Ex-testerki. Cudzie trwaj
-
WIADOMOŚĆ
-
To i ja dorzucę, mam 55 dni zaległego urlopu 🙊
Achia, chciałam podpytac, wyrównanie $ Ci się należy wg kadr, czy dobra wola szefa? Bo mam taka sama sytuacja z tym , że moi niechętni do wyrównania od razu po powrocie (więc mam plan dac im wypowiedzenie)Lunaris lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyLunaris ja też jeszcze wykorzystuje w tym roku2 dni opieki ;p
czyli wychodzi na to,że urlop nie ma nic do rzeczy. wracam 11.03 i najwcześniej na L4 11.06- 3 bite mce zeby pracować... pytanie tylko czy jesli wczesniej poszłabym na l4 to macierzyński liczy sie 80% od całego etatu w tym momencie? choc 3 mce to nie tak długo przecież. dla zdrowia psychicznego matki może się przydadzą :p
Fozzie ale jakie wyrównanie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2019, 22:04
-
agulineczka ja chyba bym zrobiła tak jak dziewczyny sugerują. Zostawiła Joie dla córki. Zawsze masz opcję sprawdzenia czy będzie miała chorobę czy nie, bo jest ten obrót. Więc i tak pojeździ w nim długo a to oszczędność. Zostanie sprawdzenie terminu przydatności. I kup wtedy fotelik dla syna.
Starałam się wybrać coś do 1000zł, tylko pokazuje mi tutaj gdzieniegdzie w dirhamach ceny, może być gdzieś jeszcze taniej.
I z propozycji dla syna to:
1. Recaro 9-36kg
https://www.babyland.pl/pl/product/43051,recaro-young-sport-hero-fotelik-9-36-kg
2. BeSafe 15-36kg
https://sklep.fotelik.info/besafe-izi-flex-i-size.html
Fajny fotelik z BARDZO DOBRZE zdanym testem. Tutaj bym była za wizytą w sklepie, bo to jest już opcja bez wewnętrznych pasów (tak jak te pozostałe niżej). Trzeba po prostu sprawdzić dopasowanie do dziecka. Wszystko zależy od poprowadzenia pasa. Ale próg 15kg, 100cm i 4 lat przekroczony, także NAPRAWDĘ godny wzięcia pod uwagę.
A że była afera u znanych blogerów na 'o'.pl i Michaliną w Maxi-Cosi Kore- fotelik bez wewnętrznych pasów, to decyzja myślę że będzie tutaj raczej w ocenie kompetentnej osoby. Bo gdybym miała wybierać coś bez testów a tym BeSafe, to bym wybrała BeSafe.
3. Dino 15-36kg
[url]https://sklep.fotelik.info/diono-monterey-2.html
Tańszy odpowiednik BeSafe[/url]
4. Maxi Cosi 15-36kg
https://www.bobowozki.com.pl/foteliki-samochodowe/foteliki-15-36kg-3-lat/p/fotelik-samochodowy-maxi-cosi-kore-i-size-9107.php
5. Nuna 9-36kg
http://www.tylem.pl/fotelik-przodem-fwf/foteliki-samochodowe-przodem-grupa-9-36-kg/fotelik-nuna-myti-9-36.html
Niestety też isofix ale z wewnętrznym pasem.
6. Nuna 15-36kg
https://osiemgwiazdek.pl/nuna-aace-15-36kg-grupa-2-3,3,731,1936
U nas dzisiaj cały dzień lało. Ale pojechaliśmy do galerii. Oskara chyba słyszał cały Dubaj. Dzień to totalny niewypał. Mnie nie kręci chodzenie po galeriach. Ba! Mnie nawet nie kręci Khalifa i mówi to architekt... Serio. Chyba przez darcie się Oskara i te tłumy. Mamy dzisiaj dość. I boję się jutra, bo będzie znowu galeria i mamy bilety na górę i do akwarium. A Oskar totalnie nie współpracuje. Tym bardziej że nie może latać luzem. Każdy go zaczepia. Tu nie ma dzieci blond i jest z lekka wybijający się z tłumu.
Kończy się tym, że zamawiamy jedzenie do pokoju, bo nie da się z nim nigdzie usiąść... Chcę to zwalić na bunt dwulatka.
Ale zdjęcie jest, byle przetrwać 2 dni (bo mam bilety kupione już na atrakcje) a potem będzie totalna improwizacja.
Lunaris lubi tę wiadomość
-
Achia, dobra, przeczytałam jeszcze że dwa razy i zrozumiałam,że chodzi o podwyżkę związana ze zwiększeniem etatu:D u mnie sprawa ma się trochę inaczej, bo były ogólne podwyzki i nie wiem jak bardzo mogę się upierać,że też mi się należą 😂 bo oni.owszem chcą mi dac, ale po przepracowanych 2 kwartalach, a wg interpretacji znalezionych w czeluściach Internetu należy mi się od razu po powrocie
-
nick nieaktualnyFozzie chyba źle się wyraziłam. Zarówno podwyżka związana ze zwiększeniem etatu jak również podwyżka sama w sobie ,bo takowa była. Jakbym została na 3/4 to i tak podwyżkę bym dostala, tylko aneks zapewne dopiero po powrocie do pracy tj 11.03. ale to od razu chyba.
Kurde za dużo tych zagwostek cholera.
A w ogóle tak sobie myślę że te 3 m-ce dałyby mi czas na odstawienie Oskara.bo nie czuje tego,żeby już go odstawiać.a tak to może udałoby się to spokojnie zazebic z potencjalna ciążą. Albo nawet najpierw odstawić, a potem zajść. Bo myślałam już wcześniej,żeby go karmić do kwietnia/maja.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2019, 22:30
-
Dziewczyny względem naliczania podstawy to jeszcze dorzucę, że to musi być 90 dni składkowych - czyli bez l4 - tak mi tłumaczyła moja kadrowa w firmie. Dla mnie to akurat wyszło lepiej, bo wcześniej miałam lepsze premie i wyższa podstawę mi przez to naliczyli - tym sposobem nawet na macierzyńskim 80% dostawałam więcej niż normalnie podstawy. Już nie wspomnę, że jak wrócę to będę miała 92 dni urlopu (chyba, że coś mi tam przepada, bo jeszcze się tym nie martwiłam) ogólnie u mnie w pracy trwa wielka rewolucja, łączenie działów, zmiany personalne itd. wiec cieszę się bardzo, że mogę to przeczekać w tak komfortowych warunkach obserwując z boku, a jeszcze wyślą Franiowi prezent na święta, bo dostałam już maila :p
Rucola, Lunaris, Achia lubią tę wiadomość
-
Dziękuję Ania! Faktycznie ten BeSafe wydaje się być bardzo dobrym rozwiązaniem. Muszę w takim razie pojechać do Wrocławia i przymierzyć syna. Może nam coś jeszcze doradza.
Nie wiem o jaka aferę z Maxi Cosi Kore chodzi.
Lena U Ciebie już 30 tydz! Jak ten czas leci!Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
Achia ale dla ZUS jak jesteś na urlopie to jesteś normalnie w pracy raczej więc urlop też już się wlicza w te 90 dni. Tylko tak jak Lena pisze - trzeba uważać żeby nie być ani dnia na zwolnieniu lekarskim (nie wiem jak to z opieką wygląda)
Achia lubi tę wiadomość
-
agulineczka wrote:Dziękuję Ania! Faktycznie ten BeSafe wydaje się być bardzo dobrym rozwiązaniem. Muszę w takim razie pojechać do Wrocławia i przymierzyć syna. Może nam coś jeszcze doradza.
Nie wiem o jaka aferę z Maxi Cosi Kore chodzi.
Lena U Ciebie już 30 tydz! Jak ten czas leci!
Dlatego myślę że warto pojechać i tak do sklepu. Nie każde dziecko pasuje. Jeżeli nie znajdziesz nic sensownego przodem (tu jest bardzo ograniczony wybór z pasami wewnętrznymi), to jest to opcja (bez pasów wewnętrznych) warta uwagi.
I co do sklepu, to ja jak i kilkoro innych osób nie byliśmy zadowoleni z 8*. W Siechnicach jest fotelik.info. I chyba tam będę uderzać następnym razem. -
nick nieaktualnypilik wrote:Achia ale dla ZUS jak jesteś na urlopie to jesteś normalnie w pracy raczej więc urlop też już się wlicza w te 90 dni. Tylko tak jak Lena pisze - trzeba uważać żeby nie być ani dnia na zwolnieniu lekarskim (nie wiem jak to z opieką wygląda)
Swoją drogą boli mnie podbrzusze, a mam 15dc. Kupie chyba jakieś owulaki żeby obserwować sytuację choć póki co cykle ponad 40dni.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2019, 07:37
-
Witajcie dziewczyny !
Pewien śliczny ptaszek ćwierkał mi że podobno pytacie o mnie, a i ja jestem Wam winna kilka słów wyjaśnienia. Z góry przepraszam za błędy pisze na telefonie.
Konto usunęłam jak to typowa kobieta w przypływie emocji i chwili. Dlaczego ? Nie mam pojęcia. Zachowanie jak nastolatka a ja zwalam to na hormony
U nas wszystko jest bardzo dobrze. Oczywiście na swój sposób przeżyliśmy stratę ale przyznam szczerze że nie myślałam że mam w sobie tyle sił. Było trochę łez ale w zasadzie tylko w ten pierwszy dzień. Skupiłam się na tym że ja już mam moja kochana córkę i ona potrzebuje mamy silnej , a nie płaczącej po kątach. Życie pędzi dalej , my tworzymy fajna rodzinę i na tym się skupiliśmy oczywiście gdzieś tam w głowie pojawiały się pytania dlaczego ? A czy to może przez karmienie Ani ale szybko je wyrzucalam z głowy .
Poza tym powrót do pracy to najlepsza rzecz jaka na ten moment mogła mi się przytrafić i dziś myślę że tak miało być bo naprawdę wyjście z domu dodało mi skrzydeł. Poprawiło się w zasadzie wszystko, moje samopoczucie, relacje z mężem a nawet z Ania. Mam więcej chęci do wszystkiego , do wspólnej zabawy po pracy . Po prostu tęsknię za tym małym szkrabem i powiem szczerze że nie wyobrażam sobie kolejne dwa lata siedzieć w domu z dziećmi. W pracy mam super zespół , wiele się zmieniło ale na lepsze. Mam ogromne możliwości rozwoju i na tym się skupiam.
No i dla nas i naszej rodziny największe Zmiany a mianowicie odstawiliśmy Anię od piersi w nocy. Myślałam że się to nie uda a udało się. Po pierwszym tygodniu w pracy byłam zmęczona ciągłymi pobudkami których było już nawet 10 na noc. Mąż zdecydował i mówi że kończymy bo widział że jestem wyczerpana. Wstawał do Ani. W zasadzie wszystko odbyło się bezproblemowo a tak się bałam.. dzisiaj po prawie 2 tygodniach Ania spala 9h ciągiem sama w swoim łóżeczku.
Karmimy się trzy razy na dzień i tak myślę zostanie długo dzięki temu je jeszcze więcej posiłków stałych , nigdy nie było z tym problemów ale teraz widzę ze apetyt ma znacznie większy. Wczoraj na wadze 10,6 kg
To tyle u nas nie wiem czy nadrobię forum ale z tego co na szybko się zorientowałam to
reset ogromne gratulacje !!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2019, 07:58
summer86, JustynaG, Aga9090, frezyjciada, Cabrera, Lena21, Ania_1003, Rucola, Kaczorka, Madzik34, KateHawke lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Veritaserum bardzo się cieszę, że się odezwałaś! Jesteś bardzo dzielna i tworzycie super rodzinę. Cudownie czytać, że praca sprawia Ci tyle satysfakcji. Najważniejsze, że macie siebie, jesteście szczęśliwi, zdrowi, reszta się ułoży
My dziś jedziemy po ten fotelik, nie sądziłam że jego zakup będzie mnie tak cieszył. Planuję też zabrać rodzinkę do cukierni, na jakieś ciastko i kawę, myślę że w tym codziennym stresie nam się to przyda. Ale to po pracy miłego dnia!Lunaris, Achia, sliweczka92, Aga9090, verita, pilik lubią tę wiadomość
-
Dzień dobry
Verita super że się odezwałaś a jeszcze bardziej super że poukładałaś sobie to wszystko w głowie, masz wsparcie męża, 9h snu! (aaalee rewelka ) no i pracę- uważam że wspaniale jest móc oderwać się od domu i zająć głowę czymś innym. Najlepiej jak byśmy mogły robić to wg upodobań chodzić na tyle czasu ile same chcemy i na taką godzinę jak nam wygodnie marzenia ściętej głowy... ale kto wie, moze kiedyś nasze córki będą miały taką opcję.
Achia wrote:No ale urlop będzie jeszcze bez podwyżki ani etatu. . I zastanawia mnie, co pisała Lunaris, że jej znajoma miesiąc po macierzyńskim zaszła i guzik dostała mimo Urlopu..edit już wiem. Pewnie dlatego, że 90dni to nie są 3mce tylko więcej. Bo przecież weekendy i święta się nie liczą.
Sama jestem w dziwnej sytuacji i też zastanawiam się jak oni to policzą bo:
-kiedy szłam na L4 to miałam przepracowane niecałe 3 miesiące na nowym oddziale z wyższą pensją.
-policzyli mi jakąś wypadkową obu pensji =mniej niż myślałam.
-pielęgniarki miały słynny dodatek 4x400zł który ustawowo skończył się w 2018r i wszedł do podstawy pensji ALE nie dziewczyn które są w ciąży czy na macierzyńskim stąd moja pensja została pomniejszona o 1600zł!
-tym sposobem zostałam z wypłatą 1800zł (minus pożyczka w pracy 280zł )
I teraz pytanie takie same jak Ty Achia- czy po zakończeniu macierzyńskiego, jak zacznę urlop to dostanę wypłatę za urlop tak jak przed L4 czy wg aktualnej siatki płac? A skoro tak to czy nie powinnam podpisać aneksu do umowy o zmianie warunków? No i skoro tak to będę go podpisywać 2 razy bo w grudniu na starych zasadach a w lutym na 1/2 etatu Wniosek: nic z tego nie rozumiem i przekonam sie jak odbiorę pensję obstawiam że za urlop dostanę tak jak przed L4 a potem zaaneksuję umowę na 1/2 etatu i od lutego będę już na nowych zasadach. Uff...
DZiewczyny prawniczki- podziwiam Was że chce Wam się brnąć w to wszystko! Dla mnie to jakaś totalna masakra!MamaStasia :) lubi tę wiadomość
-
Pomogłabym Wam 'od ręki', ale nie siedzę w prawie pracy. Jak macie problem na gruncie prawa rodzinnego/cywilnego/karnego/gospodarczego to i owszem zawsze służę pomocą. Niestety tu nie chce wprowadzać w błąd. Jeśli będę miała dłuższą chwilę to mogę poszperać, ale nie wiem kiedy to nastąpi
Achia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyLunaris dokładnie, podziwiam prawniczki! I kadrowe!
Mój urlop na pewno policzą po stawce sprzed L4, bo aneksy podpisze dopiero jak wrócę w marcu ;( ale tak czy siak to będzie większa wypłata niż na macierzyńskim bo platne 100% a nie 80% :p
A nad resztą będę się martwić pozniej;)
Veritaserum super że sobie wszystko poukładałas!
Luna dziękuję za chęci! ♥️ Życzę Wam superowego dnia!Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2019, 09:02
-
Luna nawet sobie nie zawracaj głowy- ja pisałam to w sensie że podziwiam Was że siedzicie w tych przepisach, aktach, paragrafach z WYBORU, pasji. Dla mnie to strasznie męczące. A do tego jedno jest znaleźć przepis a drugi zinterpretować go prawidłowo. Trzeba mieć łeb jak sklep! Podziwiam bez słodzenia.
MImo że dziś jest dzień życzliwości!
Jakoś mi tak chodzą po głowie nasze młode Mamusie. Dziewczyny, co tam u Was? Domyślam się że brak czasu po ilości postów Jak się macie:
Bunia, Bazylkove, Cabrera, Kaczorka, Reset jak tam Wasze maluchy? -
Dziewczyny mój kochany synuś pierwszy złożył mi dzisiaj życzenia o 4 rano. Wstał zadowolony, uśmiech od ucha do ucha, porozmawiał po "swojemu," , zaśpiewał mi 100 lat, wyciągał do mnie rączki. Mezus mówi mina moja bezcenna 🤩😍
Aga9090, sliweczka92, JustynaG, Cabrera, Lena21, Lunaris, pilik lubią tę wiadomość
Mój pierwszy cud - kochany Michałek ❤️❤️❤️
Mój drugi cud - kochany Juluś♥️♥️♥️
Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
❤️❤️❤️ -
nick nieaktualny
-
Fozzie Bear wrote:To i ja dorzucę, mam 55 dni zaległego urlopu 🙊
Achia, chciałam podpytac, wyrównanie $ Ci się należy wg kadr, czy dobra wola szefa? Bo mam taka sama sytuacja z tym , że moi niechętni do wyrównania od razu po powrocie (więc mam plan dac im wypowiedzenie)
Ja mam 20 dni z tamtego roku, 26 z tego i dochodzi 26 z kolejnego.Mój pierwszy cud - kochany Michałek ❤️❤️❤️
Mój drugi cud - kochany Juluś♥️♥️♥️
Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
❤️❤️❤️