Ex-testerki. Cudzie trwaj
-
WIADOMOŚĆ
-
JustynaG wrote:Dziewczyny, korzystając z darmowych dostaw... rozglądam się za książkami o rodzeństwie. Takiej w sam raz, by wspomóc dziecko w czasie gdy pojawi się rodzeństwo.
Pomożecie?
Jak się czujsz?
DziewczynkaDwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo -
U nas Pucio nie ma wzięcia... więc raczej rozglądam się za czymś innym.
Mówiłyście o jedzeniu.To u nas Ania je jak mały odkurzacz. Dziś zajadała się żurkiem z kiełbasą i jajkiem. Banany i mandarynki to obecne faworyty wśród owoców. Choć dziś postanowiła zjeść jabłko jak dorosły. Bo przecież ćwiartka oskrobana przez mamę to coś podejrzanego. Ale już podebrane ze stołu całe jabłko to już jest coś.
Mi W gruncie rzeczy jest coraz lepiej. Im dłużej siedzi się z dzieckiem w domu, tym jest łatwiejAle Anka nie odpuszcza. Dziś po raz pierwszy nie miała drzemki w ciągu dnia. Co jednak oznacza, że cały czas trzeba być na pełnych obrotach.
AnnaStesia Nie żałuj sobieNie jesteś wredną małpą. W ciągu dnia wspomagam w firmie zdalnie, ale jest taki moment gdzie potrzebuje 30-40 minut spokoju. Robię rzeczy na tyle ważne, że nie mogę się pomylić. A muszę to zrobić sprawnie. Jedynym wyjściem jakie znalazłam to puszczenie Ani piosenek na laptopie. Broniłam się przed tym rękami i nogami. Chciałam do 2 roku życia minimalizować ekrany. Ale poddałam się. Cały czas się gryzę z myślami, że nie powinnam iść na łatwiznę. Podziwiam więc tym bardziej mamy, które dają radę bez tego typu ułatwiaczy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2020, 19:52
Anna Stesia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJustyna my mamy taką
Ale koleżanka mi polecała "Tosia ma braciszka" i rozmyślam nad zakupem.....
Aaaaa i kicie kocie mamy, tą jak rodzice przywożą do domu Nunusia. No ale właśnie tu jest tylko o tym jak Nunuś jest już na świecie, a w tej pierwszej jest cały przebieg ciąży.Yoselyn82 lubi tę wiadomość
-
Justyno, dej mię, proszę, przepis na żurek. Plis! Kocham go, a nie umiem zrobić.
I mam do Was prośbę o polecenie wanienki (do małej łazienki z brodzikiem) oraz piżamki (warunek: polski producent, jakby były w autka to w ogóle byłoby super). Będę wdzięczna.
Czy na czas siedzenia w domu macie jakieś fajne, zajmujące dziecko choć na kilka sekund zabawki? U nas wszystko musi być robione w asyscie rodzica, a najlepiej dwóch. Mamy kulodrom, naklejki, magnesy, milion autek, tysiąc książeczek. Kredki i ciastolina nie zdają egzaminu, klockami nie chce się bawić. -
AnnaStesia na szybko
bardzo polecam mybasic.pl ale wszystkie ubranka są jednokolorowe.
U nas hitem są puzzle, Mały układa je bez przerwy. Królują czu czu ale mamy różne.Anna Stesia lubi tę wiadomość
#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
Dzień dobry nocą
Powinnam spać nim mały diabeł wstanie na kolejne karmienie, ale co tam... może przynajmniej zdążę machnąć posta przed karmieniem, co wcale nie jest oczywiste, bo moje całkiem spore dziecko ostatnio je częściej niż noworodek i nocą karmimy się co 40 minut - 1 godzinę! Ale najważniejsze dla mnie, że nadal karmimy się piersią i butelka właściwie nie istnieje.
AnnaStesia- w kwestii żurku podam Ci mój przepis, choć przyznaję- sama zakwasu nie robię. Gotuję wywar na białej kiełbasie, skórce od boczku, ziele angielskie, liść laurowy oraz kilka suszonych grzybów (dosłownie 4-5 szt.) W międzyczasie na patelni podsmażam nieco cebulki z pieczarkami, potem podsmażam zwykłą kiełbasę oraz pokrojony w kostkę boczek (kupuję w kawałku, by skóry użyć j.w.). Z wywaru wyławiam kiełbasę i wszystkie farfocle, kiełbasę zostawiam na zaś. Do wywaru wlewam najlepszy na świecie zakwas z pobliskiego Kochanowa (https://www.google.com/search?q=zakwas+z+kochanowa&sxsrf=ALeKk02UF2wLdxfkiT4fsoEt_VJjPDrBuQ:1584665156626&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjUl_7d6afoAhVMKewKHfyvAhEQ_AUoAXoECAsQAw&biw=1280&bih=610&dpr=1.5#imgrc=zGEi2zfZprZ-1M)- jest do kupienia u nas w wielu sklepach i tych dużych typu Auchan i w osiedlowych sklepikach (ewentualnie występuje jako żurek babci Aliny), a potem wrzucam wszystkie podsmażone produkty. Sypię duuuużo majeranku, dodaję do smaku (u mnie dużo) tartego chrzanu ze słoika i voila. Najlepsza, super sycąca zupa gotowa. Do tego dogotowuję jajko, M. dostaje białą kiełbasę (ja nie lubię) i mamy obiad
Aż chyba zrobię w weekendCo prawda w poprzedni weekend nagotowałam obiadów do zamrożenia na kolejne dwa tygodnie (wizja pandemii mnie tak nastroiła), ale w sumie w zamrażarce mogą czekać na gorsze dni, kiedy Julka nie da mi nic zrobić.
Miałam coś jeszcze napisać, ale idę karmić... Gdzie ona to mieści?!Anna Stesia lubi tę wiadomość
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
AnnaStesia, to nie był żurek mojej roboty. Widzę jednak, że Reset dała już swój przepis a jednak Reset to specjalista od tematów kulinarnych
A w temacie wanienki to my korzystamy z ikeowskiej. Nie jest zbyt duża, nie wiem jednak czy mimo wszystko będzie ok w przypadku brodzika. Moja spokojnie w niej siedzi, ma wystarczającą ilość miejsca.
Wymiary ze strony:
Długość: 71 cm
Szerokość: 43 cm
Wysokość: 24 cmAnna Stesia lubi tę wiadomość
-
My mamy te z Ikei i w brodziku się spokojnie mieści! Też polecam.
Co do żurku robie wywar z skórki boczku, kiełbasy swojskiej (wiem oszukany ale nie lubimy białej) , czosnku, cebuli, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz. Potem wyławiam kiełbasę i boczek, Do tego wywaru dodaje zakwas I doprawiam duża ilością majeranku dogotowuje jajko i jemy
Co dziś dziewczyny gotujecie na obiad?
W ogóle szukam znowu jakis inspiracji na obiad /kolacje też żeby moja mała mogła zjeść.Anna Stesia lubi tę wiadomość
Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
Poronienie listopad 2019 7tc
Synek styczeń 2021 -
No to u mnie żurek robi się tak :
Żurek na targu jak najbardziej gesty (jak nie ma to kupuje w sklepie żurek siewierski)
Gotuję na boczku surowym wędzonym, do tego 2-3 ząbki czosnku, pieprz sól. Wlewam żurek jak już boczek ugotowany. Do tego ziemniaki gniecione z cebulką, kiełbasa, boczek w kostkę i jajko 😁 u mnie żurek musi być gesty, najlepszy jest na następny dzień 😉Anna Stesia lubi tę wiadomość
-
Anna Stesia - u nas szał to pędzelek, woda i karton. Dawałam jeszcze akwarelki, ale okazały się zbędne. Aluśka uwielbia się babrać. Może i u Was się sprawdzi 🙂
Puzzle też są ok, ale szybciej się nudzą.
No i jeszcze Ala uwielbia okopywać się na łóżku w kołdrach i poduszkach 🙂
Justyna - u nas obyło się bez książeczek. Kupiliśmy Pucia, ale dopiero we wrześniu, więc na dobrą sprawę pod sam koniec. A tak to po prostu tłumaczyliśmy po swojemu.
Póki co Olka jest bardziej zainteresowana siostrą niż Ala 😉Anna Stesia lubi tę wiadomość
-
Justyna, ja z polecenia zapisałamdwa tytuły: O maluchu w brzuchu i Moja młodsza siostra (astrid Desbordes). My koniec końców z żadnej nie korzystaliśmy, bo Hania jednak była malutka jak ja byłam w ciąży. Chociaż zastanawiam się, czy teraz by się nie przydała 😅 jest jeszcze jedna fajna książka Nasze ciało (Hector Dexet) i tam też jest poruszony temat ciąży.
JustynaG lubi tę wiadomość
-
Reset, robię i-d-e-n-t-y-c-z-n-i-e! 😍 ino na swoim zakwasie!
Z obiadów ulubionych dzieci to zdecydowanie mogłyby jeść codziennie zupę dyniową i makaron świderki w sosie szpinakowym 😁 ale lubią też bardzo puree z musztardą gorczycową, żeberka z kapustą (uwaga na bąki 🙈) podane z kaszą pęczak, mielone z kaszą gryczaną (1:1), placki ziemniaczaneveritaa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Fozzie Bear wrote:Reset, robię i-d-e-n-t-y-c-z-n-i-e! 😍 ino na swoim zakwasie!
Toż to komplement dla mnie
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
Żuuuuuuuuuurek! Podrzućcie słoiczek wykończonej siostruni
Nic nie gotuję, padam na twarz! Jutro kluski z serem!
[uWiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2020, 10:04
Yoselyn82, sliweczka92, Minnie89, pilik, Rucola, veritaa, nowa na dzielni, Lunaaa, summer86, JustynaG, mi88, Izape_91, Jeżowa, Ochmanka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Jak zdejme te nylonowe gacie to zobaczysz jaki mam cellulit i wałeczki -nastolatki takich nie mają
Ps Hero... Frez powiedz to rano moim dzieciom: wracając z dyżuru poszłam do sklepu: była 19.05 -skrócili godziny pracy z 21 do 19.... także do klusek z serem jutro na śniadanie płatki bez mleka (bo nie ma) albo racuchy na jogurcie (brak pieczywa) no po prostu MADKA roku! -
nick nieaktualnyA banany masz? Jak masz to rozciapaj banana, jak masz blender to ciach ciach blenderem, dodajesz jajko jak masz, ale bez też wyjdzie, trochę mąki, możesz dać jogurt, serek naturalny, mleko, albo nic, trochę cynamonu/kardamonu,albo bez(co kto lubi) i smażysz na suchej patelni
na pewno masz coś co można zjeść i wiem, że wymyślisz coś mniam
super mamuśka!❤️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2020, 22:18
Rucola, Lunaris lubią tę wiadomość
-
Lunaris wrote:
Jal patrzę na to zdjęcie to przypominają mi się praktyki oraz staż 😍 mam gdzieś podobne zdjęcie w maseczce.Mój pierwszy cud - kochany Michałek ❤️❤️❤️
Mój drugi cud - kochany Juluś♥️♥️♥️
Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
❤️❤️❤️