X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Ex-testerki. Cudzie trwaj
Odpowiedz

Ex-testerki. Cudzie trwaj

Oceń ten wątek:
  • Jeżowa Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2019, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Veritaserum te miejsca to w żłobkach samorządowych czy prywatnych? Widzę, że też musimy Agatę zapisać...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2019, 11:53

👧córeczka 2018
    👦synek 2020

age.png
  • Karma88 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2019, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eh wrocilam z pracy i Mala zasnela na mnie.
    Wiec tak: Windi mamy i w sytuacjach niemocy uzywalismy, ale szalu nie bylo. Moze raz pomogly. Debridat stosujemy od wtorku. Widze, ze mocno w czasie rozbity jest ten placz. Nie wiem tylko na ile w tym jest marudna jeszcze po szczepieniu.
    Co do tv to u nas gra i pewnie grac bedzie.

Brawo dla Borysa, ze czysciutko w plucach. Czyli po prostu katar i kaszel?

Emilka <3

gg649vvjtg0z1oj0.png

Od 09.2013:02.2014-5t6dc <3 07.2015-12tc <3
    MTHFR A1298C+C667T+PAI-1 4G-hetero, immunologia
  • Minnie89 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2019, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry po południu!

Cudownie że z Borysem lepiej :)

Karma - strasznie współczuję kolek. Faktycznie, marne pocieszenie, ale ważne że to już półmetek.

Jeżowa - priv, priv! :)

A my dzis mamy 3 tygodnie! Szczęśliwa matka robi sernik i pizzę. Miał być spacer, ale powietrze jak zawsze decyduje za nas :(
    PS miało być zdjęcie, ale zapodaj najwyraźniej też decyduje za nas...

Anna Stesia lubi tę wiadomość

dqprhdge2q9dik3m.png
  • Karma88 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2019, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Minnie sernik!!! Kurde a moglam kupic twarog na ciacho. Eh nastepnym razem. :-)

Dziecko jak sie dossalo do mnie po tych 3 godzinach to oba cycki oproznilo u jeszcze butla poprawilo. Smacznie na matce spi, a ja nie mam serca jej odlozyc.

A rosol goracy na mnie czeka...

Emilka <3

gg649vvjtg0z1oj0.png

Od 09.2013:02.2014-5t6dc <3 07.2015-12tc <3
    MTHFR A1298C+C667T+PAI-1 4G-hetero, immunologia
  • Jeżowa Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2019, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Minnie odpisałam :) widzę że z Ciebie taka sama perfekcyjna pani domu jak z Fozzie! Zawsze jakieś pyszności robisz :)

👧córeczka 2018
    👦synek 2020

age.png
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2019, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blue, super kieszonka!!!! tak jak dziewczyny piszą, skarpetki i spodenki i jest luks!!!!
    Aga, ciesze się że Borys zdrowy ale ja bym się mocno wk***a za ten antybiotyk. Skoro był we wlewie to teraz jakie rozwiązanie zaproponowali???
    Summer widziałam w pepco te ciuszki, ale aktualnie mam garderobę kompletną i staram się ograniczać zbędne wydatki ;)
    No i co do perfekcyjnej pani domu to mi baaaaardzo daleko ale dziś na stół wjechała wegańska tarta z kremem czekoladowym na bazie bananów , posypana masa orzechów :)
    Miłego dnia Dziewczyny!!!!

StaraczkaNika, blue00, summer86, malka lubią tę wiadomość

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • Minnie89 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2019, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżowa dziękuję ;*

A bo my z Fozzie to w sumie obie Minnie :p widocznie ten typ tak ma.
    A tak serio, to takie poczucie normalności podczas gotowania mnie bardzo buduje psychicznie. No i jak nie mam słodkiego do kawy to jestem chora! :D

Rucola - przepis poproszę! Bo brzmi smacznie :)

Rucola, mi88 lubią tę wiadomość

dqprhdge2q9dik3m.png
  • Minnie89 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2019, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poza tym dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy! <3

StaraczkaNika, Yoselyn82, pilik, Rucola, KateHawke, Nadzieja22, Lena21 lubią tę wiadomość

dqprhdge2q9dik3m.png
  • StaraczkaNika Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2019, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna Stesia wrote:
    Nika, ale projektor czy karuzelka są przecież ok. Ja cały czas mówię o zabawkach, które tego wszystkiego (migocacych swiatelek, skrzeczacych odgłosów i elektronicznej muzyki) mają za dużo. A są takie, zwłaszcza dla starszych niemowlaków. I mówiłam też o tym, że długotrwałe (a nie raz na czas) używanie właśnie takich multimedialnych zabawek moze źle wpłynac na koncentrację w wieku szkolnym, podobnie tak telewizja. Ale nie mówimy tu o ekspozycji np.15 minut dziennie, tylko o tym, że dzieciaki czasem bawią się takimi zabawkami (w końcu są bardzo angazujace) po 2 godziny dziennie.
    Kiedy mi chodzi o to, że u mnie nawet w dość ograniczonym użyciu karuzela czy muzyka nie są do końca ok - za dużo tego czasem dla Łuśki. Jak ma wiele atrakcji, to wieczorem ryczy. Podobnie po wizytach znajomych/u znajomych/w przychodni.
    Powoli uczę się tego mojego dzieciaka - na ile można sobie przy niej pozwolić, ale to wiadomo- człowiek uczy się na błędach. W każdym razie jak dziecko jest takim wrażliwcem to właśnie trzeba uważać na stymulację. Jeśli Łuśka nie reagowałaby w ten sposób, to też bym się nie krępowała z tv, radiem itd., a tak to ona musi mieć chwile wyciszenia. Najgorzej jest u nas po wizytach w przychodniach - wtedy bródka jej dygota z przejęcia i po powrocie do domu potrafi się godzinę żalić gdzieśmy ją znowu zabrali i dlaczego pozwalamy obcym ludziom ją dotykać. Wtedy tulę ją w przyciemnionym pokoju aż zaśnie.
    Także ja myślę że trzeba obserwować i dostosować się do dziecka i jego możliwości. I zgadzam się z Tobą, że większość dzieci jest trochę znieczulona na atrakcje - przed skończeniem 3 roku ciężko je zaskoczyć, bo widziały już chyba wszystko. Bywało że w przedszkolu my, nauczycielki, czymś się zachwycałyśmy, że taki wow, nowość, atrakcja... a dzieciaki nawet nie zauważały. I tak napędza się machina - szkoła i rodzice starają się coraz bardziej, żeby w ogóle dotrzeć do dzieci. Smutne to jakieś.

Rucola, Anna Stesia, Lena21, mi88 lubią tę wiadomość

4 lata starań (PCOS, IO, mutacje - lekka trombofilia, hiperprolaktynemia, ANA++, leniwy mąż);
    [*] 01.2018 - córeczka
    uM80p1.png
  • Jeżowa Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2019, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Minnie89 wrote:
    Poza tym dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy! <3

A racja, nawet jesteśmy umówieni na świętowanie!

👧córeczka 2018
    👦synek 2020

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lutego 2019, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Minnie,użyj Fotosika do zdjęć ;)

Minnie89 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 lutego 2019, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj robię wegański sernik jaglany, może się pochwalę jak wyjdzie :-)

pilik, Rucola, -Mamunia- lubią tę wiadomość

• pilik Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2019, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga ale bym się wściekła za ten antybiotyk bez powodu podany!

Blue kieszonka wyglada duuuuzo lepiej! Ja bym jeszcze pociągnęła troszkę w dół, ze y przy szyjce została jedna warstwa materiału i wtedy też łatwiej dobrze dociagniesz. Ale postęp super!

Nika to mamy podobne panienki! Dlatego też nie ma co generalizować. Na jedno dziecko aż tak nie wpływają różne rzeczy a inne odreaguje. Moi eMek nawet widzi że bardziej szaleje i trudniej uspac jak u teściów tv leciało i kilka razy widziała dlatego dla mnie ważne jest wyciszenie maksymalne w miarę możliwości.

Mi88 Ninka trzy razy miała takie mocno drgawki. Było to po przebudzeniu niby mina ok a tak się zaczynała trząść jakby z zimna/ze strachu? Nie wiem. Ale bardzo nne to zaniepokoiło. Obserwuje czy się jeszcze pojawi. Ma też „zawieszki”, a one też mogą świadczyć o napadach i obserwuje czujnie czy one takie normalne czy jednak coś się dzieje. Pracuje z dziećmi które mają padaczki i nie jeden atak widziałam, może dlatego jestem przeczulona. A u neurologa byłyśmy kilka razy, miała nawet rezonans i dwa razy usg przeciemiączkowe więc teoretycznie wszystko ok a praktycznie przy ewentualni padaczce konieczne eeg. Póki co się wstrzymuje z diagnozowaniem i obserwuje. Jak się powtórzy to pójdziemy znowu do neurologa.

Mysmy wróciły do domu. I mimo że fajne kilka dni to od razu mi tak jakoś lepiej

blue00, mi88 lubią tę wiadomość

ds022el.png

u4uGp2.png
  • pilik Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2019, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aa nawet nie wiedziałam że dzień pizzy, a jadłam pizzę na... śniadanie! Marzyła mi się, w Katowicach znalazłam wegańską i wczoraj zamówiłam ale wieczorem już za późno było i sobie zostawiliśmy na śniadanie i była całkiem dobra ;).
    Za to na obiad bardzo nie wegańsko będą chyba burgery domowe. Ninka śpi, zaraz eMek wróci i już czekam na tą radosc (obu stron :))

Rucola, summer86 lubią tę wiadomość

ds022el.png

u4uGp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lutego 2019, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżowa to są państwowe żłobki na sądowa i lwowska składaliśmy. Nie wiem jeszcze czy składać do prywatnego z dofinansowaniem . Powiem Ci szczerze że rozmawiałam ze znajomymi i żłobki państwowe we Wrocławiu są mega. Naprawdę. Wszyscy co mieli tam dzieci byli zadowoleni. Czysto, schludnie, swoją kuchnia ( w prywatnych to catering zazwyczaj) . Nie ma w zasadzie nic gorszego niż w prywatnych a nawet jest lepiej bo są częściej kontrolowane. Chorowanie jak wszędzie. Pierwsze pół roku to ciągle choroby i na to się trzeba nastawić.
    Ogólnie od tego roku nikt nic nie wie bo jest rekrutacja ciągła. Zbiera się punkty za czekanie do żłobka w kolejce dlatego ja Ani gotowość zgłosiłam jak tylko mogłam czyli od 20 tyg życia. Szans że się dostanie przed wrześniem nie ma żadnych a punkty nam lecą 1pkt za dzień oczekiwania. Bo ogólnie dwójką rodziców pracujących startuje z 370 pkt.

Ja dzisiaj też na obiad pizze robię ;)

Rucola lubi tę wiadomość

• Jeżowa Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2019, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Veritaserum na Sądową trójka dzieci brata chodziła i tak jak mówisz byli bardzo zadowoleni :) ja bardzo bym chciała, żeby dostała się do samorządowego właśnie... Zresztą na prywatne bez dofinansowania nas nie stać (albo raczej wtedy mój powrót na uczelnię mija się z celem) :/

veritaserum, veritaserum lubią tę wiadomość

👧córeczka 2018
    👦synek 2020

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lutego 2019, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm Oskar miał pół godziny drzemki, to kurze zdążyłam zetrzeć ledwo, a gdzie tu gotowanie i pieczenie..
    Ale były kolezanki, to chociaż pogadałam :) następnym razem poproszę żeby gotowy obiad mi przywiozły niż np zabawkę dla dziecka :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2019, 13:53

pilik lubi tę wiadomość

• Rucola Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2019, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Minnie89 wrote:

Rucola - przepis poproszę! Bo brzmi smacznie :)
    no cóż, gotowego przepisu nie wkleję, bo to taka trochę samowola kuchenna :)
    Ciasto na formę o średnicy 24cm, do tarty :) 250g mąki, 100ml zimnej wody, 100ml oleju, 50g cukru. Wymieszać, wyłożyć na formie i minimalnie na pół godz do lodówki, po tym czasie piec 15-20minut w 180 stopniach, ja patrzę kiedy jest już ładne :)
    Krem na bazie 5ciu daktyli namoczonych wrzatkiem przez 10 minut, 3 banany, dużo kakao i kilka łyzek masła orzechowego. Wszystko zblendować na gładką mase i mamy oto krem który wykładamy na upieczoną i wystudzoną tartę a na górę gruba warstwa mocno pokruszonych orzechów, ja dałam włoskie, nerkowce i migdały. Całośc do worka i na kilka godzin do lodówki, u nas stało przez noc :)

Minnie89 lubi tę wiadomość

Synek 💚 31.08.2018r.
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2019, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze my dopiero w przyszłym tygodniu bedziemy składac podania do żłobków ;/ mam nadzieję, ze się coś znajdzie. Jeżeli nie to będziemy szukać niani, jakoś to będzie tym bardziej ze ja pracuję 6 godzin dziennie, raz 8-14 a raz 14.30-20.30. Emek ma stałe godziny pracy 8-16, jakoś to ogarniemy, ja zresztą tez nie planuję od poczatku wracać na pełny etat ale koło czerwca-lipca chciałabym wrócić na 2-3 dni w tygodniu. Zobaczymy jak bedzie i czy do tego czasu wygospodarujemy taką przerwe od cynia ;)

Synek 💚 31.08.2018r.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lutego 2019, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżowa u nas taka sama sytuacja. Z dofinansowaniem to koszt 900 zł to ja będę płacić na żłobek i rachunki w domu z mojej pensji... Prywatny w ogóle nie wchodzi w grę. Zobaczymy.generalnie od stycznia 2020 startujemy z mocnym staraniem o drugiego babla :) mam nadzieję że jakoś to sie wszystko ułoży ;)

Archhhh Rucola ta tarta to smakowicie brzmi aż ślina cieknie ;)

Mi mąż a ramach pocieszenia kupił babeczkę z kajakiem bo był na spacerze z Ania :p

‹‹ 2891 2892 2893 2894 2895 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ