SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Ex-testerki. Cudzie trwaj
Odpowiedz

Ex-testerki. Cudzie trwaj

Oceń ten wątek:
  • StaraczkaNika Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2018, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jak to jest z (EDIT: ekstremalnie) skrajnym wcześniactwem? Też liczymy 28 tydzień po naszemu czy po lekarskiemu (skończone tyg)?
    Czyli skrajny jest od 27+6? Czy po lekarsku - 28+6 jest granicą?
    Trudne to jest :/

Bo ja wcześniej myślałam żs trzeba liczyć jak lekarze, ale teraz wydaje mi się, że jednak normalnie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2018, 08:56

4 lata starań (PCOS, IO, mutacje - lekka trombofilia, hiperprolaktynemia, ANA++, leniwy mąż);
    [*] 01.2018 - córeczka
    uM80p1.png
  • Bajkaaa Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2018, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika skrajny wczesniak jest do 34tc skończonego a między 34 a 37 jest wczesniak, u mnie tak mówili a przyszłam tu w 26tc i cały czas był temat tylko 34tc

StaraczkaNika lubi tę wiadomość

bhywdf9hizoki5ai.png
    Córeczka <3 Zosieńka <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2018, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka to trzymam kciuki za ostatnie (!) 3 tygodnie w dwupaku :* uda się :)

Bajkaaa lubi tę wiadomość

• olik321 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2018, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka to obie będziemy męczyć sutki. Ja zaczynam za tydzień:)
    Mam je masować czy szczypać? :p

<3 synek 18.08.18

f2w3xzkrtbku6fy9.png
  • Karma88 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2018, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry.

Luna ręce opadają jak się to czyta. To własny rodzic takie akcje żeby odwalał. :(

Męczą mnie od dwóch nocy bóle pleców i szyi. Ja przed ciążą miałam problemy z odcinkiem szyjnym, rehabilitacja i te sprawy.
    Tak myślę czy to leżenie na plecach mi nie nasila jakiegoś ucisku przez Małą tam w lędźwiowym.

Napiłam się kawki z rana z mężem i już mi leży na żołądku. :D :D :D Ale jaka dobra była ha ha ha

Emilka <3

gg649vvjtg0z1oj0.png

Od 09.2013:02.2014-5t6dc <3 07.2015-12tc <3
    MTHFR A1298C+C667T+PAI-1 4G-hetero, immunologia

Wysłany: 16 lipca 2018, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajkaaa wrote:
    Nika skrajny wczesniak jest do 34tc skończonego a między 34 a 37 jest wczesniak, u mnie tak mówili a przyszłam tu w 26tc i cały czas był temat tylko 34tc
    Źle napisałam - nie do tylko od. Chodziło mi o granicę między ekstremalnie skrajnym a skajnym wcześniakiem. I kojarzy mi się że to 28 tydzień, tylko nie wiem jak liczony :/ Potem jest od 34 tyg. Zwykły wcześniak i od 37 tyg. donoszone.
    Caly problem w tym czy liczyć skonczone czy napoczęte tygodnie. I czg liczyć po naszemu czy po lekarskiemu. Bo jak dla mnie to jestem w 19 tygodniu, a dla lekarza w 18 tygodniu - oni są jacyś zacofani :/

Heh, ja jestem na tym etapie, że marzę o dotarciu do kilograma wagi i pocieszających statystykach przeżywalności. Dalsze cele będziemy sobie wytyczać w miarę rozwoju sytuacji.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2018, 08:58

4 lata starań (PCOS, IO, mutacje - lekka trombofilia, hiperprolaktynemia, ANA++, leniwy mąż);
    [*] 01.2018 - córeczka
    uM80p1.png
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2018, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika - liczy się skończone, czyli tak jak lekarze :) i skończony 37tc to 37+0 :p i wtedy jest ciąża donoszona i dziecko traci miano wcześniaka.

Rucola, StaraczkaNika, blue00, JustynaG, mi88 lubią tę wiadomość

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2018, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    StaraczkaNika wrote:
    Źle napisałam - nie do tylko od. Chodziło mi o granicę między ekstremalnie skrajnym a skajnym wcześniakiem. I kojarzy mi się że to 28 tydzień, tylko nie wiem jak liczony :/ Potem jest od 34 tyg. Zwykły wcześniak i od 37 tyg. donoszone.
    Caly problem w tym czy liczyć skonczone czy napoczęte tygodnie. I czg liczyć po naszemu czy po lekarskiemu. Bo jak dla mnie to jestem w 19 tygodniu, a dla lekarza w 18 tygodniu - oni są jacyś zacofani :/
    skończony 28tc jest traktowany jako granica przezywalności i pewnie od tego czasu liczy się skrajne wcześniactwo :) z praktyki wiadomo, ze i "młodsze" dzieci przezywają, ale muszą to jakoś ujednolicić nawet pod kątem danych procedur ;) nie wiem jak to wygląda w przypadku ciąży mnogich

StaraczkaNika lubi tę wiadomość

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2018, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karma ciąża to spore obciążenie dla pleców, myślę że mała może się do tego przyczyniać :( niech emek masuje co wieczór ;)

Juz wczoraj miałam Was pytać, ale zapomniałam. Przy historii Ani pisalyscie o takim dziwnym napinaniu brzucha, jakby dziecko znalazło się w jednym miejscu brzucha, wypychalo się tam, to miejsce strasznie twardnieje. To ostatecznie normalne, czy coś niepokojącego? Bo nie wiem czy to mała mnie tak męczy, czy coś się dzieje z brzuchem

• Rucola Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2018, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny ruszam w trasę, chcę dziś upolować bezdotykowy geratherm, jest w Rzeszowie 1 egzemplarz w dobrej cenie w pewnej aptece na drugim końcu miasta :P
    Chciałam zamówić w gemini, ale jak zobaczyłam, ze doliczyli sobie za przesyłkę 10 zł to stwierdziłam, ze wolę sobie podjechać bo lubię jeździć :P

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • Bajkaaa Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2018, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olik podejrzewam że raczej szczypac :)
    Ja wiem ze możecie o mnie źle myśleć że chce rodzic w 37tc ale psychicznie nastawilam się tak że po 4 sierpnia chce rodzic ale nie w okolicach 24.sierpnia,chce donosic i urodzić, bo każdy tydzień po 2 połowie sierpnia będzie mnie dolowal tutaj, no chyba żeby coś wyszło że jednak Zosia musi zostać w brzuchu ale chyba nie ma takiej sytuacji po 37tc

bhywdf9hizoki5ai.png
    Córeczka <3 Zosieńka <3

Wysłany: 16 lipca 2018, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola wrote:
    skończony 28tc jest traktowany jako granica przezywalności i pewnie od tego czasu liczy się skrajne wcześniactwo :) z praktyki wiadomo, ze i "młodsze" dzieci przezywają, ale muszą to jakoś ujednolicić nawet pod kątem danych procedur ;) nie wiem jak to wygląda w przypadku ciąży mnogich
    No właśnie dlatego narazie się skupiam na 28 tygodniu :)
    Kiedyś czytałam o chłopcu urodzonym w 21 tygodniu (żyje do dziś), ale to przypadek 1 miliony. No i jednak są jakieś problemy zdrowotne np. ze wzrokiem u takich maluszków. Ale najważniejsze,że można i takie kruszynki ratować

[*] 01.2018 - córeczka
    uM80p1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2018, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olik masować, ciągnąć je :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2018, 09:06

• Bajkaaa Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2018, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny granicą przeżywalnosci to 24tc skończony tylko wiadomo że to wtedy jest mega walka o życie i zdrowie malucha. Może w 28tc jest jakiś skok rozwojowy i wtedy jest dużo bezpieczniej ale tak jak mówię mi nikt tu w szpitalu nie wspomniał nic o 28tc jakby nie miał żadnego większego znaczenia jak np ten 34tc

bhywdf9hizoki5ai.png
    Córeczka <3 Zosieńka <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2018, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunka albo stawianie się macicy albo mała się ułożyła w tej pozycji.. A kiedy masz wizytę?

• Flowwer Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2018, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karma najlepiej leżeć na bolach zwlaszcza lewym l, za jakis czas leżenie na plecach bedzie przyprawiał o zawroty głowy i dusznosci.

Olik najlepszy masaż zrobi M :D fascynacja sutkami zostaje im do śmierci hihihi.

olik321 lubi tę wiadomość

kjmni09k3h9ob9x5.png
    112 cs o syna, 15 lat walki !!
    Provita-Paliga
    NK20%maj, 27% lipiec, Trombofilia,
    Maj 2017 zaczynam walkę z immunologią/Paśnik,zapalenie endo, IMSI 9.11.2017
    ⛄⛄⛄
  • Karma88 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2018, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna1993 wrote:
    Karma ciąża to spore obciążenie dla pleców, myślę że mała może się do tego przyczyniać :( niech emek masuje co wieczór ;)

No niby to wiem, ale jednak to jeszcze wczesna ciąża u mnie i trochę się dziwię czy to już by mogło u mnie się pokazać. Może macica się rozpycha i gdzieś to wszystko się odbija na nerwach i kręgosłupie. :/

O matko tak czytam o tym wcześniactwie co piszecie i de facto za 2 miesiące wejdziemy właśnie w tę granicę przezywalności. O mamo jaka abstrakcja dla mnie.

Flo ja generalnie leżę na boku którymś, czasami jak na kom coś sprawdzam i leżę na plecach i wtedy mi się odzywają te moje bóle, więc intuicyjnie się przekręcam na któryś boczek. ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2018, 09:16

Emilka <3

gg649vvjtg0z1oj0.png

• summer86 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2018, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karma, mi plecy bardziej dokuczały na początku ciąży niż pod koniec, dlatego tak szybko poduchę ciążową kupowałam, bo w nocy aż ciężko było mi spać.
    Mam nadzieję, że znajdziesz sposób na ten ból.

Ja mam dziś kryzys, poryczałam się z samego rana :/ idę zaraz na spacer może to trochę pomoże.

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • Karma88 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2018, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    summer a coś się stało czy natłok wszystkiego? :(

Dobra podpowiedzcie mi o co chodzi z tymi poduszkami ciążowymi? Ja od paru lat mam poduszkę ortopedyczną ze względu na odcinek szyjny i tylko na niej śpię, a ta ciążowa o co z nią kaman?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2018, 09:24

Emilka <3

gg649vvjtg0z1oj0.png

• Kaczorka Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2018, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka - ja miałam tak jak Ty - po skończonym 37tc chciałam jak najszybciej urodzić, bo już mnie męczyło bycie w ciąży ;) Alunia grzeczna dziewczynka i posłuchała :p

A 4.08. urodził się mój mąż ;)

Powiem Wam, że o ile dziecko kocha się od początku, tak mam wrażenie, że ta miłość z dnia na dzień jest coraz wieksza <3

KateHawke, Bajkaaa, Czrna 81 lubią tę wiadomość

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
‹‹ 1205 1206 1207 1208 1209 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ