X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Ex-testerki. Cudzie trwaj
Odpowiedz

Ex-testerki. Cudzie trwaj

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 września 2020, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola, znajoma mojej bratowej urodziła bliźniaki w 38tc, jeden chłopiec był mniejszy od drugiego o cały kilogram. Całą ciążę był mniejszy sporo i też miała prowadzoną ciążę przez dwóch lekarzy. Szczegółów nie znam, ale pamiętam, że nawet sesji noworodkowej nie robili,bo ten jeden to faktycznie taki był zmaltretowany przez brata, że w ogóle nie wyglądał jak jego brat 🙊

• Izape_91 Autorytet

Wysłany: 29 września 2020, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj tak... U mnie moja mama też często komentowała, że jakby ona tak leciała do mnie za każdym razem kiedy plakalam, to by nic w domu nie zrobiła (miała poza mną jeszcze 4 innych dzieci). A teściowa jak jej powiedziałam, że Zosia je tylko jak z nią chodzę, inaczej nie chce wieczorami, to ona do mnie, że tak przyzwyczaiłam to tak mam. Nie wiem, może miałam jej odmówić piersi za karę, że nie chce na siedząco jeść, tylko wymyśla jakieś farmazony.
    Swoją drogą, fizjo pokazywała mi jak trzymać małą oparta o moje nogi jak karmie na siedząco, więc wytłumaczyłam że dziecko nie chce na siedząco, tylko na chodząco, ale nie ma pozycji odpowiedniej dla karmienia w ten sposób. Tak więc tak czy siak, mogę jej tym szkodzić...

No i obserwacji ciąg dalszy - Zosia się przewróci na brzuszek, ale pod brzuszkiem zostaje jej ręka przez którą się przewracała, nie potrafi jej wyciągnąć. Powalczy chwilę, ale się nie udaje i zaraz wraca znowu na plecy ta samą drogą. Mogę jej jakoś pomóc i pokazać jak się pozbyć tej ręki spod brzuszka?

Frez, czekamy na rozwój sytuacji. Pamiętam jak mnie stary gin nastraszył, że z tętnem dziecka jest coś nie tak, bo se tak wyliczył na oko patrząc na zegarek... No masakra. Ile mnie to stresu kosztowało, chciał mnie kłaść na patologie na 3 dni, a wystarczyło ktg i usg i okazało się, że wszystko jest ok i mogę spać spokojnie. U młodego napewno wszystko ok ♥️ dawaj jutro znać po wizycie.

Jezowa, super że Agatka postanowiła się odpieluchowac w takim momencie :)

Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️

S3YWp2.png
    Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
    Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d

On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2%
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 września 2020, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza jak karmisz na chodzaco, to pamiętaj żeby rączka nie wisiała. Polecam poczytać bloga mamafizjoterapeutka i o przyjaznej pielęgnacji ;) lekka asymetrię można tak wyprowadzić, samą odpowiednią pielęgnacją

• JustynaG Autorytet

Wysłany: 29 września 2020, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaStesia, czas leci bardzo szybko a my z Frez idziemy łeb w łeb. Florek z tego co kojarzę to jest sierpniowy jak Ania.

Jeżowa, termin mam na 4 listopada ale po cichu liczę na rozpakowanie w październiku.

Rucola, Przykro mi, że lekarz nie uspokoił Cię. Choć z drugiej strony, jesteś pod okiem profesjonalistów. Będziesz miała częste, regularne wizyty więc maluszki będą pod najlepszą opieką. Gdyby cokolwiek działo się złego - będzie można szybko podjąć jakąś sensowną decyzję.
    Nadal jestem jednak dobrej myśli bo przecież Twoje maluszki nie mogą za bardzo sobie podkradać, każdy z nich ma oddzielny "karmnik" :)

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • Anna Stesia Autorytet

Wysłany: 29 września 2020, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucolka, nie znam się na tym, może dobrze, że lekarz chce trzymać rękę na pulsie, choć takie teksty to na pewno stres level 500. A na pierwszych prenatalnych synek też był mniejszy od córeczki czy byli dość podobnych wymiarów?

Aby Cię zająć głowę czymś innym podaję kolejne propozycje imion: Jordan, Tycjan, Sambor, Miron, Jeremi, Herman, Gilbert, Armin, Orest, Aaron, Barnaba.

• Bajkaaa Autorytet

Wysłany: 29 września 2020, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczęta znowu wpadam jak do siebie:)
    Pisalyscie o trudniejszych relacjach z m... Hehe śmieje się bo ja bym mogła w pewnym sensie książkę napisać, ale do meritum, kiedyś mi terapeutka uświadomiła że to że mam żal do męża że on po pracy potrafi iść się położyć bo jest zmęczony a ja nie mam tej możliwości... To nie do końca chodzi u mnie o to że on odpoczywa ale o to że on potrafi bardziej dbać o siebie niż ja... I faktycznie tak jest, ja jestem miękka się poddaje nie umiem taki h twardych reguł ustalić że teraz mój czas i nie interesuje mnie nic... co jemu przychodzi bez problemu... Finalnie chodzi o to że to ja mam problem ze taka jestem a nie on, bo on dba o siebie jako o mężczyznę i jako o tatę a ja niestety zapominam o tym że oprócz mamy jestem też kobietą :)

Rucola... Totalnie się nie znam na takich przypadkach, tyle mogę napisać że leżałam z koleżanką z trojaczkami i ona miała ten sam typ ciazy że każde dziecko miało wszystko "swoje" ale jeden był dużo mniejszy cały czas (niestety nie wiem ile to było w %) ciąża rozwiązana była prawie w 33tc i dzieci miały ta dwójka coś koło 1900 a ten najmniejszy chyba coś ponad 1500. Życzę ci by mimo stresów finał okazał się szczęśliwy dla całej waszej piątki.
    A imiona takie mi wpadły:) :
    Maksym i Makary chociaż ten Makary jakoś taki bliższy mi :)

Rucola, pilik, JustynaG lubią tę wiadomość

bhywdf9hizoki5ai.png
    Córeczka <3 Zosieńka <3
  • Anna Stesia Autorytet

Wysłany: 29 września 2020, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka, Ty córko marnotrawna, Ty jesteś u siebie! Nigdyśmy Cię stąd nie wyrzucały, zaglądaj kiedy chcesz! <3

Bajkaaa, Rucola, Jeżowa, pilik, summer86 lubią tę wiadomość

• Minnie89 Autorytet

Wysłany: 30 września 2020, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza - u mnie był ten sam scenariusz, a przez pierwsze 2 miesiące karmiłam na leżąco i siedząco.
    My pracowaliśmy z młodym tak, że przy przewracaniu na brzuszek wyciągaliśmy mu tą rączkę do przodu.
    I fizjo poleciła nam ćwiczenia, np turlaliśmy go z powrotem na plecy, ale przez drugą rękę, unosiliśmy rączkę do góry przy leżeniu na plecach, żeby prostować sylwetkę.

Poogladaj sobie na Youtube Mame Fizjoterapeute, np te 2 filmiki to jest dokładnie to co my robiliśmy :)

https://www.youtube.com/watch?v=Ip2vRpSSqIM
    https://www.youtube.com/watch?v=ybuyk2TrWSs

Izape_91 lubi tę wiadomość

dqprhdge2q9dik3m.png
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 30 września 2020, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżowa - ale nosisz zwykły nocnik? W Rossmanie są nocniki jednorazowe. My je kupujemy dla Ali i zabieramy ze sobą, gdy wychodzimy na dłużej. Ona na kibelek się jeszcze nie załatwia. A te nocniczki mało miejsca zajmują 🙂 polecam.

Iza - też polecam bloga mamafizjoterapeuta. Tam są filmiki m.in. o obrotach 🙂

Rucola - charakterna dziewczynka Ci rośnie, skoro już w brzuszku rządzi 😉
    Co do wagi to niestety nic mądrego nie napiszę.. ale skoro to jest dwójka różnych maluchów to chyba mogą rosnąć inaczej? Dzieci z pojedynczych ciąż też rodzą się różne - jedne 3kg inne 4.5kg.
    No ale jak lekarze chcą obserwować to w sumie dobrze, będziesz pod kontrolą.

Izape_91, Rucola lubią tę wiadomość

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 30 września 2020, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka, to jest właśnie TO! Takie proste a sama bym na to nie wpadła!
    Gdy zamknę się w sypialni i słyszę płaczącą Anię to zaraz mi się włącza "A może jestem potrzebna?" i naprawdę muszę się mocno powstrzymywać by nie wstać i nie zorientować się o co chodzi.

Ale od jakiegoś czasu mamy taką weekendową zasadę - spanie do 9. Tzn. zasada dotyczy tylko rodziców. Tym sposobem jeden z rodziców wstaje z Anią w sobotę, a drugi w niedzielę. I nawet gdy obudzę się przed czasem to miło tak po prostu poleżeć i nic nie robić :)
    Co prawda niebawem to nam skończy się ale korzystamy ile możemy.

Rucola, tak jak pisałam Ci na fb tak powtórzę się. Jurek na połówkowych był podobnej wielkości co Twój synek. Mnie nikt nie straszył hipotrofią. Wydaje mi się, że na ten moment dzieciaczki pięknie się rozwijają. Twoi Ginekolodzy jednak nie są ignorantami i wolą mieć Cię pod stałą kontrolą, tak by zareagować gdyby się okazało, że synek zatrzymał się z wagą.
    Mam nadzieję, że kolejna wizyta przyniesie Ci choć odrobinę ulgi. Ściskam Cię mocno!

Rucola lubi tę wiadomość

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 września 2020, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja tak na szybko, dostałam skierowanie do szpitala, bo złe przepływy wyszły. Trzymajcie kciuki....

Kaczorka, Yoselyn82, pilik lubią tę wiadomość

• Niercierpliwa v2.0 Autorytet

Wysłany: 30 września 2020, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frezyjciada wrote:
    Dziewczyny ja tak na szybko, dostałam skierowanie do szpitala, bo złe przepływy wyszły. Trzymajcie kciuki....
    Frez kciuki mocne. Mam nadzieje, ze wrócisz do nas z dobrymi informacjami.

12.03.2020 II ♡
    H1rnp1.png
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 30 września 2020, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frez kciuki!!! Trzymajcie się, oby nic poważnego nie było. Dobrze, że będziesz pod kontrolą.

Rucola nie wiem co Tobie napisać, nie znam się niestety na ciazach mnogich. Wiesz, że wszystkie tu trzymamy kciuki za nasza forumowa parkę 💕 . A ja głęboko wierzę, ze bedzie dobrze. Fajnie, że lekarz trzyma rękę na pulsie. No i bardzo dobrze, ze masz piękna szyjkę, 4cm to świetny wynik! :)

Swoją droga już teraz widać kto będzie u was rządził w domu :) Nasza księżniczka też jest kierowniczką ;)

Jezowa gratulacje dla Ciebie i Agatki!

Nam się udało odsmoczkowac mała bez problemów. Co prawda ona miała smoczek tylko do spania. Któregoś dnia powiedziałam, że smoczka nie ma, że się zepsuł. Nie było nawet płaczu:) Raz wpadła w histerię (poza domem) z innego powodu, wiedzialam, że smoczek pomógłby jej się uspokoić, ale byłam konsekwtetna i dobrze. Także u nas już prawie miesiąc bez smoczka.

No i synek nauczył się jeździć na rowerze :) Ma jeszcze problem ze startem, ale jak już ruszy to jedzie sam. Ostatnio do przedszkola chce tylko na dwóch kółkach. Powiedział też, że swoją biegówke oddaje siostrze, bo to rowerek dla małych dzieci, a jeszcze na początku wakacji nie chciał przesiadac się ze swojego biegowego. Jestem taka dumna z niego 😊❤

Kaczorka, Rucola, pilik lubią tę wiadomość

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 30 września 2020, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frezku kochana kciuki i modlitwy lecą do Ciebie. Będzie dobrze, powodzenia dzielna kobieto 🤱

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • Izape_91 Autorytet

Wysłany: 30 września 2020, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frez ♥️ będzie dobrze, myslami jestem z Tobą! Pewnie się bardzo martwisz. Dobrze, że miałaś dzisiaj ta wizytę, Bóg nad Wami czuwa. Mam nadzieję, że rodzina pomoże przy chłopcach.

Rucola dobrze, że "diagnosta" (mój em tak mówi na niego 😂😂) trzyma rękę na pulsie, ja wierzę że wszystko jest dobrze, ale wiem, ile stresu Cie to teraz kosztuje. Nie wiem, czy ktos proponował imiona : Jeremiasz, Joachim i Beniamin - są nietuzinkowe i mi np. się podobaja :)

Rucola lubi tę wiadomość

Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️

S3YWp2.png
    Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
    Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d

On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2%
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 30 września 2020, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frez - nie tyle lubię, co trzymam mocno kciuki, by wszystko było dobrze ❤️

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • Minnie89 Autorytet

Wysłany: 30 września 2020, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frez, kciuki! Może jednak będzie wrześniowy chłopak.
    Dawaj znać jak będziesz mogła! Bo forum tu zapłonie z emocji ;)

dqprhdge2q9dik3m.png
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 30 września 2020, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frez, mocne kciuki za Was!

AnnaStesia, też ostatnio pisałam o Mironie i chodził mi po głowie Armin :) i jeszcze Erwin.

Rucola, nic mądrego nie napiszę, bo sie nie znam. Domyślam się, że dla Ciebie to stresujące, ale pewnie lekarze po prostu chca dmuchac na zimne i mieć wszystko pod kontrolą. Jak się czyta o porodach bliźniąt i wadze urodzeniowej, to z tego co mi utkwiło w pamięci, bardzo czesto te różnice w wadze są dość spore.
    Ja wierzę, że wszystko będzie dobrze <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2020, 12:39

Rucola lubi tę wiadomość

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 września 2020, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na razie to jestem obsrana ze strachu o malucha... No i że miejsc nie będzie... Nie wiem zupełnie czego się spodziewać, czy będą chcieli od razu wywoływać-a wiecie jakie mam wspomnienia z wywoływania, czy będą chcieli obserwować, czy mnie odeślą do domu, czy do innego szpitala przez brak miejsc...

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 września 2020, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frez, i my trzymamy mocno kciuki ✊✊✊

‹‹ 3825 3826 3827 3828 3829 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ