SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Ex-testerki. Cudzie trwaj
Odpowiedz

Ex-testerki. Cudzie trwaj

Oceń ten wątek:
  • Lusesita Autorytet

Wysłany: 9 września 2018, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juicy Hipp Combiotic ma chyba juz w składzie dha. My przy rozszerzaniu w miarę możliwości, zostaniemy na piersi, więc żebym nie musiala już lykac garści supli, myślałam żeby dawac małej dha w preparatach z vit.D.
    Jakim sposobem będziecie rozszerzać dietę?

f2wlbd3m7vs8avcj.png
    dxom8u698gwsp1q3.png
  • Jeżowa Autorytet

Wysłany: 9 września 2018, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znaczy nie wiem, mi się wydaje, że:

1. te jako osłonki do karmienia, mają taki dziubek:
    https://allegro.pl/medela-silikonowe-oslonki-do-karmienia-contact-s-i7449609785.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&ev_campaign=_DCK_pla_dziecko_akcesoria-dla-mamy-dziecka&ev_adgr=akcesoria+dla+mamy&ev_ln=PRODUCT+GROUP&utm_content=&ds_rl=1256554&gclid=EAIaIQobChMI5pLrpemt3QIVluiaCh32JQWnEAQYBSABEgLU2PD_BwE&gclsrc=aw.ds&dclid=CLPX7s_prd0CFRaOGAodyUoKxA

2. a te pomiędzy są okragłe i po prostu mają chronić od podrażnienia od biustonosza:
    https://www.smyk.com/medela-ochronne-oslony-piersi.html

👧córeczka 2018
    👦synek 2020

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2018, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś

a no chyba masz rację. bo nam mówili w SR żeby zaopatrzyć się w to pierwsze.

Jeżowa lubi tę wiadomość

• Jeżowa Autorytet

Wysłany: 9 września 2018, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha, a nam właśnie, żeby w te drugie :D

lamka, pilik lubią tę wiadomość

👧córeczka 2018
    👦synek 2020

age.png
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 9 września 2018, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejuuuu!!! Znowu Was nie nadrobię :(
    Veritaserum cudownie!!! Oby takich porodów było jak najwięcej, a co do nacięcia to się nie wypowiem, ale jeśli nie było wyjścia to nie ma co rozważać. Zdrowie dziecka najważniejsze!!!! Ale mamy książkowe dzieciaczki na wątku :)
    Bardzo dziękuję Dziewczyny za odpowiedzi odnośnie tych drgawek/tików u Maluszków. U mojego dziś bez tego typu atrakcji i dziś nie dał się zatulikowac. Będziemy próbować znów jeśli zauważymy u niego nadpobudliwość.
    Dziewczyny Kochane, od kiedy zaczęłyscie podawać biogaję i jakim dawkowaniu? To się daje raz dziennie czy częściej bo Lewcio ma 9 dni, wilczy apetyt i chyba będę chciała pomóc Jego brzuszków. Skubani potrafi uwalić 8 solidnych kup dziennie a cycka czasem wydoi jednego i woła i drugiego. Ale jak się tak fest naje to śpi :p

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 9 września 2018, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Achia wrote:
    a no chyba masz rację. bo nam mówili w SR żeby zaopatrzyć się w to pierwsze.
    W to pierwsze jak dziecko słabo się przysysa. To drugie to "must have". Chodzę w tym na okrągło, nie mam zastojów, nadmiar mleka wycieka do cienkiej wkładki którą upycham do srodka

Synek 💚 31.08.2018r.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2018, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżowa wrote:
    Haha, a nam właśnie, żeby w te drugie :D
    w srodę będzie o laktcji to dopytam :)
    Rucola wrote:
    W to pierwsze jak dziecko słabo się przysysa. To drugie to "must have". Chodzę w tym na okrągło, nie mam zastojów, nadmiar mleka wycieka do cienkiej wkładki którą upycham do srodka

do srodka czyli normalnie w biustonosz?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2018, 13:48

• Rucola Autorytet

Wysłany: 9 września 2018, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny myślicie że jeśli ja będę stosowała probiotyk to on jakimś cudem znajdzie się w moim mleku?

Synek 💚 31.08.2018r.
  • Lusesita Autorytet

Wysłany: 9 września 2018, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola Biogaje 1x dziennie 5 kropli :-)

Rucola lubi tę wiadomość

f2wlbd3m7vs8avcj.png
    dxom8u698gwsp1q3.png
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 9 września 2018, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Achia wrote:
    a widzisz- czyli to są 2 różne rzeczy? mi chodzi o nakładki do karmienia, żeby tez w razie co wyciągnęły brodawkę.i żeby chroniły jakby piers była pogryziona i podrazniona.
    pomiędzy karmieniami nie planowałam nic kupować.

Hafija nie zaleca używania tych osłonek na sutki do karmienia. Ale wiele dziewczyn (tu na forum) z tego korzystało i twierdziło, że gdyby nie one to by nie mogły karmić. One raczej nie wyciągają brodawki (ewentualnie wyciąga je ssący mały ssak :P).
    Przydatne gdy masz poranione brodawki albo płaskie/wklęsłe,z którymi maluch sobie nie radzi.

Jeśli chodzi o muszle to są dwa rodzaje: ochronne i korygujące. Przede wszystkim pomagają ochronić wrażliwe sutki, ktore nie dotykają materiału stanika. Mogą się łatwiej goić. Dodatkowo mleko zbiera się w środku i naprawdę sporo można w ten sposób mleczka odzyskać. :)
    Korygujące, noszone pomiędzy karmieniami mają te same zalety co ochronne, z tym, że dziurka troszkę tę brodawkę wyciąga.

Myślę, że o ile osłony na sutki mogą być zbędne to muszle Medeli są naprawdę przydatne. A gdy ważna jest każda kropla mleka to można je podać maluszkowi (oczywiście wtedy trzeba odpowiednio zadbać o muszle i je często sterylizować).

Rucola lubi tę wiadomość

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2018, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna- patrzę na avatar i cały czas jeszcze nie mogę się przyzwyczaić że to Ty piszesz:)
    czyli muszle medeli kupić a te osłonki- jak pojawi się potrzeba po prostu rozumiem?:)

pilik lubi tę wiadomość

• JustynaG Autorytet

Wysłany: 9 września 2018, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Achia, szukam jakiegoś nowego avatarka :)
    Choć sama nie mogę się przyzwyczaić do avatarka kaczorki. Tak się przyzwyczaiłam do poprzedniego.

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2018, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrób zdjęcie stópek Ani i je miej za avatarek :)

• JuicyB Autorytet

Wysłany: 9 września 2018, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lusesita wrote:
    Juicy Hipp Combiotic ma chyba juz w składzie dha. My przy rozszerzaniu w miarę możliwości, zostaniemy na piersi, więc żebym nie musiala już lykac garści supli, myślałam żeby dawac małej dha w preparatach z vit.D.
    Jakim sposobem będziecie rozszerzać dietę?

Ciągle o tym myślę i nie wiem. Serio codziennie patrzę na przepisy, czytam jakieś artykuły i żałuję, że nie ma kogoś kto zrobi to za mnie. Moja mama, siostra karmiły tylko papkami i tego na pewno chcę uniknąć. Chciałabym zrobić to wg mojej intuicji i chyba się na tym skończy, bo im więcej czytam tym jestem głupsza i wracam do tego co wymyśliłam na początku:
    - chciałabym łączyć blw z papkami
    - do picia tylko woda, woda, woda, woda no i mleko moje/mm ofkors
    - zacznę od warzywz blw 2 tygodnie
    - potem owoce blw 2 tygodnie
    - potem dodam gluten, kaszki i inne rzeczy już np. łyżeczką
    Chciałabym wekować swoje rzeczy na później, np. jak zrobię jakieś fajne musy owocowe lub warzywne, a także zupki. Nie umiem/lubię gotować, więc wolałabym robić to rzadziej i przechowywać na później
    - ciągle zastanawiam się nad zakupem babycook beaba, aby móc szybko rozmrażać swoje mrożonki, podgrzewać, gotować na parze. Myslałam o używanym i chyba na tym stanie tylko poszukam jakiejś perełki na OLX
    - bez soli, cukru do 12mc życia

a jeśli chodzi o moje mleko to mimo schodzenia z sesji nadal mam go tyle samo co przy tym standardowym odciąganiu, tylko nie mrożę już tak dużo, bo nie mam miejsca w zamrażarce (i u siebie i u mamy)
    jak tak dalej pójdzie to na moim mleku będzie spokojnie do ukończenia 6 mca, a potem będę jeszcze laktację kończyć + mrożonki (mam ich na około 16-17 dni karmienia tylko samymi mrożonkami)i stopniowo wprowadzę mm. Zacznę tak jak pisałam od capricare, bo podobno składem najbardziej przypomina mleko mamy. Mam przeczucie, że do 7 mca będzie w większości na moim mleku, a w 8 miesiącu pół na pół, aby w 9 już przejść na mm.

Dziewczyny dajcie jakieś złote rady dot. rozszerzania diety :) To u mnie za 3 tygodnie. Z jednej strony stres, a z drugiej już nie mogę się doczekać :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2018, 15:17

age.png
  • JuicyB Autorytet

Wysłany: 9 września 2018, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rady poproszę także wobec wszelkich akcesoriów - łyżeczki, miseczki, śliniaki i inne cuda :)

age.png
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 9 września 2018, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Achia, mówisz i masz stópkę.

Achia, JuicyB, Jeżowa, KateHawke, Yoselyn82, Lusesita, malka, Emiilka, StaraczkaNika, Rucola, Karma88, Kaczorka, Nadzieja22, Lunaris, pilik lubią tę wiadomość

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2018, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustynaG wrote:
    Achia, mówisz i masz stópkę.
    Pięknie :)

Yoselyn82 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2018, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy pozwolić małej na wiszenie na cycku non stop ? Jak jej nie dam to ssie piąstki. Nie wiem czy mam pokarm ale ona ssie i nie płacze.jak ścisnęłam to niby jakieś kropelki siary są.

• JustynaG Autorytet

Wysłany: 9 września 2018, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pozwól jej. Ona potrzebuje bliskości a Tobie rozkręci to laktację :)
    I jak Ci będą mowić, że traktuje cyca jako smoczka i to zło... to wpuść jednym uchem i wypuść drugim.

JuicyB, veritaserum, pilik lubią tę wiadomość

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 9 września 2018, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Veritaserum, na mnie mała w szpitalu ciagle wisiała, jak tylko ją odkładałam to był płacz. Niech ssie to szybciej rozkręci laktację :)

veritaserum lubi tę wiadomość

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
‹‹ 1793 1794 1795 1796 1797 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ