WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Spuromix wrote:Więc zostaje już tylko czas ciesz się bo przynajmniej wiesz że jak ją zostawisz na macie to tam ją zastaniesz po chwili bo tutaj już różnie może być Nika za chwilę będzie szukać małego po domu bo spierdzieli a ja zaopatrze się w kask bo nie wiem kiedy głową rąbnie jak siada i jak tu zostawić malucha na 2 min 🙈
No to prawda, ja myślałam że będzie jeszcze trochę czasu na ogarniecie chaty zanim mały zacznie buszować i wszystko wkładać do gęby. Nie zdążyłam nawet nauczyć dzieciaków żeby pilnowały swoich małych zabawek. Niby sprzątają już lepiej, ale ciągle gdzieś znajduje porozwalane elementy LEGO czy Playmobil. Miałam kupić taki składany kojec - sam taki plotek, żeby mały się bawił w pokoju dziecięcym kiedy ja bawię się że starszymi ale oczywiście się trochę zagapilam. Musze poszukać gdzieś na vinted czy olx.
Na łóżku już małego też nie zostawię, ani w łóżeczku dostawnym bo próbuje się złapać krawędzi i wstać, a jak wstanie to przeleci na drugą stronę. Chyba zresztą już ta dostawke też trzeba schować i dać barierkę na łóżko. -
No i właśnie jak to pisałam to młody przeturlal się że środka łożka na sam skraj, w ostatniej chwili go złapałam🙈
Chyba pora wylogować się z internetow🤪😂🙈 -
nika647 wrote:No i właśnie jak to pisałam to młody przeturlal się że środka łożka na sam skraj, w ostatniej chwili go złapałam🙈
Chyba pora wylogować się z internetow🤪😂🙈nika647, bebag, Umka lubią tę wiadomość
-
bebag wrote:Hahaha, zamówiłam dziś folię bombelkową, miała być do przeprowadzki ale kto wie do czego jeszcze się przyda🤣
Hehe 🤣🤣🤣 tak będą wyglądać nasze dzieci 🤣🤣🤣🤣
https://www.blogojciec.pl/wp-content/uploads/2015/05/safe2.png
Aż to sobie wyobraziłam jak Tomira zaczyna raczkować w takim łooo wdzianku 🤣nika647, bebag, Umka lubią tę wiadomość
-
Hej. Wczoraj mąż wsadzil małego do krzesełka żeby przymierzyc podnóżek, mały już ładnie i prosto siedział więc poszłam za ciosem i ugotowałam mu ziemniaczka i marchewkę mini z biedry ( mrożona). Co prawda zanim się ugotowała to młody już się zmarudzil i poszedł spać ale po przyjściu z dziećmi z przedszkola wsadziłam go jeszcze raz i mu dalam. Ziemniaczek pokroilam.na ćwiartki a marchewka była w sam raz do łapki.
Radził sobie dobrze z chwytaniem i wsadzaniem do buźki, ale czy cos ostatecznie zjadł to nie wiem. Marchewki w kupce nie było, więc chyba nie, ale może ziemniaczka trochę starl dziąsłami. W każdym razie z resztek ulepilabym spowrotem tyle co dałam🤪
Dziś miałam pobudkę o 4 bo córka się posikała i młody się oczywiście obudził też. Więc już jesteśmy po śniadanku, dałam mu jajo na twardo, kawałek chlebka i pasek papryki. Żółtko i chleba trochę napewno przełknął. Pil też trochę wody z doidy cup - sama mu podawalam. Jajo w ćwiartki, a że średniej kromki chleba pszennego w oderwałem skórkę i środek przekroilam na pół.
Fartuszek z Rossmanna fajnie się spiera, wystarczy przepłukać odcisnąć i powiesić gdzieś, zaraz suchy. Ale jest sztywny i trochę się podnosi i przeszkadza bo zasłania buźkę.
Fartuszek z temu ( ten łososiowy) jest wygodniejszy ale chyba tak szybko nie przeschnie. Wrzuciłam do pralki go.
Fotorelacja:
W miseczce resztki z wczorajszego jedzenia ( były 4 ćwiartki ziemniaczka i dwie mini marcheweczki)Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego, 18:23
bebag, niezapominajk_aa, Kiarka, Umka lubią tę wiadomość
-
No i wczoraj usiadłam z telefonem żeby zamówić jakieś produkty dla małego, bio kaszki itd. i przyznam.ze trochę mnie przytłoczyła ilość teraz produktów dla dzieci.
Jak zaczynałam blw z synem to z takich lepszych produktow były kaszki holle ( instant bez dodatków) i wchodziła helpa do gotowania. A teraz miliard i takich instant i takich typu helpa. Coś tam pozamawialam w zdrowienastole: kaszki z biominki, dwie instant bez mleczne i bez cukrów z holle, różdżki smaku z helpy. I wzięłam olej dla dzieci z bioplanet. Męża wysłałam do biedry po masło w promocji i zrobię klarowane. -
Też znam tylko Holle i Helpę🫣 ale może i dobrze że wyrosla im konkurencja, więcej do wyboru i może ceny jakieś sensowniejsze? Ja mam to szczęście że mieszkam blisko sklepu gdzie jest dużo takich zdrowych produktów a przy tym ceny są w miarę normalne więc na początek pójdę tam coś kupić po prostu.
Nika647, fajnie już też Bruno siedzi, widać że chlopak gotowy na próbowanie 🙂nika647 lubi tę wiadomość
-
bebag wrote:Też znam tylko Holle i Helpę🫣 ale może i dobrze że wyrosla im konkurencja, więcej do wyboru i może ceny jakieś sensowniejsze? Ja mam to szczęście że mieszkam blisko sklepu gdzie jest dużo takich zdrowych produktów a przy tym ceny są w miarę normalne więc na początek pójdę tam coś kupić po prostu.
Nika647, fajnie już też Bruno siedzi, widać że chlopak gotowy na próbowanie 🙂
Taka piękna pogoda dziś że wsadzilabym małego już też w spacerówkę, ale patrzyłam na prognozę i ma być zimniej trochę i deszczowo. -
U mnie też dziś ładna pogoda, ale jednak na razie wstrzymuje się ze spacerówką. Raz że nie siedzi, dwa że właśnie ma się pogoda zmienić a trzy chyba trochę boje się tej zmiany gondoli na spacerówkę 🫣 🤪 bo to już nie będzie takie malutkie moje bobo 🥺
Cieszę się że rośnie ale czas ucieka mi przez palce 🥺
Polećcie proszę właśnie jakieś porządne kaszki i inne produkty dla maluszków ☺️Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego, 13:44
-
Bebag kiedy przeprowadzka? My mieliśmy plany na maj, ale jak na razie nadal nie wybraliśmy płytek do łazienki 🤣 Wczoraj znowu jeździlismy po sklepach i nic. Dobrze chociaż, że w końcu po wielu wycieczkach po hurtowniach zdecydowaliśmy się na fronty do kuchni, bo młody już wykończony tymi podróżami 😏
Nika jak fajnie Bruno wygląda w tym fartuszku i super siedzi 😃 I dzięki za polecajki, na pewno zajrzę na tą stronę. Na początku chyba ciężko żeby wiele trafiało do brzuszka, ale też bym chciała żeby to wyglądało w ten sposób, że młody sam bierze i nie ma ciśnienia, że ma zjeść całą miseczkę. Ja jeszcze czekam, ale już coraz ciężej, bo Maluch zaczął wyciągać rączki po nasze jedzenie. Wczoraj jak mój tata jadł kurczaka z ryżem i udawał, że daje małemu to ten otwierał buzie mega szeroko a jak nie dostał to tak się szamotał aż machnął ręką i złapał ten ryż w sosie xd. No i też jego rączka już wylądowała na naszej pizzy i było na szybko wycieranie ostrego sosu 🤦🏼♀️ Mama mnie już ciśnie, że mam mu dawać, jak on tak bardzo chce i mówi że on tak nie zje od razu zupki więc powinien już próbować. Ale przecież na początku to tylko próbowanie, przyjdzie czas żeby najadał się tym jedzeniem. No ale moja mama też ulega tym wszystkim opiniom ciotek i sąsiadek. Ostatnio na spacerze spotkałam jedną babeczkę ze wsi i wyoglądała mojego młodego i pyta co on taki malutki xd jej wnuczek ma 6 miesięcy a jest dwa razy większy i już dawno siedzi. I stwierdziła że mój taki mały, bo jak na samym mleku ma urosnąć 😆 Nooo to już więcej nie będę chodzić tam na spacery, będziemy chodzić naszą stałą trasą blisko lasu. Podziękuję za takie opinie xd
Też już mi się marzy spacerówka. Teraz takie ciepło jest, że aż chce się być na dworze. Wczoraj wyjęłam młodego z gondoli i trochę pochodziliśmy bez wózka. Fajnie już interesował się kotkami i psem. Rozglądał się wszędzie, kurcze chciałabym już żeby obejrzał więcej świata, bo tak to cała zima otulony i spacery zazwyczaj jak spał. Nie mogę się doczekać aż wyjdziemy i zrobimy sobie piknik na kocyku 😁nika647, Umka lubią tę wiadomość
-
Kiarka, przenosimy się maj/czerwiec. U nas wszystko w miarę wybrane, ekipa wykończeniowa działa. Ale nie podjęliśmy jeszcze decyzji ostatecznej co do mebli. Czekam na wycenę z firmy, która robiła nam meble do obecnego mieszkania ale jakoś czuję w kościach że cena zwali nas z nóg bo oni się bardzo rozwinęli. Więc w międzyczasie rozglądam się za innym stolarzem.
Przeraża mnie perspektywa przeprowadzki z bobasem😬 nie mam za bardzo chętnych do pomocy w opiece nad Olą więc to będzie niezła gimnastyka 😁
To jest w ogóle niesamowite jak ludzie z łatwością wydają opinie co do tego co dziecko powinno, albo co mama powinna. Nieustająco mnie to zaskakuje 😁 a najlepsze że to nie tylko starsze pokolenie ma takie tendencje, tylko właściwie wszyscy dookoła 😬
Też czekam na dłuższy okres ciepła i wtedy przesiadamy się do spacerówki. Teraz praktycznie co spacer noszę młodą bo jest awanti a starsza córka pcha wózek 🤷🏻♀️Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego, 16:46
Umka lubi tę wiadomość
-
https://zapodaj.net/plik-b2D62sd6lh - tu jest moje zamówienie. Ceny ok, od 40 zł dostawa darmowa i jakieś rabaty do tego, całkiem spoko ten sklep
Muszę dokupić jeszcze musiki owocowe takie w słoiczkach, żeby mieć do tych kaszek, bo ze świeżymi owocami to w sumie teraz jest chyba w sklepach najgorzej. No chyba że mrożone. Córce do malej porcji kaszki dodawałam miarkę mleka modyfikowanego, ale nie pamiętam ile jej tego robiłam, muszę to przerobić na nowo.
Dziś dałam małemu trochę zupki pomidorowej, mąż robił i odłożyl małemu trochę to nie mogłam nie dać. Choć zamierzałam na razie dawac mu jedzenie tylko raz dziennie. Ale zupka posmakowała mu że hej. Z 5 łyżeczek zjadł. Trochę go karmiłam trochę mu dawałam łyżeczkę żeby sobie sam zlizał. Oczywiście cały brudny był i ja też. Jednak wolę jak sam je. Ale tak też czasem trzeba.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego, 17:46
niezapominajk_aa, bebag, Kiarka, Mju lubią tę wiadomość
-
Jadłam dziś krakersy, mała zabrała mi kawałek z ręki, włożyła do buzi i zaczęła ciumkać, zabrałam jej oczywiście bo trochę się przestraszyłam no i chyba nie powinna od tego zaczynać rozszerzania diety 🤣 ale tak się nim zachwycała i tak bardzo ciumkała że strasznie ciężko było jej go zabrać. Po wszystkim oczywiście się popłakała i mam teraz wyrzuty sumienia. Przejrzałam fizjomommy i pisała że jeśli nie siedzi sama stabilnie to na kolanach z podparciem można zacząć rd, także może nie jutro, bo idziemy na urodziny, ale chyba w niedzielę wleci jakaś pierwsza marchewka i zobaczymy jak będzie 🙂
-
Och z tymi opiniami ludzi to ja już też wymiękam. Moja córcia jest tylko na moim mleku a jest cały czas na 91 centylu. Ciekawe co by wtedy powiedziała twoja sasiadka. Ma trochę więcej ciałka do kochania 🥰
Ale też już źle reaguje na kolejne pytania odnośnie wagi małej...
My też już zaczęliśmy RD 😁 otworzyłam słoiczek pierwsza marchewka. Ładnie brała łyżeczkę do buzi ale te minki po były tak kosmiczne. Ewidentnie marchewka ma gorszy smak od mleczka 😁 także resztę słoiczka zjadła mama i tataKiarka, niezapominajk_aa, Umka lubią tę wiadomość
-
Ehh u mnie ekipą wykończeniową jest mąż. Od grudnia widuję go tylko jak śpi w domu 🥴 Ceny wszystkie zwalają nas z nóg, więc na razie wykańczamy połowę domu i obejdziemy się bez wielu mebli. Też właśnie jestem sama z młodym, nie wiem jak to ogarniemy. Do tej pory jeszcze mama mi pomagała jak np uczyłam się do obrony. Ale od trzech tygodni wysiadły mamie plecy i chyba czeka ją operacja. Biedna teraz leży i narzeka, że wnusia nie bawi 😏 A ja i tak już czuję się winna, że zostawiałam codziennie na godzine małego w styczniu by się pouczyć, bo już wtedy mama musiała źle się czuć ale nic nie mówiła... No cóż, teraz nakazaliśmy mamie odpoczywać, a ja będę kombinować jak umyć okna na budowie z młodym na rękach 🤣
Stronkę już przejrzałam, parę rzeczy wrzuciłam do koszyka 😁 A do czego używacie tych różdżek smaku? Można coś z tym zrobić ciekawszego niż tylko do kaszki? -
Kiarka - u alaantkowe są różne przepisy z wykorzystaniem różdżek smaku . Można dodać do nalesniczkow, placuszków, kluseczek, kopytek ( to już trochę później jak będzie sobie radzić z samodzielnym jedzeniem rączkami. Można posypać jogurt naturalny. Te ciemniejsze owoce służą jako barwnik
Kiarka lubi tę wiadomość
-
Zosia - zawsze najpierw zamocz w zimnej wodzie. Dopiero potem.proszek i pranie, albo od razu odplamiacz.
No i pamiętajcie zawsze fartuszek,a najlepiej to zdjąć bodziaka i fartuszek na goły brzuch. Bo nawet pod fartuszek się po brodzie leje😀
Dziś Bruno dostał gruszkę i płatki owsiane na gęsto. Płatki nie podeszly, chyba jeszcze nie ta konsystencja, ale gruszkę ciumkal jak zły. No i właśnie cały w tym soku i ślinie, pomimo fartucha cały bodziak mokry.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego, 08:39
-
zosiasamosia wrote:No i właśnie próbowałam doprać białego bodziaka po pierwszej marchewce...
Bo przecież nie pomyślałam że można się tak wybrudzić po łyżeczce marchewki
Niestety poległam. 🙈
Na insta obczajcie sobie przepisy
Martusiowe blw fajne to ma i takie kolorowe i aż ślinka cieknieWiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego, 12:59
zosiasamosia lubi tę wiadomość