Ex-testerki. Cudzie trwaj
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzień dobry!
Admiralka gratuluję cieszę się, że dzisiejszy test Cię uspokoił
Anna Stesia wspaniale, że jesteście już w domu! Oby Wasz spokój nie został już nigdy zmącony takimi przykrymi sytuacjami
Ja chciałam pochwalić się kilkoma zdjęciami z naszej sesji jesienno-roczkowej jestem bardzo zadowolona z efektu
Nie wiem czy pisałam tutaj, ale siedzę właśnie z Agatką na zwolnieniu, bo niestety dostała antybiotyk... Ale nawet trochę się cieszę, że mam okazję spędzić z nią więcej czasu
Miłego dnia dziewuszkiAnia_1003, Achia, sliweczka92, frezyjciada, Lena21, JustynaG, Kaczorka, admiralka, Yoselyn82, Madzik34, Lunaaa, Lusesita, Cabrera, pilik, summer86 lubią tę wiadomość
-
Madzik lot w tą stronę był myślę ok. Rano go szybko obudziliśmy. Tzn. szybko dla nas to 7, bo wstajemy 9/10. Lot był o 12. Także był zmęczony już na wstępie. Chwilę przed startem, na pasie, zasnął. Więc początek idealny. Spał ponad 2h, gdzie lotu było 5,5h. Miałam kupione 2 miejsca ale nikt nie siedział na trzecim, więc pozwolili się nam rozsiąść. Oskar spał na środku z wywalonymi nogami na mnie. Nie potrafi spać na rękach więc całe szczęście że było miejsce.
Potem było znośnie. Był 2x w WC i tyle z wędrówki po samolocie. Wysiedział.
Mieliśmy problem po wylądowaniu, bo zgubił się nam wózek... Nosidełka nie braliśmy. Bagaże są a wózka brak. Ja już wizja popsutych wakacji, bo bez wózka u nas ani rusz. Poszliśmy zgłosić i się okazało że jest na innej taśmie. Straciliśmy godzinę. Taksówka była zamówiona na szczęście z godzinnym zapasem i co lepsze jeżdżą taksówki z fotelikami Zaliczyliśmy któregoś Cybexa przodem. Niestety nie dało się dobrze odciągnąć pasów aż tak jak bym to ja zrobiła. Ale wszystko było tak na wariackich papierach, że ledwo byłam się w stanie dogadać z M (zmęczenie).
Hotel jest jeden przystanek metrem od Burdż Khalifa. Na tym mi zależało. Mamy stację metra pod hotelem prawie.
Na dzisiaj były plany. Jest 12:30, nie jadłam jeszcze śniadania bo zostałam ze śpiącym Oskarem, M tylko poszedł. Mieliśmy jechać o 9 do galerii ogarnąć na jutro co i gdzie się wchodzi (Khalifa i akwarium), ale nie uwierzcie. Większego pecha chyba nie można mieć w takim ciepłym kraju.
TU LEJE hahaha...
Lunaris, Yoselyn82, Madzik34 lubią tę wiadomość
-
Jeżowa robiliście zdjęcia sami czy fotograf? I zapytam jeszcze czy była blenda? Chodzi mi o to białe do trzymania. Mnie kusi sobie to kupić ale nie wiem czy warto i jaka byłaby różnica w zdjęciach. A po świetle widzę że chyba ktoś to trzymał. Bynajmniej na tych dwóch pierwszych zajęciach.
-
Ania zdjęcia robił nasz kolega, nie jest profesjonalnym fotografem, bardziej pasjonatem, ale myślę, że myśli o tym, by zająć się tym na stałe. Blendy tym razem nie mieliśmy, mieliśmy rok temu przy sesji ciążowej. Mam nadzieję, że wkrótce przestanie u Was padać. Udanych rodzinnych wakacji
Ania_1003 lubi tę wiadomość
-
Hej hej,
My jesteśmy na świeżo po zakupie fotela następnego. Byliśmy w 8*. Koniec końców zdecydowaliśmy się na fotel na isofix (eMek się cieszy, bo jest mniejsze prawdopodobieństwo złego zamocowania fotela i ma teraz bezpieczniejsza głowę. Co ciekawe w ogóle jakoś nie braliśmy pod uwagę fotela obrotowego, ale po przymiarkach do samochodu (nie duży, opel astra h) i do Hani padło na joie i-spin 360 i-size.
https://osiemgwiazdek.pl/joie-i-spin-360-i-size-0-18kg-grupa-0-1,3,724,1913
Hani jest wygodnie, można go pochylić i jest naprawdę komfortowy. Zdajemy sobie sprawę, że za jakieś 1,5 roku będziemy zmieniać fotel dla Piotrusia. Pewnie wskoczy joie, a dla Hani kupimy coś do 25kg. Niby na żaden fotel się nie nastawialismy, ale gdzieś z tylu głowy myśleliśmy o Axkidzie. Myślę, że w takiej sytuacji warto przejechać się do sklepu, w którym znają się na rzeczy. 8* Kraków możemy polecić z czystym sercem. Bardzo dobra obsługa.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2019, 10:12
-
Ania super że możecie "odpocząć" mnie wakacje zawsze bardziej męczą jak pobyt w domu ale zawsze to zmiana miejsca i możliwość zobaczenia czegoś nowego bo inaczej człowiek by zwariował w domu na okrągło!
Lajk za piękny widok. Udanych wakacji Wam życzę i czekam na zdjęcia z akwarium (zazdro!)
Jeżowa piękna z Was rodzinka Fajne fotki-aż się nie mogę doczekać naszych. Robiliśmy już Świąteczną na weekendzie a roczkową jakoś ogarnę sama w domu Dużo zdrówka dla Agatki (czasem fajnie posiedzieć i w domu )
Agulineczka u nas MAxi Cosi Mobi montowany tyłem- zarówno przy starszym jak i młodszym świetnie się sprawdza. Franek nawet z chorobą lokomocyjną jeździł tyłem do 2 rż a Stasio przestał robić afery samochodowe jak tylko przesadziłam go z łupiny. Zamontowałam go za siedzeniem pasażera i co prawda zmniejsza przestrzeń z przodu ale bezpieczeństwo na 1 miejscu. Montaż nie jest taki trudny jak by się wydawał, trzeba zadbać o to by dobrze docisnąć wszystkie pasy. Starszy obecnie jeździ w Graco który jest od 9kg ale nie wyobrażam sobie przesadzać teraz w niego Stasia (i jeszcze przodem, bez możliwości pochylenia). Ja jestem zadowolona choć gdybym miała więcej kasy zapewne zafundowałabym sobie jakiś wypasiony fotelik z możliwością przekręcania do przodu.
PS Śliweczka- super ten fotel! i wcale nie kosztuje jakoś strasznie drogo jak na fotel od 0 do 105cm szkoda że wcześniej sobie go nie wylukałam Jak się czujesz?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2019, 10:24
Ania_1003, Jeżowa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnySliweczka- właśnie też nad tym fotelikiem się zastanawiam. Oczywiście wszystko wyjdzie w sklepie, my jedziemy do tyłem.pl, myślimy i 360 i ISOFIX. Zobaczymy co nam zaproponują, min 4* chciałabym żeby miał w ADAC. A to taki fotelik że później noworodka można w niego włożyć? Doczytałam że niby od 0 ,bo nie wiem dlaczego pomyślałam, że od razu Piotrusia w niego włożycie , a Hanię do nowego kolejnego fotelika :p coś moje myślenie kuleje, albo idzie w totalną abstrakcję :p a pokażesz nam brzusio?)
Ania trzymam kciuki za polepszenie pogody!
Jeżowa super zdjęcia!!!Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2019, 10:36
Ania_1003, Jeżowa lubią tę wiadomość
-
Achia, oczywiście Piotruś wskoczy w Cabriofixa po Hani. Hania się w nim jeszcze mieści komfortowo i pewnie dałaby radę przejechać w nim jeszcze z pół roku ale nie chcieliśmy zmieniac jej fotela na ostatnią chwilę, zeby nie odczula, że brat jej zabiera fotel. poza tym akurat były urodziny 8* W Krakowie i dostaliśmy dodatkowo 10% rabatu. Co do ADAC to też zależało nam na testach, ale właśnie fotele z normą i-size są poddawane testom zderzeniowym i często producenci już nie przeprowadzają dodatkowych testów.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2019, 10:51
-
Miło, że pytacie. Ja czuję się dobrze. Już zdążyliśmydojsc do siebie po wizycie mojej rodzinki (przyjechali na urodziny Hani, byli u nas tydzień... 🤣)
A co do zdjęć brzuszka, to jak się ogarnę, to może coś wrzucę 😅
Hania natomiast chodzi po chałupie i wspina się, gdzie się tylko da. 🙈😅
Jezowa, piękne zdjęcia. Widziałam na insta ❤
Luna, zdrówka dla Zuzinki. Mam nadzieję, że nie będziesz musiała w praktyce użyć tego, czego się nauczyłaś. Ściskam 😘
AnnaStesia, cieszę się, że jesteście już w domku. Oby sytuacja się już nigdy nie powtórzyła.
Jeżowa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnysliweczka92 wrote:Achia, oczywiście Piotruś wskoczy w Cabriofixa po Hani. Hania się w nim jeszcze mieści komfortowo i pewnie dałaby radę przejechać w nim jeszcze z pół roku ale nie chcieliśmy zmieniac jej fotela na ostatnią chwilę, zeby nie odczula, że brat jej zabiera fotel. poza tym akurat były urodziny 8* W Krakowie i dostaliśmy dodatkowo 10% rabatu. Co do ADAC to też zależało nam na testach, ale właśnie fotele z normą i-size są poddawane testom zderzeniowym i często producenci już nie przeprowadzają dodatkowych testów.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2019, 11:29
sliweczka92 lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny,
Dokładnie 2 lata temu miałam ostatnią @ i zaczynał się mój szczęśliwy cykl.
Aga współczuję rota. Mam nadzieję, że dzieciaki przeszły go znośnie i Wy niczego nie złapiecie. Zdrówka!
AnnaStesia będzie dobrze! A Twój dzielny synek już nie pamięta o cierpieniu.
Ostatnio słuchałam książki, ktorej bohaterka - mała dziewczynka cierpiała na białaczkę. Było wiele wzruszających opisów, jak cała rodzina radziła sobie w tak trudnych okolicznościach. Jestem niesamowitą szczęściarą bo mam zdrowe dziecko.
Admiralka Trzymam kciuki... no i cierpliwości bo święta będą za chwilę ale do Twojej wizyty to kupaaa czasuuu - taki paradoks.
Jeżowa WoW! Zdjęcia cudowne ale Agatka wygląda fenomenalnie. Taka młoda dama. Jestem zauroczona!
Ania Mimo deszczu -życzę udanych wakacji.
Śliweczka mam ten sam fotelik. Używamy w trzydrzwiowym aucie i o dziwo - miejsce z przodu nie zostało skasowane. Wygodnie można się rozsiąść.
Achia Mamy ten fotelik ale on nie ma na ten moment żadnych testów. Pan z tyłem.pl twierdził,że jest to unowocześniona wersja Joie Spin, który ma trzy gwiazdki więc powinien mieć tyle samo albo i więcej... ale i-spin nie brał udziału w ostatnich testach. Może w przyszłym roku?sliweczka92, Ania_1003, Jeżowa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyByłam z młodym u lekarza i to nie rota tylko adenowirus atakuje u mnie na wsi... To to samo cholerstwo co ostatnio tylko teraz poszło na układ pokarmowy☹️ Z tego co rozmawiałam z pediatra to kilkoro dzieci jest w szpitalu (z grupy od Nadi) także masakra.. My się próbujemy nawadniac (a w zasadzie tylko cycek) wymiotów już Borys nie ma tylko biegunka.. Oby jak najszybciej przeszło, bo wizja szpitala mnie przeraża..
-
W ramach przypomnienia wrzucę informację na temat testów fotelików samochodowych opracowane przez niezawodną w tym temacie Anię.
Ania_1003 wrote:
1. ADAC
- poziomu bezpieczeństwa,
- prostoty instalacji,
- poziomu komfortu dziecka,
- bezpieczeństwa składników w użytych materiałach, a nawet, łatwości w utrzymaniu i konserwacji
Ogólna ocena ADAC jest sumą oceny poszczególnych kryteriów, jednak nie wszystkie kryteria są równie ważne. Bezpieczeństwo fotelika wpływa na 50% oceny, obsługa na 40%, natomiast ergonomia na 10%. “Substancje szkodliwe” i “czyszczenie” mają wpływ na ogólną ocenę fotelika jedynie, jeśli normy w tych kryteriach są przekroczone mogą je znacząco obniżyć.
2. ÖAMTC
- bezpieczeństwo dziecka,
- sposób montażu,
- obsługę,
- ergonomię/komfort dziecka w foteliku
- zanieszczycznia
3. TCS
- bezpieczeństwo,
- obsługę/ergonomię,
- zawartość substancji szkodliwych,
- czyszczenie/przetwarzanie
4. Test Plus
- obciążenia działające na głowę i szyję dziecka podczas kolizji
Test Plus wyróżnia między innymi to, że w jego trakcie prędkość jest wyższa niż podczas podstawowych testów homologacyjnych a siły działające na kark manekina są mierzone przez specjalne czujniki, zatem wynik jest naprawdę dokładny.
Dotychczas tylko foteliki tyłem do kierunku jazdy były w stanie zdać ten sprawdzian swojej niezawodności. A i to nie każdy
Dodam tylko, że Test Plus jest dobrowolny. Fotelik musi zostać zgłoszony przez producenta. ADAC sam bierze foteliki do testów.
Więc foteliki z opcją 360 zwykle na dzień dobry test oblewają- właśnie przez opcję jazdy przodem, mimo że z niej się nie będzie korzystać. Np. ten sam fotelik, ale w opcji 180/90°, zwał jak zwał, testu już nie obleje. Przykład Britax Swingfix lub BeSafe iZi Twist B. I z drugiej strony, brak Plusa nie określa fotelika jako gorszy.
Ania_1003 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnysliweczka92 wrote:Justyna, najnowsze wyniki jesiennego Adac i jak byk są 4*
https://www.bociek.eu/content/105-testy-adac-2019
Justyna Ty byłaś w tyłem.pl na Oruni może? Może przed wynikami testów?Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2019, 12:14
sliweczka92 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnysliweczka92 wrote:Achia, zapolujcie na fotel na Black friday.
Zaczekam na odp Justyny bo jeśli w tyłem.pl pan nie zna aktualnych wyników testów, to może pojadę gdzie indziej :pWiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2019, 12:20