Ex-testerki. Cudzie trwaj
-
WIADOMOŚĆ
-
Lamka czekam na fotki!
Melduję się po glukozie. Wróć! Po wypiciu. Na czczo z palucha 89. Właśnie rozważam drzemke w aucie po tym drinku, tylko szkoda mi trochę paliwa, bo trzeba by odpalić i ogrzewanie włączyć (pod domem pokazywalo mi w aucie 2 stopnie!)Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2018, 08:39
-
Summer- tak na szybko (choć zapewne Emilka by więcej wiedziała).
Pracodawca jest zobowiązany dopuścić kobietę powracającą do pracy po okresie macierzyństwa do tej samej pracy, a jeśli nie jest to możliwe ma obowiązek dopuszczenia jej do pracy na stanowisku równorzędnym z zajmowanym przed rozpoczęciem urlopu lub na innym odpowiadającym jej kwalifikacjom zawodowym, za wynagrodzeniem za pracę, jakie otrzymywałaby, gdyby nie korzystała z urlopu. (art 183(2) kodeksu pracy)
Dodatkowo, obniżyłabym wymiar czasu pracy do np. 7/8 (pensja też Ci zmaleje o 1/8, ale lepsze to niż brak pracy), a przed powrotem jeszcze bym wykorzystała urlop zaległy (za chwilę mają przepadać wcześniej niż obecnie).
Ewentualnie, w trakcie pracy w tym obniżonym wymiarze pracy bym się starała o drugie i potem L4.
Gdyby i tak w jakiś sposób doszło do zwolnienia (co uważam za mało realne, zazwyczaj HR boją się zwolnień matek wracających po urlopie, bo często przegrywają w Sądzie Pracy) to pamiętaj, że po 8 latach masz prawo do 3 - miesięcznej odprawy.
Edit: muszę teraz coś pilnie skończyć, stąd nie będę opisywać szczegółowo wszystkiego, tylko wkleję przepisy. Ale są w miarę zrozumiałe, więc jakby co to potem będziemy myśleć nad różnymi scenariuszami
Art. 186(7). [Obligatoryjne obniżenie wymiaru etatu]
§ 1. Pracownik uprawniony do urlopu wychowawczego może złożyć pracodawcy pisemny wniosek o obniżenie jego wymiaru czasu pracy do wymiaru nie niższego niż połowa pełnego wymiaru czasu pracy w okresie, w którym mógłby korzystać z takiego urlopu. Pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika.
§ 2. Wniosek, o którym mowa w § 1, składa się na 21 dni przed rozpoczęciem wykonywania pracy w obniżonym wymiarze czasu pracy. Do wniosku dołącza się dokumenty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 186(8)a. Jeżeli wniosek został złożony bez zachowania terminu, pracodawca obniża wymiar czasu pracy nie później niż z upływem 21 dni od dnia złożenia wniosku.
Art. 186(. [Ochrona przed wypowiedzeniem]
§ 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie od dnia złożenia przez pracownika uprawnionego do urlopu wychowawczego wniosku o:
1) udzielenie urlopu wychowawczego - do dnia zakończenia tego urlopu;
2) obniżenie wymiaru czasu pracy - do dnia powrotu do nieobniżonego wymiaru czasu pracy, nie dłużej jednak niż przez łączny okres 12 miesięcy.
§ 2. W przypadkach, o których mowa w § 1, rozwiązanie przez pracodawcę umowy jest dopuszczalne tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy, a także gdy zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika.
§ 3. W przypadku złożenia przez pracownika wniosku, o którym mowa w § 1, wcześniej niż 21 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu wychowawczego albo obniżonego wymiaru czasu pracy, zakaz, o którym mowa w § 1, zaczyna obowiązywać na 21 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu albo obniżonego wymiaru czasu pracy.
§ 4. W przypadku złożenia przez pracownika wniosku, o którym mowa w § 1, po dokonaniu czynności zmierzającej do rozwiązania umowy o pracę, umowa rozwiązuje się w terminie wynikającym z tej czynności.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2018, 08:45
summer86, Rucola, Emiilka lubią tę wiadomość
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
DZień dobry ponownie
Franek w przedszkolu, ja jem śniadanie i za 30 min lecę do prawnika. USG o 13 to jeszcze zdążę do domu na styling Grażynki
Lamcia nie mogę się doczekać newsów jak wrócisz
Yos nie zapytałam -jak Ci się leży tak w ogóle? masz dobry skład na sali i czy koleżanki dają Ci dodatkowe porcje dla dzidziusia?Trzymaj się tam dzielnie!
-
Ooo właśnie, apropo tych urlopów, bo jak ja wrócę w tym 2020, to będę miała zaległe ponad 60 dni. I co, ma mi to przepasc? Czy mi zapłacą? Bo i tak mam plan dać im wypowiedzenie, a mam 3 mies okres....
I dzięki Reset za info co do odprawy, przecież w razie co, to też mi się będzie należeć! -
nick nieaktualnyWitam z rana przy kawie. Ledwo żyję.. Mam katar i kaszel czuje się jakkby walec mnie przejechał... Czytam Was na bieżąco.
Dziewczyny napisze zbiorowo : gratuluje udanych wizyt.
Macie śliczne brzuszki, wszystkie maluchy nadają się na okładkę jakiś magazynów takie słodkie są
KateHawke lubi tę wiadomość
-
Fozzie- jak nie masz możliwości wykorzystać (a nie masz, bo masz ciągłość L4 i macierzyńskiego) to raczej nie przepadną. A gdybyś nie zdążyła wykorzystać ich potem to zawsze jest ekwiwalent za urlop. Ale ja na razie tyle o nowych przepisach wiem, ile gdzieś czytałam lub słyszałam w radiu. Ustawy jeszcze chyba nie ma uchwalonej.
A teraz idę popracować, bo przyszłam do pracy godzinę wcześniej by się ze wszystkim wyrobić, a i tak czarno to widzę.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2018, 08:49
Fozzie Bear lubi tę wiadomość
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
Lamka, jak już nam pokażesz zdj Dominika i ochloniesz, to jako szanowna Pani dietetyk, doradz mi co zjeść sobie po krzywej, żeby nie przespać całego dnia
ja celuje w maczka, bo blisko (nie, nie! sałatka nie wchodzi w gre) ale może masz lepszy pomysł?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2018, 08:54
-
Reset, powodzenia w nadganianiu! I dziekuję za bardzo merytoryczne pocieszenie.
Niestety pracuję w sporej firmie, którą stac na prawników i spory sadowe, juz bylo kilka podobnych przypadków kilka lat temu. -
Summer- jako kancelaria obsługuję firmę, która ma ponad 250 pracowników i milionowe dochody (międzynarodowy koncern). I HR naprawdę boi się zwalniać kobiety po macierzyńskim, zwłaszcza teraz. Generalnie, od 4 lat nie zwolniono tam zresztą żadnej matki, do odstrzału lecą w razie czego inni pracownicy.
Z tych przepisów powyżej wynika, że powinnaś mieć rok spokojnej pracy w obniżonym wymiarze czasu pracy powinnaś mieć rok względnego spokoju.
summer86, Rucola lubią tę wiadomość
nick nieaktualnyDziękujemy za kciuki
Domin wystrzelił jak rakieta, ma 1687g masy, wyprzedza termin o tydzień, oczywiście główka wyprzedza najbardziej (2tyg)leży główkowo podłużnie, łożysko nie przoduje, więc nie ma przeciwskazań do porodu sn
A oto nasze Tarzaniątkonosek przypłaszczony, bo przytula go do ściany macicy. Na tym zdjęciu wygląda wg mnie identycznie jak mój starszy brat, ale mamy zgodnie twierdzą, że czysty ojciec.
ciekawa jestem jakie będzie miał ustka, bo mignęły mi pełne podczas usg, a na zdjęciu raczej moje
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/0579c1f76412.jpg
Fozzie zjedz coś z mięsem, jakiś posiłek bardziej pod białko z tłuszczem (sałatka byłaby spoko, no ale...). Byleby nic słodkiego/ najlepiej unikaj oczyszczonych zbóż (biała mąka), choć w maku będzie ciężko.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2018, 09:30
Kaczorka, Aga9090, summer86, Fozzie Bear, Lusesita, StaraczkaNika, reset, Patrycja20, Jeżowa, Rucola, Achia, Bajkaaa, pilik, -Mamunia-, Karma88, JustynaG, Lunaris, blue00, Emiilka, KateHawke, Yoselyn82, Phnappy, Nadzieja22, Bobisia, olik321, Madzik34, Flowwer, Lena21, malka, emi2016 lubią tę wiadomość
-
Luna - to muszę na przyszłość zobaczyć ten Aromaktiv dla maluszków
w TV tylko ten dla starszaków reklamują, więc nawet nie wiedziałam, że jest druga opcja.
Dziewczyny - mam nadzieję, że te wszystkie problemy z pracą uda się jakoś pozytywnie rozwiązać.
Summer, może do czasu jak wrócisz, to coś jeszcze się pozmienia i nie będzie źle
Tak szczerze, to ja bym chciała, żeby mnie do innego wydziału dali po wychowawczym. Ale raczej nie ma szans, bo do nas nikt nie chce przejść.. -
nick nieaktualnyFozzie Bear wrote:Lamka, Dominik jest cudowny
widać, że mama dobrze dba o syna, że nie dość, że taki duży chłopak to taki urodziwy!
Dziękuję za radę!
I jestem w szoku, ze zdjęcie takie z lux!). A zdjęcie od dr W. i to nawet prosić nie musiałam, sama przełączyła na 3D. Może przez złe opinie się trochę opamiętała, bo była serio naprawdę miła i pomocna.
-
Heh, Lamuś, to moja cóReńka 250 g mniejsza, pewnie w tydzień tyle nie nadrobi. No ale dobra - w końcu Dominek to facet, do tego pół-Tarzan pół-koksik - nie dziwota że tak ładnie rośnie. Czyli rodzisz jeszcze w listopadzie?
Fozzie, po badaniu z glukozą najlepiej wciągnąć jajecznicę albo sadzone na boczusiu
lamka lubi tę wiadomość
-
Lamka!!! Nareszcie możemy podziwiać Domisia!!! Chłopak na medal, piękna waga i ze zdjęcia wyrokuję, ze będzie przystojniak !! Zdjęcie do albumu rodzinnego jest
Gratulacje samych dobrych wieści!!
lamka lubi tę wiadomość
#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021