Ex-testerki. Cudzie trwaj
-
WIADOMOŚĆ
-
Kaczorka skoro mówisz że masz problem z otyłością brzuszną, to ja bym szukała w kierunku IO, hiperinsulinemii i tsh. Miałam ten sam problem. Nigdzie tak nie przybierałam jak na brzuchu. Nawet dostawałam gratulacje że jestem w ciąży... A wtedy się jeszcze staraliśmy i to było dobijające.
Pomogła wizyta u dietetyk i książki Musiałowskiej no i oczywiście monitoring u ginekolog z pilnowaniem hormonów, wyników (tsh, testosteron, lh, Estradiol, Insulina, glukoza, analiza homa IR). Niestety miałam taki duży wynik homa ir że nie obeszło się bez metformiy. Warto też wyciszać wszystko inozytolem. Pozwala trzymać w ryzach hormony.
Po 3 miesiącach efekty. Schudłam 5kg (niby nie dużo) ale właśnie z okolic brzucha tylko. Nic nie ćwiczyłam. Jedynie dieta bez glutenu, laktozy z niskim indeksem glikemicznym.
Znam fajną dietetyk w Sz to jak chcesz, mogę ją polecić. Prowadzi też zajęcia, w lecie nawet na SUPach na jeziorze. Bardzo fajna dziewczyna.
https://dominikamusialowska.pl/co-to-jest-io/Kaczorka lubi tę wiadomość
-
Ja całe życie byłam bardzo szczupła, w sumie to chuda, a nie szczupła. Dopiero na studiach zaczęłam wyglądać jak człowiek Niestety u mnie też dodatkowe kilogramy ida głównie w brzuch. Rączki szczuplutkie, nogi też, a brzuszek jak w ciąży Obecnie mam 61kg przy 170cm wzrostu. Lubię swoja figurę, tylko ten brzuch...
Rok temu przez zapalenie żołądka schudłam do 52,5 kg i źle sie czułam z tak niską waga.
Nie mam problemów z tarczyca poza okresem ciazy, tylko właśnie w ciąży tarczyca mi wariuje,bo TSH, które normalnie mam w granicach 1,0-1,5 spada mi w ciąży do wartosci rzedu nawet 0,005. Po ciąży wszystko wraca do normy. LEkarz stwierdził, że tak moj organizm reaguje na wzrost b-hCG, że taka moja uroda.Też musiałabym porobić jakieś badania w kierunki IO, tym bardziej, że u mnie glukoza często na granicy, a ostatnio insulina wyszła wyższa. Krzywej insulinowej nigdy nie robiłam. No ale to już wszystko porobie jak zakończę etap powiększania rodziny Planuje też wybrać się do jakiegoś fizjoterapeuty, być moze mam jakieś rozejscie mięśnia prostego brzucha albo inne takie. Odzywiam się dość zdrowo, jestemcaly czas na diecie bez laktozy, ale myślę, że bez ćwiczeń i ruchu tak prosto brzuszka się nie pozbędę.Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
Ja całe życie miałam płaski brzuch. To mi rekompensowało szerokie biodra i masywne uda. Po ciążach i po dwóch CC niestety już nie jest taki fajny, ale od kilku miesięcy to jest tragedia. Wiecznie jakiś taki wydęty.
Ania - zobaczę sobie tą babeczkę, o której piszesz. Póki co zbadam tarczycę. A później po kolei będę lecieć. Może w końcu znajdę przyczynę.
Agulineczka - też mam 170cm 🙂 ale już nie pamiętam, kiedy ostatnio ważyłam 61kg.. 🙈 a przy takiej wadze się najlepiej czułam. -
Sporo nas tu o podobnym wzroście U mnie 172 cm i najlepiej czułam się przy 62 kg, ale przy tej wadze źle wyglądam na twarzy i takim optymalnym kompromisem jest 64 kg. Aktualnie mam +/- 66 i zaczęłam się z tą wagą źle już czuć.
-
Dziewczyny wiem ze to nie ten wątek ale może rzucicie swoim pięknym okiem na mój test nie robiłam go z porannego siusiu mam dzisiaj 28 dc a jakieś 12 dpo zrobiłam bo mam dzisiaj 10 dzień proga i nie wiem czy odstawiać na becie nie byłam bo przerwałam leczenie w tym miesiącu owulacje miałam w 16 dc bo czułam ja zawsze czuje i nie wiem co zrobić bo teoretycznie od pozytywnego testu czy bety mam brać accofil encorton heparynę i acard
Wyszedł taki jakby leciusienko zabarwiony pasek ale ledwie go widać a na zdjęciu to już w ogóle trzeba się przyjrzeć nie wiem czy brać to na poważnie
https://naforum.zapodaj.net/fb23c7d875ad.jpg.html
Start 2018
Laparoskopia 2019 ✅
Hashimoto ?, PCOS ?
💊Metformax 1500, Omega3, Jod, Nac, Metylowane vit i kw foliowy, i wiele innych…
🔺Mthfr * A1298C Mthfr_1298A>C homo ❌,
🔺Pai-1 ** 4G/5G Pai-1 4G hetero
🔺KIR : Bx
❌NIEWYKRYTE :
2DL2, 2DL4norm, 2DL5[gr.1], 2DL5[gr.2], 2DS2, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1, 3DP1var
MĄŻ: Wszystkie badania niby Ok (plemniki szybkie tylko na starcie)
Marzec 2020 -28dc beta 9 - CB🥺
3 cykl - Puregon 75💉—>accofil💉—>encorton—>acard 150 —> neoparin ❌
STARANIA ZAWIESZONE
Od 04.2021
09.21🍀🍀 UDAŁO SIĘ!! 🍀🍀 (Naturalnie bez wspomagaczy )
13.06.22 Synek Marceli 58, 3570🥰 -
Jezowa, przestraszylas mnie nie na zarty historią Kingulli.. ale wiadomo, takie przypadki tez sa wsrod nas wiec warto byc czujnym. Poki co nie mam zadnych plamien czy bóli, jedynie czasem zakluje mnie jajnik z ktorego byla owulacja, szczególnie kłuje kiedy czytam fora i przypadki ciaz pozamacicznych. Beta z dziś 467, ale robiona w innym labo. W poniedziałek kolejna powtorka i bede prosic lekarza o usg, chociaz czy przy takiej becie cokolwiek moze dostrzec?
Dziewczyny, też dołączam do grona niezadowolonych ze swojej wagi, w ciagu roku przytylam 7 kg i marzę o 5 z przodu!
Malka, jak sie czujesz? Dawno Cie nie 'czytalam'
Suszarka, jak tam u Ciebie? Mam nadzieje ze sie juz tulicie z maluszkiem?starania od IX 2016r.
endometrioza
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą. -
By7 u mnie była historia z ciąża pozamaciczna, nie pamiętam dokładnie jakie to były wartości ale chyba coś właśnie 400 czy 500 i nie mogli zlokalizować tej ciąży. Z tym że u mnie to się tak dziwnie ta beta wahała raz była wyższa raz niższa. Koniecznie poproś o dokładne Usg
A co do lekarza to tak, nadal jestem wierna temu samemu doktorowi
Odnośnie wagi to mi mega poleciała w dół jakieś 9 miesięcy po porodzie. Ogólnie cały czas chudłam ale wtedy to jakoś tak w ciągu miesiąca kilka kg poszło. teraz mam jakieś 51 kg (160 cm) i wszyscy mi mówią że jestem zasuszona ciąże z Alicją zaczynałam z 60 kg
A no i Szczęśliwego Nowego Roku dla Was
* Starania od stycznia 2014 * 5 Anioków w niebie
*Listopad 2018 - laparoskopia - udrożnione oba jajowody
*PAI-1 G4 homo,On: OligoAsthenoTeratozoospermia, Mofrologia 0%, Fragmentacja 48,15%, ROS 3,26 -
by7, najpierw odpowiem na pytanie o USG - moim zdaniem to zależy dużo od sprzętu. Ja byłam na pierwszym USG w dniu gdy beta wynosiła 280 z hakiem i był pęcherzyk 3mm. Ale wizytę miałam w przychodni otwartej w 2020 chyba, i sprzęt USG naprawdę najwyższej klasy. Pewnie też inne czynniki na to wpływają bo sam lekarz był wtedy zdziwiony że coś widać.
A ja nadal jestem w ciąży. Na ktg rano zapisały się trzy słabe skurcze, więc szał! Mentalnie się nastawiam na wywoływanie w czwartek. Mam tylko nadzieję że jak pomierzą dziecko na IP to nie będą mnie pchać na CC.
Jeszcze sobie dzisiaj wylałam dwa kubki wrzącej kawy prosto na stopy. Bilans to stłuczony ulubiony kubek męża, oparzone nogi, i w bonusie 15 minut sprzątania, bo na tacy było jeszcze ciasto które się całe rozwaliło. Mąż mnie zbierał płaczącą z tych schodów bo się załamałam własną nieudolnością 🙈 dam znać jak coś się zacznie dziać w temacie porodowym, trzymajcie kciukiIga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Hej dziewczyny, już powinnam spać, ale przyszłam pożyczyć Wam tylko najlepszego w tym nowym roku 2021:) spokojnych porodow, starań i grzecznych dzieci
Jedna_z_Wielu, summer86, sliweczka92 lubią tę wiadomość
Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️
Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d
On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2% -
Rucola wrote:Suszarko melduj sie nam!!! Rozumiem, ze Iga chciała być z 2021 ale przekaż jej, ze już spokojnie może wychodzićIga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Suszarka myślę o Tobie i trzymam za Was kciuki!
Rucola, kiedy miałaś miec kolejne usg?
Ja dzisiaj rano byłam w labo na badaniach I trymestru. Stałam w deszczu przed drzwiami, bo kolejka spora, a wpuszczali pojedyńczo. Dorzuciłam sobie jeszcze wit D3, B12 i ferrytynę.
Mam już część wyników. Póki co jest średnio
WitD 56
TSH 0,108
Morfologia jak na ten etap słabo, bo hemoglobina 11,6 i hematokryt poniżej normy
W moczu widoczne erytrocyty swieże 4-6 wpw ( nie mam żadnych objawów zapalenia); skąd te erytrocyty?
Glukoza 90 (na granicy, ale lepiej niż ostatnio, bo było 98)Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
Agulineczka,
Moje wyniki jakoś w 10tyg.
TSH 0,015 (bardzo niskie, ale podobno czasem bhcg lubi obniżać tsh, więc muszę powtórzyć. W poprzedniej ciszy miałam podobnie.)
Glukoza na czczo 5,03(inne jednostki, ale to też w górnej granicy normy).
Morfologia super
Mocz z bakteriami, ale to wynikało z błędnego pobrania. (Jak się rano okazało, nie miałam pojemnika i słoik musiałam niewystarczająco wyparzyc 🙈)
Co ciekawe podobno już nie mam przeciwciał na rozyczke. Będę musiała się doszczepic po ciąży. -
Śliweczka o widzisz. Ja TSH się nie martwię, choć lekarze zawsze kierują mnie na dodatkowe badania i dalszą diagnostykę. W poprzednich ciążach miałam bardzo podobną sytuację, a TSH raz nawet 0,005. Chodziłam po wielu endokrynologach i doszli do wniosku, że to tzw nadczynność subkliniczna - dziwna reakcja organizmu na wzrost HCG. Tego się nie leczy. Po ciąży TSH wraca mi do normy.
Morfologię przed zajściem też miałam super, wszystko w normie. Teraz leukocyty poniżej normy, do tego ta niska hemoglobina. Trochę się martwię, bo zazwyczaj spadała mi poniżej 12 dopiero gdzieś w połowie ciąży, w obu ciążach musiałam włączyć zelazo na receptę. Szczerze wolałabym powalczyc jakoś dietą. Już zakupiłam zakwas z buraków i będę codziennie pić.
Wiecie może jaka jest max dawka witaminy C w ciaży? Może zacznę suplementować. No i dodatkwo może herbata z pokrzywy?
W moczu erytrocyty z tego co czytałam mogą tez być związane z heparyną. Pewnie będzie do powtórki.Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
Kaczorka, ale TSH masz w normie, pozostałe wartosci rownież. Moim zdaniem niekoniecznie wskazuje na Hashi, ale warto się przejsc do endokrynologa. Moze jakaś inna choroba autoimmunolgiczna. Warto by było zrobić usg tarczycy jesli nie miałaś dawno robionego.
Kaczorka lubi tę wiadomość
Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
By7 u mnie wszytsko ok, dzięki że pytasz. Powiem szczerze, że nie mam za bardzo czasu, żeby być z Wami na bieżąco. Niby jestem na chorobowym, ale co chwilkę muszę coś w pracy ogarniać. Dodatkowo budowa no i Felka, która uwielbia na mnie wisieć, a staram się przy niej nie wyciągać telefonu żeby spojrzeć na forum.
U mnie leci już 32tc. Stefcia ma się bardzo dobrze. Dziś na wizycie przy pomiarach wyszło, że ma prawie 2 kg więc chyba jej dobrze w brzuchu u mamysliweczka92, summer86, JustynaG, Cabrera, Lunaris lubią tę wiadomość
-
Kaczorka niestety możesz mieć hasimoto, do pełnej diagnostyki konieczna wizyta z usg tarczycy, ale wyniki kiepskie.
Bardzo często właśnie tsh, ft3 i ft4 wyglądają dobrze mimo zaburzeń tarczycy.
Agulineczka a masz resztę wyników? Ciekawa jestem
Jak u Ciebie ferrytyna i b12 dramatu nie masz, ale pewnie tak jak mówisz szybko dostaniesz suplementację żelaza
Malka dobrze Cię tu widzieć
Rucola kiedy kolejny podglad? Jak się masz?
Suszarka achh ale uparciuszek z córeczki, trzymam kciuki żeby jednak się namyslila wkrótceKaczorka lubi tę wiadomość