
Muszka1 wrote:Dziewczyny które kompletują już wyprawkę - ile i jakich majtek poporodowych nam trzeba do szpitala? Słyszałam dobre opinie o firmie Horizon i o majtasach od mamyginekolog.
I drugie pytanie, może któraś z mam już ma taką wiedzę - jaki laktator? 🙄
Weszłam w fazę zakupów odnośnie karmienia i czuje się totalnie zielona w temacie...
Co do laktatora to ja się czaje na neno bianco. Czytałam bardzo dużo pozytywnych recenzji o nim, a jeśli mam karmić piersią to wychodzę z założenia że mój komfort fizyczny i psychiczny jest równie ważny więc na tym oszczędzać nie będę. W dobrej promce można kupić za 450 zł. -
Umka wrote:niezapominajk_aa , GRATULACJE!!!
nika647, mega fotki
Dziewczyny, powiedzcie, prosze, jaki rozmiar walizki/torby pakujecie dla siebie? Dla malucha oddzielna sprawa, ale chodzi mi wlasnie o rozmiar tej duzej, musze kupic bo nie mam zadnej i nie wiem w jaka strone patrzec...
Ja planuję zapakować siebie i małą w walizkę, taką średnią + wezmę torbę taką sportową z Nike na te najpotrzebniejsze rzeczy na już 😅 -
Tkpom wrote:Właśnie nie chciałam brać 2 walizek bo mam też zestaw w domu. Potem weź to targaj że sobą z sali do sali.
Ostatnio jak leżałam i zmienili mi sale to nic nie pozwolili mi samej dźwigać. Panie salowe i położne wszystko przenosiły. Więc wydaje mi się że to wszędzie standard.
A jednak co na kółkach to na kółkach. Nie trzeba targać. W twoim przypadku pewnie torby będą cięższe.takze przemysł jednak walizki na kółkach. Zawsze możesz spakować tylko jedną+ ta doczepiana malutką. -
A ja mam pytanie, zakładając że urodzimy w terminie, jak będziecie ubierać maluchy na wyjście ze szpitala? Inwestujecie w otulacze do fotelika? Jeśli tak to w co ubrać pod otulacz? Jeśli nie to to samo pytanie 😅 a później przez jesień do gondoli? I w zimę w gondoli? 😅
-
Baaardzo dziekuje za podpowiedzi nt. walizki
To juz mniej wiecej rozumiem o co chodzi
bebag, ja wlasnie dzisiaj zamowilam taki : https://sklepkostar.pl/biustonosz-do-karmienia-miekki-mm49/ , bez fiszbin i drutow. Tam jeszcze pare modeli jest bez fiszbin, ten https://sklepkostar.pl/biustonosz-do-karmienia-miekki-mm51-bialy/ i jeszcze widzialam, ale nie pamietam ktory, ten mm51 jest w koszyku, mysle na razieTylko uwazaj na rozmiarowke - zajrzyj do tabelki, bo rozmiary roznia sie od tych zwyklych.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2023, 23:30
bebag lubi tę wiadomość
-
niezapominajk_aa wrote:A ja mam pytanie, zakładając że urodzimy w terminie, jak będziecie ubierać maluchy na wyjście ze szpitala? Inwestujecie w otulacze do fotelika? Jeśli tak to w co ubrać pod otulacz? Jeśli nie to to samo pytanie 😅 a później przez jesień do gondoli? I w zimę w gondoli? 😅
No wlasnie, tez sie zastanawiam... Mam otulacz do fotelika, mysle nad body-polspioszki-kaftanik-czapeczka-skaretrki, lub body-pajacyk-czapeczka-skarpetki... Na zime do fotelika z otulaczem mam kombinezon taki wlochaty z uszkami, na wszelki
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2023, 23:36
-
Muszka1, wybralam laktator Canpol babies podwójny laktator elektryczny ExpressCare https://canpolbabies.com/pl_PL/canpol-babies-podwojny-laktator-elektryczny-expresscare-z-aspiratorem-do-nosa-p2590280 , jeszcze nie kupiony, ale w koszyku
Kolezanka kolezanki przeszla na niego po lansinoh i medei. Zobaczymy.
-
bebag wrote:A ja mam pytanie o biustonosze, potrzebuje kupić sobie jakiś miękki bez fiszbin, żeby od razu później był też do karmienia. Polecacie coś?
bebag lubi tę wiadomość
-
Umka wrote:No wlasnie, tez sie zastanawiam... Mam otulacz do fotelika, mysle nad body-polspioszki-kaftanik-czapeczka-skaretrki, lub body-pajacyk-czapeczka-skarpetki... Na zime do fotelika z otulaczem mam kombinezon taki wlochaty z uszkami, na wszelki
Umka lubi tę wiadomość
-
zosiasamosia wrote:Ostatnio jak leżałam i zmienili mi sale to nic nie pozwolili mi samej dźwigać. Panie salowe i położne wszystko przenosiły. Więc wydaje mi się że to wszędzie standard.
A jednak co na kółkach to na kółkach. Nie trzeba targać. W twoim przypadku pewnie torby będą cięższe.takze przemysł jednak walizki na kółkach. Zawsze możesz spakować tylko jedną+ ta doczepiana malutką. -
nika647 wrote:Kupiłam sobie ostatnio czarny w Rossman bo był w promocji za 35 zł, normalnie kosztuje około 50 ale jest naprawdę bardzo fajny. Mocno gumka w obwodzie i dużą regulacja. Mam staniki z esotiq do karmienia ale w obwodzie są już trochę ciasne przez brzuszek a ten powinien starczyć do końca ciąży i potem będę zapinać ciaśniej po porodzie.
Ostatnio też myślałam o tym biustonoszu do karmienia z rosmana ale tam są rozmiary s,m ,l i tak dalej. Jaki wybrałaś na swój rozmiar biustu? To może wtedy mi trochę to ulatwi wybór 😄
Ja też się zastanawiam czy kupować laktator czy nie,myślicie ze się przyda ? -
Ja właśnie zdjęłam obrączkę bo obudziłam że że spuchniętymi palcami, pewnie trochę by to zeszło do południa, ale stwierdziłam że już czas. Ledwo zeszła: zimną wodą i mydło. Pierścionek mam luźniejszy ale chyba też już zdejmę, bo szkoda je później rozcinać.
-
W ogóle nie wpadłam na to że w Rossmann mogą być biustonosze do karmienia
pójdę kupić
Umka, dzięki za linki, też popatrzę i coś zamówię
Ja biorę do szpitala walizkę kabinówkę i może spakuje awaryjnie jakąś torbę sportową żeby w razie jakiegoś dłuższego pobytu zabrać. Wydaje mi się że walizka na kółkach to idealna opcja, to zawsze za sobą pociągniesz w razie czego. Choć przy pierwszym porodzie miałam torbę zwykłą i też dałam radę, w sumie po porodzie położna zaniosła mi torbę do sali i już tego nie przenosiłam nigdzie do wyjściaale ja w sumie w szpitalu byłam niecałe 3 doby wiec się tam nie rozgościłam za bardzo i bardzo bym chciała żeby teraz było tak samo
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2023, 08:29
Umka lubi tę wiadomość
-
Katia89 wrote:Ostatnio też myślałam o tym biustonoszu do karmienia z rosmana ale tam są rozmiary s,m ,l i tak dalej. Jaki wybrałaś na swój rozmiar biustu? To może wtedy mi trochę to ulatwi wybór 😄
Ja też się zastanawiam czy kupować laktator czy nie,myślicie ze się przyda ?
ja wybrałam Xl - z esotiqa mam 75E, troche sie bałam ze bedzie za duzy w obwodzie ale jest idelany.
laktator moze sie przydac, do pobudzania laktacji, do odciagniecia nadmiaru mleka przy nawale itd. w szpitalach maja elektryczne z jednorazowymi zestawami dla mam, ale moze byc popyt i kolejka wiec ja mysle ze dobrze miec swoj. jakis reczny, niedrogi na poczatek. Tak jak pisalam nie ma sensu moim zdaniem kupowac od razu eletrycznego, bo on sie bardzie przyda przy KPI. Mysle ze najlepiej miec laktaror dopasowany do butelek ktore chcemu uzywac, zeby nie przelewac.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2023, 08:52
Katia89 lubi tę wiadomość
-
Hej, znowu mialam duzo do nadrobienia🙈 tyle tu sie dzieje, ze nie zadazam. Wazne ze Mgr zdany, zdjecia piekne. Chyba tez teraz meza poprosze zeby mi pare zrobil jak nedzie czas. Chociaz takie dla siebie.
Ja od wczoraj zaczelam porzadki i poczulam dyskomfort ze ja wlasciwie nic nie mam przygotowane. Torbe na kolkach znalazlam i druga mnieksza wezme do tego na te rzeczy duze objetosciowo,czyli pieluchy podklady itd.usze sobie zrobic liste wyprawkowa i odhaczac co mam a co jeszcze musze zalatwic i kupic bo wlasnie ost tez mam jakies zaniki pamieci. Troche z mama juz kupilam ciuszkow i kocykow, reczniczkow, otulacz i kokony mam. Jedynie to wozek mam do kupienia i kosmetyczmo apteczme rzeczy.
Ja jak trafilam na fajne staniki do karmienia na allegro to tak do tej pory nosze i nie wiem jak moglam nosic usztywniane z fiszbinami hehe🙈 moge znalezc i podrzucic linka jak ktoras by chciala. ja mialam reczny laktator ale wlasciwie dalam se spokoj z tym sciaganiem bo to zaburzalo mi laktacje zwlaszcza na poczatku.
Najwiecej stresu mialam bo mialam zebranie i spotkanie w przedszkolu syna i od wrzesnia bedzie szal, mam nadzieje ze zdaze go tam zaadaptowac przed porodem.
Wizyte mialam w srode na nfz i za tydz w sr mam prywatna, narazie wszystko dobrze, a mala juz mocno kopie i sie wierci w brzuszkuwczoraj pierwszy raz mnie kregoslup mocno bolal, ale to pewnie przez bieganie za synem za rowerkiem biegowym 🤪😉 postaram sie wiecej was odwiedzac i wiecej sie udzielac. Pozdrawiam
Niedoczynność tarczycy od 2014r.
Pierwsza ciąża-listopad 2018 - puste jajo
3cs
16.09.19 - pozytywny test:)
Maksymilian 👶 28.05.2020
Pozytywny test II 13.01.2023
[/
-
no to u mnie wygląda to tak:
* torba: mała na kółkach tylko dla mnie maleństwo pakuję w siatkę z Decathlona dużo tego nie będzie bo szpital maleństwu wszystko zapewnia a na wyjście ze szpitala mąż przywiezie reklamówkę z ciuchami na wyjście....
* laktator na start kupuję taki zwykły najtańszy ręczny z akuku i kolektor też z akuku
*stanika nie kupiłam jeszcze bo mam z nim mega duży problem jak już jakiś kupię to pasuje najwyżej przez 2 tygodnie i robi się ciasny... więc jak pojadę rodzić to wstąpię do sklepu kupić jakiś na gwałt
* co do pogody to uwaga wrzesień i październik ma być ciepły więc ja kupuję cieniutki otulacz do fotelika a później na zimę zobaczymy co dalej bo zapowiada się że wakacje się przesunęły
https://zapodaj.net/plik-t973ncgoZM
idealnie zdupcyli teraz to zapodaj.... ehhhh.....
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2023, 09:10
-
Ja w planach mam spakować się do takiej dużej torby podróżnej, mam nadzieję że się to zmieści, u nas niestety muszę spakować tez ciuszki dla małej, taki wymóg szpitala 🙈 chyba że pojadę do tego dalszego to tam nie trzeba ale będę spakowana na obie opcje 😅
Stanik do karmienia to w sumie jeszcze się nie zastanawiałam i nawet nie szukałam, ale muszę zacząć 🙈 dzięki za polecenia. Narazie kupiłam koszule do porodu i potem do szpitala.
Co do ubranek na wyjście to w sumie termin na 1 września, może być jeszcze ciepło, o otulaczu myślałam ale chyba bardziej o takim ciepłym na zimę. Myślałam czy nie kupić jeszcze takiego zestawu że sweterkiem gdyby było chłodniej, wrazie czego kocyk 😊