Ex-testerki. Cudzie trwaj
-
WIADOMOŚĆ
-
Lusesita wrote:Staraczka i jak, robiłaś już glukoze?
-
Ania1003 wrote:Hello ciotki
Tej Wielkiej lewej Łapy nie widziałam aż do teraz
Jak widać nagrywanie filmików daje mi większą frajdę niż dostanie 1 zdjęcia
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/8ee66d23fcd8.jpgAnia1003 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
staraczka1111 wrote:Byłam dziś dostałam kubek duży jak po piwie na festynie pierwsze 2 łyczki myślę sobie a spoko dam radę jak bym piła herbatę z 5 łyżkami cukru ale z każdym kolejnym łykiem tak mnie mdliło że myślalam że zwrócę wszystko ale dałam radę. Potem najgorzej tylko jak się tym słodkim odbija beee. Wynik koło 18.00 ale pewnie będzie cukrzyca bo na czczo miałam 106
Ja w poniedziałek pójdę. Już się boję -
nick nieaktualnyA ja jak sprawdzałam IO to żałowałam że tak mało mi dali do wypicia tego
Serio nie rozumiem że wszyscy tego nie lubią. Ja to pochłaniam w 1min jak
dostaję kubeczek
I nawet nie myślę o cytrynie.
Już się nie mogę doczekać drinkowania za kilka tygodni Chętnie bym popiła za inne jak tak krzywych nie lubicieRucola lubi tę wiadomość
-
Aniu wezmę Cię ze sobą na badanie..ja w pierwszej ciąży zaslablam, potem zarzygalam całe schody prowadzące do ośrodka...a w drugiej doniosłam do domu i zwróciłam haha. Mnie drażni już pół łyżeczki cukru w herbacie..a to jest dla mnie jak ulepek
Ooo u mnie już 17tydzieńolik321 lubi tę wiadomość
-
Ruth obawiam się u siebie podobnego scenariusza ;p
Wczoraj poszliśmy na godzinę do znajomych. Dostałam już posłodzoną herbatę. Wypiłam z grzeczności i przed wyjście już w butach wróciłam się by dobiec do porcelany.
Więc no zabiorę eMka ze sobą niech chociaż mi włosy trzyma hahahahWiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2018, 15:11
-
Dziewczyny a zna któraś normy tej krzywej bo szukam w necie i na każdej stronie inny wynik. Na czczo wiem że powinna być liczba dwu cyfrowa a po 1 h? I po 2 h???
-
nick nieaktualnyA mi wyszła IO.
Teraz przy wynikach sprawdziłam dla siebie jak tam stoi insulina i glukoza i moim oczom ukazał się wynik, którego nie miałam nigdy. Tak były dobre, że sobie nie popuszczam niczego
I słodkie jest u mnie od zawsze z każdym jedzeniem
Dieta była pod IO, niestety 3m celibatu i rozstania ze słodyczami, ale udało się wtedy zajść. A teraz czemu dziecku mam żałować skoro wyniki się poprawiły
Moja filiżanka!!! herbaty to min. 3 łyżeczki cukru zawsze
Do kubka szło przeważnie 4
Kocham słodkie -
malka wrote:Dziewczyny z tego co wiem to prenatalnymi są refundowane tylko, jeśli były już poronienia, jeśli wiek matki jest powyżej 35r.ż i jak były choroby genetyczne w rodzinie i we wcześniejszych ciążach.
-
Ania1003 wrote:A mi wyszła IO.
Teraz przy wynikach sprawdziłam dla siebie jak tam stoi insulina i glukoza i moim oczom ukazał się wynik, którego nie miałam nigdy. Tak były dobre, że sobie nie popuszczam niczego
I słodkie jest u mnie od zawsze z każdym jedzeniem
Dieta była pod IO, niestety 3m celibatu i rozstania ze słodyczami, ale udało się wtedy zajść. A teraz czemu dziecku mam żałować skoro wyniki się poprawiły
Moja filiżanka!!! herbaty to min. 3 łyżeczki cukru zawsze
Do kubka szło przeważnie 4
Kocham słodkie -
nick nieaktualnystaraczka1111 wrote:Dziewczyny a zna któraś normy tej krzywej bo szukam w necie i na każdej stronie inny wynik. Na czczo wiem że powinna być liczba dwu cyfrowa a po 1 h? I po 2 h???
Przed pobraniem robią przeważnie z palca. Jak przekracza 125 to odsyłają do domu i nie pobierają krwi.
Jeśli wyjdzie mniej, to badanie się wykonuje.
Zakres na czczo jest chyba 75 - 99 i najlepszy wynik jaki może być to w połowie
tego zakresu. Czyli okolice 80-85. Jak wyjdzie powyżej 99 to można mówić o IO, ale do tego trzeba mieć insulinę powyżej normy.
Po 1h nie może przekroczyć 125- wtedy mowa o cukrzycy.
Po 2h powinna już spadać a nie rosnąć.staraczka1111 lubi tę wiadomość
-
olik321 wrote:Justyna ja tak miałam w 5-6 tyg ciąży.
Wypijałam wtedy w nocy ponad litr wody, ale ciągle mi się chciało pić
A już się martwiłam, że coś ze mną jest nie tak.
Dziś wróciłam wcześniej z pracy. Jestem taka jakaś niewyraźna, zmęczona.
Ale mdłości nie mam. Jedynie biegam ciągle do toalety... Chyba się zdrzemnę. -
staraczka1111 wrote:Dziewczyny a zna któraś normy tej krzywej bo szukam w necie i na każdej stronie inny wynik. Na czczo wiem że powinna być liczba dwu cyfrowa a po 1 h? I po 2 h???
Wg polskiego towarzystwa diabetologicznego pomiar glukozy w osoczu krwi żylnej na czczo powinien być <92mg/dl, po 1h <180 a po 2h <153. Często normy na wynikach krzywej cukrowej są inne, dlatego, że nie są dla ciężarnych tylko są oparte o kryteria rozpoznania cukrzycy dla wszystkich pozostałycholik321, staraczka1111, Izolda90, Anna Stesia, mi88 lubią tę wiadomość
-
Prenatalne są jeszcze refundowane jeżeli kobieta na stałe przyjmuje jakieś leki (na pewno nie wszystkie, ale warto spytać przy choćby euthyroxie) a co do skierowania na NFZ - to jest często dobra wola lekarza zawsze może napisać skierowanie z jakimś "podejrzeniem". Koleżanka tak miała. Ja bym tak nie chciała bo bym się nakręciła pewnie, ale dużo osób takie skierowania dostaje . A drugie prenatalne wtedy są refundowane jak w pierwszych coś wyszło słabo albo coś się dzieje w ciąży. A trzecie dla nikogo chyba z tego co czytałam.
Ja idę tylko na połówkowe, mam skierowanie od swojej lekarki prywatnie ale normalnie na NFZ z nim idę, ale mam dużo czynników (poronienie, trombofilia, leki całą ciąże).
A krzywej też się boje... na czczo na razie mam dobry wynik zawsze, ale dla mnie wlasnie słodkie to żadna przyjemność... będzie jakoś trzeba przetrwać ... koło 20 tygodnia na to się idzie?
Ania piękne zdjęcia wyłapałaś! -
Pilik, obciazenie glukoza robi sie miedzy 24 a 28 tc. Mnie czeka to w przyszłym tygodniu bo za tydzien w piatek mam wizyte. W pierwszej ciazy nie mialam problemu z wypiciem ale po godz zrobilo mi się slabo i pielegniarki wziely mnie do siebie zebym sie polozyla
-
nick nieaktualnypilik wrote:Ania piękne zdjęcia wyłapałaś!
Będą wydrukowane
Pikseloza bo z filmiku powiększane, ale nie mam zdjęcia z wizyty to chociaż tak sobie poprawiłam humor.
A M dostanie ksero do kompletu poprzednich, zanim pojechał, to zrobiłam mu 2 pierwszych zdjęć- jak Klusek miał 5mm i potem niecały 1cm.
Mam mu przesłać paczkę na statek i dorzucę też te zdjęcia.
Ale może jeszcze na zdjęcia prenatalne się załapie do przesyłki.