WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Spuromix wrote:No już się spotkałam z krytyką że robię źle że jak tak mogę jako matka... Ehhh no nic nie poradzę.
A no bardzo ładnie siedzi i to tak nagle się zaczęło jak raz się jej udało usiąść podciągając się teraz już muszę pilnować żeby nie walnęła głową jak tak siada
No i znowu zaczyna się powoli obracać 🥰 jeszcze niechętnie ale powoli sobie przypomina że przecież tak się da 😍
Eh, nie chciałam polubić tylko zacytować 🤦🏽♀️
Nie przejmuj się krytyką, na mnie co chwilę ktoś przewraca oczami a ja już rzucam piorunami bo do niektórych jak do ściany. Ja rozumiem, że nie chcą źle, ale uważam że jeśli wyznaczyłam jakieś granice dla dobra dziecka, a jesteśmy dorosłymi ludźmi to powinniśmy się szanować. Nóż mi się w kieszeni otwiera jak słyszę że teściowa wychowała trójkę dzieci i wie najlepiej... I te jej krzywe spojrzenia 🙄🙄
Moją mamę poprosiłam ostatnio żeby przypilnowała w wózku małą, bo miałam USG i miała zostać w parku na przeciwko szpitala na czas mojego badania, a sobie poszła przed siebie. Gdybym wyszła minutę później, nie wiedziałabym gdzie je szukać a do tego wyciszyła telefon więc nie odbierała. Musiałam je gonić 🤦🏽♀️ I ja wiem, że krzywdy jej nie zrobi, ale dla mnie to nie było odpowiedzialne zachowanie. Umówiliśmy się że będzie w parku, więc tam powinna czekać a nie urządzać samowolkę. -
O wow, super Tomirka siedzi! Moja młoda bez podparcia to gibalaby się jak wańka wstańka 😅
Wydaje mi się że dzieciaki w samym pampku mają większa świadomość swojego ciała i chętniej i sprawniej robią różne rzeczy. Ale my mamy w domu dość chłodno więc nie puszczam tak młodej za często. Czekam na lato z niecierpliwością 😊
Moja starsza córka jest taka zimnolubna, wiecznie jej gorąco, śpi odkryta. Ola też ma taki potencjal, nie lubi spać okryta naszą kołdrą, najlepiej się czuję pod pieluszką bambusową.
Ja z rozszerzaniem diety się nie spieszę bo... mi się nie chce w to bawić 🫣🤣 ale myślę że tak na 5 i pół miesiąca coś tam zaczniemy. Pewnie po marcowym szczepieniu. W końcu kiedyś trzeba😅Muszę też zrobić młodej morfologie, dostaliśmy skierowanie ze względu na to, że ja miałam anemię i praktycznie całą ciążę brałam żelazo.
Ogólnie ja uważam że wiadomo, są jakieś zalecenia, ramy, ale do wszystkiego trzeba miec zdrowe podejście bo oszaleć można. Rodzice znają swoje dzieci najlepiej😁niezapominajk_aa, Umka lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, a w spacerówkę kiedy planujecie wsadzić? Jaka jest regułą żeby przerzucić do spacerówki? Czy też dziecko musi siedzieć samodzielnie? Czytałam że jeśli nie siedzi to na leżąco, ale nie wiem czy u nas przejdzie, gondola robi się za mała i młoda się wkurza że jest ciasno i nic nie widzi oprócz nieba 😆 i tak się zastanawiam czy np przez ileś minut mogłaby siedzieć w spacerówce czy cały czas na leżąco?
W większości czasu na spacerze śpi, ale jest jakiś czas przez który jest aktywna a nie chciałabym jej zaszkodzić. Z drugiej strony no już zdecydowanie wyrasta z gondoli i widzę że robi się jej niewygodnie 😅 -
Niezapominajk_aa, jak gondola robi się za mała to można przesadzić, tylko rozłożyć do pozycji jak najbardziej leżącej. I najlepiej takiej żeby nie ciągnęła do siadu (prawidłowy wzorzec siadu to taki z czworakow). Moja starsza córka jeździła w spacerówce, rozłożonej na płasko, od 5 miesiąca życia 🙃
niezapominajk_aa, Arieen lubią tę wiadomość
-
Taka spacerówka na płasko jest jak gondola, więc jak się nie mieści już w gondoli to można przerzucać, będzie może dziecko już więcej w niej widziało swiata. Ja czekam na cieplejsze dni, myślę że za miesiąc zmienimy, ale moja spacerówka w greentom reversible jest taka kubełkowa, czyli nie jest na płasko, ale jest odwracana do pozycji leżącej tylko wtedy nóżki sa w górze.
Mój syn wczoraj wieczorem przez sen zawołał mam-ma jak wracałam z łazienki a on już mnie szukał... 🤷 Nawet dzieci słyszały😀niezapominajk_aa, bebag, Umka lubią tę wiadomość
-
nika647 wrote:Taka spacerówka na płasko jest jak gondola, więc jak się nie mieści już w gondoli to można przerzucać, będzie może dziecko już więcej w niej widziało swiata. Ja czekam na cieplejsze dni, myślę że za miesiąc zmienimy, ale moja spacerówka w greentom reversible jest taka kubełkowa, czyli nie jest na płasko, ale jest odwracana do pozycji leżącej tylko wtedy nóżki sa w górze.
Mój syn wczoraj wieczorem przez sen zawołał mam-ma jak wracałam z łazienki a on już mnie szukał... 🤷 Nawet dzieci słyszały😀
Ale ekstra! 🥰
Moja obecnie ma fazę na skrzeczenie 🤣
Od wczoraj słyszę "aaaaaaaa" jakby cisnęła kupę 🤣
Na początku było to słodkie, ale dziś nas tym obudziła 🤣 -
Mój też tak skrzeczy, i nigdy nie wiem czy już marudzi żeby go wziąć, albo uspac czy po prostu bawi sie głosem.
Młody gaworzy na całego, ale najczęściej ta-ta-ta albo ba-ba, Da-da, ga-ga, było też la-la i bla-bla, ale ma-ma jeszcze nie słyszałam, dopiero wczoraj przez sen😅 jakaś podświadomość się chyba mu włączyła.
Ale zauważył już skubany ze na ta-ta reaguje tata i to słychać najczęściej u niego. Szczególnie że w tym tygodniu jeżdżę do biura i zostaje z ojcem🤪bebag, Umka lubią tę wiadomość
-
nika647 wrote:Mój też tak skrzeczy, i nigdy nie wiem czy już marudzi żeby go wziąć, albo uspac czy po prostu bawi sie głosem.
Młody gaworzy na całego, ale najczęściej ta-ta-ta albo ba-ba, Da-da, ga-ga, było też la-la i bla-bla, ale ma-ma jeszcze nie słyszałam, dopiero wczoraj przez sen😅 jakaś podświadomość się chyba mu włączyła.
Ale zauważył już skubany ze na ta-ta reaguje tata i to słychać najczęściej u niego. Szczególnie że w tym tygodniu jeżdżę do biura i zostaje z ojcem🤪
Jeju ale fajnie 😊 Mój przestał mówić mmmaaam i teraz tylko jest eulee 😏 -
Nika647, to gaworzenie chyba idzie w dużym stopniu w parze z siadem, a Twój młody jest mega rozwinięty ruchowo więc i gada jak najęty 😁 I oczywiście że potwierdza moją teorię, że jak się ma starsze rodzeństwo to wszystko trzeba szybciej ogarniać, nie można zostawać a tyle 😁
Ola piszczy, nawet nie przypomina to marudzenia tylko właśnie to jest taki typowy pisk 😅 i czasem robi takie "he he, he he", mamy teorie z mężem że nie chce nam robić przykrości i się w taki wymuszony sposób śmieje z naszych czerstwych żartów 🤣 -
Cześć mamuśki 🙂
Wszystkiego najlepszego z okazji Walentynek ❤️❤️❤️ Dużo, dużo miłości! 🥰
W końcu udało mi się Was nadrobić. Trochę to trwało, bo zwyczajnie w świecie nie mam czasu się po pupie podrapać, a co dopiero siąść i wszystko przeczytać 🙈
Nika647 dzięki za polecajkę. Zamówiłam ten FLAEM 4NEB 👍
Co do spania... Noce w miarę się unormowały. Idziemy spać o 20 i budzi się 3-5 rano. Jak się obudzi o 3 to tylko żeby ją polulać i idzie dalej spać, ale za to rano nie pośpimy... Zdarza się, że dzień zaczynamy już o 5 więc matka nie ma spania 🫣 Drzemki w dzień są tak jak u Was walką o przetrwanie. Są 2-3 w ciągu dnia, ale tylko i wyłącznie w moim towarzystwie, bo jak spróbuję odłożyć to nawet 15 minut nie pośpi, a tak to do godziny się czasem uda. Jak nie to pakuję ją w wózek i idziemy na spacer żeby dospała.
Co do rozwijania się... Hmmm... 🤔 Chyba dlatego przestałam tu zaglądać żeby się jeszcze bardziej nie dołować, ale to jest jednak silniejsze ode mnie żeby wiedzieć co u Was. U nas młoda obraca się z pleców na brzuszek tylko przez jeden bok. Ćwiczymy intensywnie obrót przez drugi. Sama niestety się nie obróci jak na razie. Z moją pomocą już tak choć musi mieć chęci. U nas jest etap podnoszenia nóg i łapania stópek, a Wy już tu o siadaniu piszecie. Wiem, że każde dziecko rozwija się w swoim tempie, ale idzie dostać do głowy. Do prób siadu jeszcze daleka droga. Czuć, że jest jeszcze taki flaczek z niej.
Mamy inny problem. Byliśmy u fizjoterapeuty, bo właśnie martwiło mnie, że się nie obraca przez drugi boczek, że lekko wygina się w literkę C i najbardziej spędza mi sen z powiek to, że jak się obróci na brzuszek to nie trzyma główki prosto tylko jest skrzywiona. Myślałam, że to może kręcz szyi, ale lekarz to wykluczył, bo obraca ładnie główką w obie strony i jak chce to potrafi ją też prosto trzymać. Jednym słowem nie uspokoił mnie w ogóle, ale też nie zalecił żadnych ćwiczeń na to...
Co do ząbkowania... U nas jeszcze nic nie widać i nie czuć, ale ślini się niemiłosiernie. Czasem wygląda jakby stoczyła walkę 😅 Pcha wszystko do buzi co ma pod ręką.
Co do rozszerzania diety... Oprócz kupionych łyżeczek w Rossmannie nie mam nic. My się spieszyć nie będziemy zwłaszcza, że do siadu jej nie prędko.
A tak ogólnie to w końcu byłam u fryzjera. Musiałam zrobić sobie balejaż, bo siwe włosy by mnie pokonały 🙈🤣 W poniedziałek idziemy na szczepienie ostatniej dawki na rota i drugiej dawki 6w1. Gaworzenia u nas jeszcze też nie ma, a o spacerówce też jeszcze nie myślimy, bo młoda jest gabarytowo mała (nadal chodzimy w 62, niektóre tylko 68).Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego, 10:20
niezapominajk_aa, Umka lubią tę wiadomość
♀️ Ona 33
♂️ On 32
▪︎Początek starań: styczeń 2020
▪︎Pierwsza wizyta w klinice niepłodności: kwiecień 2022
▪︎Hormony w normie, nasienie słabe, endometrioza
▪︎Histeroskopia, laparoskopia, drożność jajowodów (lewy nie drożny): czerwiec 2022
▪︎I IVF -> Stymulacja 13.08. -> Punkcja 26.08. -> Transfer 31.08.
13 dpt 570.27
15 dpt 1257.55, progesteron 82.15
20 dpt 7609.83
23 dpt 14190.17, progesteron 63.99
29 dpt 6t6d 🖤
37 dpt 8t 💔
▪︎Laparoskopia, łyżeczkowanie: listopad 2022
▪︎II IVF -> Stymulacja 12.12. -> Punkcja 24.12. -> Transfer 29.12.
11 dpt 250.8, progesteron >40
15 dpt 1419.4, progesteron >40
27 dpt 32015.1, progesteron >40
34 dpt 7t3d ❤
-
Uwielbiam te piski o 3 w nocy i to jak patrzy czy tata zareaguje czy nie jak tak to jest śmiech a jak nie to piszczy dalej 😄
U nas jest malutko gaworzenia ale bardzo uważnie słucha i mam wrażenie że naśladuje sporo dźwięków.
Bardzo świadomie mówi nie, ble i oki
Romantycznych walentynek wam życzę 🥰 nie nabrojcie nic dzisiaj 😄
Sysia ty się wg tym nie przejmuj!!! Moja siada ale za Chiny ludowe nie chce się obracać czasami się jej przypomni że tak można. Co do tego układania w c i przez jeden boczek podobno jak nie ma asymetri to tak jest że dzieciaki preferują jedną stronę bardziej i jest to normalne.
Ja to się teraz zakompleksiłam przy was bo przecież cały czas na spacerki i wg a u nas właśnie spacery leżą i kwiczą od ok 2 tygodni jest ciut lepiej bo biorę Vivaro i ciśniemy z miśką na wieś do sklepu no ale właśnie mieszkam na wsi i wyjścia są tragiczne bo wiecznie czuć z piecy smród i bardzo mało wychodzimy.... Czekam na ładną pogodę i wtedy się przeprowadzę na pole z młodą a teraz niestety częściowo kisimy się w domu....Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego, 10:25
-
Niezapominajka - cudo to Twoja Walentynka❤️
Sysia - mój wyprzedza normy wiekowe o jakieś 2-3 miesiące, moje starsze nie robily wszystkiego tak szybko jak młody, a robily też wcześnie ( np siad był w okolicach 6.5 miesiaca a normy mówią o 9-tym) ale nie ma to totalnie przełożenia na jakieś wybitne zdolności teraz. Starszy syn, który w wieku 7.5 już stawał, później - w przedszkolu ogólnie na początku słabo ogarniał, był niesamodzielny, wszystko łapał na ostatnią chwile, np trzymanie kredki, jakieś inne typowo przedszkolne umiejętności, wycinanie, rysowanie itd. Ciągle panie miały jakieś uwagi🤦 Córka też do roku była pierwsza we wszystkim a teraz nie chce rysować, kolorować...
Fajnie o tych normach wiekowych pisze fizjomommy, i też jak wspierać. I o tym że czasem żeby zachęcić do jakiejś nowej aktywności wystarczy np rozebrać do pampersa (jak Kiarka pisała)- wtedy jest np zimno w brzuszek i dziecko albo go dźwiga z podłogi czy szorstkiego dywanu albo się obraca, szuka innej pozycji.niezapominajk_aa lubi tę wiadomość
-
Niezapominajk_aa, ale słodka Walentynka🥰
Sysia1991, z tym rozwojem to na spokojnie, zawsze będzie tak że niektóre dzieciaki pędzą, a inne mają spokojniejsze tempo 🙂 moja mloda też preferuje jedną stronę i też idzie jej łatwiej obrot przez jedno ramię, żeby obrócić się przez drugie potrzebuje silnej motywacji, najlepiej starszej siorki po tej właśnie stronie🫣 mają dzieciaki jeszcze czas na obroty, siadanie, pelzanie i gaworzenie😁
Spuromix, ja na spacery chodzę bo muszę odebrać starszą z zerówki, ale ostatnio to męka bo Oli odwidziało się jeżdżenie w wózku 🫣 natomiast jak jeździmy do mojej mamy czasami to też odpuszczamy bo powietrze jest fatalne od dymów właśnie. Moim zdaniem w takiej sytuacji lepiej zostać w domu, na wiosnę i w lato nadrobicie😁 z tego co pamiętam, macie zwierzęta, ale młoda będzie miała frajdę!!!niezapominajk_aa lubi tę wiadomość
-
Spuromix właśnie fizjoterapeuta nie stwierdził asymetrii argumentując się tym, że gdyby była to by się obracała przez ten skrócony bok, bo było by jej łatwiej, a obraca się przez drugi. Martwi mnie tylko ta główka... Jezu Ci lekarze w Niemczech już dawno się skończyli i o wszystko trzeba się prosić 🫣
Niezapominajk_aa piękna Walentynka! ❤️niezapominajk_aa lubi tę wiadomość
♀️ Ona 33
♂️ On 32
▪︎Histeroskopia, laparoskopia, drożność jajowodów (lewy nie drożny): czerwiec 2022
13 dpt 570.27
20 dpt 7609.83
29 dpt 6t6d 🖤
37 dpt 8t 💔
34 dpt 7t3d ❤
-
Bebag a no mamy Tomira uwielbia chodzić do kóz i wystawiać rączkę żeby ją lizały
No i będzie jeszcze niedługo kucyk muszę poszukać hodowali Szetlandów
Sysia a próbowałaś zmienić podłoże? U nas całkiem inaczej Tomira popracuje na macie piankowej na ziemi inaczej na kocyku na ziemi i całkiem inaczej w łóżku i mam wrażenie że w łóżku czuję się najpewniej i najwięcej robi te swoje akrobacjebebag lubi tę wiadomość
-
Spuromix wrote:Bebag a no mamy Tomira uwielbia chodzić do kóz i wystawiać rączkę żeby ją lizały
No i będzie jeszcze niedługo kucyk muszę poszukać hodowali Szetlandów
Sysia a próbowałaś zmienić podłoże? U nas całkiem inaczej Tomira popracuje na macie piankowej na ziemi inaczej na kocyku na ziemi i całkiem inaczej w łóżku i mam wrażenie że w łóżku czuję się najpewniej i najwięcej robi te swoje akrobacje
Próbowałam, ale bez rezultatu. Na łóżku to najmniej próbujemy, bo mamy za miękki materac i jest jeszcze gorzej 🙈♀️ Ona 33
♂️ On 32
13 dpt 570.27
20 dpt 7609.83
29 dpt 6t6d 🖤
37 dpt 8t 💔
34 dpt 7t3d ❤
-
Sysia1991 wrote:Próbowałam, ale bez rezultatu. Na łóżku to najmniej próbujemy, bo mamy za miękki materac i jest jeszcze gorzej 🙈
nika647, Umka lubią tę wiadomość
-
Spuromix wrote:Więc zostaje już tylko czas ciesz się bo przynajmniej wiesz że jak ją zostawisz na macie to tam ją zastaniesz po chwili bo tutaj już różnie może być Nika za chwilę będzie szukać małego po domu bo spierdzieli a ja zaopatrze się w kask bo nie wiem kiedy głową rąbnie jak siada i jak tu zostawić malucha na 2 min 🙈
O rany żeby się dało ją zostawić na 30 sekund to byłoby dobrze 😅 Ma teraz taką fazę, że muszę ją wszędzie ze sobą ciągać, bo tylko wyjdziesz z pokoju albo straci Cię z oczu i jest awantura... Więc wszystko robimy razem, a na wieczór moja głowa jest kwadratowa od tych jej pisków wysoko oktanowych jak w operze 🙈♀️ Ona 33
♂️ On 32
13 dpt 570.27
20 dpt 7609.83
29 dpt 6t6d 🖤
37 dpt 8t 💔
34 dpt 7t3d ❤
-
Sysia, ale Ty się nie przejmuj rozwojem swojej córci, z tego co piszesz to na jej wiek jest wszystko w porządku ☺️
Zajrzyj do fizjomommy na insta, kup jej ebooki, sama zobaczysz, że jest okej. Moja też jeszcze nie siada i też obraca się przez jeden bok. Fakt, miała asymetrię, ale przyjmuje się że od obrotu przez jeden bok, obrót przez drugi powinien się pojawić do 6 tygodni 🙂 przez ten czas, po prostu zachęcają małą.
Przede wszystkim nie porównuj dzieci do siebie 😉
I uważam że lepiej żeby zaczęła w swoim czasie ale prawidłowo, niż szybciej i robiła to nieprawidłowo 🙂