X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Zakupy dla naszych maluszkow.
Odpowiedz

Zakupy dla naszych maluszkow.

Oceń ten wątek:
  • Blondi22 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2013, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Modelka wrote:
    Dziewczyny, a co z myciem niemowlaków (po kupce, siusiu itp)? Mnie, szczerze mówiąc, nie przekonują chusteczki jednorazowe nasączane, bo wiem, jakie sama mam podrażnienia, jak ich usiłuję używać (a czasem by się przydały, np w czasie okresu, kiedy jestem poza domem). Szukam więc ekologicznej alternatywy i znalazłam coś takiego:

http://cheekywipes.pl/jak-to-dziala

Któraś z Was tego używała? Jakie opinie?

P.S. Właśnie poszperałam dalej i są tak drogie (249PLN), że chyba i tak się zdecyduję na samodzielne zrobienie takiego zestawu - myjki uszyję, pudełeczka to nie problem, olejki kupię i będzie dobrze :)
    ja przy synku używałam husteczek nawilzanych i było ok

a.png
    a.png
  • Blondi22 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2013, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haybeauti wrote:
    wiecie to zależy od kobiety. mojej koleżance urosły o 2 rozmiary (ostatni kupowała 3 tyg przed porodem). ja mam 22 tydzień i już dwa rozmiary mi się powiększyły
    mi od początku urosły o 2 rozmiary a przystopowały kolo polowy ciąży i na razie takie same sa

haybeauti lubi tę wiadomość

a.png
    a.png
  • Asiulka83 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2013, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi tez urosly o 2 rozmiary....ponoc jak dostane mleka....to zrobia sie jeszcze wieksze....:/

ukdy3e5e07dpccv2.png
    19.12. jest <3 , 09.01 3.84 cm <3 , 21.01 5,65 cm <3, 6.02 8,06 cm Boy <3 2.03 238g <3 15,05 1500 g <3 27.07 3540 <3
    ukdyj44j0v7sy1vp.png
  • Modelka Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2013, 06:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondi22 wrote:
    ja przy synku używałam husteczek nawilzanych i było ok

Moja przyjaciółka tak samo, ale ja wiem, że sama mam na coś takiego uczulenie/podrażnienie, więc szukam alternatywy dla syneczka :)

zem3upjygjyf6uag.png
  • haybeauti Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2013, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    modelka ja mam to samo.byle co i mam podrażnioną skórę a w dodatku mąż też więc nasz synek ma duże szanse na odziedziczenie wrażliwości skóry. Ja postanowiłam, że jeśli będę używać chusteczek to tylko tych:
    http://www.smyk.com/beaming-baby-ekologiczne-chusteczki-nawilzane-organiczne-baby-wipes-72-szt,p1046028711,swiat-niemowlaka-p
    może drogie ale wole na innych rzeczach zaoszczędzić a tu zaszaleć poza tym nie będziesz ich używać do końca życia i im później tym mniej

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • Matylda36 Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2013, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bepanthen maść ochronna, widziałam, że są w tubkach 100 g i 30 g. Którą kupowałyście? Na ile starczyła Wam tubka?

Mama najcudowniejszych skarbów :-)
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2013, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matylda ja kupilam duza tubke bepanthena i mam jeszcze do tej pory!!koncowka ale jest bardzo wydajny.uzywam za kazda zmiana pieluszki tyle co ziarenko kawy i starcza

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • Matylda36 Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2013, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki pasia, też kupię tę dużą, bo położna polecała ją również na sutki, więc jak widzę maść ma szersze zastosowanie.

pasia27, Lalita2710 lubią tę wiadomość

• Modelka Autorytet

Wysłany: 24 grudnia 2013, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja bephanten stosuje od dawna u siebie :) Na spękaną skórę, jak przesadze że słońcem itp, a od kilku dni... na swoją buzię, bo żadne kremy nie pomagaly, taka była sucha. Także nie bójcie się dużych opakowań, na pewno się zuzyje :)

pasia27 lubi tę wiadomość

zem3upjygjyf6uag.png
  • Iwo123 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2013, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co myślicie o wózku Tako Captiva, Jumper Light albo City Move? Czy któraś z Was miała może do czynienia z tymi wózkami?

relg3e5ejn8hl19k.png
  • Matylda36 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2013, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczynam robić zakupy i mam dylemat po ile sztuk czego kupić?

Podkłady poporodowe w przypadku cesarskiego cięcia wystarczy mi 1 opakowanie (10 sztuk w paczce?). Nie wiem też ile kupić jednorazowych podkładów do przewijania dla dzidziusia do szpitala, a później w domu to chyba już nie potrzebuję?

Polecicie też coś, jakiś balsam ujędrniający do pielęgnacji biustu, który można stosować przy karmieniu piersią?

• Margotka87 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2013, 23:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matylda ale chodzi Ci o te podkłady na łóżko czy te wielkie podpaski? bo kazdy inaczej nazywa wiec wole sie upewnic :) ja po cc mialam połóg rowno 6 tyg i powiem szczerze ze podklady ktore mi zostaly z szpitala uzywane byly w domu :) takze moim zdaniem od przybytku glowa nie boli ale kazdy robi jak uwaza :)
    ja biust smarowalam zwykla oliwka zeby w razie czego dzidziusiowi nie zaszkodzilo :) ale jesli zapytasz w aptece to Ci na pewno doradza :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2013, 23:46

zpbndf9hsafopz9u.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2013, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matyldo.tych duzych podpasek bella.mama mialam 5paczek i zostala mi paczka po porodzie sn gdzie w szpitalu prawie wszystko wykorzystalam a w domu juz uzyealam zwyklych podpasek duzych 5tyg!ppzniej oczuwiscie same wkladki.a.tych ppdkladow na lozko w szpitalu mialam tez 5szt ale chyba 3wykorzystalam bo 2mialam juz w domj do przewijania malego no i kupuje i uzywam do tej pory bo przewijam.go na tym albo wietrze dupke mu bez obawy ze posika lozko :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2013, 10:30

Matylda36 lubi tę wiadomość

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2013, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biust smarowalam na poczatku sama oliwka a pozniej zwyklym balsamem nawilzajacym z tym ze pomijalam sutki oczywiscie.no i balsam ten bardzoej w neutralnym zapachu zeby nie draznij maluszka :-)

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2013, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wkladki laktacyjne kupilam juz wczesniej i kupuje do tej pory te z rossmana babydream 30szt 6zl.jak wtocilam ze szpitala to juz mialam i nie bujalam sie po sklepach.
    Dla dziecka mozesz juz kupic sol fizjologiczna bo sie przeciera nia oczka i waciki jalowe jednorazowe duuuuzo bo pepuszek sie nimi pielegnuje no oczka i buzke,jezyczek w srodku.sola tez mozna zakraplac nosek zeby nic pod cisnieniem nie dawac do malutkiego noska.
    Witaminke d+k to bedzie nawet napisane przy wypisie ze szpitala.cos do pepuszka polecaja octenisept ale u nas sie nie sprawdzil i zalune za od razy spirytusem 95%nie robilam.a tak to pepowina siedziala 7tyg!!!
    Mozesz kupic od razy w rosmanie malutkie obcinaczki do pazurkow sa zestawy canpola z cazkami i pilniczek ok 12zl no i cos do odciagania katarku.wartk miec od razu :-)

Na buzke uzywamy nivea na kazda podgode i sprawdza sie super a na usteczka mozna jeszcze smarowac wazelinka na mrozik

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2013, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziecko po urodzeniu jest bardzo wysuszone na zgieciach lapek na kostkach i warto mkec cos zeby nawilzac od razu ta skorke.ja mialam oliwke bambi o i ok.a z reszta w szpitalu lalam sporo oliwki na dupke bo sie tak smolka nie przyklejala.bo to nie jest normalna kupa tylko trudnozmazywalna smola hahaha
    Teraz tez tak z reszta robi i na noc leje oliwke a procz tego bepa then w dzien.ociupi ka starcza :-)

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2013, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kacper mial.ciemieniuche na brwiach i tez smarowalam oliwka a po kapieli sciagalam to recznikiem frote alko z glowki mozna wyczesywac szczoteczka do zebow bo twardsze jak szczotka do wloskow.no dobry jest tez zel emolium na ciemieniuche no ale juz sobie kosztuje ja dostalam ale na koncowce tylko raz uzylam.

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • Matylda36 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2013, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Margotka za informacje. Hmmm, chodziło mi o podpaski, chociaż na paczce, którą mąż kupił jest napisane podkłady. Właśnie w aptece nie chcę pytać tylko wolę tutaj, na forum, bo ja leżę całą ciążę aż do porodu i mój mąż wszystko załatwia. I już kilka razy jak poprosiłam, by o coś w aptece zapytał, to widzę, że panie wykorzystują to, że jest facetem i wciskają mu zawsze jak najdroższe, nie zawsze najlepsze rzeczy, a nawet w ilościach, które starczyłyby na dwie mamy lub bliźniaki. Dlatego musi mieć konkretnie na kartce napisane, co ma kupić :-)

Pasia ogromne dzięki za podpowiedzi. Bardzo cenne informacje. Wdzięczna jestem, bo mimo, że wszędzie można wyczytać co się przydaje, to nie ma to jak mama z doświadczenia się wypowie, a w otoczeniu nie mam mam na czasie, ha ha ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2013, 22:31

pasia27 lubi tę wiadomość

• Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2013, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matyldo :)
    Ja z podpasek bella miałam 6 paczek (2,5 w szpitalu zużyłam resztę w domu)
    + majtki siateczkowe kilka sztuk wymieniałam często chodziłam w tym bo wygodnie było mi w domu. Nie chciałam ubierać ciasnych majtek + podpaski) na początku gdyż uważałam żeby rana po nacięciu krocza się goiła i żebym miała luźno....
    Podkładów miałam 10 sztuk , przydały mi się w domu jak robiłam sobie okłady z tantum rosa (tantum rosa +woda w butelce 0,5l = i polewałam tym sobie narządy rodne ,leżąc na podkładzie i nic nie zalałam.

Ja również mam bephanten 100g (bardzo wydajne) ale zakupiłam za 25zł i smaruję sutki i pupe ,mam też sudocrem czasem nim smaruję.

Jeśli chodzi o skóre mojego syna na szczęście na nic nie ma uczuleń.
    Na początku właśnie tak jak pisze Pasia skóra jest w wielu miejscach wysuszona. Więc ja kiedyś kupiłam krem oliatum (za 9zł ,bo zrobiłam zakupy w super-pharmie powyżej 35zł) a tak sam taki krem ok 30zł

I kilka razy dziennie smarowałam nim te suche miejsca.
    A tak używam mleczka z migdałów bio z Hipp + szampon i płyn do mycia w 1 również z Hipp
    + mam kilka próbek z Oliatum płynu więc 2 razy na samym początku w sumie z jednej saszetki kąpał się 3 razy w tym płynie bo chciałam żeby nawilżyć mu te suche miejsca.

Ja w ciąży używałam babydrema (kremu z rosmanna), ziaja mamamia do rozstępów + palmers

Po ciąży używam palmersa na boczki bo mi się 3 rozstępy pojawiły z boku.
    I balsam po porodzie ujędrniający z ziaji mama mia można używać na piersi (omijając brodawki) ,nie wiem czy jest strikte krem do biustu dla kobiet po ciąży.

Co do biustu mi nie urósł bardzo jakoś po porodzie. Noszę te biustonosze z H&M które zakupiłam są dobre ,ale jak piersi są mega pełne w nocy to mi wylatują z niego... no ale cóż.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2013, 22:54

dqprepoku4out2uw.png

3d5c5bdbd8a8980a810c3415055e4515.png
  • Matylda36 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2013, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolejne konkretne i fajne rady. Mega wielkie dzięki Lalita ;-)

Muszę dopisać większą ilość podpasek, bo wydawało mi się, że jedna paczka tych wielkich wystarczy :-D :-D :-D

Dla maleństwa kupię na pewno ten bepanthen, emolium i oliatum. Widzę, że oliwka też się przyda bardzo.

Ja na rozstępy używam Bio-oil i chyba przy nim pozostanę też po porodzie, miałam na początku Palmersa, ale jakoś szybko mi się wchłaniał i zbyt intensywny zapach ma jak dla mnie, nie mogłam przez niego zasnąć :-)

‹‹ 119 120 121 122 123 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ