X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Ex-testerki. Cudzie trwaj
Odpowiedz

Ex-testerki. Cudzie trwaj

Oceń ten wątek:
  • moniśka... Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pilik, Anna Stesia dziękuję za propozycję, no właśnie z tym miejscem mam problem, wyniosłam juz basen z kulkami bo służył chlopakom do wbiegania do niego i rozrzucania kulek, zabawa na 5 min a miejsca zabieralo tyle ze nie mieli jak bawic się autkami czy klockami.
    Rucola ja starszaka szczepilam jak miał iść do przedszkola, Leosia tez zaszczepie.

Rucola lubi tę wiadomość

• agulineczka Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola mogłabyś powtórzyć badanie na HP (z kalu) i wtedy byś wiedziała czy myśleć o antybiotyku czy nie. Bardzo dużo ludzi dorosłych ma ta bakterie, a nie ma kompletnie żadnych objawów i się nie leczy, bo ta bakteria może, ale nie musi szkodzić. Są dowody, że ma związek z chorobą wrzodowa czy zapaleniem żołądka. Jest jakaś spiro ludzi, którzy nie wiedzą, że mają HP i pewnie się nie dowiedzą, jeśli nie będą musieli się badać. Ty już raz miałaś kurację więc niekoniecznie HP wróciła, z tym różnie bywa. Nie ma reguły.
    I to prawda, że można zarazić dzieci.

Rucola lubi tę wiadomość

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi wyskoczyło jakieś zgrubienie za uchem wielkości małego groszku i nie wiem co to. Zwariować można. Może to jakaś krostka podskorna, ale wtedy chyba by bardzo bolała? albo węzeł? Nie wiem czy to czyms moge potraktowac. Ucho mnie nie boli, tzn bolało trochę, ale z miesiąc temu.

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • Anna Stesia Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola, my będziemy szczepic na ospe. I na kzm. Ospa ma okropne powikłania, wcale nie takie rzadkie.

Rucola lubi tę wiadomość

• reset Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agulineczka wrote:
    A mi wyskoczyło jakieś zgrubienie za uchem wielkości małego groszku i nie wiem co to. Zwariować można. Może to jakaś krostka podskorna, ale wtedy chyba by bardzo bolała? albo węzeł? Nie wiem czy to czyms moge potraktowac. Ucho mnie nie boli, tzn bolało trochę, ale z miesiąc temu.

Obstawiam węzeł chłonny.

relgmg7ymfbmxgyl.png

* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272 <3
    * listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
    * HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
    * PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero.
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola ja szczepilam synka na ospe jak poszedł do zlobka.

Rucola lubi tę wiadomość

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • ibishka Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się Rucola nad ospa zastanawiam ale też jestem raczej za przed zaczeciem przedszkola. A teraz w styczniu i w lutym zaliczyłyśmy już dwie dawki kzm i ostatnia za rok.

qdkkjw4zawimnwp4.png
    klz9ej285vh7zkgy.png
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola, przede wszystkim masz tę szczepionkę za darmo (wystarczy wziąć zaświadczenie ze żłobka).

Jeśli dziecko nie było szczepione lub nie chorowało na ospę, ryzyko ciężkiej choroby można zmniejszyć o 90%, podając mu szczepionkę w ciągu 72 godzin po bliskim kontakcie z chorym na ospę (np. rodzeństwem, rówieśnikiem w przedszkolu lub szkole). Choć w takiej sytuacji nie ma pewności, że dziecko nie zachoruje, na pewno choroba będzie przebiegała łagodniej źródło: https://www.mp.pl/pacjent/szczepienia/szczepienia-i-szczepionki/71841,szczepienie-przeciwko-ospie-wietrznej
    Dlaczego szczepię przeciw ospie?
    a) Ospa jest dość popularną chorobą wieku dziecięcego więc ryzyko zarażenia się dziecka jest dość duże. Pytanie tylko KIEDY?
    b) nie wiesz, kiedy dzieciaki zachorują. A co jeśli przyniosą ospę gdy będziesz mieć niemowlaka w domu?
    c) większość osób znosi ospę dość łagodnie, ale niestety są też przypadki ciężkich powikłań (wśród przyjaciół mam jedną osobę, która miała poważne powikłania).
    Sama ospę przechodziłam standardowo. Mimo to, pamiętam to do teraz. Te swędzące krostki...rodzice zwracali uwagę, że mam nie drapać bo zostaną mi blizny.

Myślę,że ze szczepieniem na ospę jak z rotawirusem. Dopiero jak dziecko przez to przechodzi to żałujemy, że wcześniej zrezygnowaliśmy.

Rucola lubi tę wiadomość

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • Minnie89 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo z tymi szczepieniami to potwierdzam - u nas w żłobku 7 dzieciaków złapało rota. Albo i więcej, bo komunikat od dyrekcji dostaliśmy po 7 przypadku. A mój zaszczepiony i odetchnęłam z ulgą.
    Za to siedzimy w domu z antybiotykiem bo nie możemy uporać się z kaszlem :/ a ja dodatkowo złapałam zapalenie zatok i to jest naprawdę przerąbane!

A i tu mam pytanie prawne - obecnie odbieram zaległy urlop, a dziś lekarka wystawiła mi zwolnienie. Czy w takim razie zaległy urlop się ładnie przesuwa o 4 dni naprzód i wracam do pracy 4 dni później? :D

A, i ospę oczywiście też szczepilismy, póki co jedna dawka. Druga jak skończą się wszystkie infekcje, czyli w przybliżeniu za rok :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2020, 20:56

dqprhdge2q9dik3m.png
  • Fozzie Bear Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Minnie, jeśli mogę- info ode mnie z kadr z lutego br (cieple bułeczki)- l4 na Ciebie jako chorego owszem przesuwa, l4 na dziecko nie - teoretycznie dalej mozesz cieszyc sie z urlopu, a niedyspozycja dziecka nic nie zmienia 🤷‍♀️

Minnie89 lubi tę wiadomość

• Rucola Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ogromnie Wam dziękuję za wszystkie rady, naprawdę! Nie mam już żadnych wątpliwości. szczepimy. Niestety dopiero pewnie poczatkiem maja, bo dopiero po świętach będziemy mogli się umówić :( co do kzm to dobrze, ze piszecie, bo nad tym się w ogóle nie zastanawiałam a pewnie zaszczepimy się wszyscy...
    Agulineczka zrobię badanie z kału, to dla mnie bardzo istotne żeby wiedzieć na czym stoję :) Dziękuję Ci bardzo <3

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2020, 21:54

Minnie89 lubi tę wiadomość

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
  • Minnie89 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fozzie, Justyna <3 dzięki. Skrobnęłam do HR ale zanim oni odpiszą... ;)
    Ja właśnie sprytnie mężowi wcisnęłam L4 na dziecko, żebym sama nie musiała z nim walczyć podczas inhalacji i tym podobnych przyjemnościach :D

JustynaG lubi tę wiadomość

dqprhdge2q9dik3m.png
  • Madzik34 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola ja tez szczepie na ospę:)
    (Zreszta na wszystko inne co się da również:)))

Kurczę dziewczyny to może powinnam przebadać swoja mała pod katem HP??Agulineczka co myslisz?
    Jakie mogą być objawy u malucha?no bo ze brzuch ja boli to nie powie.....

Rucola lubi tę wiadomość

Madzik
    l22nroeqnx13mwm3.png
    Mama 3 corek:)
  • sliweczka92 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2020, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,
    my dzisiaj pierwszy dzień sami. 😅 na szczęście popołudniu przyjdzie znajoma ze swoim roczniakiem. Trzymajcie kciuki. ;) póki co jest nieźle, Piotruś śpi, a my się z Hania bawimy. :)
    Wczoraj byliśmy u pediatry na wizycie patronazowej. Trochę ja martwiły słabe przyrosty - 2 doba 3435 (szpital), 10 doba 3590 (U niej). Dala skierowanie na podstawowe badania (morfologia, mocz, crp, bilirubina), mówiła, że nie chce niczego przegapić i woli dmuchać na zimne. Mnie się to akurat spodobało, bo warto skontrolować. Generalnie wg niej Piotruś dobrze wygląda, główka i brzuszek ładnie miarowo rosną, jest zywotny. Ja mam dużo pokarmu, tu nie mam watpliwosci. On dobrze chwyta (tylko po jakimś czasie splyca chwyt, ale nad tym pracujemy i poprawiamy). Jak odciagne i dostanie z butelki to je jak zarlok 😂

JustynaG lubi tę wiadomość

<3
    k0kdcwa14mfoy763.png
    <3
    o1483e5ewjmvno6w.png
    <3
    ijpbdf9h3waux8rd.png
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 11 marca 2020, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od poniedziałku zamknięte zostaną na 2 tygodnie szkoły, przedszkola i żłobki. Jak sobie radzicie z tą sytuacją? Albo inaczej -jak zamierzacie sobie radzić?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2020, 11:35

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2020, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna coś mi ktoś mówił, że rodzicom przysługiwać będzie zasiłek opiekuńczy, pracę zdalną żeby pracodawcy ogarnęli, ale wiem, że nie każdy na taki charakter pracy, że może pracować z domu....

• Aga9090. Moderator Forum

Wysłany: 11 marca 2020, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://www.gov.pl/web/koronawirus/informacje-dla-rodzicow

Dla tych, które pracują może się przyda 😉

• ibishka Autorytet

Wysłany: 11 marca 2020, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas zamykają od jutra.. I info przez które się poryczałam :
    Od dziś zamknięty cały szpital dla odwiedzających. Mąż na porodówkę może mnie odstawić pod drzwi oddziału i ani pół kroku dalej go nie wpuszcza niezależnie od stanu zdrowia. Więc do porodu idę sama. A dziecko na żywo zobaczy jak przyjedzie po nas pod drzwi jak będziemy wychodzić.. 😭😭

qdkkjw4zawimnwp4.png
    klz9ej285vh7zkgy.png
  • pilik Autorytet

Wysłany: 11 marca 2020, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obiegła bardzo mi przykro :( choć gdzieś Wczoraj czytałam, że właśnie coś bloku zakazanie mężowi rodzenia z żoną! Postaram się to odkopać, tylko muszę sobie przypomnieć gdzie to było...

Sliweczka a jaka była waga spadkowa? Przyrosty trzeba liczyć od wagi spadkowej, nie urodzeniowej..! To bardzo ważne. Mam nadzieję, że szybko miną te stresy

ds022el.png

u4uGp2.png
‹‹ 3656 3657 3658 3659 3660 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ