X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie PIERWSZE OBJAWY
Odpowiedz

PIERWSZE OBJAWY

Oceń ten wątek:
  • madziaw88 Ekspertka

Wysłany: 3 lutego 2016, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bitter ja poszłam do ginekologa 15.01piątek, chciałam właśnie przed owulacją, czy jest w ogóle widoczny pęcherzyk. Od piątku robiłam też testy owu. były blade kreski. Lekarz mówił, że wg USG jajeczkowanie będzie poniedziałek/wtorek 18/19.01. W poniedziałek wyszła mocna 2 kreska na teście owu, miałam jeszcze podejść w środę sprawdzić jak sytuacja się ma. Po pęcherzyku nie było już śladu, tylko jakiś płyn w zatoce Douglasa - normalne po owu, tak mówił. Tak to u mnie wyglądało. Przepisał duphaston, który brałam właśnie od środy.

16ud43r8bgfa44ek.png
  • Mia13 Ekspertka

Wysłany: 3 lutego 2016, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MMM2016 super, jeszcze trochę i zobaczysz bijące serducho. A jak samopoczucie, doskwiera Ci coś?

Skorpionek nie sądzę, żeby to było przez za małą dawkę duphastonu. Ja w pierwszej ciąży w pewnym momencie też brałam duphaston 3 razy i niestety poroniłam. Pewnie ciąża biochemiczna, wczesna i poważnymi wadami. Myślę, że ja teraz miałam to samo.

paaulik witaj w naszym gronie. Może to zbyt krótki czas na staranie o maluszka po tych torbielach. Może powinnaś odczekać, pobrać jakieś leki. Lekarz nic nie mówi konkretnego?
    Jeżeli chodzi o ból piersi, ja miałam inny przed @, a inny w ciąży. Myslę, że poczujesz różnicę. Czułam jakbym miała piersi wodą wypełnione, sutki bolały, swędziały, zupełnie inne uczucie. Na @ bolą jakby od boku... co do TSH masz za wysokie, mimo, że te ich tabelki mają inne normy. Ja miałam 2,86, a jednak biorę euthyrox, bo ma być max 2,5 na ciąże. No, a tabelki mają inne wartości referencyjne. Mam hashimoto.

BitterSweet, a biorąc duphaston @ nie przyjdzie? Ja brałam luteinę to w trakcie jej brania dostałam okres. Fakt jakieś 10 dni po terminie...

NiecierpliwaKarolina Serduszko bije ok 7 tygodnia, myślę, że już je zobaczysz. Zwolnienie dostaniesz, to odpowiedni moment. Moja lekarka też mi mówiła jak tylko zobaczy na usg od razu zwolnienie. Wymioty to dobry znak, Bhcg rośnie!

Tymoteuszowa decydujesz się zrobić betę? Do piątku już blisko, beta napewno wyszłaby już. :)

madziaw88 ja do gina chodziłam prywatnie, a po skierowanie na badania do rodzinnego i robiłam to co się dało na nfz. Nie wyobrażam sobie zmienić mojej doktor, a ona przyjmuje tylko prywatnie.

Szyszka aż taka wiekowa nie jesteś. Moja była wykładowczyni pierwsze dziecko urodziła w wieku 38 lat, obydwoje są zdrowi. :)

BlueBerry to dobrze, że plamienia z nadżerki, a nie ciążowe. Nadżerkę chyba musisz wyleczyć? Dobrze, że zostałaś na obserwacji. Anemia to częsta sprawa w ciąży, też mi ją wmawiali, będzie dobrze kochana. W którym jesteś tygodniu?

• NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Załamka. Beznadzieja mnie ogarnęła totalna. Ani usg ani zwolnienia. Pan dr zwolnienia nie może dać bez usg, a usg chyba nie robi z tego co zrozumiałam. Dostałam skierowanie na usg. Najbliższy termin w środę. Jakiegoś pecha mam :-(

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • paaulik_ Koleżanka

Wysłany: 3 lutego 2016, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mia13, właśnie sam lekarz 'zalecił' mi staranie się o maluszka. Tym bardziej, że poprzedni uważa, że mam początki endometriozy, co mnie przeraża, bo mam w rodzinie dwie osoby z tą chorobą.. Niby prawy jajnik jest już nieciekawy, ale tego można się dowiedzieć po operacji, której mam nadzieje nie doświadczę.
    Aaaaa, to nie będę się kłócić oczywiście z lekarzem, ale delikatne nasunę mu tą myśl.

Dziękuję za tyle rad dziewczyny :)

• BitterSweetSymphony Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję madziaw. Ja w tym cyklu też będę miała monitoring i byłam ciekawa jak to przebiega i kiedy najlepiej na takie usg iść, tzn w których dniach.

Mia duphaston to sztuczny progesteron i jego zadaniem jest podtrzymanie ciąży. Kobieta, której niedomaga naturalny progesteron i starająca się o dziecko powinna zrobić badanie beta lub test z moczu w miarę jak najszybciej. Jeśli ciąża jest potwierdzona nadal powinna brać dupka. Natomiast jeśli beta wyjdzie ujemna wtedy odstawia się lek. Czeka się na @, która może przyjść nawet do 10 dni. O to chodzi by sobie całkiem nie rozregulować cykli. Mi już dwa razy bardzo ładnie przedłużył cykl bo ostatnio coś mam krótkie. W sumie na dobre wychodzi. Jak będzie ciąża dupek ją wspomoże, jak nie to w końcu będę miała w miarę regularne cykle. Okres też jest krótszy. No a o zniwelowaniu PMS już nie wspomnę :) Szkoda tylko, że taki drogi :/

km5sio4pjn03nphx.png
    Nied.tarczycy, Hashi, niskie AMH (0,28), wysokie FSH, MTHFR a1298c hetero i PAI hetero, endo IV st.:
    1).24.04.19r. I Laparo --> 09.05. --> Visanne START/półroczna kuracja)
    2). 03.10.19r. II Laparo

15.05.2013r. córka Maja ❤️ (ciąża naturalna)
    Moje ANIOŁKI:
    1. Po dwóch latach starań- ICSI - Michalinka 8/9tc (10tc - 09.09.17r.)
    2. Po trzech latach starań naturalny cud - Marcelinka 7/8tc (11tc - 25.08.18r.)

02.11. 18r.- transfer śnieżynki (3-dniowy zarodek) :(
    29.09.20r. - rozpoczęcie procedury z KD (Eurofertil/Ostrawa)
    13.10.20r. - mamy dawczynie/początek stymulacji
    28.10.20r. - mamy trzy blastki ❄❄❄
    18.11.20r. (11:30) - transfer jednego ⛄ / dwie śnieżynki na zimowisku
    22.11.20r. - dwie kreseczki na teście (4dpt) 🥰/Beta: 6dpt - 27,2/8dpt -101/14dpt - 2091/15dpt - jest pęcherzyk ciążowy (również krwiak)/27dpt - 0,62cm maluszka z bijącym 💗 (133u/min)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lutego 2016, 05:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tempka mi spadła dziś.... wszyscy wiemy co to znaczy :( kupię wino jutro. Dużo wina :(

• madziaw88 Ekspertka

Wysłany: 4 lutego 2016, 06:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie,
    NiecierpliwaKarolina, co to za lekarz, co nie robi USG? ;/ kuzynka prywatnie chodziła do takiego z USG, a na NFZ czasem do takiego, który ręką wszystko badał, bez żadnych USG. Kobiety do niego chodzą tylko dlatego, że jest ordynatorem i chcą być zapamiętane na oddziale :/

Bitter, ja byłam ciekawa, czy owulka u mnie w ogóle jest bo niby ją czułam, śluz wiadomo, 2 aplikacje wskazywały na środę a jednak była pon/wt czyli dobrze wyliczył, miałam wtedy pęcherzyk 18 mm. Jaki stres mnie ogarnął jak "zerknął" na pierwszy jajnik "tu pusto", w drugim taka cisza ale się znalazł :).

Tymoteuszowa, może jeszcze skoczy? Albo napij się dużo tego wina, bo być może od następnego cyklu koniec?:)

Mi temp się utrzymuje, dziś zrobiłam trzeci test, 2 kreska jest, mocniejsza niż pozostałe. W pon zbadam progesteron, na NFZ przyjmuje kobieta, no ale spróbuję o skierowanie na betę, TSH, FT4. Póki co biorę dupka co 2 dzień, jest mi wiecznie zimno, gardło mnie boli, kaszel :/ leczę się wodą z miodem i cytryną i najchętniej w łóżku bo tam najcieplej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2016, 06:31

16ud43r8bgfa44ek.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lutego 2016, 06:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia może jeszcze jest szansa, ale od owulki nie spadła tylko się podwyzszala więc wątpię...

• SlodkaBeti Nowa

Wysłany: 4 lutego 2016, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, poczytajcię bardzo ładny i dokładnie opisany artyuł o objawach wskazujących na ciążę. Ja z tego artykułu dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Starałam się o dziecko trochę i wkońcu się udało ;) Czytajcie, poszerzajcie wiedzę jak ja, na pewno wam to pomożę w tym wszystkim, w zapłodnieniu :)
    http://www.ciazaobjawy.pl/pierwsze-objawy-ciazy/

ciazaobjawy.pl
    Bardzo dobra strona Panny! :) :*
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia, lekarz prywatny. Pan profesor... nawet mnie nie zbadał i też coś przebąkiwał, że jeszcze jest za wcześnie, bo to piąty tydzień (wg BBF szósty - 5t4d) :-( jedyne co zrobił to chciał mi dać skierowanie do szpitala, żebym polezała trzy dni pod kroplówką. Chyba będę miała problem z lekarzem prowadzącym :-(
    Dzisiaj mam fatalny nastrój. Od rana siedzę i ryczę w przerwach na wymioty.

Muszę się zaraz zebrać do rodzinnego, żeby wyłudzić jakoś zwolnienie,ale boję się czy dam radę dojechać, bo w głowie się kręci.

Miłego dnia Wam życzę dziewczynki! Lepszego niż u mnie :-(

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • paaulik_ Koleżanka

Wysłany: 4 lutego 2016, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaKarolina, trzymaj sie :) dziękuje i mino wszystko Miłego dnia :)

• skorpionek82 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BitterSweetSymphony wrote:
    Dziękuję madziaw. Ja w tym cyklu też będę miała monitoring i byłam ciekawa jak to przebiega i kiedy najlepiej na takie usg iść, tzn w których dniach.

Mia duphaston to sztuczny progesteron i jego zadaniem jest podtrzymanie ciąży. Kobieta, której niedomaga naturalny progesteron i starająca się o dziecko powinna zrobić badanie beta lub test z moczu w miarę jak najszybciej. Jeśli ciąża jest potwierdzona nadal powinna brać dupka. Natomiast jeśli beta wyjdzie ujemna wtedy odstawia się lek. Czeka się na @, która może przyjść nawet do 10 dni. O to chodzi by sobie całkiem nie rozregulować cykli. Mi już dwa razy bardzo ładnie przedłużył cykl bo ostatnio coś mam krótkie. W sumie na dobre wychodzi. Jak będzie ciąża dupek ją wspomoże, jak nie to w końcu będę miała w miarę regularne cykle. Okres też jest krótszy. No a o zniwelowaniu PMS już nie wspomnę :) Szkoda tylko, że taki drogi :/

Ja miałam tak samo brać duphaston 2x1 a ze w sobotę test ciążowy wyszedł pozytywnie to w poniedziałek lekarz podwyższył mi duphaston na 3x1 a a badanie krwi zrobiłam dlatego że przy wycieraniu zauważyłam trochę zabarwionego śluzu na brąz ale lekarz mi powiedział że nie widać pęcherzyka ciązowego a po odstawieniu duphastonu przestałam plamić zupełnie. Jestem osłabiona gardło mnie boli i mam katar a mówią ze zazwyczaj w ciąży to najczestrzy objaw.☺

be2286637619c012de883c2f8744cba8.png
  • skorpionek82 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bitter Sweet Symphony Ile placisz za duphaston? Ja za 2 opakowania placilam 49.60zl. ☺

• BitterSweetSymphony Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina nie denerwuj się i nie smuć. Nie wolno Ci teraz. Postaraj się myśleć o fasolce a nie o widzi mi się lekarzy. Musisz znaleźć ginekologa z prawdziwego zdarzenia, który poprowadzi Twoją ciąże. Ściskam Cię mocnoooo

Skorpionek rozumiem, że jeszcze nie masz miesiączki? Ile dni temu odstawiłaś dupka? Jeszcze raz wybierz się na betę. To wszystko wyjaśni.
    W poprzednim cyklu kupiłam dwa opakowania duphastonu, dwóch różnych firm. Jeden droższy coś ponad 40 kosztował, ten tańszy ok 37. Tak sobie myślę, że jeszcze w ciąży nie jestem a płace mały majątek na te leki i wizyty prywatne. No, ale czego się nie robi dla tych małych istot z naszej krwi i kości.

km5sio4pjn03nphx.png
    Nied.tarczycy, Hashi, niskie AMH (0,28), wysokie FSH, MTHFR a1298c hetero i PAI hetero, endo IV st.:
    1).24.04.19r. I Laparo --> 09.05. --> Visanne START/półroczna kuracja)
    2). 03.10.19r. II Laparo

15.05.2013r. córka Maja ❤️ (ciąża naturalna)
    Moje ANIOŁKI:
    1. Po dwóch latach starań- ICSI - Michalinka 8/9tc (10tc - 09.09.17r.)
    2. Po trzech latach starań naturalny cud - Marcelinka 7/8tc (11tc - 25.08.18r.)

02.11. 18r.- transfer śnieżynki (3-dniowy zarodek) :(
    29.09.20r. - rozpoczęcie procedury z KD (Eurofertil/Ostrawa)
    13.10.20r. - mamy dawczynie/początek stymulacji
    28.10.20r. - mamy trzy blastki ❄❄❄
    18.11.20r. (11:30) - transfer jednego ⛄ / dwie śnieżynki na zimowisku
    22.11.20r. - dwie kreseczki na teście (4dpt) 🥰/Beta: 6dpt - 27,2/8dpt -101/14dpt - 2091/15dpt - jest pęcherzyk ciążowy (również krwiak)/27dpt - 0,62cm maluszka z bijącym 💗 (133u/min)
  • skorpionek82 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BitterSweetSymphony wrote:
    Karolina nie denerwuj się i nie smuć. Nie wolno Ci teraz. Postaraj się myśleć o fasolce a nie o widzi mi się lekarzy. Musisz znaleźć ginekologa z prawdziwego zdarzenia, który poprowadzi Twoją ciąże. Ściskam Cię mocnoooo

Skorpionek rozumiem, że jeszcze nie masz miesiączki? Ile dni temu odstawiłaś dupka? Jeszcze raz wybierz się na betę. To wszystko wyjaśni.
    W poprzednim cyklu kupiłam dwa opakowania duphastonu, dwóch różnych firm. Jeden droższy coś ponad 40 kosztował, ten tańszy ok 37. Tak sobie myślę, że jeszcze w ciąży nie jestem a płace mały majątek na te leki i wizyty prywatne. No, ale czego się nie robi dla tych małych istot z naszej krwi i kości.
    Ja odstawiłam duphaston we wtorek wieczorem. Ja też chodzę prywatnie i na szczęście nie ppłacę jak za normalna wizytę jak idę na monitoring tylko połowę ceny a jak teraz byłam to wcale nie placilam. Naprawdę lekarz z powołania. ☺Mało jest takich lekarzy.☺Nie mam jeszcze okresu dobrze rozumiesz☺

• MMM2016 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tymoteuszowa wrote:
    Tempka mi spadła dziś.... wszyscy wiemy co to znaczy :( kupię wino jutro. Dużo wina :(

Spadek jest widoczny ale nie drastyczny (ja przed @ mam spadek do linii pokrywającej albo nawet poniżej) ale jednak poczekałabym do jutrzejszej temperatury.
    Jak Jutro spadnie jeszcze niżej to zaczęłabym się martwić ale dzisiaj wzięłabym "na wstrzymanie"

Tymoteuszowa lubi tę wiadomość

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    skorpionek82 - czekam na rozwój wydarzeń. Masz w planie powtórzyć betę?

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • skorpionek82 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MMM2016 wrote:
    skorpionek82 - czekam na rozwój wydarzeń. Masz w planie powtórzyć betę?
    Nie wiem jeżeli tak to w szpitalu gdzie mają swoje laboratorium☺

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 lutego 2016, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MMM2016 wrote:
    Spadek jest widoczny ale nie drastyczny (ja przed @ mam spadek do linii pokrywającej albo nawet poniżej) ale jednak poczekałabym do jutrzejszej temperatury.
    Jak Jutro spadnie jeszcze niżej to zaczęłabym się martwić ale dzisiaj wzięłabym "na wstrzymanie"

Dzięki :) mogę jeszcze mieć cień nadziei ale mi zwykle tak tempka spada przed @, najpierw trochę, a później całkiem i leci :(

• kika77 Przyjaciółka

Wysłany: 4 lutego 2016, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    skorpionek82 a spodziewasz się, że to właśnie teraz jesteś w ciąży. Mi ginekolog mówiła, że po odstawieniu dupka do tygodnia powinnam dostać okres i tak faktycznie było. Okrutna przychodziła w ostatnim możliwym dniu. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale ja nie biorę żadnych leków na tarczycę (jeszcze nikt nie wykrył że choruję ;) ), a dupka brałam z powodu nadżerki, która ładnie się wchłonęła.
    A u Ciebie jak?

Szczęściu trzeba pomagać..
‹‹ 533 534 535 536 537 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ