X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Ex-testerki. Cudzie trwaj
Odpowiedz

Ex-testerki. Cudzie trwaj

Oceń ten wątek:
  • Fozzie Bear Autorytet

Wysłany: 25 września 2018, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lamka czekam na fotki!

Melduję się po glukozie. Wróć! Po wypiciu. Na czczo z palucha 89. Właśnie rozważam drzemke w aucie po tym drinku, tylko szkoda mi trochę paliwa, bo trzeba by odpalić i ogrzewanie włączyć (pod domem pokazywalo mi w aucie 2 stopnie!)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2018, 08:39

• reset Autorytet

Wysłany: 25 września 2018, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Summer- tak na szybko (choć zapewne Emilka by więcej wiedziała).
    Pracodawca jest zobowiązany dopuścić kobietę powracającą do pracy po okresie macierzyństwa do tej samej pracy, a jeśli nie jest to możliwe ma obowiązek dopuszczenia jej do pracy na stanowisku równorzędnym z zajmowanym przed rozpoczęciem urlopu lub na innym odpowiadającym jej kwalifikacjom zawodowym, za wynagrodzeniem za pracę, jakie otrzymywałaby, gdyby nie korzystała z urlopu. (art 183(2) kodeksu pracy)

Dodatkowo, obniżyłabym wymiar czasu pracy do np. 7/8 (pensja też Ci zmaleje o 1/8, ale lepsze to niż brak pracy), a przed powrotem jeszcze bym wykorzystała urlop zaległy (za chwilę mają przepadać wcześniej niż obecnie).

Ewentualnie, w trakcie pracy w tym obniżonym wymiarze pracy bym się starała o drugie i potem L4.

Gdyby i tak w jakiś sposób doszło do zwolnienia (co uważam za mało realne, zazwyczaj HR boją się zwolnień matek wracających po urlopie, bo często przegrywają w Sądzie Pracy) to pamiętaj, że po 8 latach masz prawo do 3 - miesięcznej odprawy.

Edit: muszę teraz coś pilnie skończyć, stąd nie będę opisywać szczegółowo wszystkiego, tylko wkleję przepisy. Ale są w miarę zrozumiałe, więc jakby co to potem będziemy myśleć nad różnymi scenariuszami :)

Art. 186(7). [Obligatoryjne obniżenie wymiaru etatu]
    § 1. Pracownik uprawniony do urlopu wychowawczego może złożyć pracodawcy pisemny wniosek o obniżenie jego wymiaru czasu pracy do wymiaru nie niższego niż połowa pełnego wymiaru czasu pracy w okresie, w którym mógłby korzystać z takiego urlopu. Pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika.
    § 2. Wniosek, o którym mowa w § 1, składa się na 21 dni przed rozpoczęciem wykonywania pracy w obniżonym wymiarze czasu pracy. Do wniosku dołącza się dokumenty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 186(8)a. Jeżeli wniosek został złożony bez zachowania terminu, pracodawca obniża wymiar czasu pracy nie później niż z upływem 21 dni od dnia złożenia wniosku.

Art. 186(8). [Ochrona przed wypowiedzeniem]
    § 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie od dnia złożenia przez pracownika uprawnionego do urlopu wychowawczego wniosku o:
    1) udzielenie urlopu wychowawczego - do dnia zakończenia tego urlopu;
    2) obniżenie wymiaru czasu pracy - do dnia powrotu do nieobniżonego wymiaru czasu pracy, nie dłużej jednak niż przez łączny okres 12 miesięcy.
    § 2. W przypadkach, o których mowa w § 1, rozwiązanie przez pracodawcę umowy jest dopuszczalne tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy, a także gdy zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika.
    § 3. W przypadku złożenia przez pracownika wniosku, o którym mowa w § 1, wcześniej niż 21 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu wychowawczego albo obniżonego wymiaru czasu pracy, zakaz, o którym mowa w § 1, zaczyna obowiązywać na 21 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu albo obniżonego wymiaru czasu pracy.
    § 4. W przypadku złożenia przez pracownika wniosku, o którym mowa w § 1, po dokonaniu czynności zmierzającej do rozwiązania umowy o pracę, umowa rozwiązuje się w terminie wynikającym z tej czynności.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2018, 08:45

summer86, Rucola, Emiilka lubią tę wiadomość

relgmg7ymfbmxgyl.png

* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272 <3
    * listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
    * HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
    * PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero.
  • Lunaris Autorytet

Wysłany: 25 września 2018, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DZień dobry ponownie :)

Franek w przedszkolu, ja jem śniadanie i za 30 min lecę do prawnika. USG o 13 to jeszcze zdążę do domu na styling Grażynki :D

Lamcia nie mogę się doczekać newsów jak wrócisz :)

Yos nie zapytałam -jak Ci się leży tak w ogóle? masz dobry skład na sali i czy koleżanki dają Ci dodatkowe porcje dla dzidziusia? :D Trzymaj się tam dzielnie!

age.png

[/url]
    age.png
    06.2005 9tc [*] <3
  • Fozzie Bear Autorytet

Wysłany: 25 września 2018, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo właśnie, apropo tych urlopów, bo jak ja wrócę w tym 2020, to będę miała zaległe ponad 60 dni. I co, ma mi to przepasc? Czy mi zapłacą? Bo i tak mam plan dać im wypowiedzenie, a mam 3 mies okres....
    I dzięki Reset za info co do odprawy, przecież w razie co, to też mi się będzie należeć!

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2018, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam z rana przy kawie. Ledwo żyję.. Mam katar i kaszel czuje się jakkby walec mnie przejechał... Czytam Was na bieżąco.

Dziewczyny napisze zbiorowo : gratuluje udanych wizyt.
    Macie śliczne brzuszki, wszystkie maluchy nadają się na okładkę jakiś magazynów takie słodkie są :)

KateHawke lubi tę wiadomość

• reset Autorytet

Wysłany: 25 września 2018, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fozzie- jak nie masz możliwości wykorzystać (a nie masz, bo masz ciągłość L4 i macierzyńskiego) to raczej nie przepadną. A gdybyś nie zdążyła wykorzystać ich potem to zawsze jest ekwiwalent za urlop. Ale ja na razie tyle o nowych przepisach wiem, ile gdzieś czytałam lub słyszałam w radiu. Ustawy jeszcze chyba nie ma uchwalonej.

A teraz idę popracować, bo przyszłam do pracy godzinę wcześniej by się ze wszystkim wyrobić, a i tak czarno to widzę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2018, 08:49

Fozzie Bear lubi tę wiadomość

relgmg7ymfbmxgyl.png

* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272 <3
    * listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
    * HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
    * PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero.
  • Patrycja20 Autorytet

Wysłany: 25 września 2018, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

Rucola ja również polecam aromactiv.
    Lamka czekam na zdjęcia :)
    Lunaris kciuki za usg :)

Ja tez dzisiaj idę na usg buziaka na 17 :) mam nadzieje, ze się pokaże gwiazda :)

Lunaris, KateHawke lubią tę wiadomość

Olivierek 27.01.2015🥰❤
    201901205364.png
  • Fozzie Bear Autorytet

Wysłany: 25 września 2018, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lamka, jak już nam pokażesz zdj Dominika i ochloniesz, to jako szanowna Pani dietetyk, doradz mi co zjeść sobie po krzywej, żeby nie przespać całego dnia :) ja celuje w maczka, bo blisko (nie, nie! sałatka nie wchodzi w gre) ale może masz lepszy pomysł?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2018, 08:54

• Lusesita Autorytet

Wysłany: 25 września 2018, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reset dzięki za info, chociaż było dla Summer ;-)
    Tak się składa, że chciała bym wrócić na 3/4 etatu.
    Chya że zdecyduje się na 3 dziecko, to wrócę na cały.

Rucola lubi tę wiadomość

f2wlbd3m7vs8avcj.png
    dxom8u698gwsp1q3.png
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 25 września 2018, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reset, powodzenia w nadganianiu! I dziekuję za bardzo merytoryczne pocieszenie.

Niestety pracuję w sporej firmie, którą stac na prawników i spory sadowe, juz bylo kilka podobnych przypadków kilka lat temu.

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • reset Autorytet

Wysłany: 25 września 2018, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Summer- jako kancelaria obsługuję firmę, która ma ponad 250 pracowników i milionowe dochody (międzynarodowy koncern). I HR naprawdę boi się zwalniać kobiety po macierzyńskim, zwłaszcza teraz. Generalnie, od 4 lat nie zwolniono tam zresztą żadnej matki, do odstrzału lecą w razie czego inni pracownicy.

Z tych przepisów powyżej wynika, że powinnaś mieć rok spokojnej pracy w obniżonym wymiarze czasu pracy powinnaś mieć rok względnego spokoju.

summer86, Rucola lubią tę wiadomość

relgmg7ymfbmxgyl.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2018, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękujemy za kciuki :-)

Domin wystrzelił jak rakieta, ma 1687g masy, wyprzedza termin o tydzień, oczywiście główka wyprzedza najbardziej (2tyg) :-D leży główkowo podłużnie, łożysko nie przoduje, więc nie ma przeciwskazań do porodu sn :-)

A oto nasze Tarzaniątko <3 nosek przypłaszczony, bo przytula go do ściany macicy. Na tym zdjęciu wygląda wg mnie identycznie jak mój starszy brat, ale mamy zgodnie twierdzą, że czysty ojciec. ;-) ciekawa jestem jakie będzie miał ustka, bo mignęły mi pełne podczas usg, a na zdjęciu raczej moje :-D

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/0579c1f76412.jpg

Fozzie zjedz coś z mięsem, jakiś posiłek bardziej pod białko z tłuszczem (sałatka byłaby spoko, no ale...). Byleby nic słodkiego/ najlepiej unikaj oczyszczonych zbóż (biała mąka), choć w maku będzie ciężko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2018, 09:30

Kaczorka, Aga9090, summer86, Fozzie Bear, Lusesita, StaraczkaNika, reset, Patrycja20, Jeżowa, Rucola, Achia, Bajkaaa, pilik, -Mamunia-, Karma88, JustynaG, Lunaris, blue00, Emiilka, KateHawke, Yoselyn82, Phnappy, Nadzieja22, Bobisia, olik321, Madzik34, Flowwer, Lena21, malka, emi2016 lubią tę wiadomość

• Kaczorka Autorytet

Wysłany: 25 września 2018, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna - to muszę na przyszłość zobaczyć ten Aromaktiv dla maluszków :) w TV tylko ten dla starszaków reklamują, więc nawet nie wiedziałam, że jest druga opcja.

Dziewczyny - mam nadzieję, że te wszystkie problemy z pracą uda się jakoś pozytywnie rozwiązać.
    Summer, może do czasu jak wrócisz, to coś jeszcze się pozmienia i nie będzie źle :)

Tak szczerze, to ja bym chciała, żeby mnie do innego wydziału dali po wychowawczym. Ale raczej nie ma szans, bo do nas nikt nie chce przejść..

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • Fozzie Bear Autorytet

Wysłany: 25 września 2018, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lamka, Dominik jest cudowny <3 widać, że mama dobrze dba o syna, że nie dość, że taki duży chłopak to taki urodziwy!

Dziękuję za radę!

I jestem w szoku, ze zdjęcie takie z lux! :O

• Lusesita Autorytet

Wysłany: 25 września 2018, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lamka śliczny Domiś <3
    Powiem ci że idzie chłopak s masę :-)
    Nosek wygląda, jak nieraz u dzieci ktore przez okno wyglądają :-)

lamka lubi tę wiadomość

f2wlbd3m7vs8avcj.png
    dxom8u698gwsp1q3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2018, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fozzie Bear wrote:
    Lamka, Dominik jest cudowny <3 widać, że mama dobrze dba o syna, że nie dość, że taki duży chłopak to taki urodziwy!

Dziękuję za radę!

I jestem w szoku, ze zdjęcie takie z lux! :O
    Fozzie dzięki! W ogóle to żałuję, że się minęłyśmy! A nawet jeszcze zdążyłam sobie morfo zrobić (jakiś miły gostek koło trzydziestki mnie wpuścił bez kolejki na pobranie <3). A zdjęcie od dr W. i to nawet prosić nie musiałam, sama przełączyła na 3D. Może przez złe opinie się trochę opamiętała, bo była serio naprawdę miła i pomocna. :-D

• StaraczkaNika Autorytet

Wysłany: 25 września 2018, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heh, Lamuś, to moja cóReńka 250 g mniejsza, pewnie w tydzień tyle nie nadrobi. No ale dobra - w końcu Dominek to facet, do tego pół-Tarzan pół-koksik - nie dziwota że tak ładnie rośnie. Czyli rodzisz jeszcze w listopadzie?

Fozzie, po badaniu z glukozą najlepiej wciągnąć jajecznicę albo sadzone na boczusiu ;)

lamka lubi tę wiadomość

4 lata starań (PCOS, IO, mutacje - lekka trombofilia, hiperprolaktynemia, ANA++, leniwy mąż);
    [*] 01.2018 - córeczka
    uM80p1.png
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 25 września 2018, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lamka, śliczny Dominik <3 dobrze mu u mamusi, że tak pięknie rosnie!

lamka lubi tę wiadomość

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 25 września 2018, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lamka!!! Nareszcie możemy podziwiać Domisia!!! Chłopak na medal, piękna waga i ze zdjęcia wyrokuję, ze będzie przystojniak !! Zdjęcie do albumu rodzinnego jest :) Gratulacje samych dobrych wieści!!

lamka lubi tę wiadomość

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 25 września 2018, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja idę szykowac mojego Smarkatka, bo położna środowiskowa będzie za godzine :)

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
‹‹ 1916 1917 1918 1919 1920 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ