Ex-testerki. Cudzie trwaj
-
WIADOMOŚĆ
-
O, a fenistil na co się daje?
Co do wyprawki - najwięcej czasu spędziłam chyba nad częścią kosmetykową - analizowałam składy u Sroki, czytałam o pielęgnacji pupy/pępka, kąpieli itd. Reszta jakoś poszła
Bazylkove, my mamy mikroskopijną łazienkę, ale i dość ciepłe mieszkanie. Kupiliśmy farelkę z myślą o dogrzewaniu pomieszczenia do kąpania w zimie, ale zupełnie z niej nie korzystaliśmy. Zosię kąpaliśmy przez długi czas w salonie - wannę zwykle stawialiśmy na stoliku z Ikei. Dopiero parę tygodni temu, odkąd zaczęła siedzieć, wstawiam wanienkę do kabiny prysznicowej i tam się pluska. Stojaka nigdy nie mieliśmy, bo jednak zajmuje miejsce. A wanienka stoi sobie na szafie
Wanienka jest z Ikei, zgrabna jestWiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2019, 23:00
Dziewczynka Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo -
Bazylkove mozesz rozważyć na początek wiaderko, nie wiem czy któraś korzystała, ale mają bardzo dobre opinie.
Z bardziej tradycyjnych to ja polecam wanienke z przewijakiem na początek, warto się rozejrzeć za używaną, u nas się sprawdzało dopóki się nie zaczęła obracać. Potem bym kupiła taką dmuchaną co do brodzika prysznica włożycie jak już maluch będzie siadał (Ania taką chyba miała). Siostra pamietam że nigdy nie miała wanienki i od maluszka jeden z rodziców wchodzili pod prysznic z małą rękach i im się ten system super sprawdzał.
Rucola brawo dla Lewka! Obyście usłyszeli same dobre wieści -
I jeszcze dwa pytania - czy jeśli Zosia przesikuje pampersa prawie co noc, to mam jej uciąć dostęp do piersi, bo za dużo je? A tak na serio - zastanawiam się nad tymi formowankami z Anawy. Mam wrażenie, że problemy z pampersami u nas to nie tyle kwestia chłonności, co szybkości wchłaniania. Kiedy ta pielucha jest już wypełniona niemal pod korek, to duuużo wolniej wchłania - i mimo że by się jeszcze coś tam zmieściło, to wylatuje pleckami, czy nogawką. Może formowanki mają inną charakterystykę wchłaniania i wyeliminowalibyśmy ten problem mimo teoretycznie mniejszej pojemności? Jak myślicie?
Pytanie numer dwa - ostatnio przyszło mi do głowy, że nadal używamy smoczków 0-2 miesiące. To ma jakieś wady? Bo jakoś nie przyszło mi do głowy, żeby zmienić, zresztą powoli będę chciała ją odsmoczkować.
Dziewczynka Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo -
nick nieaktualnyMi fenistil żel ja stosowałam na ugryzienia komarów 😉
Odnośnie tych większych smoczków ja nie kupowałam, bo pamiętam jak Wiktorowi kupiłam ten większy to się zbuntował i nie chciał większego. Używałam tych małych
Teraz mam zwykła wanienke na stelażu ale jak młody zacznie siadać przenosimy się do wanny. W Poprzednim mieszkaniu na początku stawiała wanienki na podłodze a gdy już umieli siedzieć to kapali się w brodziku (miałam kabinę prysznicowa z wysokim brodzikiem)
I polecam przewijak na łóżeczko dopóki dzieć nie zacznie się obracać 😉
Dziękujęmy za życzenia 😘 jutro wrzucę jakieś foto, bo dziś całkiem zapomniałam... -
Mi, fenistilem smarowalismy miejsce wkłucia po szczepieniu (tak zalecają u nas w przychodni) oraz posmarowalam buźkę gdy wystąpił na niej odczyn alergiczny po zjedzeniu nabiału.
-
Mi ja zawsze zmieniam smoczek rozmiarowo, w ogóle to kupuje nowy dość często, ale nie mam do tego jakiegoś konkretnego powodu poza moim przekonaniem, że w ten sposób jest jakiś taki bardziej chigieniczny
Lunaris zrelaksowana choć mniej pachnąca brzmi dobrze
Ja przy tym co napisałam o wyprawce nie wspomniałam o aptecznych rzeczach, bo one są na tej mojej liście z gemini, ale jak znajdę chwilę to jeszcze pomyśle co bym mogła dopisaćRucola lubi tę wiadomość
-
Justyna, sprawdź wiadomości Jeszcze coś tam mam zapisane i postaram się dzisiaj wysłać.
Lena, już wysłałam Twoją listę z gemini do Justyny i opinie o tych produktach też -
Reset mam pytanie odnośnie mojej sytuacji w pracy, jeśli mogłabyś zerknąć to będę Ci bardzo wdzięczna
14.06 kończy mi się urlop rodzicielski, 10.06 idę do ginekologa. Miałam właśnie złożyć wniosek o wykorzystanie zaległego urlopu i pójść na badania medycyny pracy, ale nie wiem czy to konieczne jeśli jestem w ciąży ? Kiedy muszę poinformować przełożonego, że nie wracam ? (powrót nawet na urlop jest dla mnie niekorzystny finansowo i technicznie, bo wiązałby się z koniecznością odbioru narzędzi pracy z Warszawy, a dodatkowo pewnie zwolnią wtedy osobę, która mnie zastępuje a to bez sensu) -
Dzień dobry!!! Witam się z poranna kawką do której w całym domu nie mam nic słodkiego!!!!! Jak ja mogłam do tego dopuścić??? Eh. No nic nie poradzę ale mogę sobie pojojczec hahahaha
W temacie smoków my też idziemy zgodnie z rozmiarami i dość często zmieniamy. Póki co nie wyobrażam sobie zabrania smoka Małemu tym bardziej, ze zęby w natarciu....#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
Dzień dobry
Rucola polubiłam za to, że Lewcio pięknie raczkuje, nie za gorączkę
Mi88 ja kupuje nowe smoczki co rozmiar. Kiedyś Rucola pisała coś na ten temat, oczywiście nie pamiętam dokładnego uzasadnienia dlaczego, ale pamiętam, że lepiej żeby dziecko miało trochę za duży smoczek niż za mały. Poza tym ja podobnie jak Lena po prostu kupuje ze względów higienicznych i, no cóż, zakupoholicznych. Jeśli używacie smoczków Lovi to jak zobaczysz nowe wzory to gwarantuje, że polecisz i kupisz
Lunaris bardzo mi się spodobało, że na Twojej liście wyprawkowej jest godzina wolności dla mamy... Pamiętam, jak bardzo ważne było to dla mnie zwłaszcza na początku. Teraz też, bo często padam na pysk i po prostu chce się położyć i odpocząć, ale na początku ta godzina to była dla mnie ucieczka od tych nowych obowiązków, z którymi sobie nie radziłam.
Aha i co do wanienki - nam na sr pani odradzała tę z Ikei, że jest mała i dziecko szybko wyrasta no i trzeba kupić nową nim będzie się dało dziecko kąpać w takiej dużej lub pod prysznicem. I my dlatego nie kupiliśmy, ale generalnie to się przymierzałam. Końcowo kupiliśmy taką najzwyklejszą wanienkę z kaczuszką (chyba firmy Tega?) i dostaliśmy od znajomych stelaż. Kompletując wyprawkę mieszkaliśmy jeszcze w akademiku i kąpiel miała się odbywać w pokoju, bo łazienka z prysznicem rozmiarów nano. I ten stelaż to jest strzał w dziesiątkę, do dzisiaj z niego mąż korzysta. Ale niedługo przenosimy naszą dorosłą pannicę do dużej wanny
I jeszcze co do kąpieli to nadal używamy tylko olejku ze słodkich migdałów, a włosy mąż jej myje płynem dla dzieci z Dove - skład okropny, więc dlatego tylko na głowę to dostaje ale pięknie pachnie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2019, 08:39
-
Rucola też sobie nie wyobrażam odsmoczkowania, a mam ambitny plan, żeby przed pójściem do żłobka od września panna była już bezsmoczkowa... Pocieszam się, że mój brat odsmoczkował swoje dwie córki przed pierwszymi urodzinami, ale ja nie wiem, jaki poziom miłości był tam pomiędzy dziećmi a smoczkiem, bo u nas jest to miłość największa. Nawet ostatnio naszła mnie myśl, że jak na dziecko smoczkowe, to Agata i tak bardzo dużo chce być przy piersi żeby sobie pociućkać... Ja nie wiem co by było bez tego smoczka, chyba bym w ogóle cycków nie chowała
Dziewczyny teraz pytanie z serii - było mówione o tym już miliard razy, ale Jeżowa nic nie pamięta, więc wybaczcie - jakie nosidło warto rozważyć, jakbym chciała kupić? Naprawdę przepraszam za wywoływanie tego tematu ale no cóżWiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2019, 08:49
-
Lena- jak nie chcesz wracać, to możesz od razu przedłożyć L4 - samo zwolnienie nie przerwie Ci tych kilku dni urlopu rodzicielskiego, ale jak skończy Ci się rodzicielski to w momencie jak będziesz na L$ pracodawca NIE MOŻE skierować Cię na zaległy urlop. L4 - jeśli od razu ciążowe - będzie płatne 100% i nie będziesz miała liczone na nowo podstawy (czyli będzie ta sama co przyjęta do wyliczenia macierzyńskiego).
bazylkove- mnie Rucola polecała wanienkę shuggle do małej łazienki i ona mnie nawet przekonuje rozmiarowo, ale... dalej myślę jak to rozwiązać. Bo ok, załóżmy, że M., Pączek i wanienka mi się zmieszczą w łazience, tylko co dalej? Kosmetyki (jako, że nie chcę używać za dużo czyli pewnie jedna butelka może jeszcze stanąć w zasięgu ręki), ale np. po wyciągnięciu malucha z kąpieli nie mamy go gdzie odłożyć, wytrzeć itp. Nieść mokrego na przewijak do sypialni i tam oporządzać przy przewijaku? Musimy pomyśleć.
W tym mieszkaniu, w którym obecnie mieszkamy, mieszkali też moi rodzice z mną (historia długa i zawiła, w sumie powtarzamy swoje losy - mieszkanie nie jest ani ich, ani moje, a jako młode rodziny zaczynamy tak samo... ba, ja mam nawet meble w kuchni po rodzicach - chwała Panie, że moja mama 30 lat temu kochała prostotę) i oni kąpali mnie na stole w kuchni. Tam była wanienka, a obok wanienki miejsce na ręcznik, kosmetyki, pieluchy itp. My też możemy wrócić z kąpielą do kuchni, ale w sumie nosić te wszystkie graty do przewinięcia z sypialni do kuchni? Aaaaa, pomyślę nad tym później, dzisiaj mam jakąś hardkorową rozprawę i dalej nie wiem, o co tam chodzi... a idę, bo sędzia jest wariatką i szef mi powiedział, że jego noga więcej u niej nie postanie. Ja jej nie znam, ale nie brzmi to dobrzeLena21 lubi tę wiadomość
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
Jeżowa z tymi smoczkami i rozmiarami chodziło o to, że smoczki mniej-więcej są skonstruowane tak, by nie hamowac harmonijnego rozwoju szczęk a wręcz go wspomagać. Stąd rozmiarówka.
Jesli chodzi o nosidło to mój emek używa lenny lamb moje pierwsze nosidło. jest dość masywne, ale z drugiej strony delikatne i piękne Bardzo sobie chwali, ja pozostaję wierna chuście, choć ostatnio mało sie chustujemy, w zasadzie tylko na fitness i szybkie wyskoki do sklepuJeżowa lubi tę wiadomość
#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Dziewczyny w tym całym porannym użalaniu się nad brakiem słodyczy zapomniałam napisać, ze Mój Lewko dziś kończy 9 miesięcy!!! (a ja dalej nie wróciłam do wagi sprzed ciąży:P)
Wszystkim Dzieciaczkom z ostatniego dnia miesiaca, zaróno dla Ninki, Boryska jak i Oskara Ślę gorące buziaki!!!! Mam nadzieję, ze nie zapomniałam o Żadnym Maluchu, prosze się przypominać jakby coCabrera, sliweczka92, mi88, Nadzieja22 lubią tę wiadomość
#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Rucola sto lat dla Lewcia!!! 9 miesięcy po tej stronie brzuszka
Rucola lubi tę wiadomość
-
Reset jak macie małą łazienkę to pomysł z przeniesieniem kąpieli do innego pomieszczenia na pewno się sprawdzi. Wiadomo, noszenie wanienki z wodą ma minusy ale za to komfortowo umyjecie i ubierzecie dziecko. Ten patent z kuchnią jeszcze lepszy bo kran blisko a jak byście zamontowali taką baterię (chyba że macie) to problem się rozwiązuje
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/50d2b93a24ce.jpg
U nas z uwagi na nienawiść do kąpieli wanienka już poszła w odstawkę -zaczęłam (za radą Niki) kąpać małego w dużej wannie i problem się skończył. Jest też tak ruchliwy że zrezygnowałam z przewijaka bo wyczynia tam straszne sceny w trakcie ubierania. Po kąpieli szczelnie owiniętego zabieram do pokoju i tam ubieramy.Rucola lubi tę wiadomość
-
Rucola, wszystkiego najlepszego dla Lewcia czekam na fotkę małego przystojniaka
Reset, my w mieszkaniu z mikro łazienką przez ponad 3 m-ce stawialiśmy wanienką na stole w salonie, tak było nam najwygodniej. Szczególnie, że na początku kąpaliśmy małą we dwoje, tak się pewniej czuliśmy.
Jeżowa, również mamy Lenny Lamb Moje pierwsze. Z innych polecanych to Tula Baby, ale to już droższa impreza, chyba że trafisz używane w dobrej cenie.
Do kąpieli maluszka polecam emulsję Nacomi, podobnie jak Mi88 najwięcej czasu zajęła mi część wyprawki zwiazana z kosmetykami i pielęgnacją i tu niezastąpiony jest blog Srokao.
I jeszcze must have wyprawki jak dla mnie - Tormentalum na odparzenia, nic tak szybko sobie z nimi nie radzi.Rucola lubi tę wiadomość
-
Rucola buziaki dla Lewka!!
Reset mysmy od początku myli w łazience a na ubieranie brali do sypialni na łóżko. Do dzisiaj tak robimy .
Jezowa też mamy ll baby i bardzo lubimy. Tula jest dużo sztywniejsza, ale wiele osób uważa, że jest dużo wygodniejsza. Kupując na olx, szczególnie tule, bądźcie baaardzo uważne, kupujcie za pobraniem. Jest kilku oszustów, mają tule używaną w granicach 300zl i po wpłacie znikają.
Polecam niezmiennie grupy chustowe/nosidlowe i kupowanie od dziewczyn z feedbackiem!Rucola lubi tę wiadomość
-
Tak na szybko w oderwaniu od akt - właściwie to skoro M. ma kąpać to mu dam linka do forum i niech ono sobie z tych propozycji wybiera, co mu będzie wygodniej
Summer, też mam już Nacomi w koszyku na Gemini Lubię ich kosmetyki.Lunaris lubi tę wiadomość
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero.