Ex-testerki. Cudzie trwaj
-
WIADOMOŚĆ
-
Aga, są takie teorie, że ADHD ma podłoże genetyczne a do tego częstotliwość występowania rośnie przez czynniki środowiskowe (nic nie poradzimy na jakość powietrza i żywności, która nie jest taka naturalna jak kiedyś). Ale to wszystko są tylko teorie. Z tego na czym moja edukacja stanęła, nie znaleziono jeszcze konkretnej przyczyny schorzenia, jakiegoś konkretnego genu itd. Zresztą sama widzisz, że pozostała dwójka tego nie ma, więc to nie jest takie hop siup z tymi genami.
Aga9090 lubi tę wiadomość
-
Nenusia istnieje rodzinna predyspozycja do ADHD, nie masz co się obwiniać za to że Twój syn też to ma. Teraz jest zupełnie inna świadomość tego zaburzenia, kiedyś nikt na ten temat nic nie wiedział choć to oczywiście nie znaczy że tego nie było. Tak samo z resztą jak to jest z autyzmem. Nie zależy ono od wychowania, nic nie mogłaś zrobić żeby temu zapobiec, po prostu Twój syn taki jest. Możesz jedynie wspierać go w dorastaniu i pomagać mu uporać się z jego problemami co właśnie doskonale robisz! Jest to ciężka praca, ale jestem pewna że przyniesie efekty
A problemy Twojego ojca i teścia z alkoholem również mogą być konsekwencją adhd, tego jak w tamtych latach postępowano z takimi „niegrzecznymi” chłopcami i jakie oni znaleźli „lekarstwo” na swoje problemy...StaraczkaNika, Aga9090 lubią tę wiadomość
-
Ktoś mnie pytał wyżej o RODO - temat jest mega skomplikowany, jutro mam z tego kolejne szkolenie, ale co do przechowywania aktów urodzenia dziecka to pracodawca może to robić za zgodą pracownika lub w prawnie uzasadnionych celach. Nie wiem, czy potrzebuje do tego aż akt urodzenia, ale np. ma prawo do informacji o dacie urodzenia, by wiedzieć, czy pracownik może jeździć w delegacje/ ile dni opieki na dziecko mu przysługuje itp.
Dziś nie mam jak się do tego szerzej odnieść, jakby co to pytajcie koło niedzieli - będzie dzień ze szmatą to każda wymówka będzie dobra
Notabene, zakaz handlu u mnie powoduje to, że soboty stały się dniem od załatwiania wszystkiego w mieście, a nagle niedziela jest dniem na odrobienie zaległości domowych i co tydzień mam randkę z żelazkiem. Tyle w temacie dzień święty święcić.
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
Aga, najważniejsze, że coś z tym robisz, a nie czekasz aż "przejdzie"
Tak jak napisała Nika, ADHD jest coraz bardziej powszechne w obecnych czasach i sporo nauczycieli wie jak sobie radzić z takimi uczniami.
Aga9090 lubi tę wiadomość
-
Kończąc temat mojego exiora to on alimenty płaci ale w wyroku ustalającym kontakty z synem moja prawniczka zawarła dopisek że jeśli nie będzie ich sprawował to będzie płacił karę finansową za "nieodbycie kontaktu"
Także po złości mogła bym się o to ubiegać lub ograniczyć/odebrać mu prawa rodzicielskie. Ja uważam że dość tej złości i jadu. Ile lat można się szarpać z debilem? co się stało to się nie zmieni, każde z nas ma już własne życie. Ważny jest tu Franek. Jeśli ojciec chce mieć z nim kontakt i krzywdy mu nie robi to ja mogę się tylko cieszyć. Jeśli natomiast cokolwiek przeciw Franiowi zrobi to ja wytoczę na niego ciężki kaliber!
Uciekam na miasto świętować!jakieś dobre lody mi się należą i już!
pilik, StaraczkaNika, Aga9090, Rucola, Nadzieja22, olik321, JustynaG, Emiilka, Sarna84 lubią tę wiadomość
-
Lunaris, jesteś dzielną, dobrą mamą - widać że u Ciebis dobro dziecka na pierwszym miejscu. Moim zdaniem to oprócz lodów jeszcze dobra kolacja na mieście i zakupy się należą
Rucola, Lunaris, Emiilka lubią tę wiadomość
-
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/b0203448e8e4.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/fe67aa085009.jpg
Oczywiście nie umiem inaczej tego wkleić niż bokiem ale oto moja Zosiawiecie jak się ucieszyłam że mogę ją zobaczyć?
Aga9090, reset, Luna1993, Sanka, Rucola, Malgonia, StaraczkaNika, Nadzieja22, summer86, lamka, olik321, Achia, Yoselyn82, Lunaris, Tosia2323, Jeżowa, Patrycja20, -Mamunia-, JustynaG, pilik, Flowwer, blue00, Kaczorka, KateHawke, Phnappy, Emiilka, Sarna84, Amy333, Anna Stesia, E_w_c_i_a, Lusesita lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCudowny Zosiulek
Już się nie mogę doczekac kiedy moja podejrze
Lunaris bardzo się cieszę, że jest po Twojej myśli i ja bym mu nie odpuszczałamasz co świętować :*
Aga nie możesz się obwiniać. Najważniejsze, że widzisz problem i działasz, im szybciej tym lepiej. Taka mama to skarb(nie mogę się powstrzymac- jak masz tatuaż to pewnie przez to te problemy
)
Justyna co do masażu krocza to nie stosowalam więc nie wiem, ale mnie podczas porodu, przed parciem masowala i naciągała tam polozna- obyło się bez nacinania. Tylko nie wiem jaka to zasługa masażu, mojej budowy tam na dole, małego dziecka. Nie zaszkodzi w każdym razie
Mam dziś dzień dla siebie, mała u babci- one to by za sobą w ogień wskoczyły. Zrobiłam paznokcie, zaraz idę do sklepu, będę robić ciasto marchewkowe i zaproszenia na baby shower (tak, odbiło mi i myślę że to fajny pomysł, niech w końcu matka coś z tej ciąży ma)
Lamka jak psina?Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2018, 16:32
reset, Bajkaaa, Aga9090, StaraczkaNika, Nadzieja22, Rucola, Lunaris, Jeżowa, JustynaG lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Lunaris gratulacje i udanego świętowania!
Bajkaaa, śliczna Zosieńka
Martwię sie, że Ania nadal się nie odzywaLunaris lubi tę wiadomość
-
Luna dzień dla siebie to coś pięknego, cieszę się że sobie go zrobiłaś
Aga najważniejsze w tej waszej sytuacji jest to że twój syn ma kochająca rodzinę która rozumie i szuka pomocy, naprawdę syn to doceni
Lunaris nie wiem czy już pisałam ale gratulujęmiłego świętowania
Summer może Ania się nie odzywa bo wrócili do domu i teraz między karmieniem załatwia sprawy ze ślubem?bądźmy dobrej myśli
A co u Flowwer ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2018, 17:00
Aga9090, Lunaris lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyNenusia synek sobie na pewno poradzi, razem sobie poradzicie.
Luna z Runą wszystko ok, wszystko się ładnie wygoiło i idziemy dzisiaj w końcu na spotkanie piesków.Aga9090, Rucola, summer86, Lena21, Nadzieja22, Flowwer, Emiilka, pilik lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyO właśnie Rucola, przypomniałaś mi. Miałam Ci podziękować, bo dzięki temu, że mówiłaś o swoim ubezpieczeniu z okazji urodzenia dziecka, to zmusiłam emka, żeby się dowiedziałam w firmie i mają coś takiego. Może się uda dostać jakąś kasę.
dziękuję.
Rucola lubi tę wiadomość
-
Kaczorka co u Was?
Mam pytanie do mam starszych dzieci - chciałabym na wyprzedażach zamówić kombinezon na zimę, Ania urodziła się mając 50 cm, aktualnie po 4 tyg. ubranka 56 cm już zakładamy ale jeszcze są troszkę luźne. Jaki rozmiar wziąć na okres od listopada do marca, raczej 68 czy 74? -
nick nieaktualny