X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Ex-testerki. Cudzie trwaj
Odpowiedz

Ex-testerki. Cudzie trwaj

Oceń ten wątek:
  • Anna Stesia Autorytet

Wysłany: 15 maja 2019, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frezyjciada wrote:
    Pozwolę się odnieść do tego co AnnaStesia napisała. My właśnie wpadliśmy w tą pułapkę klaskania za siku na nocnik. Sama nie wiem dlaczego, zaczęło się od tego, że dziadkowie tak robili a myśmy powtarzali po prostu. Młody traktował to jak zabawę, w efekcie czego jesteśmy w takim miejscu w jakim jesteśmy, czyli chowanie się po kątach z robieniem kupy, niekomunikowanie, że trzeba zmienić pieluchę. U babci,ciotek dostawał cukierka za zrobienie siku, no i to też jest nie tak, jak być powinno.
    Teraz próbować będziemy odczarować to, co żeśmy zagmatwali. Nawet kupiłam książkę o nocniku, o kupie itd.
    Dziękuję Ania za ten link o kupie w majtkach! Przejrzałam na oczy i już teraz wiem jak się za to wszystko zabrać! Niech Ci Bozia w dzieciach wynagrodzi!!! <3

Kochana, jak widzisz, nie jesteś z tym sama! Będzie dobrze!

• Rucola Autorytet

Wysłany: 15 maja 2019, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna Stesia wrote:
    Musiałabym poszukać, ale są statystyki dotyczące problemów z miesniami dna miednicy i kobiet i u mężczyzn. U kobiet efektem jest nietrzymanie moczu, u mężczyzn- problemy z erekcją i przedwczesne wytryski. Temat mało medialny, więc niewiele osób się do tego przyznaje i o tym rozmawia. Do tego dochodzi cała masa problemów z zaparciami, czego skutkami są hemoroidy i przetoki, a nawet wypadanie odbytnicy (coraz częstsze i małych dzieci ze względu na posiadowy na nocniku z tabletem czy przed telewizorem) czy jelito drażliwe. To nie demonizowanie, to fakty, które po pierwsze, od niedawna są przedmiotem szerszych studiów, a po drugie, są tematem na tyle wstydliwym, że w dyskursie publicznym rzadko oswajanym (o Hashimoto mówi co druga gwiazdka telewizji, ale już o wypadaniu pochwy nie).
    oo i już dowiedziałam się czegoś nowego :) gdyby nie forum nie miałabym o tym pojęcia!!!!

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • Anna Stesia Autorytet

Wysłany: 15 maja 2019, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola wrote:
    AnnaStesia ja mam nadzieję, ze możemy rozmawiać i dyskutować na spokojnie i na luzie. Ja bardzo szanuję Ciebie, Twoje zdanie i wiem nauczona doświadczeniem, że z Tobą dyskusja jest bardzo pouczająca. Bardzo cenię sobie dyskusje na różne tematy i myślę, ze po doświadczeniach sprzed kilku dni wszystkie będziemy chętnie wyrażać swoje zdanie bez obawy o krytykę innych. A przynajmniej mam taką ogromną nadzieję :D

Się wie! Kazdy rodzic zreszta zrobi tak jak zechce, ale dobrze jest najpierw rozeznac sie w plusach i minusach obu rozwiazan.

A co do dyskusji - jestem zawsze chętna! Zwłaszcza w oparciu o fakty. Bo to jest tak, że bliskim mi przyjacielem Platon, ale bliższą przyjaciółką prawda. Bardzo cenię w Tobie te otwartość i chęć zgłębiania różnych tematów, a także zmysł krytyczny, który każe Ci nie łykać wszystkiego jak leci z sieci.

Rucola, pilik lubią tę wiadomość

• Anna Stesia Autorytet

Wysłany: 15 maja 2019, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I mam taką ogólną refleksję. Jest duża presja dotycząca odpieluchowania. Rodzice przrchwalaja się, jak wcześnie ich dzieci chodziły bez pieluchy i poczytuja to za sukces. 3-latek w pieluszce to oskarżenie kierowane w stronę rodziców, że coś zaniedbali i ze sa leniwi. W przedszkolach jest wymóg braku pieluszki i rodzice się stresuja. I podejmują przedwczesne próby. Do tego te opowieści dziadków, te teksty babć, że taki duży a jeszcze robi do pieluszki... Powoli to się zmienia. Już teraz część osób nie ma ochoty brać udziału w wyścigach pt.a moje dziecko samo chodziło gdy miało 10 miesięcy itp. Tak samo rezygnacja z pieluszek to nie wyścigi. To dziecko ma być gotowe. Robienie kupy to sprawa w dużej mierze psychiki. Sami nie chcielibyśmy robić dwójki publicznie, w pośpiechu, z określonymi oczekiwaniami otoczenia. Dziecko też ma prawo do intymności i zrozumienia sygnałów płynących z ciała. Przepraszam, że się madrzę, ale temat mam ciągle na tapecie, bo uświadamia bliskim, skąd pewne decyzje i dlaczego mój wzorzec postępowania jest odmienny od tego, co robiło się kiedyś 'i wszyscy zyją'

frezyjciada, sliweczka92, Rucola, pilik, Jadranka, JustynaG lubią tę wiadomość

• reset Autorytet

Wysłany: 15 maja 2019, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na szybko przed wyjściem z biura - chylę czoła za wielopielo. Może mi się z miłości do Pączka odmieni i też się za to zabiorę, ale dziś wizja wstawienia prania dla nas dwojga wydaje mi się wyzwaniem... Jak czytam o praniu ręcznym wełny czy namaczaniu to nie wiem, czy starczy mi sił, czasu, samozaparcia i ochoty.
    Trudno, nie będę jednak już dziś zadręczać się martwieniem, czy jestem wystarczająco dobrą matką.

relgmg7ymfbmxgyl.png

* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272 <3
    * listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
    * HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
    * PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero.
  • Anna Stesia Autorytet

Wysłany: 15 maja 2019, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reset, właśnie chyba mimochodem odkryłas mój najpilniej strzeżony sekret. Ja po prostu uwielbiam robić pranie!! W poprzednim wcieleniu byłam szopem praczem. Wielopielo dla takich osób jak ja jest sama przyjemnością!

Ps. Ale Ty jesteś estetka, więc może do wielopieluszek skłoni Cię cudowne wzornictwo? No popatrz sama:
    https://igle-figle.pl/pl/kolekcja-limitowana/581-otulacz-welniany-siamese-black-nb.html
    Pączek z pupką w takim otulaczu byłby niczym angielski lord!

Rucola, pilik, JustynaG lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 maja 2019, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaStesia jak uwielbiasz prać, to zapraszam do mnie 😂 że 2-3 pralki dziennie muszą iść co by nie zakopać się w brudnych ubraniach. Dla mnie najgorsze jest składanie każdemu i układanie do szafek 😱

Anna Stesia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 maja 2019, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reset- nie wszystkie z nas tutaj są wielopielo. Ja nie jestem.Mam przez to czuć się gorszą matką?no proszę Cię :) przyznaje, nie mam na to siły, ani energii. Tak jak dzisiaj. Nie śpię praktycznie od 3, moje dziecko w dzień śpi po 30min. Jak nie śpi, to sam nie wytrzymuje za długo, lubi jak się go zabawia, czy pokazuje różne rzeczy. Do tego codziennie odkurzam, bo mam psa, który niebywale kłaczy. Niestety, na tą chwilę nie wyobrażam sobie jeszcze dokładać pracy.
    Ale myślę, że każda z nas jest najlepszą matką dla swojego dziecka :) bez względu na rodzaj pieluchy jaki nosi nasze dziecko.

O odpieluchowaniu jeszcze nie myślę, ale możecie rozwinąć temat w sensie, to żeby nie klaskać jak dziecko zrobi na nocnik? Bo chyba coś nie doczytałam, albo nie ogarniam przez deficyt snu dzisiaj

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2019, 16:12

sliweczka92, Anna Stesia lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 maja 2019, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Achia ja nigdy nie byłam wielo i nie będę 😉

• Karletka Przyjaciółka

Wysłany: 15 maja 2019, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj na spacerze

I zaraz zabieram się za nadrabianie forum 😄

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2019, 20:26

frezyjciada, Anna Stesia, Achia, Aga9090, Rucola, pilik, summer86, Nadzieja22, StaraczkaNika, sliweczka92 lubią tę wiadomość

k0kd82c32w13sbm1.png
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 15 maja 2019, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reset nie uważam żeby stosowanie/nie stosowanie wielopielo było wyznacznikiem bycia/nie bycia dobrą matką :) I ogólnie nie warto chyba się porównywać że ktoś robi coś a ja tego nie robię... każdy robi jak uważa, ale dyskusja na forum jest niezbędna. Ja się nie czuję lepsza/gorsza że stosuję wielopielo ani nie czuję się lepsza/gorsza dlatego, że chcę dziecko zaznajomić z nocnikiem ale gdybym nie poruszyła tematu nie wiedziałabym o wielu istotnych kwestiach :) Jeśli działamy instynktownie i z miłościa to absolutnie nie mamy sobie nic do zarzucenia!!!

Synek 💚 31.08.2018r.
  • Karletka Przyjaciółka

Wysłany: 15 maja 2019, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do odpieluchowania, u nas jakiś większych problemów nie było, bo gdy ja np. Chodzilam do ubikacji to syn razem ze mną. Ale znam również nieszczęśliwe wypadki. Jestem za tym aby dziecko w miarę same decydowalo czy jest już na to gotowe.

Melewiis gratuluje Dzidziulka, mam nadzieje ze będziesz częściej dawała znać jak Maluszek rośnie 😘

Kaczorka sliczny Kaczorek! Super że wyniki w normie.

Kaczorka, Anna Stesia lubią tę wiadomość

k0kd82c32w13sbm1.png
  • Jeżowa Autorytet

Wysłany: 15 maja 2019, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas wielopielo to był pomysł męża - najpierw kazałam mu się postukać w czoło, ale w końcu uległam. Kupiliśmy na aliexpress kieszonki i wkłady, więc mam wrażenie, że w kategoriach "eko" to takie wielopielo jest na niższym poziomie, ale ja jestem i tak zadowolona. Pupa Agatki też, choć ona jest wybitnie tolerancyjna. Muszę przyznać, że w ogóle nie zauważam dodatkowego obowiązku w postaci prania - nastawiam pralkę i nie myślę "Boże, znowu te pieluchy", w zasadzie to nic nie myślę, po prostu robię swoje :P noce i spacery leci zwykła pielucha. Przy kolejnym dziecku myślę, że ruszymy z wielopielo o wiele wcześniej (teraz w okolicach 3 miesiąca).

Nigdy w życiu bym nie pomyślała, że mama stosująca wielopielo jest lepsza od innej mamy. Jeśli dziecko ma wytartą pupę po kupie to naprawdę nie interesuje mnie czy wleciała do pampersa, wielopielo czy nocnika/toalety :)

veritaserum, pilik, sliweczka92, Anna Stesia, Rucola lubią tę wiadomość

👧córeczka 2018
    👦synek 2020

09.09⏸️
    11.09 beta 88 ➡️ 13.09 beta 238 ➡️ 16.09 beta 914

27.09 dwa pęcherzyki ciążowe, jeden zarodek
    02.10 mamy dwa serduszka
    13.11 niskie ryzyka wad genetycznych
    05.12 czekamy na dwóch synków 🩵🩵

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 maja 2019, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też mąż namawiał w zasadzie od początku. Ja tłumaczyłam się że dobija mnie wieczne pranie i fakt że w zimie suszarka stoi w mieszkaniu na widoku :p teraz mam większą suszarkę która zajmuje jeszcze więcej miejsca hahaha. Mnie w pampersach przeraża sam zapach po prostu. Zastanawiam się co oni tam wkładają że to tak " pachnie "
    Jednak gdyby mi ktoś powiedział te 8 miesięcy temu że ja w ogóle będę rozważać wielo to też kazalabym mu się postukać ostro w czoło. A jestem na etapie czekania na paczkę ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2019, 20:05

Anna Stesia, Rucola lubią tę wiadomość

• JustynaG Autorytet

Wysłany: 15 maja 2019, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    Dopiero Was nadrobiłam.
    Samo wielopieluchowanie mnie nie przeraża. To po prostu włączenie jednej dodatkowej pralki.
    Pieluszki są przepiękne.
    Mnie przerażają jednak koszty, które trzeba na początek ponieść. I nie ma gwarancji, że to przypadnie do gustu zarówno mi jak i Ani.
    No i za 3,5 m-ca Ania będzie chodzić do żłobka a tam raczej wielo odpadają.

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • Anna Stesia Autorytet

Wysłany: 15 maja 2019, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga9090 wrote:
    AnnaStesia jak uwielbiasz prać, to zapraszam do mnie 😂 że 2-3 pralki dziennie muszą iść co by nie zakopać się w brudnych ubraniach. Dla mnie najgorsze jest składanie każdemu i układanie do szafek 😱

Nenusia, uwielbiam prać, nienawidzę składać :-D

Achia, o tym klaskaniu jest sporo napisane w artykułach, które linkowałam. W skrócie, chodzi o to, żeby nie traktować siku i kupy do nocnika jako sukcesu, za który nalezy się nagroda. To naturalna czynność, której dziecko nie wykonuje dla satysfakcji rodzica (a klaskanie tak mozna odebrać). I tak samo, aby nie traktować przy odpieluszkowaniu ani siku, ani kupy poza nocnik (do pieluszki, do majtek, na podłogę) jako coś złego, nie złościć się, nie osmieszać dziecka za to itd.

Justyna, myślę, że dziewczyny są już zmęczone tematami okołodupkowymi, ale napiszę Ci tylko, że w wielu żłobkach to nie jest przeszkoda (nie wiem, jak w Waszym). Po prostu dajesz worek pul na zużyte pieluszki i zestaw pieluszek na zmianę. Sporo żłobków woli wersję aio, bo nie trzeba mieć oddzielnie kieszonki, a oddzielnie wkładu.

Więc zmieniając temat, żebyście nie myślały, że lubię rozmawiać tylko o kp i robieniu kupy (;-)), chciałam podkreślić, że lubuę też mówić o jedzeniu :-D No więc zaserwowałam ostatnio memu dziecku muffinki warzywne i znów jest hicior. Polecam, żanet kalyta!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2019, 21:16

Rucola, Jeżowa, Aga9090, JustynaG, veritaserum lubią tę wiadomość

• reset Autorytet

Wysłany: 15 maja 2019, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te wielopielo rozważę poważnie na pewno w jednej sytuacji - gdy Pączek okaże się chłopcem. Nie chciałabym by mój syn albo moja synowa kiedyś przechodzili przez podobne piekło staraniowe jak my i jeśli miałoby w tym - choćby częściowo - pomóc pieluchowanie to trudno, pokocham pranie i suszenie i ja ;)

A czy te wielopielo się prasuje? <3 Bo - Anna Stesia- ja kocham prasować... i całe szczęście, że to kocham, bo z domu wyniosłam nawyk prasowania wszystkiego, łącznie z majtkami i skarpetkami, o takich oczywistościach jak ściereczki do naczyń, pościel czy ręczniki nie wspominając ;)

relgmg7ymfbmxgyl.png

* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272 <3
    * listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
    * HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
    * PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero.
  • sliweczka92 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2019, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, powiedzcie mi jeszcze raz, która jakich pieluch używa? Myślę intensywnie nad wielopielo, al muszę to wszystko przekalkulowac, czy nas stać w tym momencie. Jezowa, Ty zamawialas z Ali. Pamiętasz które to były? Póki co chciałabym, żeby nas to nie zrujnowalo. Może po niej sukcesywnie dokupimy więcej... Nie wiem, zastanawiam się nad tym tematem..

<3
    k0kdcwa14mfoy763.png
    <3
    o1483e5ewjmvno6w.png
    <3
    ijpbdf9h3waux8rd.png
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 15 maja 2019, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reset niestety rozczaruję Cię - nie prasuje się tego!!!! Przynajmniej mi nic na ten temat nie wiadomo :P a z moją nienawiścią do prasowania mogłam podświadomie ominąc jakąs linijkę hahahahahaha

Anna Stesia, Jeżowa lubią tę wiadomość

Synek 💚 31.08.2018r.
  • Jeżowa Autorytet

Wysłany: 15 maja 2019, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Śliweczka ja z Ali polecam firmę mums best i happy flute. Wkłady do kieszonek kupowałam z mums best. Nas cała wielopieluchowa wyprawka (12 kieszonek + 20 wkładów z mikrofibry + 5 z bambusa wyniosło ok. 400 zł i uważam, że jest to mało porównując do cen w Polsce).

Po Agencie mogę Ci wstawić tutaj konkretne linki, ale teraz wybacz, czekam na niego cały tydzień :D

sliweczka92, pilik lubią tę wiadomość

👧córeczka 2018
    👦synek 2020

09.09⏸️
    11.09 beta 88 ➡️ 13.09 beta 238 ➡️ 16.09 beta 914

27.09 dwa pęcherzyki ciążowe, jeden zarodek
    02.10 mamy dwa serduszka
    13.11 niskie ryzyka wad genetycznych
    05.12 czekamy na dwóch synków 🩵🩵

preg.png
‹‹ 3286 3287 3288 3289 3290 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ