Monitoring cyklu
-
WIADOMOŚĆ
-
anty -tpo masz nieobecne czyli nie masz hashimoto..ale wysokie parametry anty tg sa dosc powazne,,Ostatnio tu dzieczyna pisala o tym ze ma wlasnie wytsokie..i moze to swiadczyc o chorobie gravesa basedowa np..Jakie masz parametry tsh i ft4??? to podst pytanie/... i drugie chorowalas keidys na nadczynnosc??lub mialas jakeis guzki na tarczycy??? Jesli masz wysokie anty -tg to podstawa wizyta do endokrynologa ze zrobionymi wynikami tsh i ft4...
kazde wykryte antygeny swiadcza o chorobie tarczycy ale moga byc one z niedoczynnosci jak i nadczynnosci...Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2014, 17:08
Malenq lubi tę wiadomość
-
Ja ogólnie wiem że przy PCOS nadmierne owłosienie to norma, ale teraz w ciąży to jakaś masakra.
Ja mam mega dużo ciemnych włosów na twarzy. Takie bokobrody. I do tego jeszcze wąs mi się zrobił. A włosy łonowe to prawie do kolan. Koszmar.
Co się dzieje. Zauważyłam to jakoś miesiąc temu, ale potem to plamienie, leżenie itp. Nie zwracałam uwagi bo do lustra nie patrzyłam. Dziś myję lustro, patrzę a ja mam brodę jak nastolatek.
A jestem bardzo ciemną brunetką
To hormony? Jeśli tak to jakie. Kurcze co ja mam zrobić?Elfik lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAnty-tg (szpitalna norma ta na wypisie to do 5,61) a miałam 87.83
ft4 w szpitalu mi nie zrobiono (a leżałam na endokrynologii-diabetologii)
tsh (2dc) 4,38 (norma w tej fazie 3,5-12,5)
wizyt u endo miałam od stycznia już 2 ----> i nic...zero że coś jest nie tak...
ale teraz siedzę sobie w moich papierach i tak sobie wyniki na spokojnie przeglądam....Elfik lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Masz ewidentna niedoczynnosc tarczycy a antygeny nie sa jakos specjalnie wysokie , ale swiadcza o tym ze choroba tarczycy sie rozwija..Musisz isc do endokrynologa bo normy dla staraczek to maks 2,5 mozesz nie uciagnac ciazy albo poronic..Zapytaj idie jak ja natchnelam do pojscia na badania i co ejj wyszlo
EDIT
Ale jak norma dla tsh w jakiej fazie??cos nie rozumiem???Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2014, 17:21
-
Malenq wrote:30.10.2013 miałam
anty-tg 333 (norma do 115)
anty-tpo <1,0
tsh 1,533 (0,350-4,940
ft4 1,04 (0,70-1,48) -
Idia wrote:Ja ogólnie wiem że przy PCOS nadmierne owłosienie to norma, ale teraz w ciąży to jakaś masakra.
Ja mam mega dużo ciemnych włosów na twarzy. Takie bokobrody. I do tego jeszcze wąs mi się zrobił. A włosy łonowe to prawie do kolan. Koszmar.
Co się dzieje. Zauważyłam to jakoś miesiąc temu, ale potem to plamienie, leżenie itp. Nie zwracałam uwagi bo do lustra nie patrzyłam. Dziś myję lustro, patrzę a ja mam brodę jak nastolatek.
A jestem bardzo ciemną brunetką
To hormony? Jeśli tak to jakie. Kurcze co ja mam zrobić? -
nick nieaktualnykap tak mam na wypisie ze szpitala..nie wnikałam....może to są jakieś "stałe normy"...nie wiem...w grudniu byłam zielona i sama nie wiedziałam nawet o co pytać...
pójdę, ale najpierw zrobię badania i z nimi się wybiorę...Elfik lubi tę wiadomość
-
Malenq wrote:kap tak mam na wypisie ze szpitala..nie wnikałam....może to są jakieś "stałe normy"...nie wiem...w grudniu byłam zielona i sama nie wiedziałam nawet o co pytać...
pójdę, ale najpierw zrobię badania i z nimi się wybiorę...Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2014, 17:27
-
nick nieaktualny
-
Malenq wrote:Idia...współczuję...i solidaryzuję się..ja jestem tą, która MA owłosienie i niekoniecznie tam gdzie trzeba....a jak sobie pomyślę o ciąży i wzmożonej ich ilości...och masakra...
zawsze byłam włochata, ale ja mam teraz włosy na szyi, za uszami i na policzkach. Z kim mam o tym rozmawiać? Ginekolog, endokrynolog, dermatolog? Czy może po prostu wosk?
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyidia...nie wiem...ale wosk? na policzki???? kochanie a dużo tego???może tylko pęsetka???ginka Ci nic nie doradzi, bo w ciąży tabsów anty brać nie możesz, dermatolog tak samo, endo raczej Ci powie, ze po porodzie może coś tam wypisać...
tak myślę...ja od swojej endo usłyszałam, że jeżeli staram się o dziecko to odstawiamy leki "hamujące" androgenizację..Elfik lubi tę wiadomość
-
Malenq wrote:
Moj syn ma i anty tpo wykryte i anty tg i ma hashimoto , ale na ten moment ma tsh w normie i ft3 w nadczynnosci,,Bierze selen i wit e.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2014, 17:44
-
Malenq wrote:idia...nie wiem...ale wosk? na policzki???? kochanie a dużo tego???może tylko pęsetka???ginka Ci nic nie doradzi, bo w ciąży tabsów anty brać nie możesz, dermatolog tak samo, endo raczej Ci powie, ze po porodzie może coś tam wypisać...
tak myślę...ja od swojej endo usłyszałam, że jeżeli staram się o dziecko to odstawiamy leki "hamujące" androgenizację..
Idia niestety wciazy albo pesetka albo wosk ci zostaje...