X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Ex-testerki. Cudzie trwaj
Odpowiedz

Ex-testerki. Cudzie trwaj

Oceń ten wątek:
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2018, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny a ja trochę ponarzekam. Brzuch mnie boli już niemiłosiernie, mam wrazenie ze Lewcio mi go rozsadza każdym ruchem, czuje jego kosteczki, czasem za stópkę chwycę :) a tych ruchów jest już naprawdę niewiele. oczytałam sie o porodach i kurcze jutro będe rozmawiać z doktorkiem, bo mam ostatnio paranoje, ze go nie wypchnę :( Dziewczyny które rodziłyście naturalnie jeteście mi w stanie napisac jaki obwód główki miały wasze pociechy po porodzie? Chcę mieć poglad przed jutrzejszą wizytą, bo mój dzieć głowe ma dużą od początku...

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2018, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrzcie co koleżanka - matka 2 dzieci:)- podesłała :))))

"W moim domu wybuchł pożar! Moje dziecko zatrzasnelo się w pokoju. Wszędzie jest dym i płomienie, słyszę krzyki, co robić?!
    Matka_1: Zmieńcie dietę. My od roku nie jemy glutenu i taka dieta naprawdę może zdziałać cuda.
    Matka_2: Spróbuj na klamkę drzwi i dziurkę od klucza wypuścić trochę mleka z piersi. Wiem, że to dziwnie brzmi, ale siostra mojej kuzynki miała kiedyś podobną akcję i to pomogło. Mleko z piersi jest dobre na wszystko i myślę, że nie zaszkodzi spróbować. Powodzenia.
    Matka 3: Dzwoń na 992! Tępa dzida.
    Matka_4: Przepraszam, że nie w temacie pożaru, ale mam do sprzedania dwa lekko napoczęte bobofruty po 6. miesiącu – mój Kubuś nie lubi zimnego picia.
    Matka_5: .
    Matka_6: Kolejny rodzic-helikopter… Przestań się tak trząść nad tym dzieckiem.
    Matka_7: Musisz odseparować płomienie od dziecka, rób to jednak delikatnie i z głową.
    Matka_8: Przycupnę tutaj, bo mam podobny problem.
    Matka_9: lupka
    Matka_10: A jak ciuszki jakieś uratujecie z pożaru, to prześle mi pani na swój koszt? Ale tylko firmowe.
    Matka_11: Na pewno jeździ w foteliku tyłem i tak odreagowuje. Posadźcie go przodem, to przestanie się zatrzaskiwać.
    Matka_12: Moje dziecko jak skończyło 3 miesiące umiało wydostać się z płomieni.
    Matka_13: Napisałam priv.
    Matka_14: Kolejna madka przegrzewa dziecko!
    Matka_15: To alergia na płomienie, moja córka też tak miała.
    Matka_16: Wreszcie się czymś ZAJĄŁ. Mój w tym wieku obsługiwał już telegazetę.
    Matka_17: Miałam to samo z moją trójką. Ty masz tylko jedno, więc spokojnie. Podaj probiotyk i obserwuj. A i posmaruj skórę emolientem, bo po takim zdarzeniu może być trochę przesuszona.
    Matka_18: Tylko pamiętaj, żebyś nie dawała antybiotyku, bo zapalenie to na bank wirusowe.
    Matka_19: Gdybyś nie nosiła to by sobie poradziło, a teraz masz! Przyzwyczaiło się i wymusza!
    Matka_20: kobieta
    Matka_21: A co tatuś w tym czasie robi? Kobieto wyjdź na spacer, nie możesz być taka nadopiekuńcza, bo zwariujesz.
    Matka_22: Kiedyś ciągle były pożary, dzieci w domach i jakoś wszyscy żyją.
    Matka_23: Skok rozwojowy. Przeczekać. Samo minie.
    Matka: 24: U nas było to samo, tylko że mniejsze płomienie.

KateHawke, JustynaG, Luna1993, Phnappy, Patrycja20, Emiilka, Nadzieja22, Sarna84, Aga9090, Lena21 lubią tę wiadomość

• JustynaG Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2018, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna1993 wrote:
    Wcześniak rodzi się przed terminem, a hipotrofik ma za małą wagę w stosunku do wielu ciąży. Skoro jej syn ma skrajna hipotrofie mając w 31 tc 1070 gram, to nie rozumiem dlaczego mi dwoje lekarzy tylko podejrzewa hipotrofie, skoro Zuza w 30 tc miała 1200 a to tylko tydzień różnicy między nimi, nie wiem ile dziecko przybiera tygodniowo na tym etapie ?

Luna, z tego co kojarzę (na wrześniówkach była dziewczyna, która sama diagnozowała u swojego dziecka hipotrofię, ale ostatecznie nie miała racji) - jeśli dzieciątko jest mniejsze niż dzieci w danym wieku (na podstawie siatki centylowej) to trzeba obserwować czy przyrasta proporcjonalnie czy nie. I dopiero wtedy może być stwierdzona hipotrofia. A gdy już to stwierdzą to ustala się termin cc.
    Rucola wrote:
    w sobotę oddaję jej brzuch. Zaklepane.
    Rucola, czy Ty masz plan rozpakować się w najbliższą sobotę?? :D

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • ibishka Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2018, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U Mnie głowka35 cm ale Gabi się źle wystawiła i szła 'najszerszym' obwodem i z obiema rękami przy głowie także wszystko się da :) dasz radę!

Rucola, Lunaris lubią tę wiadomość

qdkkjw4zawimnwp4.png
    klz9ej285vh7zkgy.png
  • KateHawke Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2018, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Achia padłam XD
    Jakie to prawdziwe :D

Achia lubi tę wiadomość

08.05.2020 - II na teście 💕
    f2wl2n0auw5gzezn.png
    9f7jtv73nku3ge5t.png
    27 Styczeń 2018 - 18cs - ET
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2018, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustynaG wrote:
    Rucola, czy Ty masz plan rozpakować się w najbliższą sobotę?? :D
    Chcę to zrobić dla Boćka :) jeszcze nie wiem jak, ale umowa to umowa :P
    P.s. Bociek testuje w sobotę, stad ten termin ;)

Karma88, Bocianiątko lubią tę wiadomość

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • Karma88 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2018, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pięknie by się ułożyło. Dinusiom pisałam, że jak już się nie udaje wskakiwać dodatkowo do nas to chociaż brzuch za brzuch! Jedna zwalnia druga przejmuje.

Rucola, Bocianiątko lubią tę wiadomość

Emilka <3

gg649vvjtg0z1oj0.png

Od 09.2013:02.2014-5t6dc <3 07.2015-12tc <3
    MTHFR A1298C+C667T+PAI-1 4G-hetero, immunologia
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2018, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola nasz miał 32cm obwód główki i brzuszka.

SAB SIMPLEX- ma może któraś do odsprzedania? Albo chętnie się dowiem skąd zamawiać. Na internecie są dystrybucje. Żadnego znajomego w DE nie mamy aby przywiózł.

Rucola lubi tę wiadomość

• ibishka Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2018, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha Achia splulam się jak nie wiem. Jeju jakie to prawdziwe,

Ania jest jakiś dystrybutor w Gdańsku
    Jest na. Necie strona internetowa. Ja stamtąd zamawiałam

Edit. Tu z tej stronki brałam http://sabsimplex.org

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2018, 10:43

Ania1003 lubi tę wiadomość

qdkkjw4zawimnwp4.png
    klz9ej285vh7zkgy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2018, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola specjalnie sprawdziłam i Tosia miała 34 cm obwód główki, nie wiem czy to dużo czy mało, ale na pewno dasz radę :*

Justyna dziękuję za wyjaśnienie, ja się broń boże sama nie diagnozuje, czyli jak ma ten 8/9 centyl cały czas to jest po prostu mała i już :)

Rucola lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2018, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się troszkę martwię bo moja Ania ma ogromny brzuszek... Jak byłam na USG ostatnio w 36+2 to brzuszek miała na 38+5. Ogólnie jest spora bo miała 3122 dokładnie. Zaczynam się coraz bardziej bać porodu tym bardziej że moja mama mi nagadała że bezpieczniejsza dla dziecka cesarką i powinnam zagadać z lekarzem...bo tyle się rodzi dzieci z powikłaniami.
    Dodam że mama jest pielęgniarka i ma sporo koleżanek położnych. Więc nie wiem czy to wymyśla czy jej tak faktycznie te położne mówią :/ zamiast być coraz spokojniejsza jestem zdenerwowana

• Lunaris Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2018, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola ja rodziłam tak jak Ibishka- poród twarzyczkowy czyli największym obwodem i z obiema rękami na twarzy :P dało radę i nie pękłam a główkę Franio miał 32,5cm. Pamiętaj że czaszka nie jest sztywna tylko na luźnych szwach po to żeby łatwiej było urodzić. NAtura zadbała i o nas i o zdrowie maluszka :)

tu jeszcze ściągawka którą dziewczyny dawały wcześniej do wagi płodu:
    http://www.kalendarzciazy.com/kalendarz/waga-dziecka-w-ciazy-tabela.php

a ja uciekam do pracy! miłego dnia!

Rucola, ibishka lubią tę wiadomość

age.png

[/url]
    age.png
    06.2005 9tc [*] <3
  • Vivanillka Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2018, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to tak.
    Termin porodu z usg wychodzi na 18.02. 2019.
    Czynność serca 153 ud/min
    Crl 82,0mm
    Przeziernść karku 2,0mm
    Wymiar dwuciemieniowy 25,0mm
    Doctus venosus PI 1,020
    Lokalizacja łożyska przednia ściana wysoko
    Płyn owodniowy w normie
    Pepowina trójnaczyniowa
    Kość nosowa obecna

Trisomia 21 ryzyko 1:3152
    Trisimia 18 ryzyko 1:6809
    Trisonia 13 ryxyko <1:20000

Reakcja przyszłego taty który liczył na syna: "skąd ja Ci na drugą łazienkę wezmę...?". Cieszy się że mała zdrowa. Do płci musi się przyzwyczaić bo był pewny ze będzie chlopczyk. A tu taka niespodzianka hihi.
    I na koniec moja prawdopodobnie 2 córeczka (lekarz uchwycil uśmiech):

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/88ceb41a7a13.jpg

Jeszcze raz dziękuję za kciuki :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2018, 10:53

lamka, Karma88, Lunaris, pilik, Anna Stesia, Achia, Jeżowa, admiralka, Emiilka, Patrycja20, Yoselyn82, Amal, Rucola, JustynaG, KateHawke, Nadzieja22, Aga9090, Angelika83, StaraczkaNika, Sanka, Lena21, malka lubią tę wiadomość

3jgx43r8f7ktg11a.png
    klz9uay3wdw0gjek.png
    12.09 - 12cm/ Martynka <3
    20.08-82mm/97%female <3
    10.08 - 63mm człowieka <3
    13.07 - kropuś 23mm i <3
    23.06 - 8mm pęcherzyk
    01.2012 - Żanetka <3
    2010 i 2018 aniołki [*]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2018, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny odnośnie pęknięć i nacięć przy porodzie - czy któreś z Was w ogóle uniknęły tego przy porodzie sn? Marzę o tym, żeby obyło się bez pęknięcia/nacięcia, ale mam wrażenie, że są to sporadyczne przypadki.

• Lunaris Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2018, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lamcia na progu powiem Ci że jak mnie położna nacięła to myślałam że dam jej milion dolarów! wszystko mnie przestało boleć i Franek wyskoczył raz dwa! Dla mnie to była bardzo duża ulga -do tej pory powtarzam że w tamtym momencie myślałam że "dupa mi do nieba odleciała" :D

I w szkole nas zawsze straszyli że nacięcie sto razy lepsze niż pęknięcie (łatwiej zszyć i goić ranę ciętą niż szarpaną). Także ja przy drugim porodzie bardzo poproszę- wcale nie wiedziałam i nie czułam kiedy ona to zrobiła.

[szwy w kroczu to już inna para kaloszy :P]

czekając_na_cud, Emiilka lubią tę wiadomość

age.png

[/url]
    age.png
    06.2005 9tc [*] <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2018, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lamka przed skurczami partymi położna naciągała mnie tam, masowała i obyło się bez ciecia i pęknięcia. Jedynie lekko byłam w jednym miejscu obtarta, założyła kosmetyczne dwa szwy, ale nawet nie musiałaby tego robić. Także da się, sama się najbardziej podczas porodu bałam właśnie nacięcia :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2018, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lamka- u nas w szkole rodzenia też tak powiedzieli jak u Lunaris. Lepiej naciąć niż miałoby pęknąć - i robią to tak naprawdę dla naszego dobra.
    Aczkolwiek moja bliska koleżanka uniknęła nacięcia, nic też nie pękło. Mówi że od razu mogła wstać i wszystko robić przy synku. Wiem że na pewno od 32, tyg masowała miejsca intymne olejkiem migdałowym.i że to jej bardzo pomogło w uniknięciu nacięcia

• Anna Stesia Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2018, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola, mój miał obwód 36, w dodatku rodzil się z rączką, więc nie dość, że byłam nacieta to jeszcze pękła mi szyjka macicy.

W ciąży robiłam wszystko, żeby uniknąć nacięcia, brałam wiesiolek, robiłam masaże, cwiczylam. I nic z tego. Nacięcie i szwy powodują, że potem przez 2 tygodnie trzeba siadać na jednym posladku, żeby nie obciążać szwów i żeby nie pekly. Z mojej perspektywy okropne jest też samo szycie, ale u mnie trwało godzinę ze względu na rozerwana szyjke, która też trzeba było zszyc. No i niestety, nie zadziałało mi znieczulenie miejscowe :-(

• Siwulec Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2018, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lamka wrote:
    Dziewczyny odnośnie pęknięć i nacięć przy porodzie - czy któreś z Was w ogóle uniknęły tego przy porodzie sn? Marzę o tym, żeby obyło się bez pęknięcia/nacięcia, ale mam wrażenie, że są to sporadyczne przypadki.

Kochana mnie nacieli przy pierwszym porodzie, ale podobnie jak Lunaris dziękowałam im za to :) i przy bólach porodowych tego nacięcia nic a nic nie czułam, przy drugim porodzie nie nacinali bo chcieli żebym pękła w miejscu nacięcia przy pierwszym porodzie żebym nie miała małej za bardzo zjechanej ;) No i się udało :)

Myśle ze wszystko zależy od wielkości dzieciątka i elastyczności szyjki ;)

relgwn15fhhth20g.png
    30.05 - 9dpo HCG 2,24; 04.06 - 14dpo HCG 268,80; 06.06 - 16doo HCG 496,00; 13.06 - 24dpo HCG 8619,00
    20.06 zarodek 3,4mm z czynnością serca
    02.2018 - 12tc [*] ♥️
    Siła jest kobietą <3
  • pilik Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2018, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lamka leżałam na sali z kobietą, która urodziła 4 dziecko sn bez nacięcia. Więc da się na pewno, choć myśle że to zależy od budowy kobiety. Mnie by nie nacieli raczej gdyby nie zielone wody,
    Przynajmniej wg położnej by mała wyszła ale przy zielonych wodach nie mogła ryzykować żeby się dziecko nachłystało i przy trzecich partych cięła i mała od razu wyszła.
    A obwód główki miała 33cm, podobno malutka główka ;) a i powiem Wam że jak już główka wyjdzie to to ciałko tak przyjemnie samo wyskakuje, takie nawet miłe uczucie już

Anna Stesia lubi tę wiadomość

ds022el.png

u4uGp2.png
‹‹ 1567 1568 1569 1570 1571 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ