X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Bóle podbrzusza we wczesnej ciąży
Odpowiedz

Bóle podbrzusza we wczesnej ciąży

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2014, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam tak jak jechałam busem jako pasażerka oczywiście :P
    Było strasznie ciasno i niewygodnie, ale jak zmieniłam pozycje i wyciągnęłam trochę nogi to przeszło

• madziallena Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2014, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojj ja mam to samo klucie w macicy bole prawego jajnika.... podobno to normalne...

ug378u69ac3gn4lp.png

c55fqqmzw4bt7k7s.png
  • mad8 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2014, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam bóle w podbrzuszu. W zasadzie każdego dnia ale nie cały czas. No i nie są ostre. Jutro mam wizytę więc spytam

relg3e5eyc9mcvbi.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • mad8 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2014, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No więc spytałam moją ginekolog o te bóle. Powiedziała, że czynników mogących je wywołać jest wiele i w zasadzie trudno określić który jest przyczyną. Może to wynikać ze zmian zachodzących w organizmie ale równie dobrze z nadmiernego wysiłku. Nawet głupi spacer może czasem zaszkodzić (a ja się starałam spacerować żeby się całkiem nie ukisić przez okres ciąży). Badania krwi dopiero mam robić więc na nich się nie mogła oprzeć.
    Na bóle brzucha mam brać nospe i "oszczędzać się", "dbać o siebie", "uważać"

relg3e5eyc9mcvbi.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 marca 2014, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze nie byłam u ginka i czekam aż nadejdzie dzień kiedy mam się wstawić ;)
    Jeżeli chodzi o bóle to ja też mam od wczoraj takie typu "lekkie" okresowe plus ciągnięcie i kłucie po bokach :p czytałam na ten temat i podobno jest to coś normalnego ponieważ macica się rozrasta potrzebuje troszeczkę więcej miejsca fasolka w naszym brzuszku ;) z tego co się dowiedzialam to te bóle z czasem powinny słabnąć,wtedy będziemy miały troszeczkę spokoju aż do bóli porodowych :)

• Magic Autorytet

Wysłany: 3 marca 2014, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi powoli odpuscily te bole ale powracaja :) bardzo czesto w nocy lub wieczorem juz w lozku. Mnie moj gin powiedzial ze to absolutnie normalne a zwlaszcza ze ja mam waskie biodra wiec moge to odczuwac bardziej :)

Lilianka 1.05.2015
    Oliwierek 17.08 2016
    Kornel 23.06.2018
  • BISCA Autorytet

Wysłany: 3 marca 2014, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,

Ja sie wczoraj wystraszylam bo bylismy na (krotkim) spacerze i zlapal mnie bardzo ostry bol a w zasadzie to bole. Byla to mieszanka bolu owulacyjnego (ktory dobrze znam bo co miesiac odzuwalam kiedy byla owulacja) , miesiaczkowego, klucie jajnikow i taki ostry przeszywajacy bol ... z tylu tak jakby w odbycie. Sorry za ten niesmaczny opis. W sume zajscie trwalo ok 10 - 15 MIN i "falami" i nic. Do tej pory nie bol nie wrocil, brak plamienia.
    Zadzwonie do mojego gin w razie czego bo naprawde sie wytraszylam :-(
    czy ktoras z Was miala cos takiego ?

ijpbdf9hohkdu6ur.png
  • Monique Autorytet

Wysłany: 3 marca 2014, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, ja też podobnie. I dokładnie tak jak opisujesz. Mam nadzieję, że to normalne, daj znać co Ci powie lekarz na ten temat.

e43bfde7db.png
  • BISCA Autorytet

Wysłany: 3 marca 2014, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, dzieki za odpowiedz; troche to glupie ale lepiej sie czuje bo wydaje mi sie, ze jak ktos inny mial to co ja, to jes bardziej ... "normalne" :)

ok, dam znac wieczorem. zadzwonie ok. 18H20 po pracy bo oczywiscie w pracy nilt jeszcze nic nie wie i tak ma na razie zostac ;)

ijpbdf9hohkdu6ur.png
  • Monique Autorytet

Wysłany: 3 marca 2014, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    super, dzięki:))

jed lubi tę wiadomość

e43bfde7db.png
  • BISCA Autorytet

Wysłany: 3 marca 2014, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monique, dzwonilam de mojego lekarza i wiesci sa .... nijakie.
    Skrycie mialam nadzieje, ze powie : prosze sie nie martwic, takie bole sa jak najbardziej normalne... Niestety, kazal zrobic badanie na poziomy hormonow ciazowych i w razie nawrotu niezwlocznie udac sie do szpitala. Niestety dzis za pozno na pobranie krwi. Pojde jutro rano. Mam zadzwonic z wynikami.
    Dodam, ze bylam zdziwiona jego reakcja, bo troche sie juz naczytalam w necie o bolach i poro lekarzy odsyla pacjentki do domu z nospa ... A moj lekarz powiedzial, ze zaden bol nie jest normalny i w ciazy trzeba bardzo na to uwazac.

Nie wiem kiedy bede miala wyniki, ale od razu mam do niego zadzwonic. Dam Ci znac co i jak.

Czy ktos mial podobna sytuacje ? Jestem strasznie niecirpliwa i ogarnia mnie panika.

Hmm

ijpbdf9hohkdu6ur.png
  • Mysz86 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2014, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mad8 wrote:
    No więc spytałam moją ginekolog o te bóle. Powiedziała, że czynników mogących je wywołać jest wiele i w zasadzie trudno określić który jest przyczyną. Może to wynikać ze zmian zachodzących w organizmie ale równie dobrze z nadmiernego wysiłku. Nawet głupi spacer może czasem zaszkodzić (a ja się starałam spacerować żeby się całkiem nie ukisić przez okres ciąży). Badania krwi dopiero mam robić więc na nich się nie mogła oprzeć.
    Na bóle brzucha mam brać nospe i "oszczędzać się", "dbać o siebie", "uważać"

Ja też mam rózne delikatne bóle i kłucie, poprzednim razem moja ginka powiedziała, że to normalne. Jednak zmartwiłaś mnie tym "oszczędzaniem się", bo ja wczoraj zrobiłam z kijami do nordic walkingu chyba z 8 km, ze dwie godziny spacerowaliśmy.

Aniołki [*][*][*]
    ac95b5706d.png
  • Magic Autorytet

Wysłany: 3 marca 2014, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny na dlugie i ciezkie spacery to bedzie jeszcze czas. Nie przemeczajcie sie bo zarodek jeszcze dobrze sie nie zagniezdzil a Wy juz dajecie im popalic :) zwolnijcie, odpoczywajcie :) ja przed ciaza biegalam po 10km ale z racji ze malenstwo jest bardzo slabe trzeba uwazac na siebie :) a mi moj lekarz mowil ze takie bole ale miesiaczkowe mniej bolesne to wynik rozciagania sie macicy. Ja takie mocne uklucie to mialan hak domniemam w dniu zagniezdzenia sie zaroodka. Teraz ale sporadycznie mam takie takie wrazenie jakby okres sie zblizal :) trzeba brac leki, witaminy dla kobiet w ciazy ,kwas foliowy. Te bole przez was opisane tez nie musza swiadczyc o czyms zlym, moja znajoma podkreslam matka dwojki dzieci miala takie bole i ma dwojke zdrowych dzieci :))

Lilianka 1.05.2015
    Oliwierek 17.08 2016
    Kornel 23.06.2018
  • Monique Autorytet

Wysłany: 4 marca 2014, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BISCA wrote:
    Monique, dzwonilam de mojego lekarza i wiesci sa .... nijakie.
    Skrycie mialam nadzieje, ze powie : prosze sie nie martwic, takie bole sa jak najbardziej normalne... Niestety, kazal zrobic badanie na poziomy hormonow ciazowych i w razie nawrotu niezwlocznie udac sie do szpitala. Niestety dzis za pozno na pobranie krwi. Pojde jutro rano. Mam zadzwonic z wynikami.
    Dodam, ze bylam zdziwiona jego reakcja, bo troche sie juz naczytalam w necie o bolach i poro lekarzy odsyla pacjentki do domu z nospa ... A moj lekarz powiedzial, ze zaden bol nie jest normalny i w ciazy trzeba bardzo na to uwazac.

Nie wiem kiedy bede miala wyniki, ale od razu mam do niego zadzwonic. Dam Ci znac co i jak.

Hmm, no to też się zmartwiłam :( a mówił o jakie hormony chodzi, progesteron, beta hcg, coś jeszcze ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2014, 08:35

e43bfde7db.png
  • niutek Przyjaciółka

Wysłany: 4 marca 2014, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też mam takie bóle ale biorę no-spę i cierpliwie czekam

82f65afd04448cfbd1813b01602493fd.png
    aec9dcdd6f7d38fa37c31b9dadd5cd62.png
  • nutka Autorytet

Wysłany: 4 marca 2014, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja was dziewczyny może trochę nastraszę, ale nie to jest moim celem.:)
    Bóle rozciągające, ciągnięcie po bokach na dole, takie jakby zakwasy są normalne. Ale każdy ból przypominający skurcze jak podczas okresu powinien być skontrolowany u lekarza. Macica rozciągając się daje inny ból niż kurcząc się.

Sama sie naczytałam, że takie bóle są normalne i niestety straciłam pierwszą ciążę. Lekarz powiedział, że gdybym nie czekała aż pojawi się plamienie tylko od razu kiedy poczułam bóle podobne do miesiączkowych przyszła do niego, być może ciążę dałoby się podtrzymać.
    Czasem lekarze mówią, że to normalne, ale oni nie przykładają takiej uwagi do poronienia- dla nich kiedy ono wystąpi to tak musi być, traktują nas z punktu czysto medycznego. My cierpimy po poronieniu bo czujemy, że tracimy naszą ciążę. Więc nawet jeśli lekarz mówi, żeby nie przychodzić tak szybko (bo we wczesnej ciąży może dojsć do samoistnego poronienia) to w razie występowania takiego bólu należy iść i żądać badania.
    Dobrze też mieć wynik progesteronu zrobiony razem z beta hcg, bo jego za niski poziom wpływa na wczesne poronienie.

Także jeszcze raz powtórzę kochane w dobrej wierze: KAŻDY BÓL PODOBNY DO OKRESOWEGO NALEŻY SKONSULTOWAĆ Z LEKARZEM

Teraz jestem w kolejnej ciąży i nigdy takie bóle się u mnie nie powtórzyły. Były i wciąż czasem są kłucie, rozciąganie, ale nie okresowe skurcze.

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
    Jezu ufam Tobie! Jezu Dziękuję Ci!
  • BISCA Autorytet

Wysłany: 5 marca 2014, 07:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysle,ze nutka ma racje, tak jak pisalam wczesniej, moj lekarz rownierz twierdzi, ze kazdy bol jest alarmujacy, jednak jestem przekonana, ze nie kazdy jest fatalny. Mysle, ze wszystkie czytalysmy albo slyszalysmy wypowiedzi przyszlych mam, ktore mialy rozne bole i mimo to urodzily zdrowe dzieci. Wiec nie ma co panikowac.
    Moj wynik wczorajszej bety 8477 ( 5t + 5dni) jestem umowiona na telefon o 10h z lekarzem. Dam wam znac co i jak
    Tymczasem wczoraj bol nie wrocil. Mam bardzo lekkie nudnosci i jestem dobrej mysli. Zycze wszystkim milego dnia :-)

ijpbdf9hohkdu6ur.png
  • niutek Przyjaciółka

Wysłany: 5 marca 2014, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie było na odwrót, nie miałam żadnych bóli nic a nic i okazało się, że ciąża obumarła. Także co przypadek to inna teoria. Teraz czuję ciągnięcia i kucia, raz nawet skurcze, biorę no-spę i luteinę. Tyle narazie można zrobić.

82f65afd04448cfbd1813b01602493fd.png
    aec9dcdd6f7d38fa37c31b9dadd5cd62.png
  • BISCA Autorytet

Wysłany: 5 marca 2014, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba zmienie lekarza. Dzisiaj rano dzwonilam z wynikami bety. Po pierwze, nie bardzo pamietal moj "przypadek" , co w ostatecznosci moge zroumiec bo ma duzo pacjentek. Zapytal czy jeszcze mnie boli, odpowiedzialam, ze nie. Pozniej zapytal na kiedy mam wyznaczona kolejna wizyte (u niego) , powiedzialam ze 13 marca a on na to, ze oj to daleko .....
    Zapytalam sie czy mij wynik wydaje mu sie ok, a on na to ze nie przywiazuje do tego zadnej uwagi ( a to on mnie wyslal na te badanie !!!!!!)
    z tego co wiem to zeby w czesci wykluczy pozamaciczna, nalezy powtorzy bete po 48 h i sprawdzic przyrost. Pytam sie go o to a on mowi, ze nie ma sensu, jak juz mnie nie boli. Kazal dzwonic jak bole wroca a jak w nocy to do szpitala ....
    Dodam, ze pierwsz wizyte mialam w 4 tyg ciazy. W zasadzie kiedy sie umawialam na to spotkanie ti jeszcz nie bylam w ciazy i nie wiedzialam ze bede ale wykorzystalam okazje. Ten lekarz, owszem, zbadal mnie, zrobil cytologie i USG (na ktorym nic nie bylo, wiadomo, za wczesnie) ale wyslal mnie bez niczego. Nie zalozyl karty ciazy, nie przepisal absolutnie ZADNYCH badan a o kwasie foliowym to nawaet nie wspomnial ( bire w=z wlasnej inicjatywy dzieki poradom OVU FRIEND ;)tak wiec mysle, ze zmienie bo ten lekarz ma dziwne podejscie i wcale mnie nie uspokoil.
    Zdecydowalam, ze jutro pojde na wlasna reke powtorzyc bete.

ijpbdf9hohkdu6ur.png
  • nutka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2014, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niutek wrote:
    U mnie było na odwrót, nie miałam żadnych bóli nic a nic i okazało się, że ciąża obumarła. Także co przypadek to inna teoria. Teraz czuję ciągnięcia i kucia, raz nawet skurcze, biorę no-spę i luteinę. Tyle narazie można zrobić.

Tak, ale mając bóle i kontrolując je mamy szansę zapobiec poronieniu. Nie mając żadnych objawów i tak nic nie zrobimy. To

No i właśnie tę no-spę i luteinę lekarz może przepisać dziewczynom, które takie skurcze mają. Jak będą leżeć w domu i czekać może być za późno.

TwojeMarzenie lubi tę wiadomość

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
    Jezu ufam Tobie! Jezu Dziękuję Ci!
‹‹ 10 11 12 13 14 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ