Zafasolkowane
-
WIADOMOŚĆ
-
Eh kalika Ty juz w polowie ale ten czas leci jak sie czujesz?
Niepokorna dobrze ze sie z nami dzielisz wiedza z dobrego zrodla
Ja Od wczoraj mam zapalenie piersi. Czerwona siatka na piersi I samopoczucie jak przy grypie ale chyba mija powoli.
Ja wczoraj I dzis na wysokich obrotach bo mielismy dwie komunie. Do tego musialam uczesac obie dziewczynki I zrobic torty ale jakos ogarnelam.
Philipek ostatnio troche gorzej spi w nocy. Czesciej sie budzi - Co godzine - bardzo licze ze to Szybko minie....
Niepokorna slodziaczek z tej Twojej Julii I wiesz Co.... bedzie coraz ciekawiej
Klaudia pedzi ten czas a synek wage urodzeniowa szybciutko nadrabia. Swietnie!
My tez mielismy kontrole na 3 miesiace.... wynik: wszystko w porzadku tyle ze Nasz synek do wielkoludow nie należy. Ale tez nie ma po kim jest na 25 centylu czyli poniżej sredniej ale mam sie nie martwic. Wazy 5760 czyli sporo mniej Od Twojej Julii Niepokorna. I ma 60cm .kazali mi jednak karmienia piersia nie przerywac bo po prostu jest drobny. Chociaz na Moje oko nie wyglada a za male ciuszki ciagle odkladam na bok.
Aaa Niepokorna uzywamy smoczka. Philip go sobie wyciaga aby zamienic na paluszki. Ewentualnie probuje w buzce zmiescic jedno I drugie;)
A w sumie to jutro mija rok Od szczesliwego serduszkowania ktorego efektem jest Nasz synusWiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2016, 00:56
kalika lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyA nasza po szczepieniu miala 59cm i 4880,nast szczepienie po 4miesiacu zycia. Nasza Nadia to grzeczna dziewczynka i spryciulka,na dworze grzecznie lezy spi tylko wejde do domu to oczy jak 5 zlotych:D tez macha raczkami nozkami uwielbia sie smiac gaworzyc i kapac:)) jeszcze troche to bede ja kapala na kafelkach zeby mi lozka nie zamoczyla:D
-
Madlene, czuje się dobrze, w ostatnich dniach nawet skurcze się nie pojawiały a dzidziek rusza się jak szalony W piątek idziemy na usg 4d, mam nadzieję że ostatecznie potwierdzimy, że to córeczka
Przypomniałas mi, że rok temu o tej porze i ja zachodzilam w ciążę.
Jeśli Philipek jest na 25 centylu to nie masz się czym martwic. Ważne żeby rozwijał się harmonijnie, tzn masa i długość ciała były w zbliżonych kanałach centylowych. Niepokoić trzeba się dopiero, gdy jest tutaj duża rozbieżność lub dziecko zaczyna zbliżać się do 3 centyla.
Nataliano, zazdroszczę Ci tych spacerów. Jest tak cudnie, że z chęcią pospacerowalabym z wózkiem Niestety u mnie spacery zaczną się jesienią, a wówczas z pogodą bywa różnie, a za rok o tej porze to już na pewno przerzucimy się na spacerówke
06.2015 - nasz aniołek:*
-
nick nieaktualnyKalika,my moze jesienia bedziemy z spacerowce,bo mala niebedzie sie juz miescic w gondoli:),kalika moze i jesienia bedzie ladna pogoda to pospacerujecie,za roj twoja dzidzia juz bedzie w spacerowce czas szybko minie ani sie nieobejrzysz a bedzie dreptac:))
-
nick nieaktualny
-
Klaudia, najlepsza i najzdrowsza jest woda i to do jej picia należy przyzwyczajać dzieci. Herbatki są zbędne, rumianek aktualnie przeciwwskazany ze względu na duże zanieczyszczenie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2016, 20:21
klaudia1534, Madlene84 lubią tę wiadomość
-
Madlene, dobrze robisz. Karmiąc wyłącznie piersią nie dopaja się niemowląt, a podczas upałów wystarczy częściej przestawiać do piersi. Dopajac można niemowlęta karmione sztucznie lub gdy rozszerza się dietę.
domiii, Madlene84 lubią tę wiadomość
-
Wlasnie u nas ostatnio bardzo cieplo to Philip sam sie prosi o piers czesciej I narazie to wystarcza. Taki mam plan do 6 miesieca, wtedy tez chyba dopiero zacznie rozszerzac diete.
U nas nareszcie piekne lato. Niestety Philipa dzis w nocy dopadlo przeziebienie. Ma katar I lekki kaszel, zalzawione oczka. Bez goraczki. Podaje narazie calpol ale jak do czwartku sie nie polepszy to na wszelki wypadek pojdziemy sie zbadac. Ale nie moge patrzec jak to Malenstwo sie meczy. Przy tej okazji okazało sie ze w mojej apteczce domowej z PL pustki I musze pare rzeczy zamowic. Chociazby masc majerankowa na taka okazje.
Jutro dzien dziecka wiec wszystkim naszych forumowym Maluszkom zycze pieknych usmiechow na buzkach!!! Calusy Od forumowej ciotkiNIEPOKORNA, nataliano lubią tę wiadomość
-
Madlene, rozszerzanie diety w 6 mz to dobry pomysł. Ogólnie zaleca się wyłączne KP przez pierwszych 6 mz, a rozszerzanie diety należy rozpocząć najwcześniej po 17 tz, jednak nie później niż w 26 tz. Trzymam kciuki za realizację
Obserwuj Philipka, faktycznie może być to przeziębienie lub tez alergia. W słoneczna pogodę stężenie wszystkich pyłkow jest zdecydowanie wyższe niż gdy panuje wilgoć, dlatego w takich warunkach mogą ujawniać się objawy alergiczne.
Buziaki dla Twoich dzieciaczkow z okazji ich święta! :*Madlene84 lubi tę wiadomość
-
cześć mamusie:) witam się po dość długiej przerwie...
na początek zaległe życzenia dla wszystkich mamuś tych rozpakowanych i tych jeszcze w dwupaku z okazji naszego wspólnego wspaniałego święta:)
a dziś moc całusów i uścisków dla naszych wszystkich kochanych dzieciaczków:*
U nas czas strasznie szybko leci, dni mijają jak szalone. Teraz u mnie straszne upały, które Dominik kiepsko znosi. Ogólnie mój synek jest raczej zimnolubny więc ciężko mu w te gorące dni. Podaje mu wodę do picia i jakoś sobie radzimy:)na podwórko wychodzimy dopiero jak się chłodniej zrobi, bo w domu chłodniej niż na dworze.
Mogę się Wam pochwalić, że mój synek w sobotę pierwszy raz się przewrócił sam na brzuszek:) za tydzień kończy 3 miesiące, więc myślę że dość szybko ta sztuka mu się udała:)
My się pomału do chrzcin szykujemy. Robimy 19 czerwca. Dominik już ubranko ma, jeszcze ja się muszę ubrać z tym będzie gorzej, bo przez karmienie strasznie mi piersi urosły a i tak miałam spore, więc mam nadzieję że jakąś fajną sukienkę uda mi się znaleźć.
W maju mieliśmy komunię mego chrześniaka. Dominik dał się nam we znaki, dużo obcych ludzi, nieznane miejsce i ogólnie nie podobała mu się impreza za bardzo. Przez to nam też średnio zabawa się udała, chociaż było bardzo fajnie. Się martwiłam że nie będę miała co jeść przez tą moją dietę, ale kuzynka zamówiła specjalnie dla mnie coś innego, więc miło bardzo z jej strony.
Poza tym u nas chyba bez zmian. Pod koniec czerwca jedziemy na kilka dni do Gdańska, bo mi się lokatorzy wyprowadzają więc musimy ogarnąć mieszkanie i je znowu wynająć. Mam nadzieję , że szybko nam pójdzie ogarnięcie tematu.
Madlene jak tam u Was z karmieniem? Philipek się najada na dłużej czy dalej zjada tylko z jednej piersi? Ja zaczęłam Dominika na noc karmić z piersi i nawet jak przysypia po jednej to go na tyle dobudzam, żeby drugą też zjadł i śpi tyle samo jakby zjadł moje mleko z butelki. Na początku jeszcze ściągałam po jego jedzeniu żeby sprawdzić czy wszystko zjadł, ale ładnie zjadał do zera więc przestałam.
Niepokorna fajnie że przyjeżdżacie do Polski na dłużej:) na pewno się bardzo cieszysz:)
Klaudia ja tak jak pisałam wcześniej daje Dominikowi wodę do picia. Nie zamierzam mu nic innego dawać, nawet jak będzie starszy żeby go nie futrować cukrami z tych soków i herbatek. Woda najzdrowsza:)
Kalika jak tam się czujesz? pewnie przez pogodę ciężko z brzuszkiem. A właśnie, duży brzuszek już masz? W ogóle dzięki za podsunięcie pomysłu z tym piórem:) kupiłam je chrześniakowi na komunię i jak się okazało bardzo udany prezent:) -
Magda, wspaniale Cie tutaj widzieć :* Dziś już nawet Niepokorna przepytywalam, czy nie wie co tam u Ciebie, bo zaczęłam się martwić, że tak długo nie dajesz znaku życia.
Jeśli mogę coś doradzić, to tak ja pisałam już Madlene, jeśli karmisz piersią to nawet w upały nie powinnaś dziecka dopajac. Wystarczy częstsze przystawianie do piersi. Twój pokarm dostosowuje się do potrzeb malca, a w pierwszej fazie karmienia jest bardziej wodnisty, także nie ma strachu, że Dominik się odwodni.
U mnie dobrze, upały póki co znoszę nieźle. Przez weekend było mega gorąco, a od poniedziałku u mnie codziennie są burze, także jest znosnie. W pogotowiu mam wiatrak, a jeśli lato będzie wyjątkowo upalne, to planujemy kupić klimatyzator, bo w lipcu czy sierpniu może być ze mną już gorzej przy wysokich temperaturach. Brzuszek już nie da się ukryć, boję się myśleć co to będzie we wrześniu Za miesiąc mam 2 wesela i właśnie dziś dotarły do mnie zamówione sukienki. Do jednej z nich muszę jeszcze troszkę brzuszek podhodowac, ale myślę że z tym nie będzie problemu bo z każdym tygodniem pół kg na plusie
-
Kalika wiem właśnie że powinno samo mleczko wystarczyć, ale dopajam wodą dlatego że mój księciunio (jak mój mąż go nazywa:-)) nie pije z piersi tylko zjada ściągnięte mleko z butelki. Cudem jest że się przysysa przed nocnym spaniem, ale cieszę się że się chociaż raz na dobę uda, zawsze to lepsza stymulacja laktacji. W każdym razie daję mu wodę, bo nie chcę mu tyle jeść dawać, jak sciagne mleko to jednak już wszystkie frakcje mleka są wymieszane i dostawalby normalne jedzenie, a nie wodniste mleko do popicia.
Fajnie że masz dwa wesela i na tyle dobrze się czujesz żeby na nie iść ja na początku ciąży mialam wesele, jak potwierdzalismy to jeszcze nie wiedzieliśmy o ciąży, a potem się strasznie meczylam na tym weselu. Ale jak się dobrze czujesz to trzeba korzystać, potem tak łatwo nie będzie. My w tym roku też dwa wesela mamy, ale na oba odmowilismy. Jednak z Dominikiem to żadna zabawa by była. Jedno jest na miejscu, a drugie w Radomiu. No ale z takim maluchem to byśmy się nie pobawili, a do tego nasza rodzinna sytuacja też nie skłania do imprez.
Fajnie że brzuszek ci rośnie:-) ponoć jest tak że te szczuplejsze mamy więcej przybierają w ciąży, ale nie masz się co martwić przy dziecku szybko zgubisz:-) -
Magda
Bardzo się cieszę na wyjazd do Polski, ale mam też wiele obaw. Boję się reakcji małej na wiele nowych bodźców. Mamy sporo znajomych do odwiedzenia i nie wiem jak ona będzie reagowała. No miejmy nadzieję, że nadal będzie taka pogodna jak zawsze