Wybór imienia
-
WIADOMOŚĆ
-
Pianistka wrote:U nas będzie Emma
Mieszkamy w Norwegii na stałe i nie chcielismy dawać typowo polskiego imienia ale tez nie typowo norweskie, bo nie wiem jak moja babcia wymówiłaby Oddbjørg
Dlatego jest Emma -
nick nieaktualny
-
U nas to się zmienia, ale aktualnie chłopiec (a raczej będzie chłopiec) to Aleksander - wydaje mi się ładne i dostojne w wersji podstawowej, słodkie jako Olek, Oluś... a za granicą jako Alex może funkcjonować.
A dziewczynka (nawet bardziej mi się podoba, ale chyba się nie uda...może kiedyś) to Polarosax3 lubi tę wiadomość
Olinek jest już na świecie - skrajny wcześniaczek z wadą nerek - ale dzielnie walczy!
-
nick nieaktualnyOświeżam .
Ja dla córeczki zawsze chciałam dać imię Ania ♥♥♥ , i jak okaże się że będzie kolejna córka to na bank będzie to imię , a jak synek (mój pierworodny bardzo chciałby mieć braciszka ), i tu są schody mi bardzo podoba się Adaś , ale mąż nie chce dać takiego imienia gdyż kojarzy mu się z jego kierownikiem którego wręcz nie znosi pozostaje Sebastian , Piotruś , Mateusz .
-
polkosia wrote:U nas druga córka będzie Matylda, a chłopak nie wiem... Rozważamy poważnie Zygmunt po moim dziadku, ale trochę słabo ze zdrobnieniem
Ja ze wzgledu na miejsce zamieszkania chce wybrac imie rozpoznawalne w obu jezykach. Po glowie chodzi mi Adam.
Podobaja mi sie imiona, wystepujące w jednej formie - tak jak w akcie urodzenia.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2016, 19:22
Laurka lubi tę wiadomość
...więc teraz serca mam dwa... -
Ja wiem, ze jak będzie dziewczynka to będzie Marika;) co myślicie?
A co do chłopczyka to nie mam pojęcia..
Macie jakieś pomysły ?michaela, cinnamon cookie lubią tę wiadomość
-
Carmen wrote:U nas będzie Marcel. Dla dziewczynki zupełnie nie mieliśmy imienia, mnie podobalo się Anastazja- mężowi nie bardzo, za to co do Marcela byliśmy zgodni:)
To może dziewczynka Marcelina?
Ja mam mętlik Kalina (typ męża, podoba mi się ale nie do końca je czuje), Hania (mój) i Jaśmina nowa opcja (piękne ale nie mamy przekonania)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2016, 18:17
Olcia..89 lubi tę wiadomość
-
Michaela a kiedy masz teraz wizytę ? Juz wiesz ze to będzie dziewczynka ? My mamy 18 lipca polowkowe może końcu się dowiemy kto tam sobie mieszka
-
Super kochana Gratuluję!!
michaela lubi tę wiadomość
-
Hejka,
U nas z wyborem imion dla chłopców nie było zbytnio problemów ale jeśli idzie o imiona dla dziewczynek to nie mamy zbyt dużo typów. Cichlibyśmy, żeby się zbytnio nie powtarzały po bliskiej rodzinie i nie były z tych "modnych" no a że mamy dużą rodzinę i dużo kobiet w rodzinie to z żeńskimi imionami jest gorzej.
Pierworodny ma na imię Rafał Przemysław a drugi Marek Radosław. Mamy taką tradycję, że drugie imiona dzieciaki mają polskiego pochodzenia. Co ciekawe charaktery mają takie, jak znaczenia drugich imion - Rafał taki właśnie myśliciel jest a Marek jest bardzo radosnym dzieckiem Odpowiednio żeńskie imiona dla nich mieliśmy Magdalena i Ewa.
Teraz dla trzeciego, które ma się urodzić w lutym oczywiście w imieniem dla chłopca nie mamy problemu - będzie Tomasz ale nad imieniem dla dziewczynki jeszcze myślimy... Jest kilka typów : Ewa, Kamila, Daria, Hanna, Barbara, Monika ale nie ma jeszcze zgody między nami