Ex-testerki. Cudzie trwaj
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, zdrowia dla Waszych dzieciaczków, łącze się w bólu bo moje dzieciaki wróciły z obozu chore
wiec drugi tydzień ferii z głowy
Co do przeprowadzania chorych dzieci do przedszkola czy żłobka.... zawsze miałam na to alergie, a najbardziej wkurzało jak rano rodzic przebiera dziecko, dziecko smarka i kaszle mało płuc nie wypluje a rodzice komentują odpowiednio głośno żeby wszyscy słyszeli „ojej a co to za KASZELEK, w domu nic się nie działo”, albo „ojej znów ta ALERGIA” po czym odprowadzali dziecko do sali i uciekali jak poparzeni !!! Ja tez rozumiem różne życiowe sytuacja, ale zdrowie dziecka zawsze jest u mnie na pierwszym miejscu i nie zostawiłabym tak chorego dziecka w przedszkolu czy żłobku... No ale są ludzie i ludzie
Emi - gratuluje kucyczkajest boski
Nadzieja - można rodzici nie zamierzam zbyt długo czekać na Mamunie
(najważniejsze to mieć plan hihihihihi ) No i gratuluje 35 tc
Dzieciaczki jak zwykle urocze, wszystkie do zacałowaniaemi2016, -Mamunia-, Nadzieja22, Luna1993 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyEch,ja to nie mam szczęścia z tymi zdjęciami.Kiedy wy je wrzucacie to ja już śpię z małym,a rano usuwacie
.Na pocieszenie powiem wam,że dziś odebrałam certyfikat z egzaminu z języka angielskiego.Na 300 punktów zdobyłam 209,bez uczęszczania na zajęcia hehe.Można?
Emi,kciuki za wizytę.
Jutro wizytujemy się na szczepienie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2019, 12:36
emi2016, pilik, Nadzieja22, Lunaris lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPorcja słodkości
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2019, 16:08
blue00, emi2016, sliweczka92, Siwulec, Lena21, JustynaG, Yoselyn82, Aga9090, Kaczorka, Ania1003, Patrycja20, summer86, Nadzieja22, Flowwer, Jeżowa, Rucola, Anna Stesia, olik321, Lusesita, KateHawke, moniśka..., Bajkaaa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnySama radość
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f3ce18e95746.jpgemi2016, sliweczka92, Siwulec, pilik, JustynaG, Yoselyn82, Aga9090, Kaczorka, Ania1003, Patrycja20, summer86, Flowwer, Nadzieja22, Anna Stesia, olik321, Lusesita, KateHawke, moniśka..., Bajkaaa, Lunaris, Emiilka lubią tę wiadomość
-
Emi cudna Łucja i uroczy kucyk
Justyna wszystkim życzę żeby Wasze dzieciaki zakładały tak jak moja panienka!!
Luna Twoje dziewczynki rozkoszne. Lunaris cudny kolarzdo nas dzisiaj dotarł kurier z prezentem, zamówiłam teściom fotoobrazy i są super
ten tak cudny, że chyba sobie drugi zamówię!
[ur
Kaczorka Alusia cudowna! I znowu mi Ninke przypomina bardzote żyłki na głowie
Achia kciuki za wagę ładną
Minnie i na spokojnie. Ja bym to skonsultowała i tak z chirurgiem pewnie. Bo jeśli jest potrzeba to lepiej teraz niż czekać, ale dobrze żeby specjalista spojrzał jeżeli jest wątpliwość jakaś.
A w ogóle chyba doszliśmy do porozumienia co z chrzcinami (mieliśmy z tym nie małą zagwostke) i wymyśliłam że zrobimy po mszy dla rodziców, chrzestnych i babć naszych obiad u teściów (catering zamówimy), teściowa tort upiecze, ja jakieś ciasta zrobię i po południu zaprosimy na kawę i ciasto rodzinę emka (w domu obok mieszka wujek i dwie kuzynki z rodzinami i głupio w ogóle nie zaprosić szczególnie że dla emka to takie siostry bo się razem wychowali), tesciu die zaoferował że sałatkę zrobi, ja też jakąś przywiozę i posiedzimy, a za tydzień czy dwa pojedziemy do moich rodziców i tam zaprosimy moje rodzeństwo na kawę i ciasto. Będzie to dla nas mniej stresujące a dla wszystkich mniej zobowiązujące. Co myślicie o takim rozwiązaniu? A i wstępnie nawet mamy datę, połowa marca.
Oskar i WojtusWiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2019, 16:32
Lena21, Yoselyn82, blue00, Siwulec, Kaczorka, emi2016, Patrycja20, summer86, JustynaG, Nadzieja22, Jeżowa, Aga9090, Anna Stesia, olik321, Luna1993, Lusesita, moniśka..., Bajkaaa, Lunaris, KateHawke lubią tę wiadomość
-
Dzień dobry !
Ja jak zwykle w weekend odpadłam i od wczoraj próbuje Was nadrobić
Zostawić Was na chwile a tu dwa porody i milion ciekawych tematów
Minnie i Pati ogromne gratulacje !
Ofc jak tylko zaczęłam odpisywać to moje dziecko się budzi i dupa...
Wybaczcie, jak coś zapamiętam to postaram się jeszxze napisać i się odnieść :* miłego dniaaaaPatrycja20 lubi tę wiadomość
-
Blue ale slodziak i jaki usmiechniety
Achia cudne oczka ma Oscarekslodziak!
pilik super pamiatka ze zdjeciami od malegoMój pierwszy cud - kochany Michałek ❤️❤️❤️
Mój drugi cud - kochany Juluś♥️♥️♥️
Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
❤️❤️❤️ -
nick nieaktualnyPilik- myślę że to całkiem fajne rozwiązanie
najważniejsze też żeby Wam pasowało, ale jeśli czujecie się z takim wyjściem ok, tzn że na pewno jest dobre
i fajnie, że teściowie się zaangażują , zawsze to pomoc
A prezent pięknybabcie Oskara dostaly MMS. Niestety ja nic nie ogarnelam, ale uznałam że Oskar sam w sobie jest prezentem w sumie,bo niedawno się urodził :p
JustynaG, pilik lubią tę wiadomość
-
Przepraszam, ze sie nie odniose,ale u nas kicha. Mala od wagi z porodu przybrala w 4 tygodnie odrobine. Nawet liczac od wagi spadku fizjo nie ma 500. Mamy 2x dzienniebdokarmiac mm, kp co 2h a jakby nie chciala jesc to odciagac i dawac. Jutro mamy zlapac mocz i dac do badania czy nie ma infekcji. Kurwa.Emilka
Od 09.2013:02.2014-5t6dc07.2015-12tc
MTHFR A1298C+C667T+PAI-1 4G-hetero, immunologia -
dziewczyny dziękuję za kciuki, lewcio super zniósł wyprawę, teraz tylko czekamy na wyniki
Pilik nie zrobiłam b12, zrobię za jakiś miesiąc, bo akurat tak się złożyło ze przez ostatni tydzień brałam b12 w bardzo dużych dawkach i wynik na pewno nie byłby miarodajny... ale myślę, ze po dzisiejszych badaniach i tak będe musiała cos dorabiać to wtedy na pewno zrobię b12
Justyna mi tylko chodzi o to, co dziewczyny słusznie piszą, ze przedszkole to nie jest "przechowalnia" bo po pierwsze zaraża inne dzieci a po drugie dziecko chore bardzo często samo też wymaga dodatkowej opieki. Z mojej perspektywy to nie wazne jakim sposobem doprowadzi się dziecko do zdrowia, czy domową apteczką (za która jestem jak najbardziej za) czy wizytą u lekarza, chodzi o to, zeby dziecko chore nie było posyłane do przedszkola bo się to kończy jak w przypadku Tosi. A krzywe patrzenie pracodawcy.... Nie wiem jak to skomentować ale matka siedząca w pracy i mysląca cały czas o dziecku na pewno nie jest wydajnym pracownikiem.#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
Siwulec, ech skąd ja znam takie zachowanie rodziców... Pracuję w żłobku i u nas to było wręcz nagminne, ale my się nie szczypałyśmy i czasem nawet chwilę później dzwoniłyśmy po rodziców lub od razu mówiliśmy, że prosimy zabrać dziecko do domu.
No, bo kurde, jak można dać dziecko, które np ledwo stoi, bo ma taką gorączkę?! Raz nam jeden ojciec przyszedł z termometrem! Naciska go i mówi, no dziecko ma 38 stopni, ale nic mu się nie dzieje, a mały ledwo stoi, ma szklane oczy i gil zielony zwisa... Kilka razy nam ze sraczką przyprowadzili dzieci, oczywiście nawet o tym nie mówiąc. Nie muszę chyba mówić, że sraczka się szybko rozprzestrzenia? Także taak.
Często jak dzwoniłyśmy z informacją, że coś dziecku dolega to prawie zawsze było: "taaaaak? A rano nic nie było, może od kogoś złapał". Ręce i cycki opadają...
Pilik, jeśli Wam pasuje, to jak najbardziej takFajny prezent, ciekawe czy teściowa będzie pytać co dla niej mamy
Jeśli własna mama pyta mnie czy już mam wyprane ciuchy dla małego, to wiedz, że coś się dzieje -
Karma, przykro mi, że takie trudności spotykają Was na początku. Podstawowe pytanie czy zależy Ci mocno na kp czy jednak dla własnego komfortu psychicznego rozważasz mm?
Jeśli zależałoby Ci na wyłącznym kp to nie wprowadzałabym dwóch porcji mm a postawiła właśnie na odciąganie te dwa razy dziennie i podawanie mleka z butelki, żeby mieć kontrolę nad tym ile mała zjada. Miałyśmy tu kilka przypadków slabych przyrostów i większości udało się z tego wyjść bez dokarmiania.
Emi ma problemy brzuszkowe i może się tak zdarzyć, że mieszane karmienie jeszcze bardziej obciąży układ pokarmowy.
Może warto pomyśleć o spotkaniu z CDL?
Pisz tu do nas, na pewno znajdzie się ktoś kto dobrze poradzi. AnnaStesia i Juicy to skarbnice wiedzy jeśli o to chodzi.Rucola lubi tę wiadomość
-
Karma88 wrote:Przepraszam, ze sie nie odniose,ale u nas kicha. Mala od wagi z porodu przybrala w 4 tygodnie odrobine. Nawet liczac od wagi spadku fizjo nie ma 500. Mamy 2x dzienniebdokarmiac mm, kp co 2h a jakby nie chciala jesc to odciagac i dawac. Jutro mamy zlapac mocz i dac do badania czy nie ma infekcji. Kurwa.
Karma - u nas przez pierwsze 4 tygodnie Aluśka od wagi spadkowej przybrała właśnie 500g (bez kilku gram). Nikt się nie czepiał. Do tej pory jest drobną dziewczynką.
Pilik - no takie mamy łysolkichociaż Aluśka już ma czuprynę, tylko blond. I od tyłu włosy jej rosną. Po skończonym roku ruszyły
My z okazji Dnia Babci nic nie kupiliśmy. Na święta i jedyni i drudzy dostali zdjęcie wnusi :p -
Karma oczywiście zrobisz jak uważasz, ale ja bym się wstrzymała z mm - zwłaszcza, jeśli chcesz kontynuować kp. Dwie porcje dziennie to całkiem sporo ml Twojego mleka, które Twoje piersi nie wyprodukują... Ciężko się potem schodzi z mm, jak już raz się wprowadzi. Zgadzam się z Summer i raczej stawiałabym na ściąganie i dawanie z butelki jeśli już. A jeszcze bardziej stawiałabym na dalsze kontynuowanie karmienia jak dotychczas i ewentualnie kontakt z cdl.
O widzisz, Alusia też tak przybrała. Mnie tam Pilik zapewniała, gdy miałam podobny przyrost u Agatki, że to naprawdę nie jest tragicznie. Może Emilka też będzie drobnym dzieckiem po prostu. -
Na razie musze powalczyc z kp i odciaganiem, ale bede ja dokarmiac. To za maly przyrost, zeby kombinowac dla mojego lepszego samopoczucia. Dokarmimy ja, a jak sie uda wrocic do samego kp to bedzie ekstra, jak nie to jakos to przezyjemy. Grunt zeby nam przybierala.
No i zeby infekcji nie bylo bo calkiem sie zalamie.
No i teraz jak sciagalam z jednej piersi to wyszlo moze z 30-40ml w pol godziny. A jak ona jest na piersi z max 5 minut to ile zje faktycznie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2019, 14:26
Emilka
MTHFR A1298C+C667T+PAI-1 4G-hetero, immunologia -
Karma88 wrote:Przepraszam, ze sie nie odniose,ale u nas kicha. Mala od wagi z porodu przybrala w 4 tygodnie odrobine. Nawet liczac od wagi spadku fizjo nie ma 500. Mamy 2x dzienniebdokarmiac mm, kp co 2h a jakby nie chciala jesc to odciagac i dawac. Jutro mamy zlapac mocz i dac do badania czy nie ma infekcji. Kurwa.
Karma, jadę właśnie do pracy, więc jak coś to więcej napiszę wieczorem. Ale mam dwa pytania - czy to są zalecenia pediatry czy cdl? I ile dokładnie córeczka przybrała? (Od najniższej wagi do dzis) -
Karma88 wrote:Na razie musze powalczyc z kp i odciaganiem, ale bede ja dokarmiac. To za maly przyrost, zeby kombinowac dla mojego lepszego samopoczucia. Dokarmimy ja, a jak sie uda wrocic do samego kp to bedzie ekstra, jak nie to jakos to przezyjemy. Grunt zeby nam przybierala.
No i zeby infekcji nie bylo bo calkiem sie zalamie.
No i teraz jak sciagalam z jednej piersi to wyszlo moze z 30-40ml w pol godziny. A jak ona jest na piersi z max 5 minut to ile zje faktycznie.
Laktator nie mierzy pojemności piersi. Dziwi mnie zalecenie przystawiania co 2 h, w takim przypadku dziecko może wisieć na piersi cały czas. U nas dopiero wtedy przyrosty ruszyły.pilik lubi tę wiadomość
-
Polozna srodowiskowa.
Od urodzeniowej wagi przybrala 190. Gdzie pierwsze 120 bylo przybrane po 2 tygodniach od porodu, a 90 ostatnie dwa tygodnie. Mala dzis skonczyla 4 tygodnie.
Te 90 to wgcmnie tak malo zaczelo sienrobic wlasnie jak Emi zaczela gardzic cycem tzn jadla chwile, zaraz sie buntowala, rzucala, plakala i nie bylo karmienia. Przez to czesciej ja karmilam, ale niewiele to dalo.
Aha od najnizszej wagi 2730 do dzisiejszej 3150 przybrala 420. Tylko podobno liczy,sie od urodzeniowej a nie od spadkowej. Co dla mnie jest troche dziwne.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2019, 14:34
Emilka
MTHFR A1298C+C667T+PAI-1 4G-hetero, immunologia