X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
Odpowiedz

WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023

Oceń ten wątek:
  • bebag Autorytet

Wysłany: 17 lutego, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiarka wrote:
    Ehh u mnie ekipą wykończeniową jest mąż. Od grudnia widuję go tylko jak śpi w domu 🥴 Ceny wszystkie zwalają nas z nóg, więc na razie wykańczamy połowę domu i obejdziemy się bez wielu mebli.
    Współczuję, u mnie mąż z bratem robili jakieś zmiany elektryki i jak musiałam wtedy sama siedzieć z dziewczynami, byłam bliska płaczu. Jak to skonczyl to mieliśmy tak dość, że przez 2 tygodnie w ogóle nie pojawialiśmy się na budowie.
    Też zaczynamy godzić się z tym że dużo rzeczy zostanie do kupienia na później, ale jednak meble na wymiar, czyli kuchnia, szafy, łazienka, chcielibyśmy ogarnąć od razu, i to co muszę zrobić na pewno to pokój starszej córce. Dla niej ta przeprowadzka to ogromne wyzwanie bo będzie musiała zmienić szkole i poznać nowych znajomych a jest dzieckiem które potrzebuje czasu w nowych sytuacjach. Więc obiecałam, że co jak co, ale pokój od razu jej zrobimy na tip top.

My w ogóle z mężem wpadliśmy w jakiś tryb odgracania mieszkania. Wróciłam z młodą spać do sypialni, złożyliśmy narożnik, pozbywamy się już przewijaka bo młoda wyrosla. Chyba wiosnę poczuliśmy 🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego, 13:58

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 17 lutego, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bebag - ja też odgracam, także to chyba pierwszy powiew wiosny. na razie robię porządek w ubraniach " na później" dla dzieciakow. Masakra ile tego mamy. Bo mama mojego męża kupuje dzieciom ciuchy 3,4 rozmiary do przodu... A jeszcze teraz zostają po starszym synu dla młodszego.

Zmieniliśmy jednak gondole na spacerówkę. Wzięłam po prostu śpiworek do niej żeby było ciepło. Młody już się też awanturował w gondoli więc chciałam żeby miał trochę więcej wizji... A młody od razu dziś zasnął po wsadzeniu do wózka... Mąż nawet nie wyjechał z bramy🙈

Dziś dałam młodemu bidon z rurka z wodą do picia zamiast doidy. Od razu załapał i ładnie ciągnął. Tylko trochę leciało mu z pyska. Ale 1/3 bidonu "wypił". Zjadł zupkę a potem jeszcze poprawił mlekiem. Ciężko jest tylko teraz nie wsadzić go do krzesełka jak my jemy. Od razu krzyczy i ciągnie do krzesełka. Nie chcę przegiąć z ilością posiłków na początku.

Aha i jak wsadziliśmy małego do krzesełka to skumał że może siedzieć bez trzymanki i już jak siada sam to się nie podpiera. I tak się cieszy z tego że szok😅 jak usiądzie to od razu po swojemu wolą jakby chciał powiedzieć mama zobacz, siedzę!

niezapominajk_aa, zosiasamosia, Umka lubią tę wiadomość

age.png
    3 ciąża - chłopiec - Bruno termin 4 września
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Skakanka Znajoma

Wysłany: 18 lutego, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szanowne Panie, chciałam zachęcić i prosić o pomoc wszystkie kobiety, które są mamami, bądź chcą nimi zostać do wypełnienia poniższej ankiety, umożliwi mi to zebranie niezbędnych informacji do przeprowadzenia badań w swojej pracy dyplomowej. Celem przeprowadzenia badania jest ocena świadomości kobiet na temat wpływu karmienia piersią na matkę i dziecko. Ankieta jest w pełni anonimowa, a wyniki zostaną wykorzystane jedynie do celów naukowych.

Z góry dziękuję za udzielone odpowiedzi i poświęcony czas. 💔

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfnMjKC4glU6BJ0JtT9cbVoO5-6jh8FxB8As9G1v8WmPWtKow/viewform?usp=sf_link

• Spuromix Autorytet

Wysłany: 19 lutego, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślałam że więcej wiem o karmieniu 🤣

Nika te ciche komunikaty są ekstra 😍 ja jak daję małej coś na spróbowanie to robi po swojemu mniam a jak pytam czy pojadła i czy wychodzimy z krzesełka to kiwa na tak słodkie to jest 🙂
    Ogólnie zaczęła się wspinać jak leżymy w łóżku to gamoń po nim wędruje i wspina się po mnie choć po tacie lepiej jej idzie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego, 10:49

nika647 lubi tę wiadomość

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 19 lutego, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spuromix wrote:
    Myślałam że więcej wiem o karmieniu 🤣

Też wypełniłam ta ankietę, ale przyznam że celowo w kilku pytaniach kliknelam "nie wiem". Dlatego że choć znam teorie i wyniki badań to prawdę mówiąc w oparciu o doświadczenia własne i innym kp mam jakoś w nie nie wierzę. Np odnośnie ryzyka zachorowania na raka jajnika czy piersi. Albo o choroby układu oddechowego. Statystyki statystykami ale nigdy nie porownamy tego jednego konkretnego dziecka jak by chorowało gdyby było kp i jakby chorowało przy mm. Czy tej konkretnej kobiety do innej.

Spuromix - ja też słyszę mniam mniam przy jedzeniu, albo bardziej takie ohmomom😅
    Dziś była kaszka jaglana z bananem i miarka mm, coś tam zjadł ale bez szału. Dawałam na łyżeczce ale łyżeczkę mi zabierał i sam wkładał.

age.png
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • bebag Autorytet

Wysłany: 19 lutego, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trochę zazdro dziewczyny, moja córka z komunikatów to przekazuje głównie krzyki niezadowolenia albo piski radości 🤣 czy któraś mama kp wprowadziła np jedna butelkę mleka mm na dobę? Trochę mnie korci, bo nie mam serca do odciągania a chciałabym zacząć trochę więcej wychodzić bez młodej 🫣

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 19 lutego, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bebag wrote:
    Trochę zazdro dziewczyny, moja córka z komunikatów to przekazuje głównie krzyki niezadowolenia albo piski radości 🤣 czy któraś mama kp wprowadziła np jedna butelkę mleka mm na dobę? Trochę mnie korci, bo nie mam serca do odciągania a chciałabym zacząć trochę więcej wychodzić bez młodej 🫣

Mój dostaje mm jak nie starczy mojego mleka ( wychodzę na 4h). Mamy Bebiko 1. Na początku pluł ale był któregoś dnia tak głodny że w płaczu wypił butle mm i potem się jeszcze oblizywal i chciał więcej, ale już wróciłam😀
    Jeszcze niedawno zostawiałam im 140 ml, mały to wypijal, ale przyszedł czas ze jeszcze mąż mu dorabiał 60 ml mm. Teraz już jestem w stanie ściągnąc 200 ml w biurze bo wygląda na to że młody mi zwiększył produkcję, ale wiem że w razie czego wypije mm i mąż też nie jest już tak zestresowany tym karmieniem.

bebag lubi tę wiadomość

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • zosiasamosia Autorytet

Wysłany: 19 lutego, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiarka, ja zazdroszczę, że Twój mąż wykańcza. Mój niestety nie ma zielonego pojęcia o budowie, nawet nie ma takiego technicznego podejścia. Wszystko musimy zlecać lub muszę to robić ja.

Nam aktualnie robią się łazienki. Mam problem z wyborem paneli na cały dół. Chce winylowe na cały dół.

Zostało nam jeszcze kilka rzeczy, oczyszczalnia ścieków, ocieplenie i koniecznie ogrodzenie. Malować będę pewnie sama. Już bym chciała się przeprowadzić.

Co do plam, o teorii wystawienia na słońce słyszałam ale jakoś do mnie nie dociera że to działa. Przy tej pogodzie nie sprawdzę, mydełko nie pomogło.

Moja kruszynka leży aktualnie na mnie i już godzinkę sobie śpi. Już jest taka duża, nie mogę się napatrzeć. ❤️
    Od kilku dni znowu do buzi ładuje wszystko. Gryzaki mało nie wsadza w całości do buzi. Ewidentnie swędzą ją dziąsełka. Ale jak zaglądam to cały czas bez zmian. Ząbek wyczuwalny pod dziąsełkiem ale jeszcze nie przebity.

age.png
  • bebag Autorytet

Wysłany: 19 lutego, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O mam chyba ze dwie saszetki Bebiko 1, w środę wychodzę to zostawię moje mleko i mm, niech sobie radzą 😁 ja mam wrażenie że teraz nic bym nie odciągnęła nadprogramowego, ale jestem przed okresem więc może dlatego 🤷🏻‍♀️

Znowu mamy fatalne nocki, chodzę dziś nieprzytomna, nie zliczę nawet ile razy się w nocy dziś budziłam 🤦🏻‍♀️

age.png
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 19 lutego, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnio byłam na badaniach i zostawiłam 150ml mojego mleka i saszetkę mm w razie jakby no ale... Miśka jak jest sama z tatą to tylko śpi i przespała swoją porcję karmienia i dostała cyca dopiero jak wróciłam po 5h

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 19 lutego, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U też też dziś dzień zębowy. Gryzienie, ślinienie, śluzowa kupa. No i dzieciaki znowu chore. Nie zrobiłam brunowi 3 dawki rota i już nie zrobimy. Mały jeszcze kaszlał z poprzedniej infekcji a dziś już kicha na kolejną...

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 20 lutego, 05:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dawno już tu się Muszka nie odzywała🤔

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • zosiasamosia Autorytet

Wysłany: 20 lutego, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nika647 wrote:
    Muszka i też jestem ciekawa co z Tkpom ?

Czy już nazwę wymyśliła

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 22 lutego, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę że 5 skok rozwojowy daje się wszystkim we znaki🙈🤪 u nas masakra, padam na pysk bo młody odkąd potrafi samodzielnie siedzieć i się bawić w tej pozycji to jest tak marudny że muszę być ciągle obok. Drzemki dramat, śpi kilka razy po 20 min. I tylko w chuście. No i te zęby... RD też idzie tak sobie, ale tym sie nie przejmuje. Po początkowej fazie ciekawości teraz woli rozgniatac rączka i do buzi niewiele wsadza🤷 no ale tak to wygląda na początku.

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • bebag Autorytet

Wysłany: 22 lutego, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam wrażenie że ten piąty skok się u nas zaczął, drzemki i noce fatalne. I tez duzo jęczy🙄Jeśli uda mi się pospać godzinę ciągiem w nocy to duży sukces 🫣 chodzę na automacie, ale kompletnie nie mam siły🤦‍♀️ moja mloda podciąga tylek do góry, wchodzi w bardzo wysoki podpór, widać że jakiś intensywny rozwój jest. No i zaczęła interesować się naszym jedzeniem, przelyka głośno jak widzi jak jemy, wyciąga rączki, myślę że z początkiem marca też ruszymy z rozszerzaniem diety.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego, 20:15

nika647, niezapominajk_aa, zosiasamosia, Umka lubią tę wiadomość

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 23 lutego, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nika647 wrote:

Sorka dziewczyny, jestem.
    Mieliśmy ciężki czas, zabralo nas pogotowie z domu bo myszka mi zaczęła lecieć z rąk długa historia ale 2 pediatrow trochę zbagatelizowano objawy bo byliamy dzien przed tą akcją i 3 h przed na calodobowce i odeslali nas z antybiotykiem... leżeliśmy z ZUM. Dość ciężko to przeszłam psychicznie, cały oddział rsv i my w izolatce z podejrzeniem urosepsy. :( dobrze ze mąż mógł być z nami cały czas.
    Już jestesmy w domu i po powtórkach badań, wszystko okej, mocz czysty, posiewy ujemne. Ale co przeszliśmy to nasze i długo mi to z głowy nie wyjdzie.
    Widzę że ostro wystartowaliście z RD :) ja dziś podałam pierwszą marcheweczke, postanowiłam czekać do 6 miesiąca, jeszcze ten szpital po drodze. Raczej wszystkich postów nie nadrobię, także jak zdubluje jakieś pytanie o RD lub inne rzeczy to wybaczcie
    Pozdrawiam :)

age.png
  • niezapominajk_aa Autorytet

Wysłany: 23 lutego, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:
    Sorka dziewczyny, jestem.
    Mieliśmy ciężki czas, zabralo nas pogotowie z domu bo myszka mi zaczęła lecieć z rąk długa historia ale 2 pediatrow trochę zbagatelizowano objawy bo byliamy dzien przed tą akcją i 3 h przed na calodobowce i odeslali nas z antybiotykiem... leżeliśmy z ZUM. Dość ciężko to przeszłam psychicznie, cały oddział rsv i my w izolatce z podejrzeniem urosepsy. :( dobrze ze mąż mógł być z nami cały czas.
    Już jestesmy w domu i po powtórkach badań, wszystko okej, mocz czysty, posiewy ujemne. Ale co przeszliśmy to nasze i długo mi to z głowy nie wyjdzie.
    Widzę że ostro wystartowaliście z RD :) ja dziś podałam pierwszą marcheweczke, postanowiłam czekać do 6 miesiąca, jeszcze ten szpital po drodze. Raczej wszystkich postów nie nadrobię, także jak zdubluje jakieś pytanie o RD lub inne rzeczy to wybaczcie
    Pozdrawiam :)

Jejku Muszka, co za okropne przeżycie 😔 dobrze że już wszystko jest w porządku, oby tak dalej ❤️

My z rd ruszyliśmy we wtorek, na początku były dwa dni brokuła, wczoraj marchewka i dziś marchewka z ziemniaczkiem. Na razie jednak domowe paćki, nie odważyłam się na kawałki 😅 wchodzą ładnie i póki co, odpukać, problemów z brzuszkiem i kupkami nie ma 🙂 woda wchodzi średnio, krzywi się, ale ładnie próbuje pić z kubeczka (doidy) choć czasami wypycha językiem 😅

A no i mamy obroty z brzuszka na plecy, ale ciągle przez jeden bok, drugi jakoś idzie nam ciężko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego, 18:30

nika647, Muszka1, bebag, Umka lubią tę wiadomość

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 23 lutego, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka - tak cos czułam że coś poważnego u Was. Najważniejsze ze już po kryzysie. Zdrówka dla Was❤️

Muszka1 lubi tę wiadomość

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 23 lutego, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka ściskam was bardzo jesteś dzielna 🥰 wyściskaj małą od nas :)

Nika ale jak to 5??? 🫨 U nas 2 dopiero 🤣 ale jest zabawnie takie cuda dziwy co Tomira teraz odwala to po prostu siedzimy z mężem i się śmiejemy 🤣 coś czuję że po tym skoku zacznie się pełzanie bo już do tego się zamierza i jak ją zostawię na chwilę na macie to za chwilę już jest poza nią 😂

Muszka1 lubi tę wiadomość

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 23 lutego, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co ona lepiej doszła do siebie po tym szpitalu niż ja. Najgorsza była ta bezsilność, kolejne leki,kroplówki, ogólnie spałam po 2h w szpitalu bo całą nocą mała miala płyny zapinane, a że źle się czuła to jej głównym celem był płacz i wyrywanie wenflonu.. Naprawdę jakby jeszcze nie wpuszczali do nas męża i babć to chyba bym potem wylądowała na innym oddziale. Za to myszuni w domu dupka tak odżyła że pojawiły się nowe umiejętności i to w locie 😍 Jeszcze więcej gada, wszystko ją ciekawi, wszystko do rączek, zaczyna się przemieszczać po macie tak bez ładu i składu, pomału zaczyna obracać się na brzuszek, a tego jeszcze nie umiała 😊
    Straszny z niej cudak, moje największe szczęście.
    Mam nadzieję że szybko zapomnę ale teraz każdy epizod płaczu, niepokoju czy gorączki już zawsze będzie mnie paraliżować strachem. Wiecie, dwoje pediatrow nas badało, ten 2 już miał wynik moczu który był zły i dziecko było już kiepskie - serio serce mi pęka że ten bidok jeszcze na wizycie się śmiał do swojej pluszowej krówki 😭 a 3h później wzywałam do niej karetkę bo tak nam zaczęła chlustać i słabnąć że baliśmy się ją wsadzić w fotelik żeby w drodze do szpitala nie stała się tragedia..
    Jak nas zbadali to od razu podejrzenie urosepsy bo CRP było ok 200...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego, 21:00

age.png
‹‹ 452 453 454 455 456 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ