Ex-testerki. Cudzie trwaj
-
WIADOMOŚĆ
-
To jak to jest z (EDIT: ekstremalnie) skrajnym wcześniactwem? Też liczymy 28 tydzień po naszemu czy po lekarskiemu (skończone tyg)?
Czyli skrajny jest od 27+6? Czy po lekarsku - 28+6 jest granicą?
Trudne to jest
Bo ja wcześniej myślałam żs trzeba liczyć jak lekarze, ale teraz wydaje mi się, że jednak normalnieWiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2018, 08:56
-
nick nieaktualny
-
Dzień dobry.
Luna ręce opadają jak się to czyta. To własny rodzic takie akcje żeby odwalał.
Męczą mnie od dwóch nocy bóle pleców i szyi. Ja przed ciążą miałam problemy z odcinkiem szyjnym, rehabilitacja i te sprawy.
Tak myślę czy to leżenie na plecach mi nie nasila jakiegoś ucisku przez Małą tam w lędźwiowym.
Napiłam się kawki z rana z mężem i już mi leży na żołądku.Ale jaka dobra była ha ha ha
Emilka
Od 09.2013:02.2014-5t6dc07.2015-12tc
MTHFR A1298C+C667T+PAI-1 4G-hetero, immunologia -
Bajkaaa wrote:Nika skrajny wczesniak jest do 34tc skończonego a między 34 a 37 jest wczesniak, u mnie tak mówili a przyszłam tu w 26tc i cały czas był temat tylko 34tc
Potem jest od 34 tyg. Zwykły wcześniak i od 37 tyg. donoszone.
Caly problem w tym czy liczyć skonczone czy napoczęte tygodnie. I czg liczyć po naszemu czy po lekarskiemu. Bo jak dla mnie to jestem w 19 tygodniu, a dla lekarza w 18 tygodniu - oni są jacyś zacofani
Heh, ja jestem na tym etapie, że marzę o dotarciu do kilograma wagi i pocieszających statystykach przeżywalności. Dalsze cele będziemy sobie wytyczać w miarę rozwoju sytuacji.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2018, 08:58
-
StaraczkaNika wrote:Źle napisałam - nie do tylko od. Chodziło mi o granicę między ekstremalnie skrajnym a skajnym wcześniakiem. I kojarzy mi się że to 28 tydzień, tylko nie wiem jak liczony
Potem jest od 34 tyg. Zwykły wcześniak i od 37 tyg. donoszone.
Caly problem w tym czy liczyć skonczone czy napoczęte tygodnie. I czg liczyć po naszemu czy po lekarskiemu. Bo jak dla mnie to jestem w 19 tygodniu, a dla lekarza w 18 tygodniu - oni są jacyś zacofaniz praktyki wiadomo, ze i "młodsze" dzieci przezywają, ale muszą to jakoś ujednolicić nawet pod kątem danych procedur
nie wiem jak to wygląda w przypadku ciąży mnogich
StaraczkaNika lubi tę wiadomość
#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
nick nieaktualnyKarma ciąża to spore obciążenie dla pleców, myślę że mała może się do tego przyczyniać
niech emek masuje co wieczór
Juz wczoraj miałam Was pytać, ale zapomniałam. Przy historii Ani pisalyscie o takim dziwnym napinaniu brzucha, jakby dziecko znalazło się w jednym miejscu brzucha, wypychalo się tam, to miejsce strasznie twardnieje. To ostatecznie normalne, czy coś niepokojącego? Bo nie wiem czy to mała mnie tak męczy, czy coś się dzieje z brzuchem -
dziewczyny ruszam w trasę, chcę dziś upolować bezdotykowy geratherm, jest w Rzeszowie 1 egzemplarz w dobrej cenie w pewnej aptece na drugim końcu miasta
Chciałam zamówić w gemini, ale jak zobaczyłam, ze doliczyli sobie za przesyłkę 10 zł to stwierdziłam, ze wolę sobie podjechać bo lubię jeździć#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
Olik podejrzewam że raczej szczypac
Ja wiem ze możecie o mnie źle myśleć że chce rodzic w 37tc ale psychicznie nastawilam się tak że po 4 sierpnia chce rodzic ale nie w okolicach 24.sierpnia,chce donosic i urodzić, bo każdy tydzień po 2 połowie sierpnia będzie mnie dolowal tutaj, no chyba żeby coś wyszło że jednak Zosia musi zostać w brzuchu ale chyba nie ma takiej sytuacji po 37tc -
Rucola wrote:skończony 28tc jest traktowany jako granica przezywalności i pewnie od tego czasu liczy się skrajne wcześniactwo
z praktyki wiadomo, ze i "młodsze" dzieci przezywają, ale muszą to jakoś ujednolicić nawet pod kątem danych procedur
nie wiem jak to wygląda w przypadku ciąży mnogich
Kiedyś czytałam o chłopcu urodzonym w 21 tygodniu (żyje do dziś), ale to przypadek 1 miliony. No i jednak są jakieś problemy zdrowotne np. ze wzrokiem u takich maluszków. Ale najważniejsze,że można i takie kruszynki ratować -
nick nieaktualny
-
Dziewczyny granicą przeżywalnosci to 24tc skończony tylko wiadomo że to wtedy jest mega walka o życie i zdrowie malucha. Może w 28tc jest jakiś skok rozwojowy i wtedy jest dużo bezpieczniej ale tak jak mówię mi nikt tu w szpitalu nie wspomniał nic o 28tc jakby nie miał żadnego większego znaczenia jak np ten 34tc
-
nick nieaktualny
-
Karma najlepiej leżeć na bolach zwlaszcza lewym l, za jakis czas leżenie na plecach bedzie przyprawiał o zawroty głowy i dusznosci.
Olik najlepszy masaż zrobi Mfascynacja sutkami zostaje im do śmierci hihihi.
olik321 lubi tę wiadomość
112 cs o syna, 15 lat walki !!
Provita-Paliga
NK20%maj, 27% lipiec, Trombofilia,
Maj 2017 zaczynam walkę z immunologią/Paśnik,zapalenie endo, IMSI 9.11.2017
⛄⛄⛄
-
Luna1993 wrote:Karma ciąża to spore obciążenie dla pleców, myślę że mała może się do tego przyczyniać
niech emek masuje co wieczór
No niby to wiem, ale jednak to jeszcze wczesna ciąża u mnie i trochę się dziwię czy to już by mogło u mnie się pokazać. Może macica się rozpycha i gdzieś to wszystko się odbija na nerwach i kręgosłupie.
O matko tak czytam o tym wcześniactwie co piszecie i de facto za 2 miesiące wejdziemy właśnie w tę granicę przezywalności. O mamo jaka abstrakcja dla mnie.
Flo ja generalnie leżę na boku którymś, czasami jak na kom coś sprawdzam i leżę na plecach i wtedy mi się odzywają te moje bóle, więc intuicyjnie się przekręcam na któryś boczek.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2018, 09:16
Emilka
Karma, mi plecy bardziej dokuczały na początku ciąży niż pod koniec, dlatego tak szybko poduchę ciążową kupowałam, bo w nocy aż ciężko było mi spać.
Mam nadzieję, że znajdziesz sposób na ten ból.
Ja mam dziś kryzys, poryczałam się z samego ranaidę zaraz na spacer może to trochę pomoże.
-
summer a coś się stało czy natłok wszystkiego?
Dobra podpowiedzcie mi o co chodzi z tymi poduszkami ciążowymi? Ja od paru lat mam poduszkę ortopedyczną ze względu na odcinek szyjny i tylko na niej śpię, a ta ciążowa o co z nią kaman?Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2018, 09:24
Emilka
Bajka - ja miałam tak jak Ty - po skończonym 37tc chciałam jak najszybciej urodzić, bo już mnie męczyło bycie w ciąży
Alunia grzeczna dziewczynka i posłuchała :p
A 4.08. urodził się mój mąż
Powiem Wam, że o ile dziecko kocha się od początku, tak mam wrażenie, że ta miłość z dnia na dzień jest coraz wiekszaKateHawke, Bajkaaa, Czrna 81 lubią tę wiadomość