Ex-testerki. Cudzie trwaj
-
WIADOMOŚĆ
-
Frez - za mojej kadencji miałam tylko test psychologiczny do wypełnienia 🙂 raz na początku ciąży i raz pod koniec. Skierowania do psychologa nie dostałam.
Za to teraz pewnie by mnie wysłali 😝
Nowa - sprawdziłaś te "wycieki"? U mnie w ostatniej ciąży było tak, że w piątek zmoczyło mi majtki (nawet nie jakoś specjalnie mocno). W sobotę nic. A w niedzielę znów coś pociekło i śluz był zabarwiony krwią. Pojechałam na IP. Zrobili test i niby wód tam nie było, ale zostawił mnie lekarz na obserwacji. W poniedziałek znów zrobili badanie i jakiś bardziej specjalistyczny test i jednak wody płodowe się pojawiły. Dostałam antybiotyk a na drugi dzień rozwiązali ciążę. -
Rany dziewczyny
lajkuję posty po kolei bo jeden lepszy od drugiego
siedzę i się chichram a już jakiegoś doła łapałam (czyżby mi się hormony popsuły?) jakieś mnie melancholie wzięły, że tylko kot do przytulenia... nie wiem skąd
owulacja się zbliża musi... nawet dawno nie słuchaną Anię Dąbrowską włączyłam przy której zawsze ryczę -mnie by się to skierowanie przydało
też pomyślałam że teraz lekarze dają jak widzą że ktoś ma już w domu 2 dzieciswoją drogą ciekawe co psycholog na takiej wizycie gada -dajcie cynk dziewczyny
Frezcudny lokator
...o matko znowu mi się chce...
Izape_91 lubi tę wiadomość
-
Ooo, ciekawe z tym psychologiem
. Może faktycznie przy którejś ciąży dają, ale dziwna procedura ro by była. Gratulacje super pasażera Frez, a oczywiście mam nadzieje, ze pasażerki
Kaczorka potem już nic się nie działo. Trochę ogólniej więcej mi tam leci od czasu do czasu, ale teraz już typowo śluz bardzo kremowy, wiec się trochę odstresowalam. Poza tym jesteśmy w środku remontu i nie ma szans, ze teraz urodzęmały musi posiedziec jeszcze co najmniej 1,5 tygodnia
nie będę go na ten syf sprowadzać
Kaczorka lubi tę wiadomość
2019 początek - strata, 10 tc
Lato 2019 - druga ciąża, tym razem wszystko ok, synek z nami ❤️❤️
Obniżone AMH. Męski: Mała ilość, brak szybkiego ruchu postępowego | 2,5 r. starań -
Żyję, choć mam i hardkor z czasem, i przede wszystkim zdrowotnie w rodzinie różnie, więc humor byle jaki. O karmienie wciąż walka, teraz doszedł jeszcze regres snu i sypiam po 2 godziny łącznie, z powodu złej morfologii i bardzo dużej neutropenii nie dopuszczono nas do szczepienia. Postaram się potem napisać coś więcej.
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
Frez piękny pasazer/-ka 🙂 Uśmiałam się z tym skierowaniem do psychologa. Może przy 3 dziecku to standard 😉
Reset współczuję gorszego czasu. Dzisiaj moja 15 miesięczna córka budziła się w nocy 6-7 razyaż tak źle dawno nie było. No ale pocieszam się, że kiedyś przejdzie. Współczuję problemów zdrowotnych, bo wiem jak doluja.
Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
Frez pisałaś o dietetyczce. Moja też jest fajna i starała się naprawdę brać pod uwagę moje preferencje i ułożyć zróżnicowany, smaczny jadłospis dla diety lekkostrawnej, tak.zeby dania się nie powtarzaly, bo nie lubienjesc tego samego przez kilka dni. Tyle, ze ja musialam miec do tego wiecej bialka, a bardzo malo tluszczu. Wiele warzyw typu cebula, czosnek, brokuly, fasolka, kalafior odpadaly, owoce tylko lesne. Kilka tygodni stosowalam sie w 100%, ale niestety pochlanialo mi to za duzo czasu. Rano przykladowo placuszki owsiano-bananowe, pozniej jakis koktajl, potem cukinia faszerowana, na podwieczorek kokosowe muffiny z mąki gryczanej i na kolację zupa krem z porcją indyka lub ryby. Miałam wrażenie, że non stop stoję w kuchni, a były to wakacje i syn nie chodził do przedszkola. Sama z dwójką dzieci. Szkoda mi było marnować czasu na gotowanie. Ciężko było dlatego powybieralam kilka najszybszych przepisów, dlatego pisałam, że dosyć już miałam kurczaka na parze czy marchewki z groszkiem
Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
Czesc Dziewczyny, ja dzisiaj jestem pytająca - a mianowicie co polecacie do smarowania pupy? Linomag wystarczy? Czego uzywacie/ uzywalyscie? Chetnie poczytam. Ogolnie chyba do pielegnacji maluszka nie trzeba zbyt wiele, im mniej tym lepiej
Planuje sie zaopatrzyc w:
-oliwka babydream ( w razie jakis wysuszen miejscowych i ciemieniuchy)
- patyczki do higieny
-myjki wielorazowe, a do szpitala jakies male opakowanie chuateczek nawilzanych i platki higieniczne
-masc do pupy np. Linomag,
-jakis delikatny plyn do kapieli amz olejkiem, albo zwykly olejek ze slodkich migdałów
-sudocrem - mam mikro opakowanie na ekstremalne sytuacje
-woda morska - polecicie??
-sol fizjologiczna do noska - polecicie??
- krem z filtrem, bo mala urodzi sie na wiosne/lato polecicie jakis?? Oczywiscie spacerki w gondoli albo w chuscie jak sie nie da wsadzic do wozka , bede ja chronila przed sloncem, ale nie zawsze sie da..
- jaki aspirator do noska bo juz przejrzalam wszystkie, ale ten do odkurzacza mnie przeraza 🤯czy slusznie?
Zapomnialam o czyms??Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️
Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d
On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2% -
nick nieaktualnyIza im mniej tym lepiej. Do pupy nie stosowałam nic, chyba, że jakieś odparzenie to mąka ziemniaczana, albo linomag zielony. Oliwki nie używałam nigdy, do ciemieniuchy olej z migdałów, albo masło zwyczajne
. Do kąpieli też nic, jak się chłopcom łuszczyła ta sucha skóra, to kilka kropli wyżej wspomnianego olejku, albo swoje mleko. A teraz do kąpieli mają płyn z marki Nacomi, bo mi się skład podoba. Woda morska prędzej czy później się przyda, do nosa w razie kataru najlepszej mleko z cycusia. Sudocremu nie używałam nigdy więc się nie wypowiem na temat jego działania. Do nosa nie ma lepszego nic od latarka do odkurzacza, też mnie przerażał 🤣 a krem ochronny na słoneczko najlepszy dla mnie był z momme.
-
Iza, moja rada- poczekaj aż urodzisz
Raz, że dostaniesz próbki przy wyjściu, dwa - okaże się, czy i jakie macie problemy skórne. U nas np. nigdy nic z pupą się nie działo, smaruję raz dziennie Sudocremem, ale tym w tubce, fioletowym care & protect (jest super!).
Kąpiemy w olejku z migdałów/ emoliencie, ale emolienty tylko dlatego, że jest sezon grzewczy (plus oczyszczacz nam strasznie wysusza powietrze).
Do nosa mam dwie rzeczy- pingo i katarek. Katarkiem odciąga mąż, ja mam pingo w plecaku Julki na wyjścia. Sól fizjologiczna jakakolwiek w pojedynczych ampułkach.Izape_91 lubi tę wiadomość
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
Iza - Sudocrem nie nie, bo ble. Dużo lepiej działa Tormentalum. Sól fizjologiczna my używamy Unimer od urodzenia. Do pupy polecam Bepanthen sensiderm bo jest bardzo lekki i nie zostaje tłusta wartswa na skórze. Ale też nie stosuje do każdej pieluchy tylko na noc i po kupie
-
Sól fizjologiczna to takie must have. Przemyjesz oko, zakroplisz nosek. Nadal używam.
-
Iza co mama to pewnie inna opinia. Powiem co ja uzywałam/używam.
Do kąpieli im mniej tym lepiej. Przy synku używałam emolientów, bo mial bardzo przesuszoną skórę. Przy córce nic, bo miała piękną skórkę, aż położna była w szoku na wizytach patronazowych, powiedziala, że tak miękkiej, bardzo dobrze nawilżonej skóry nie widziała jeszcze u noworodka, tym bardziej nic nie stosowałam.
Teraz płyn Hipp lub Babydream, oba są ok, mają dobry skład no i dostępne w Rossmannie.
Oliwki nigdy nie stosowałam, choć przy synku kupiłam. Jakoś mnie drażnią i chyba nie są za bardzo polecane mimo dobrego składu. W razie potrzeby stosowałam balsam z Hipp/Babydream. Z olejkiem z migdałów radze uważać, bo może uczulać. Mój syn źle reagował na olejek migdałowy w składzie. Na większe problemy polecam Lipikar AP+ La Roche-Posay doskonale nawilża, nadaje się już dla noworodków, choć u nas teak wcześnie nie było potrzeby. Używam go teraz przy suchych plackach, które czasami wychodzą (synowi już o wiele rzadziej,a mieliśmy spory problem, przy córce teraz się zaczynają problemy).
Co do pupy to ja używałam bepanthenu, sudocrem tylko przy większych odparzeniach. Na duże zmiany awaryjnie polecam TORMENTALUM (nie Tormentiol, bo ten ma szkodliwy kwas borowy), świetnie pomaga w gojeniu odparzeń, o które latem łatwiej.
Sól fizjologiczną kupowąłam zawsze UNIMER w ampułkach - najlepiej cenowo wychodzą.
Co do soli morskiej to przy synku Stermiar lub Marimer. Dopiero przy drugim dziecku położna poleciła mi DISNEMAR i jest najlepsza!! Ma najdelikatniejszą mgiełkę dla takich małych nosków. Tamte co wspomniałam to fest psikają, mimo, że nadają się już od pierwszych dni.
Co do aspiratorów polecam mieć zwykłą fridę/sopelek do oczyszczania noska i lekkiego katarku. Przy dużym katarze i mega gilach tylko katarek do odkurzacza! Nic tak nie wyciągnie! I też się go bałam, nawet nie miałam go na swojej liście zakupów, no ale w końcu dałam się przekonać i teraz nie wyobrażam sobie czymś innym się ratować, gdy córka ma katar gigant.
Krem na słoneczko polecam głównie te filtrem mineralnym, nie chemicznym - ja stosuje DERMEDIC Sunbrella Krem od 1 dnia życia SPF 50Izape_91 lubi tę wiadomość
Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
Ja tak jak Frez polecam olejek ze słodkich migdałów do wszystkiego prawie 😂
Z kremów u nas linomag i jak coś się dzieje to bepanthen.
Co do katarka u nas ten do odkurzacza stoi odstawiony bo Ninie pękają naczynka i każde odciąganie sprawia ze jej trochę krwi puszcza a potem jej się strupki robiąwięc staramy się robić wszystko żeby nie trzeba było go używać. Nienawidzę ustrojstwa, Nina się panicznie boi
Ale u nas Pingo też się w ogóle nie sprawdza więc nie podpowiem 🙈Izape_91 lubi tę wiadomość
-
Iza dziewczyny chyba wszystko napisały ja ze swojej strony dodam że nam przydały się -
-sól fizjologiczna tak jak Justyna używam do dziś, przemywam oczko, zakrapiam nosek.
-do kąpieli na samym początku nic, kapilismy od czasu do czasu w siemieniu lnianym, moim mleku, oleju że słodkich migdałów.
-do pupy używam głównie linomag zielony, przy większych zaczerwienieniach np po kupie maść pieciornikowa z ziaji.
-oliwki nie używam i w zasadzie nie widzę potrzeby
-na ciemieniuche nie działało nic lepiej od zwykłej maści z witamina A.
-do odciagania katarek przydał nam się w 7 miesiącu życia dopiero
-pieluszki do dziś używamy Dada z biedronki a pupę przemywam wacikami.
Mimo tej Pielęgnacji Ani zrosly się wargi sromowe mniejsze i wejście do pochwy w okolicy chyba 8 miesiąca życia. Teraz profilaktycznie delikatnie smarujemy jej te okolice linomagiem i chyba przy drugiej córce bym już to profilaktycznie zastosowała bo jestem przewrazliwiona.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2020, 13:30
Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
Poronienie listopad 2019 7tc
Synek styczeń 2021 -
Kaczorka pamietam, pewnie masz rację bo widzę że u Ani też wejście do pochwy robi się coraz większe i całkiem możliwe że bez ingerencji by przeszło samo ale jednak u nas oprócz warg też tego wejścia nie było widać dlatego te maść zastosowalismy.Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
Poronienie listopad 2019 7tc
Synek styczeń 2021 -
Frida/ Sopelek ok, ale przy bakteryjnym katarze u małej, ze 4 razy się zalatwilam . Mimo że zmieniłam filtry, wyparzalam itd. Więc razem chorowalysmy.
Ostatnio odkryłam, że przy mocno odparzonej pupie pomogła nam czysta lanolina (Ziaja lano-masc). Posmarowałam na noc po umyciu i rano 75% wygojone.Izape_91 lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny,
U nas jest pięknie.Korzystamy z czasu we czwórkę.
Hania jest bardzo łaskawa dla brata, zdecydowanie częściej głaszcze go niż bije 😅 chociaż jak wyciągnęłam Piotrusia z fotelika, to pierwszą reakcją Hani był płacz 😂 dzień jako tako nam się układa, śpi więcej niż w 1-2 dobie. Noce w większości spędzamy przy cycu, ale liczę, że i to się poprawi 🙄😅 na szczęście eMek w nocy zajmuje się Hania, więc tylko jest o dziecko mam na głowie.
No i dziś byliśmy na pierwszym spacerku. 🥰Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2020, 19:57
Izape_91, olik321, Madzik34, Lunaris, pilik, Cheresta, Yoselyn82, JustynaG, Lusesita, Kaczorka, Rucola lubią tę wiadomość
-
Dziekuje dziewczyny za wszystkie cenne wskazowki
zanotuje!
Sliweczko super, ze wszystko u Was sie ukladapomoc meza teraz jest napewno nieoceniona.
Dzisiaj piekna pogoda, wiec jak najbardziej na spacersliweczka92 lubi tę wiadomość
Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️
Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d
On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2% -
Iza ja przy okazji też chętnie poczytałam, bo zamierzam zacząć kupować kosmetyki dla Małej teraz po wypłacie. Jakoś zawsze mi się wydawało, że dla takiego malucha potrzeba tyyyle rzeczy, ale chyba postawię na takie minimum. Ewentualnie zrobię sobie listę i po porodzie jak bardziej poznam potrzeby dziecka to będę dokupować, tak jak pisze reset
No i fajnie by było, jakby mąż wymalowal mi w końcu sypialnie 🤔 wtedy kupimy komodę, przywieziemy łóżeczko i jako tako jedno z grzywkiWiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2020, 19:43