Ex-testerki. Cudzie trwaj
-
WIADOMOŚĆ
-
Achia i Lunaris - zdrówka z okazji imienin
i pięknych prezentów!
Pilik - piękną tradycję rocznicową maciea zdjęcia jeszcze fajniejsze
Lena, Veritaserum i Śliweczka - kciuki za kolejnego maluszka! Mam nadzieję, że nie będziecie musiały za długo czekać
Ktoś jeszcze zaczyna starania?
U nas w Dzień Mamy świętujemy razem z moją mamązarówno ja i ona mamy podwójne święto, bo u mnie urodziny 28 a u niej 30 maja
więc zamawiamy wspólnego torta na niedzielę, jak co roku
I też się mnie mąż pytał, co bym chciała dostać.. a jedyne czego bym chciała, jest w tej chwili niemożliwe.. :p
A przy okazji zostawiam Wam dzisiejszą Aluśkę. Oczywiście panna dalej unika zdjęć..
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/c2893549085e.jpg
No i zaczęłam od wczoraj ograniczać młodej cyca. Zamykam dostęp i mówię, że cyce mają przerwę techniczną i odpoczywają :p dzisiaj jakby mniej męczymoże za kilka dni zaczai?
summer86, Achia, Lena21, Patrycja20, Aga9090, emi2016, pilik, sliweczka92, JustynaG, Cabrera, Lunaris, Jadranka, Madzik34, Rucola, Jeżowa, Minnie89, Lunaaa, frezyjciada, Nadzieja22, Bunia86 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Lunaris- bierz dwie butelki, a trzecią kup na czarną godzinę i wypijesz za mnie kiedyś
Justyna- imię Zosia rozważamy, bo w sumie to było imię wybrane od 3 lat... Tylko, że przez okres starań ciągle używaliśmy tego imienia, chcąc ten stres nieco oswoić i były hasła typu: "chodź do łóżka, Zośka sama się nie zrobi", tudzież: "Dopisałam koszt dzisiejszych badań do rachunku, Zośka nam się nie wypłaci do emerytury". I teraz to imię - choć nadal mi się podoba, choć nadal dobrze mi się kojarzy np. z moją ciocią - częściowo wiąże się z tym okresem starań. Z perspektywy ciąży trudno mi teraz ocenić, czy ten okres był faktycznie taki zły- w sumie sporo nas nauczył, wzmocnił nas jako małżeństwo, był lekcją pokory i cierpliwości. Ale jeszcze nie wiem, czy chcę go mimo wszystko wspominać za każdym razem wołając Zośkę na kolację
Lavendova- już tu kiedyś pojawił się ten temat. Prawo nie reguluje kwestii zostawiania dziecka bez opieki (tzn. są regulacje co do obowiązku zapewnienie opieki, ale nie wynika z nich, czy niania elektroniczna i rodzice w pobliżu to wystarczająca opieka, są regulacje np. prawie o ruchu drogowym, od kiedy dziecko może samodzielnie się poruszać bez opieki itp.) i gdyby coś się stało, to każdorazowo taki przypadek jest oceniany indywidualnie. Osobiście miałabym spore wątpliwości, czy pobyt u sąsiadów i niania to dostatecznie dobra opieka - gdyby doszło np. do zakrztuszenia to pytanie, po jakim czasie usłyszysz przez nianię, że dziecko walczy o oddech (nie każde zachłyśnięcie śliną to od razu atak kaszlu) plus ile czasu zajmie Ci przebiegnięcie od sąsiadów do pokoju dziecka? Gdyby się okazało, że np. będąc w domu mogłaś udzielić pomocy, a odległość spowodowała, że tego nie zrobiłaś, wówczas możesz mieć zarzut z kodeksu karnego. Poza tym ja w takiej sytuacji mam w pamięci sprawę Madelein McCain, zaginioną/ porwaną w Portugalii podczas wakacji z rodzicami.
Kaczorka- Aluśka ma mega eteryczną urodę! Jak dorwiesz komputer, wpiszesz nas na pierwszą stronę? Miesiącami oglądałam tą listę i bardzo chciałam się na niej znaleźć
Cabrera- zazdroszczę i Tobie takiej wielkiej rodziny, i Twojemu synkowi kuzynów i kuzynek. U nas w tym temacie - zwłaszcza z mojej strony - jest bardzo krucho i czasem mi przykro z tego powodu.
Lunaris, mi88 lubią tę wiadomość
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
Achia - chciałabym póki co zostawić cyca do spania. Zobaczymy jak wyjdzie
dobrze by było, gdyby do tego października się całkiem odstawiła, żeby przy drugim bobasie nie było problemów. No i żeby mąż z nią nie zwariował, jak będę musiała zniknąć z domu na 2 dni :p
W ogóle dziecko zaczęło mi rosnąć, jak na drożdżach! Dopiero co ją mierzyłam i miała 80cm a teraz już 81.5cm..
I gada jak najęta. Wszystko już powtarza :p
A największy ubaw mają dziadkowie. Idzie do nich wieczorem, kładzie się do ich łóżka i mówi, że "Ala śpi". No to pytają a gdzie babcia i dziadek będą spać. A ona na to (pokazując palcem), że "baba tu" (obok Ali) a "dziadek tu" (na podłodze koło łóżka)Cabrera, Jeżowa, pilik, sliweczka92, frezyjciada lubią tę wiadomość
-
Bardzo irytują mnie dziennikarze-hieny, które piszą artykuły w stylu "ile pieniędzy dostaną rodzice sześcioraczków" albo "ile pampersów zużyją rodzice sześcioraczków". Daliby tym ludziom spokój. Przed nimi ciężki czas, 3 miesiące w szpitalu... to są maluszki ważące od 800g do 1200g. Z jednym wcześniakiem nie jest lekko psychicznie a co tu mówiąc teraz... gdy tyle czasu spędzą w szpitalu, gdzie potem konsultacje u specjalistów. Przecież to od razu by trzeba z 2 nianie zatrudnić do pomocy.
Achia, pewnie siostra dziś urodzi. 6,5cm to już pokaźne rozwarcie. No i chyba nie jest w złej kondycji skoro jesteś informowana na bieżąco.
Jak będziesz bardzo zmęczona to zaśniesz i o 18
Aga, mam nadzieję, że tym razem siostra donosi ciążę i urodzi wspaniałe maleństwo. Kurcze, myślałam, że w całej Twojej rodzinie wyczerpałaś limit trudów ciążowo-porodowych...
Kaczorka, piękna Aluśka! No proszę... i rozumie co to jest przerwa techniczna?Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2019, 10:18
-
Justyna - nie wiem czy rozumie, ale dzisiaj już nie płacze i nie ciągnie mnie za koszulkę, gdy jej to mówię :p przy okazji dodaję, że cyce odpoczywają
A co do szescioraczków, to ludzie chyba często patrzą na coś przez pryzmat korzyści a nie biorą pod uwagę tego, że jednak dziecko (w tym przypadku x6) to ogromny wysiłek i poświęcenie..
Ja to sobie nie wyobrażam jak oni na spacery będą chodzić.. i pieluchy zmieniać! I w ogóle wyjścia z domu to będą hardcory..
Reset - chyba zaraz usiądę do kompa :p ale że jest ładna pogoda, to tylko dopiszę nas na listę a nowe dzieciaczki dodam późniejbo trzeba na spacer się jakiś wybrać
-
Co do 6-raczków znowu przypomina mi się mój ulubiony motywujący program "6x córka" z TLC super się to oglądało mając świadomość że w domu wykańcza Cię tylko 1 małe dziecko na raz. Trzymam kciuki za te dzieciaki ich rodziców
Kaczorka ALusia to już taka mała panienkatrzymam kciuki co by edykacja antycyckowa poskutkowała
Kochane lece do Lidla po to wino!i nie tylko oczywiście (trzeba wymienić haremki bo jednak dupa urosła i ciasno!).
Miłego dnia, do potemKaczorka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyUpdate z porodówki-Siostra nadal ma skurcze, ale rozwarcie nie idzie..wody jeszcze nie odeszły. .
A my na spacerku:)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2019, 11:22
Cabrera, sliweczka92, emi2016, pilik, Kaczorka, Patrycja20, Lunaaa, Lena21, Rucola, Jeżowa, Madzik34, Nadzieja22, frezyjciada, Lunaris, Bunia86 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAaaa, ostatnio chciałm dodać post, ale chyba ostatecznie zamiast dodaj kliknęłam anuluj
Kaczorka dziękuję za polecenie poduchy do spania: w końcu budzę się w miarę wyspana
Nawet eM. się spodobała, chciał, żebym mu tez zamówiła, ale oczyma wyobraźni zobaczyłam nas dwoje z tymi poduchami + mój coraz większy brzuch i to wszystko na naszym łożu 160 cmKaczorka, Rucola lubią tę wiadomość
-
Kaczorka Alusia jest PRZEPIĘKNA. Wyrośnie na prawdziwą piękność. Jej uroda jest wspaniała. Powodzenia w ograniczaniu cyca!
Pilik spóźnione, ale szczere życzenia z okazji rocznicy ślubuwspaniała tradycja, bardzo oryginalna
my robimy zdjęcie trzymając ramkę ze zdjęciem z poprzedniej rocznicy. Znaczy na razie mamy jedno hahaha.
Achia powodzenia dla siostry! Oby jej nie męczyło zbyt długo.
Aga strata w 22 tygodniu musi być straszna... Trzymam mocno kciuki by ta ciąża skończyła się szczęśliwie dla siostry.
Dziewczyny tak piszecie o tej wełnie, że chyba i ja będę musiała się rozeznać w temacie na lato!
Minnie dziękuję za link do rożka, Mi88 dziękuję za link do pieluszki do pływania
Zostawiam Was z dwoma zdjęciami Agatki:
Pyszne morele (mina kwaśna, bo morele kwaśne)
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ff2d66b18dd9.jpg
A tutaj proszę państwa dzisiejszy debiut w spacerówce... Wygląda na to, że trafiło mi się wózkowe dziecko
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/8ea219cc6fc8.jpgemi2016, summer86, Achia, Cabrera, reset, sliweczka92, pilik, Kaczorka, Patrycja20, JustynaG, Lunaaa, Lena21, Rucola, Madzik34, Nadzieja22, frezyjciada, Emiilka, Lunaris, Bunia86 lubią tę wiadomość
-
Ach Reset zapomniałam - wspaniały pluszak od Młodej! Ma talent
te ciuszki będzie szyła dla pluszaka czy dla Pączusia?
I jeszcze życzenia imieninowe dla Achii i Lunaris!!! Też bym mogła dzisiaj świętowaćale świętuję w styczniu
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2019, 11:41
-
Dzień dobry dziewczyny!
Byłam wczoraj na wizycie i chyba wszystko jest ok, ale nie chciał mi zrobić usg - bo miesiac temu było polowkoweMłody kopie jak szalony - lekarz twierdzi że rośnie skoro macica wygląda na 30 tydzień a nie na 26
pochwalil mnie za wagę - wg niego przybralam 5 kg, wedlug mnie 6 ale dobra, nie bede się kłócić
Ćwiczyć moge dalej bo szyjka piękna a to dla mnie wspaniala wiadomosc bo orbitrek pomaga mi na ból kregoslupa no i latwiej kontrolowac cukry.... ach.. No i z racji ciąży wysokiego ryzyka zaczynamy już czestsze wizyty,takze kolejna za 3 tygodnie... I tak czuję że rozpakuję się w okolicavh 36 tc,byle Młody był tak samo silny jak Łucja i mnie potrzebowal inkubatora !
Reset - maskotka jest przepiękna ❤
Achia i Lunaris - wszystkiego najlepszego z okazji imienin!
Alusia,Kaja- Ninka i Agatka są przeslodkie ❤
Lena, Veritaserum i Śliweczka - trzymam kciuki za szybkie 2 kreski na teście oraz dlugie i nudne ciąże !
Pilik - macie cudowną tradycję rocznicową ❤ wszystkiego najlepszego na kolejne lata !Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2019, 11:54
sliweczka92, pilik, Kaczorka, Rucola lubią tę wiadomość
-
Jeżowa wrote:Ach Reset zapomniałam - wspaniały pluszak od Młodej! Ma talent
te ciuszki będzie szyła dla pluszaka czy dla Pączusia?
Aktualnie dla Pluszaka, bo zna wymiaryAle deklarowała szycie i dla Pączka. Zawsze żałowałam, że Młoda na stałe jest w UK (i to jeszcze w dzikiej części, z której na jakiekolwiek normalne lotnisko są 2 godziny drogi minimum), ale teraz żałuję podwójnie, że dziewczyny nie będą mięć częstszego kontaktu...
Jeżowa, co to za spacerówka?
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyReset bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Myślę podobnie, tzn że to wystarczającą opieką nie jest i co innego swój ogród a co innego dom czy ogród sąsiada i trochę dziwne że nie jest ta kwestia uregulowana prawnie... Okazało się że dużo ludzi tak robi i nie widzi w tym nic złego...
A powiedz mi jeszcze, kwestia zostawienia dziecka samego w aucie/zamkniętym aucie (karygodne!) jest tu jakiś paragraf czy też nie? -
No i dalej nie udało mi się odpalić kompa.. ale z komórki nas dopisałam
muszę jeszcze dziewczynom dopisać płeć dzidziusiów, ale to już później.
Jeżowa - też mam wózkowe dzieckow ogóle się nie buntuje, gdy ją wsadzam do wózka
myślę, że to jest dobre, bo nie utrudnia dalszych wypraw
Cabrera - myślę, że dali byście radę z tymi poduchami na 160cm
Kurde, połażę trochę i zaraz mnie brzuch boli jak na @.. denerwuje mnie toLunaris lubi tę wiadomość
-
Lavendova, a czy na wszystko muszą być paragrafy? Mamy byc drugą Szwecją gdzie prawo określa ile pokoi musi mieć mieszkanie, jeśli ma się tam pojawić dziecko?
A zostawienie dziecka w aucie w upalny dzień jest stworzeniem zagrożenia dla jego życia a na to już raczej paragraf się znajdzie.summer86, Lunaaa, Rucola, frezyjciada lubią tę wiadomość
-
Justyna, w punkt! Jeśli zostawi się dziecko w aucie to mogą być zarzuty np. narażenia mną niebezpieczeństwo utraty zdrowia lub życia albo np. nieumyślne spowodowanie śmierci.
Nie da się tworzyć prawa kazuistycznie- życie jest zbyt bogate by przewidzieć wszystkie zdarzenia, które powinny karane.
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero.