Ex-testerki. Cudzie trwaj
-
WIADOMOŚĆ
-
Anna Stesia wrote:Madzik, a to nie ma leków na helicobacter przy kp? U mnie też znów wyszło, już nieraz się na nią leczyłam, ale jeszcze nie przy kp, dlatego jestem mocno zainteresowana. Napisałabyś, jakie leki dostałaś? Mam gastro dopiero w piątek, więc się czegoś wywiem. A miałaś badanie z krwi, z kału czy ten test wodorowy? Bo dzisiaj lekarka, u której byłam z zapaleniem pęcherza, powiedziała mi, że ten z krwi na helicobacter pylori jest niemiarodajny (przyznam, że zawsze takie miałam, od 15 roku życia).
Agulineczko, gastro współczuję, choć w znieczuleniu może będzie trochę lepiej. Powiem Ci, że ja swoją nieźle wspominam, mimo że jest to okropne badanie, na tyle, że teraz znów musze potwórzyć i nawet sie nie boję. Co innego porodu
AnnaStesia dostałam leki pyrela (zawiera w sobie trzy różne antybiotyki)oraz emanera. niestety jednym ze składników tej Pyreli jest tetracyklina która jest przeciwwskazana przy kp.konsultowalam to zarowno z cdl jak i gastrologiem. Ja mam helicobacter potwierdzony przy gastroskopii jakimś testem (nie wiem jakim to chyba ten wodorowy tak?).
Ja dostałam te leki już dawno,ale chciałam ja karmić chociaż rok...lekarz powiedział ze na moje ryzyko....nie umarłam wiec nie żałuje:)
Wiesz u każdego jest inaczej wiec może ty jakieś inne leki dostaniesz...choc podobno ten jest najlepszy(najnowsza generacja).
Madzik
Mama 3 corek:) -
Lunaaa wrote:Agulineczka przepraszam, że ponowie pytanie, ale powoli się szykuję do wizyty, pisałaś że warto byłoby przebadać białko S, czy coś jeszcze?
Białko S, ale i białko C. Oba teraz mogą pokazać problem... z nimi jest tak, że bez ciąży mogą być w normie, a w ciąży szaleją.
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
Luna białko C i S. Ja badalam niedlugo po poronieniu, ale moja hematolog kazała mi je powtórzyć po min 6 tyg od poronienia, bo w ciąży białka zawsze spadają i wynik może być niemiarodajny. Wg niej wskazaniem do heparyny poza moja mutacja PAI-1 jest niedobór tych bialek/białka wskazany poza okresem ciąży i po ustabilizowaniu hormonów. Ja badalam później 6 i 10 tyg po poronieniu i nadal miałam niedobór białka S. Więc u mnie problem występuje poza okresem ciąży, a jak jeszcze w ciąży bardziej spada no to już w ogóle.
Warto zrobić też badania na zespół antyfosfolipidowy i antrytrombinę III (do oceny układu krzepniecia).
Oczywiście badania na mutacje z test dna jeśli jeszcze nie robiłaś.
Jest też cala lista badań z zakresu immunologii, tutaj np przeciwciała ANA, ale poza nimi nic więcej z tego obszaru nie robiłam, bo u mnie ewidentnie wyszły problemy z krzepliwoscia.
P.S. na wynik poziomu tych bialek troszkę się czeka, wyników nie ma z dnia na dzień.Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
reset wrote:Białko S, ale i białko C. Oba teraz mogą pokazać problem... z nimi jest tak, że bez ciąży mogą być w normie, a w ciąży szaleją.
Pytam, bo hematolog, u której byłam, stwierdziła, że po pierwsze - powinnam oznaczyć ich poziom dwukrotnie i dopiero dwukrotny wynik poniżej normy oznacza konieczność przepisania heparyny. Dodatkowo - zasugerowała badać tylko w Diagnostyce - miałam wyniki z Synevo i stwierdziła, że jeśli immunologia i krzepliwość, to Diagnostyka ma lepiej wystandaryzowane procedury.
Druga kwestia - stwierdziła, że w ciąży badanie białek nie ma sensu, bo to normalne, że one mogą bardzo mocno polecieć wtedy w dół - oznaczeń z okresu ciąży nie bierze się pod uwagę.
Ale chętnie poznam zdanie innego lekarza, więc jeśli masz inne zalecenia, podrzuć
Luna, skoro zaczynasz myśleć o badaniach, podrzucam link:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/19WVqgOZrF-abnW6BdpntISprEBIbIxl5raD-TwtPxqs/edit#gid=1530155702
i tutaj zakładka 'Poronienie' - na dole jest lista prawie 30 badań.
Na pierwszej stronie Dinusiów jest też lista od Bocianiątka.
Ty masz już zlecony Acard 150 i heparynę - pytanie jaką dawkę heparyny, bo gdyby wyniki krzepliwościowe wyszły nie tak, lekarz mógłby chcieć ją zwiększyć.
Drugie pytanie - które z tych badań mają sens biorąc pod uwagę fakt, że masz dwójkę dzieci.
Może dziewczyny też coś podpowiedzą
DziewczynkaDwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo -
Dziewczyny, dziękuję, zrobię ten z kału w takim razie. Przy ostatniej gastroskopii miałam właśnie ten ureazowy i wtedy mi wyszedł ujemny, ale to było 6 lat temu.
Agulineczko, super, że nie masz HB, pewnie dlatego dostałaś "słabsze" leki ( w sensie nie antybiotyki). U mnie jesli wynik się potwierdzi to pewnie będę musiała znów przejść kurację antybiotykami i z jednej strony tez chciałabym być leczona nowoczesnie jak Madzik, ale chyba nie dam rady zrezygnować z kp. Zobaczę, co podpowie mi lekarz. Madzik, kiedy teraz masz się przebadać po kuracji?
Mnie najbardziej martwi, że jesli diagnoza sie potwierdzi, że mam HB, to pewnie synek też ma. Przy jego historii gastrologicznej byłoby to wysoce niewskazane. Może też mu spróbuję zrobić to badanie kału? -
Dobry wieczór Dziewczyny!!!
melduje się po kilku dniach wypoczynku w górach, zdecydowanie za rzadko wyjeżdżamy...
Agulineczko może ja też skorzystam z Twojej wiedzy na temat HP. Ja miałam około 2,5 roku temu wykonywane pierwszy raz badanie z krwi na obecność HP w związku z obecnością ASA (przeciwciał przeciwplemnikowych). Przeszłam leczenie, mój emek też (Amoksycylina+metronidazol+IPP) i po 1,5 miesiaca zaszłam w ciąże. Zastanawiam się na jaki czas takie leczenie jest skuteczne, bo rozumiem, że leczenie HP to tylko uzyskiwanie stanu remisji a tej bakterii nie da się całkiem wyeliminować? Bo być moze u mnie poziom przeciwciał znów rośnie i będzie to przeszkodą do zajścia... tak się zastanawiam czy nie powtórzyć leczenia ale nie wiem czy jest sens stosować ten sam schemat leków... A co ciekawe ani wtedy ani teraz nie mam absolutnie żadnych objawów...#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
mi88 wrote:Reset, czy któryś lekarz zalecał Ci oznaczanie białek w ciąży i zapisywał coś na podstawie ich poziomu?
Pytam, bo hematolog, u której byłam, stwierdziła, że po pierwsze - powinnam oznaczyć ich poziom dwukrotnie i dopiero dwukrotny wynik poniżej normy oznacza konieczność przepisania heparyny. Dodatkowo - zasugerowała badać tylko w Diagnostyce - miałam wyniki z Synevo i stwierdziła, że jeśli immunologia i krzepliwość, to Diagnostyka ma lepiej wystandaryzowane procedury.
Druga kwestia - stwierdziła, że w ciąży badanie białek nie ma sensu, bo to normalne, że one mogą bardzo mocno polecieć wtedy w dół - oznaczeń z okresu ciąży nie bierze się pod uwagę.
Ale chętnie poznam zdanie innego lekarza, więc jeśli masz inne zalecenia, podrzuć
Luna, skoro zaczynasz myśleć o badaniach, podrzucam link:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/19WVqgOZrF-abnW6BdpntISprEBIbIxl5raD-TwtPxqs/edit#gid=1530155702
i tutaj zakładka 'Poronienie' - na dole jest lista prawie 30 badań.
Na pierwszej stronie Dinusiów jest też lista od Bocianiątka.
Ty masz już zlecony Acard 150 i heparynę - pytanie jaką dawkę heparyny, bo gdyby wyniki krzepliwościowe wyszły nie tak, lekarz mógłby chcieć ją zwiększyć.
Drugie pytanie - które z tych badań mają sens biorąc pod uwagę fakt, że masz dwójkę dzieci.
Może dziewczyny też coś podpowiedzą
Mi u mnie tak samo, zarówno hematolog, jak i mój lekarz prowadzący ciążę, nie zalecal wykonywania badania białek w ciąży, bo one bardzo często lecą w dół w tym okresiemi88 lubi tę wiadomość
Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
Anna Stesia ja faktycznie nie miałam antybiotyków na HP, bo obecnosci HP nie stwierdzono, ale dwukrotnie miałam Xifaxan na SIBO, którego też nie mam (bynajmniej wg testów oddechowych)
lekarz jednak zapisał, bo raczej nie zadzkodzi, a moze pomóc..Nie wiem jak przenikanie antybiotyków na HP, ale Xifaxan ponoć jest dojelitowy i tylko około 1% przenika do mleka matki (wg gastroenereologa). Na ulotce oczywiście informacja, że nie wolno stosować w okresie ciąży i kp.
Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
Anna Stesia wrote:Dziewczyny, dziękuję, zrobię ten z kału w takim razie. Przy ostatniej gastroskopii miałam właśnie ten ureazowy i wtedy mi wyszedł ujemny, ale to było 6 lat temu.
Agulineczko, super, że nie masz HB, pewnie dlatego dostałaś "słabsze" leki ( w sensie nie antybiotyki). U mnie jesli wynik się potwierdzi to pewnie będę musiała znów przejść kurację antybiotykami i z jednej strony tez chciałabym być leczona nowoczesnie jak Madzik, ale chyba nie dam rady zrezygnować z kp. Zobaczę, co podpowie mi lekarz. Madzik, kiedy teraz masz się przebadać po kuracji?
Mnie najbardziej martwi, że jesli diagnoza sie potwierdzi, że mam HB, to pewnie synek też ma. Przy jego historii gastrologicznej byłoby to wysoce niewskazane. Może też mu spróbuję zrobić to badanie kału?
AnnaStesia właśnie nie wiem kiedy musze się przebadać.Napisze do lekarza i się dowiem...kuracja 10 dni a potem chyba badanie ,ale nie wiem czy od razu czy trzeba odczekać?
Hmm nie wiedziałam ze można zarazić HP dziecko???
Kurczę w sumie musze podpytać o to pediatrę...
A ty rozmawiałaś o tym z lekarzem?na co zwrócić uwagę itp?
Rucola z tego co wiem to wiele osób jest zarażonych HP a nawet o tym nie wie...jak nie ma objawów to nie wiem czy z zasady przyjmuje się terapie?
Zalezy to chyba od kilku czynników (można poczytać o tym w zaleceniach w internecie).
U mnie sprawa jest konieczna,bo ja mam zanikowe Przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka wiec każdy rzecz która może jeszcze pogorszyć ten stan musi być zniwelowana...
Rucola lubi tę wiadomość
Madzik
Mama 3 corek:) -
mi88 wrote:Reset, czy któryś lekarz zalecał Ci oznaczanie białek w ciąży i zapisywał coś na podstawie ich poziomu?
Mi, badania zrobiłam sama z pomocą forum, ale... dla mojego ginekologa (Dr. Zarotyński) plus dla immunologa były wskazaniem do heparyny (po uwzględnieniu historii położniczej i historii w wywiadzie rodzinnym - obciążenie u mamy i dziadka). Dla mojego rodzinnego wyniki białka były o tyle istotne, że to on mi wypisywał całą ciążę heparynę na ryczałt na podstawie tego:
https://www.sluzbazdrowia.com.pl/leki.php?lek=clexane
Wskazania off-label objęte refundacją: [1]zespół antyfosfolipidowy lub jego powikłania - profilaktyka i leczenie przeciwzakrzepowe; zespół antyfosfolipidowy - diagnostyka; niedobór białka C lub niedobór białka S - diagnostyka;
Być może było to wszystko na wyrost, ale kiedy już udało mi się zajść w ciążę to chciałam użyć wszystkich możliwych środków, by ją donosić. I osobiście cieszę się, że trafiłam na lekarzy, którzy to rozumieli i woleli dmuchać na zimne.
Hematolog temat olał, powiedział, że on mi zapisze heparynę po trzecim (sic!) poronieniu. Prędzej bym wylądowała w Kobierzynie czy innych Tworkach albo doczekała menopauzy niż trzy razy zaszła w ciążę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2020, 10:00
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
nick nieaktualny
-
O właśnie!! Ibishka nie wstrzeliłas mi się w datę i co to ze mną teraz będzie?? Kompromitacja na całej linii
Ale widocznie Gosia czeka aż wszyscy wyzdrowieją
Dziewczyny szczepiłyście dzieciaczki na ospę? Dziś mieliśmy hexacimę i prevenar i pani dr pytała czy szczepimy. I w sumie nie wiem, mamy po świętach się zapisać jeśli się zdecydujemyibishka, JustynaG, Lunaris lubią tę wiadomość
#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
Anna Stesia wrote:Dziewczyny, dziękuję, zrobię ten z kału w takim razie. Przy ostatniej gastroskopii miałam właśnie ten ureazowy i wtedy mi wyszedł ujemny, ale to było 6 lat temu.
Mnie najbardziej martwi, że jesli diagnoza sie potwierdzi, że mam HB, to pewnie synek też ma. Przy jego historii gastrologicznej byłoby to wysoce niewskazane. Może też mu spróbuję zrobić to badanie kału?
Freziku trzymam się dalej 😁 dziś mam podejść do mojej gin z wynikami moczu to zobaczyny czy zrobi usg lub chociaż samolot. A jak nie to jutro ktg mam o 18:)
Rucola przepraszam 😭🤣 najpierw dziecko straszy matkę porodem przedwczesnym a potem się zakitrala. Siedzi grzecznie
Oo pełnia to może dlatego tak brzuch cmiWiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2020, 12:55
Rucola lubi tę wiadomość
-
Rucola ja nie szczepilam na ospe. Wszystkie starsze miały w tym samym czasie i każdy inaczej przeszedł, Najstarszy miał dużo kropek, Średnia niewiele i Nadia też niewiele. Temperatura była 1-2 dniowa i tyle z ich ospy było. Moim zdaniem to nie jakaś tam straszna choroba w wieku dziecięcym ale gorzej jeśli w dziedzinstwie się nie przejdzie,a zachoruje się pozniej np jak mój mąż, który zachorował razem z dziećmi, wyglądał i czuł się okropnie(a jak to u faceta bywa to umierał)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2020, 12:56
-
Pilik kochana ja zostawiam Frania tylko z moja mamą najczęściej z 2-3h jak mamy coś do ogarnięcia, dwa razy zostawał na pol nocy kiedy byliśmy na weselu i imprezie, ale to mama przychodziła do nas i usypiała go w naszym łóżku. Za to jak trafiłam do szpitala to zostawał z moim mężem bez problemu - choć jak ja byłam w domu to był ryk, że chce mamę do zasypiania, ale ja mu to już wcześniej tłumaczyłam, często mu mówiłam, że mama pojedzie po Filipka do lekarza i zostanie z tatą i babcia wtedy. Nie wiem na ile to działało, ale było ok. Ja natomiast najtrudniej zniosłam okres kiedy Filipek był w Zabrzu i musiałam przez dwa tygodnie codziennie zostawić Frania na ok 5-6h - nagle zostawał z moja mamą, teściami, przyjaciółką, siostrą itd. ale dla pocieszenia powiem, że on to znosił bardzo dobrze, bo miał masę atrakcji - to mi serce pękało, że go tak zostawiam.
Rucola jeśli planujesz ciąże a Lewko chodzi do żłobka to ja bym zaszczepiła go na ospę i nawet siebie doszczepiła, jednak ospa w ciąży to nie żartyRucola lubi tę wiadomość
-
Lena21 wrote:Rucola jeśli planujesz ciąże a Lewko chodzi do żłobka to ja bym zaszczepiła go na ospę i nawet siebie doszczepiła, jednak ospa w ciąży to nie żarty
#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021