Monitoring cyklu
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
iwcia77 wrote:hej, chcialam sie zapytac ,czy jak sie bierze progesteron dowcipnie to sie nie odczuwa zadnych objawow ani na okres ani na ciaze?...za 5 dni mam dostac @, normalnie to juz mnie piersi bolaly i macica mielila...a teraz nic nie czuje...ani nadchodzacego okresu ani ciazy. Czy to normalne?
Ja mam ogromne obiawy ciążowe na progesteronie dopochwowym -
Dowcipnego progesteronu nie mam, ale teraz po tych wszystkich moich tabsach piersi mi się zwiększyły tak, że w stanik ich nie włożę więc chodzę bez Mężuś się cieszy
Poza tym nic więcej nie mam - cisza.
Wcześniej piersi nie wykazywały żadnych zmian, były bardzo mało wrażliwe (wręcz nie wrażliwe)iwcia77 lubi tę wiadomość
-
kapturnica wrote:Asia ja nie wiem co sie dzieje...dopiero sie obudzilam..nie daje rade nie spac..juz badalam wczoraj i dzis poziom cukru czy moze nie jaka cukrzyca ale cukier idealnie
Wczoraj padłam, dziś padłam.
Ja senna zawsze byłam, ale spałam tak 30 minut w dzień a nie 1,5h. Chyba to ciągłe myślenie mnie męczy. Teraz też bym poszła spać.
Spać i płakać- tego mi potrzeba.
Ja nie mam progesteronu dodatkowego. Dysponuję jedynie własnym.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2014, 17:36
-
Dziewczyny czy jeśli pecherzyk sie nie zapłodni to ciałko żółte jest do samej / czy jak to z nim jest ?
-
sennosc wywoluje niedoczynnosc tarczyc znacznie bo u mnie wlasnie bylo wieczne spanie Kasia....dlatego moze to tez na ciebie wplywac...dodatkowo uwaga wplywa na sennosc tez progesteron!! mam mojego winowajce...bo ani cukier ani tarczyca wszystko idealnie....
Wiec poziom progesteronu we krwi dziala sennie bingo!!! -
Joanna0071 wrote:Dziewczyny czy jeśli pecherzyk sie nie zapłodni to ciałko żółte jest do samej / czy jak to z nim jest ?
a czytam wlasnie ze podwyzszony poziom progesteronu wywoluje uczucie sennosci i zmeczenia.... -
PoradnikZdrowie.pl > Zdrowie > Zdrowie rodziny > Jak zmienia się poziom HORMONÓW w trakcie cyklu miesiączkowego
Jak zmienia się poziom HORMONÓW w trakcie cyklu miesiączkowego
cykl miesiączkowy, estrogeny, hormony, jajniki, miesiączka, owulacja, zmiany nastroju
Za zmiany nastroju, niechęć do pracy, euforię i smutek odpowiadają hormony, które niepodzielnie rządzą życiem każdej kobiety. Niewiele można zrobić, żeby skutecznie nad nimi panować. Warto jednak wiedzieć, co dzieje się w organizmie kobiety w poszczególnych fazach cyklu miesiączkowego.
A A A
W cyklu miesiączkowym, w grze hormonów, udział biorą przede wszystkim estrogeny i progesteron. Wspiera je hormon przysadki mózgowej folikulotropowy (FSH), który pobudza wzrost pęcherzyków jajnikowych, oraz luteina (LH) sterująca uwolnieniem jajeczka z pęcherzyka Graafa. W różnych fazach cyklu menstruacyjnego hormony decydują nie tylko o psychice i samopoczuciu, ale także o wyglądzie kobiety. Prześledźmy zatem, co dzieje się w poszczególnych dniach w jej organizmie.
Zespół napięcia przedmiesiączkowego
Zespół napięcia przedmiesiączkowego
Endometrioza
Endometrioza
Zegar biologiczny
Zegar biologiczny
Hormony wpływają na życie kobiety
Podczas każdego cyklu, który zwykle trwa od 25 do 31 dni, poziom hormonów podnosi się i opada. Od tego zależy, czy kobieta jest spokojna, czy nerwowa, szczęśliwa czy przygnębiona. Nawet to, jaki kolor bluzki wybierze. Wśród dyrektorów nowojorskich firm zatrudniających głównie kobiety przeprowadzono ankietę. Większość uważała, iż kobieta, która miesiączkuje, jest mniej sprawna intelektualnie i nie nadaje się do podejmowania poważnych decyzji. To nieprawda. Owszem, ma nieco gorszą kondycję psychofizyczną, ale z powodzeniem może wykonywać swoje obowiązki. A gdy pozna reakcje organizmu, będzie mogła tak planować zajęcia, by huśtawka hormonalna nie przeszkadzała jej w pracy.
Hormony - jak wygląda cykl miesiączkowy
Gdy trzeba wykonać nowe zadanie wymagające sporego wysiłku intelektualnego, najlepiej zabrać się do tego w połowie cyklu, w okresie jajeczkowania, bo właśnie wtedy zdolność do koncentracji jest największa. Przy najczęściej występującym 28-dniowym cyklu łatwo ustalić, kiedy nadejdą najlepsze dni.
Między 1 a 5 dniem
Pierwszy dzień krwawienia jest zarazem pierwszym dniem cyklu. Poziom estrogenów i progesteronu spada, co powoduje, że błona śluzowa macicy złuszcza się. Zostaje wydalona z krwią miesiączkową. Pod wpływem hormonu przysadki mózgowej (FSH) zaczynają się rozwijać i dojrzewać pęcherzyki jajnikowe (Graafa), w których są komórki jajowe. Niski poziom estrogenów i progesteronu powoduje, że samopoczucie jest znacznie lepsze niż przed, kiedy to poziom tych hormonów osiąga najwyższe stężenie. Nogi i ręce już nie są spuchnięte, a pasek można zapiąć o dziurkę ciaśniej. Utrata wagi wynika z niskiego poziomu estrogenów, które przyspieszają przemianę materii. Niektóre kobiety podczas miesiączki cierpią na bóle krzyża, brzucha oraz senność.
Między 6 a 13 dniem
W tym czasie zazwyczaj kończy się krwawienie, a po bólu nie ma już śladu. Przysadka mózgowa produkuje hormon luteiny (LH), który powoduje, że pęcherzyk z komórką jajową rośnie i jajniki wydzielają coraz więcej estrogenów. Błona śluzowa macicy robi się coraz grubsza. Wzrost poziomu estrogenów sprawia, że włosy pięknie błyszczą, cera nie ma skazy, a kobietę rozpiera energia. Ten etap lekarze nazywają pomenstruacyjną euforią. Na trzy do pięciu dni przed owulacją zaczyna się czas płodny. Jeżeli dojdzie wtedy do stosunku, a partnerzy nie stosują żadnych zabezpieczeń, ciąża jest niemal pewna.
Dzień szczególny - 14
Estrogeny osiągają najwyższy poziom. Gwałtownie wzrasta poziom luteiny i wtedy pęka pęcherzyk z komórką jajową. To właśnie owulacja. Błona śluzowa macicy jest w pełni dojrzała. Gdy cykl miesiączkowy trwa dłużej, np. 30 dni owulacja przeniesie się na 16 dzień cyklu. Samopoczucie kobiety jest wtedy znakomite. Towarzyszy mu nieposkromiony apetyt na seks. Kobieta jest 10 tysięcy razy bardziej wrażliwa na zapachy, a szczególnie na męski feromon androstenol. Jeśli para chce mieć dziecko, to najlepszy moment, by się o nie starać. Kobieta czuje się znakomicie, nie ma dla niej trudnych problemów. Jasno przedstawia swoją opinię i trudno obalić jej argumenty. Podobno jest też wtedy bardziej skłonna do zdrady niż w innych momentach swojego życia. Z owulacją mogą się niekiedy wiązać niezbyt silne bóle w podbrzuszu, a nawet niewielkie, zazwyczaj kilkudniowe plamienia. Temperatura ciała może się podnieść nawet o kilka stopni. Ale nie oznacza to choroby.
Między 15 a 20 dniem
Utrzymuje się wysoki poziom estrogenów. Pusty pęcherzyk przekształca się w tzw. ciałko żółte i zaczyna produkować progesteron, który przygotowuje błonę śluzową macicy do przyjęcia zapłodnionego jajeczka. Zajście w ciążę jest jeszcze możliwe dwie doby po owulacji. W ciągu tych pięciu dni kobieta czuje się nieco ociężała, bo organizm zatrzymuje więcej wody i wolniej spala dostarczane mu kalorie. Może wtedy nieco przytyć lub mieć takie wrażenie. Zazwyczaj ma dobry humor.
Między 21 a 28 dniem
Jeśli nie doszło do zapłodnienia jajeczka, poziom estrogenów szybko się obniża. Ciałko żółte zanika, a wraz z nim maleje poziom progesteronu. Niezapłodniona komórka jajowa będzie wydalona podczas najbliższej miesiączki. Panie, którym dokucza bezsenność, teraz mogą się wreszcie wyspać. Ale te dni nie są zbyt miłe, bo większość cierpi na syndrom napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Kobiety są rozdrażnione, nie potrafią się skoncentrować, szybko zmienia się im nastrój. Na nogach, dłoniach i twarzy pojawiają się obrzęki. Piersi są bolesne i nabrzmiałe. W tym czasie lepiej kobiecie schodzić z drogi, bo można się stać ofiarą jej złego humoru. To znak, że zbliża się miesiączka. U 20 proc. objawy są tak silne, że trzeba je leczyć farmakologicznie. W uporaniu się z dolegliwościami PMS może pomóc doustna antykoncepcja.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/zdrowie-rodziny/Jak-zmienia-sie-poziom-hormonow-w-trakcie-cyklu-miesiaczkowego_34111.htmlIdia lubi tę wiadomość
-
kapturnica wrote:sennosc wywoluje niedoczynnosc tarczyc znacznie bo u mnie wlasnie bylo wieczne spanie Kasia....dlatego moze to tez na ciebie wplywac...dodatkowo uwaga wplywa na sennosc tez progesteron!! mam mojego winowajce...bo ani cukier ani tarczyca wszystko idealnie....
Wiec poziom progesteronu we krwi dziala sennie bingo!!!
no ale czytałam że ten letrox senności nie powoduje, na moim wysokim TSH senna jestem non stop to prawda, ale drzemki mam po 30 minut (codziennie za to) a teraz biję wszelkie rekordy- śpiąca królewna ze mnie.
Rano jak skończyłam z Tobą rozmawiać- drzemka do południa, obiad ugotowałam poczułam się tragicznie wykończona (a nawet zamiast surówki mus jabłkowy podałam bo najszybciej) no i potem spałam i spałam.....
Rano test- endo kazała co 2 dni. Ciekawe co będzie... -
ja od kiedy zaczelam brac eutheryx przestalam podsypiac calkowicie...nie raz n ie dwa mlody i malz spali a ja buszowalam po domu....od paru dni nie wiem 4 lub 5 spie ciagle....winowajcva jest progesteron ktory dziala sxennie i dajac uczucie zmeczenia...teraz pytanie czy zawsze tak na mnie to dziala/dzialalo i w okresie poowulacyjnym bywalam sennna----odpowiedz niemozliwa bo nie wiem...czy jest go znacznie wiecej niz zazwyczaj co rokowalo by korzystnie i dlatego tak reaguje....