WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Ostatni podmuch wiosny-test czerwiec, lipiec, sierpien.
Odpowiedz

Ostatni podmuch wiosny-test czerwiec, lipiec, sierpien.

Oceń ten wątek:
  • M@linka Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2015, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka, ja przy obu ciążach jak tylko beta wyszła pozytywna i był wzrost od razu chwaliłam się i co...? i potem musiałam dementować ;)
    U mnie dziś 6 dpo. Objawy typowo lutkowo pms-owe. Straszliwe gastrofazy - bezy z serkiem czekoladowym zagryzane prawie że parówką i słonymi paluszkami itp. No i ból piersi. Jakbym miała mdłości byłabym najszczęsliwsza na świecie :P oczywiście te z powodu ciąży... Temperatura też bez szału... Jeszcze pięć dni do bety... Tak bardzo bym chciała, żeby się udało...wiecie co jak leciały te perseidy to przed 12 w nocy wzięliśmy z mężem koc i pojechaliśmy na działkę i tam wypatrzyłam aż 8 spadających gwiazdek a za każdym razem jedno i to samo marzenie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2015, 21:23

jnmqdzu5ponocqze.png
    uch5ha00mu9kkjgg.png
    uch520mm81yzf57p.png

• Martka89 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2015, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie dlatego nie chce mówić za szybko. Może nawet uda nam się do końca pierwszego trymestru :)

M@linka lubi tę wiadomość

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • AnnaKliwijska Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)
    Ja też się trochę boję, że będziemy musieli dementować, ale też w sumie nie wyobrazam sobie nie powiedzieć rodzicom. Czyli taka naprawdę najbliższa rodzina, a z resztą czekamy własnie do konca I trymestru.

Malinka - koniecznie dowiedz się jakie są realizowane podręczniki - wtedy np. w internecie powinnaś mieć plan pracy do danego podręcznika (wchodziś na stronę wydawnictwa, tam masz część dla nauczyciela i dokumenty dla niego, część wydawnictw będzie potrzebować telefonicznej weryfikacji). No i możesz iść na łatwizne i jechać z planu pracy ułożonego przez kogoś innego, a możesz to troche modyfikować.
    Ja robie tak, że czytam sobie plan pracy, właśnie żeby mieć ogólne pojęcie o propozycjach realizacji materiału itp., ale lekcje wymyślam już swoje, czasami bazując na gotowcu. Na początek opracuj sobie lekcje np. na jeden tydzień.
    Porozmawiaj też z innymi polonistami - na pewno dadzą Ci dużo wskazówek. Warto też ich dopytać o lektury - musisz podać je uczniom zaraz na początku (i sama przeczytać, jeśli nie pamiętasz ;)).

Polecam Ci jeszcze fajną grę na pierwszą lekcje, gdy już omówisz sprawy organizacyjne. Ja tak zawsze robie z nowymi klasami, mozna sie dzieki temu poznac z uczniami, a i oni miedzy soba. Nazywa się ona "mam, jestem, lubię". Zaczynam od siebie i mówię: "Mam dwa psy, jestem szczęściarą, że mogę uczyć w waszej klasie. lubię biegać" I potem każdy musi coś takiego powiedzieć o sobie. Ja zapisuję to mam, jestem, lubię na tablicy i jeszcze proszę, żeby nie mówili: mam na imię Kasia, jestem gimnazjalistką, lubię Justina Bibera ;) tylko trochę się wysilili. Przeważnie mówią śmieszne rzeczy w stylu: lubię dokuczać mojemu młodszemu bratu ;)

Powodzenia :) Jak coś to jeszcze pytaj, bo możliwe,ze wyjasnilam wszystko dość chaotycznie. Podstawa programowa jest takim kręgosłupem, rdzeniem, mówi o ogólnych zagadnieniach - a każdy podręcznik ma swój plan wyniokowy, ktory realizuje konkretne zagadanienia z podstawy. Czyli np. jest uczenie o ojczyźnie i są teksty dotyczące II Wojny Światowej. itp.

7v8rikgni12rlaff.png
  • Baronowa_83 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny gdzie jesteście?

Mama od 03.2010, czas na drugie
    Tadek i Władek w jednym stali domku...
    2r8rqps6ohlhosuf.png
    Szanse jedne na milion - rzekła- spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pisze wyprawke dla dziecka, musze wstepny kosztorys zrobic... :/

AnnaKliwijska lubi tę wiadomość

• Baronowa_83 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciri22 wrote:
    Ja pisze wyprawke dla dziecka, musze wstepny kosztorys zrobic... :/
    upss, to faktycznie mało przyjemne zajęcie, jeśli się nie tylko wybiera a liczy

jak coś to chętnie służę radą jako mama nielubiąca gadżetów ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2015, 12:04

AnnaKliwijska lubi tę wiadomość

2r8rqps6ohlhosuf.png
    Szanse jedne na milion - rzekła- spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O to jestes moim autorytem bo ja tez nie za bardzo lubie :D Wiec jak zrobie to bede pytac do i jak :D

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciri, już? Ale w sumie bardzo dobrze, my też wstepnie zaplanowalismy,ze po pierwszym trymestrze zaczniemy pomalu kupowac rozne rzeczy, żeby potem nie zostawic wszystkiego na koniec. Podobnie zrobilismy ze slubem, rozplanowalismy wydatki na caly rok i dzieki temu przeszedl zupelnie bezbolesnie.

Ja tam się pocieszam, że takie malutkie dziecko, to tak naprawdę nie aż taki gigantyczny wydatek, jak już się kupi pierwsze sprzęty w stylu wózek i ewentualnie łóżeczko (my chyba wstrzymamy się z kupnem i tak chcemy,zeby dziecko spalo z nami). Jedzenie za darmo, a jedynie kupa kasy pójdzie na pieluszki, ale tu wiem, ze wiele osób praktykuje po prostu zamiast prezentu karton pieluszek ;)

7v8rikgni12rlaff.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie nie chodzi o kupowani a o kosztorys... kupowac bede blizej 3 trymestru noo moze zaczne wczesniej troche, ale chce wiedzic ile kasy co miesiac odkladac, bede pytac po ludziach co kto ma do oddania lub odsprzedania...

• Baronowa_83 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi sie absolutnie przydało wanienka na stojaku i przewijak. Zwrocilo mi niesamowicie;). Wanienki młody używa dalej;). Mam olbrzymia wannę i w to wstawiam waniennke i może się codziennie kąpać w dużej ilości wody;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2015, 13:48

2r8rqps6ohlhosuf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja za to jak przewijalam dzieciaki ciotki z przewijaka w ogole nie korzystalam... za to nad wanienka ze stojakiem sie zastanawialam bo jesli bede mieszac tu gdzie mieszkam to w lazience go nie wykapie (maly prysznic i malo miejsca) musialabym do pokoju chodzic a tak nisko kompac dziecko to mi kregoslup wysiadzie :P

• Baronowa_83 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciri22 wrote:
    Ja za to jak przewijalam dzieciaki ciotki z przewijaka w ogole nie korzystalam... za to nad wanienka ze stojakiem sie zastanawialam bo jesli bede mieszac tu gdzie mieszkam to w lazience go nie wykapie (maly prysznic i malo miejsca) musialabym do pokoju chodzic a tak nisko kompac dziecko to mi kregoslup wysiadzie :P
    Przewijak miała na wannie i po kąpieli bylo idealnie młodego na tym ogarnac. Do tej pory go wyciągam na pralkę. A stojak miał odpowienia wysokość

2r8rqps6ohlhosuf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noo po kapieli to pamietam ze mama tez nas na wannie stawiala i wycierala i ubierala w pizame ;p noo ale zobaczymy. Jutro ide do mamy wiec tez obgadam co i jak. Zobaczymy...

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w ogóle dzisiaj moja ciąża stała się pewna wg naturalnych metod planowania rodziny ;) Bo regułą jest, że jeśli faza lutealna trwa powyżej 18 dni to na 99% ciąża :D A dziś u mnie 19 dzień fazy lutealnej ;)

7v8rikgni12rlaff.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moj cykl ma juz 87 dni :P Noo i juz o poronienie wedlug statystyk nie powinnam sie bac :) Kalendarz mowi ze za tydzien moge juz mowic znajomym o ciazy ;P

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo Ci Ciri tego zazdroszcze i gratuluje. Ale wszystkie do tego momentu dotrwamy.

A swoją drogą, mój rekordowy cykl to 90 dni. Bez ciąży.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2015, 16:09

7v8rikgni12rlaff.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I to jest masakra jakas ;/ Ja nigdy takiego cyklu nie mialam, pamietam ze dostalam pierwszy okres a kolejny za 2,5 miesiaca i potem juz regularnie co 28-30 dni mialam.

Ale nie ukrywam ze sie martwie przed usg. juz bym chciala wiedziec ze rosnie i serduszko nadal bije. Bo tak to pewnosci czlowiek nie ma...
    A ostatnie kilka dn to skurcze w pochwie mam jak przy okresie i czasem boli w podbrzuszu ale trzymam sie zasady poki nie ma krwi i regulanych skurczy to sie staram nie martwic.

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    otóż to! stresik tylko taki kontrolowany, który będzie motywował do dbania o siebie - tego się wszystkie trzymajmy.

Ja dziś chcę iść pobiegać, troche sie peniam, ale w mojej nowej biblii bardzo polecają ruch, więc delikatnie pojde się przebiec (biegalam normalnie, to nie to,ze eraz zaczne).

7v8rikgni12rlaff.png
  • M@linka Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Część Dziewczyny :)

Anna - DZIĘKUJĘ - bardzo mi pomogłaś :)

U mnie temperatura bez szału,co mi nadzieje na zaciążony cykl umniejsza...(w poprzednich zaciążonych zawsze była ok.37, a teraz pomimo lutki między 36,8-37,0. Wykres byle jaki - niemożna wytyczyć faz, co też mnie smuci...

Miłej niedzieli!

jnmqdzu5ponocqze.png
    uch5ha00mu9kkjgg.png
    uch520mm81yzf57p.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idz! Ja jezdzilam na rowerze do pracy az do plamien, w sumi po mojej zdobytej wiedzy nadal bym mogla jezdzic ale mimo wszystko kazda krew wywoluje stres wiec sobie darowalam, mimo ze wiem ze ta krew tylko z szyjki a nie z macicy, choc powiem ze we wtorem mam zamiar na rowerek sobie wyjsc jak sie ochlodzi :) bo strasznie tesknie ;/

‹‹ 449 450 451 452 453 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ