X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr I trymestr ciąży
Odpowiedz

I trymestr ciąży

Oceń ten wątek:
  • patti Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2013, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina wrote:
    A co do pracy z cudzymi dziećmi, mogę powiedzieć tylko tyle jeszcze, że przez całe studia i wakacje pracowałam jako niania od rana do wieczora, potem w prywatnym przedszkolu po 8 godz dziennie i uważam, że właśnie teraz jest mój czas, którego nikt mi nie odda i że wreszcie mogę się skupić na sobie i swoim dziecku, a nie ciągle na cudzych, mimo, że je bardzo lubię! i mam zamiar z nim zostać rok po porodzie, bo wiem jak to jest, gdy rodzice całymi dniami pracują i w pewnym momencie dziecko więcej czasu spędza z nianią niż rodzicami, ja tego nie chcę!

A co do chorób, to rodzice niestety posyłają dzieci chore do przedszkola, czasami z kataru nic nie wychodzi poważniejszego, ale czasem przynoszą poważniejsze wirusy i nie ma co ryzykować, bo przecież same tego nie zdiagnozujemy, a ja sama byłam ciągle chora i teraz nie mam ochoty być w ciąży i chorować! ale się rozpisałam, ale to są wywody wielu lat mojej praktyki pracy z dziećmi, teraz jest mój czas, tak jak pisała Patii:-)

no dokladnie, ja juz gdzie spisalam, ze mam 30 lat od 20 roku ciagle pracowalam, na studiach tez, a teraz chce sobie odpoczac zwlaszcza ,ze ciaza jest jakims wysilkiem i nie oszukujmy sie, gdy sie nie pracuje jest o wiele mniej stresow -nie trzeba ogladac ludzi ,ktorych sie nie lubi jesli nie ma sie na to ochoty, nie ma stresu ,ze sie zaspi i spozni do pracy, mozna spokojnie rano wstac, zrobic sniadanie, ogarnac dom, bez problemu mozna jesc regularnie posilki , przylozyc sie do pysznych obiadkow itp.ja bylam zawsze bardzo aktywna ,a teraz jak ktos sie pyta ,czy sie nie nudze , to odpowiadam , ze brak mi jeszcze czas:-)

Nina lubi tę wiadomość

relgj44jue1dlo58.png
    1usajw4z7ftqbyah.png

• fifi83 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2013, 05:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak tylko dowiedziałam się, że jestem w ciąży od razu po L4 do rodzinnego.
    Później na pierwszej wizycie gin. spytał gdzie pracuje i jak się dowiedział co robię od razu powiedział - od dziś pani nie pracuje, dziecko jest ważniejsze.

Nina, patti lubią tę wiadomość

dqprp07w0ymwd17k.png
    atdcp07w6kzt9dn9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2013, 06:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina bardzo się cieszę, że z maluszkiem wszystko dobrze:)

choć ja jestem we wcześniejszej ciąży, też zawsze na usg wychodzi że dzieciak jest starszy niż wychodzi wg owulacji ( a to wiem na 100% bo miałam inseminację), ginka mi powiedziałam że to normalne na wczesnym etapie, że dziecko jest większe.

Co do pracy, ja nie pracuję od początku, choć dla kogoś może byc to łatwa praca bo pracuje w biurze. Z tym, że 7dni w tygodniu w godz. 8-20 na zmiany i jeszcze z dyżurem telefonicznym 24h/7dni co jakiś czas, do tego dojazdy autobusem 30km; nie wspominając już o "chorej" atmosferze. I tak od początku jestem w domu, czy ktoś tam na miejscu by zważał na moją ciążę, nie sądzę, starałam się kilka lat o ten cud i żadna praca nie jest warta tego, żeby ryzykować zdrowie i życie dziecka.

patti lubi tę wiadomość

• welurka Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2013, 06:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nina kochanie u nas tez wyszła różnica w wielkości dzieciątka jakieś 4 dni, ale lekarka powiedziała że to norma także spokojnie :)

2fwahqvkbpejvho7.png
    gg64jw4z7o472jre.png
  • marzycielka29 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2013, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dziś od rana stresa wizyta u ginekologa zobaczymy jak tam nasza mała Fasolka :) mam nadzieje ze bedzie wszystko dobrze.

iv09io4p2pxzv5ij.pnghttps://www.suwaczki.com/tickers/iv09io4p2pxzv5ij.png
  • michaela Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2013, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bedzie! Zobaczysz:) Czekam na wrazenia.

lv6id5m.png

5mc5vbo.png

• welurka Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2013, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nKochane ja mam dalej stres w związku z ta luteiną , brałam od pcozatku ciąży po 3 tabl. dziennie dopochwowo, myslicie że mogę ją już odstawić ?? nie miałam żadnych plamień jedynie bóle brzucha na samym początku ciąży

2fwahqvkbpejvho7.png
    gg64jw4z7o472jre.png
  • Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2013, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zmniejszaj dawkę 2 -przez parę dni i 1... Jesteś w takim tygodniu że zarodek ,już stał się płodem. I już łożysko przejmie wszystko.
    Ja odliczam do następnej wizyty jeszcze miesiąc (33 dni).
    Jutro wybieram się do dentysty boję się. mam nadzieję że aż tylko nie wyjdzie do robienia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2013, 07:29

dqprepoku4out2uw.png

3d5c5bdbd8a8980a810c3415055e4515.png
  • michaela Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2013, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalita2710 wrote:
    Zmniejszaj dawkę 2 -przez parę dni i 1... Jesteś w takim tygodniu że zarodek ,już stał się płodem. I już łożysko przejmie wszystko.
    Ja odliczam do następnej wizyty jeszcze miesiąc (33 dni).
    Jutro wybieram się do dentysty boję się. mam nadzieję że aż tylko nie wyjdzie do robienia.

Lalita, jesteś tego pewna? Mnie się wydaje, że najlepiej jednak zapytać lekarza. Ja brałam tydzień Luteinę i chciałam odstawić bo wszystko ok, a learka poradziła wziąc ją do końca opakowania, bo nie szkodzi dziecku, ani mnie (dopochwowa nie obciąza wątroby) itp itd,niech lekarz rozstrzyga,my na prawd mamy tylko wiedze fragmentaryczną,

lv6id5m.png

5mc5vbo.png

• Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2013, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiele dziewczyn wcześniej pisało że lepiej stopniowo odstawać dawkę.
    Ja też stopniowo schodziłam z luteiny. Ja nie jestem lekarzem mówię to po raz tysięczny!!!!!!!!!!!!!!! Każdy ma swój rozum i lekarza.
    Luteine i duphaston lekarze dają na podtrzymanie ciąży z reguły do 3 m-ce. Ona jest w 4 dalej zażywa i fakt Welurka powinna już dawno zapytać lekarza do kiedy ma brać. Zapytała więc jej odpowiedziałam. Ale każdy bierze za siebie odpowiedzialność Michaela... każdy tu o coś pyta inny odpowiada. A to co każdy robi jego indywidualna sprawa. Proste.
    To tak jak z witaminami. Jedne biorą ,a inna osoba powie co t dziewczyno robisz to nie zdrowe itd. Każdy odpowiada za siebie. BOŻE WIDZISZ A NIE GRZMISZ.
    Nikt nie powiedział że luteina szkodzi dziecku. Po prostu w pewnym momencie ochronę przejmuje łożysko ,które samo wytwarza progesetron.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2013, 08:03

dqprepoku4out2uw.png

• karoam Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2013, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny :)
    marzycielko- czekamy na relację z wizyty! :)

1usaej28ly44zrzp.png
  • welurka Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2013, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lekarka powiedziała mi na ostatniej wizycie ze conajmniej do 12 tygodnia ciąży, wiec myśle że już mogę zmniejszać dawkę tym bardziej że nie miałam żadnych plamień, lalita piękny brzuszek :)

2fwahqvkbpejvho7.png
    gg64jw4z7o472jre.png
  • welurka Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2013, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalita wybierasz się na wątek II trymestru czy zostajesz tutaj ?

2fwahqvkbpejvho7.png
    gg64jw4z7o472jre.png
  • Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2013, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Welurko jestem tu i tu :)
    Micheala to masz od kiedy powstaję łożysko i jaką pełni funkcję.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81o%C5%BCysko_%28anatomia%29
    Powtórzę lekarzem nie jestem. Jestem po kosmetologi. Miewałam różne przedmioty strikte medycznę. wszystkiego nie wiem bo alfą i o omegą nie jestem. Ale są rzeczy ,które pamiętam z tych przedmiotów.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2013, 08:10

dqprepoku4out2uw.png

• michaela Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2013, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalita2710 wrote:
    Wiele dziewczyn wcześniej pisało że lepiej stopniowo odstawać dawkę.
    Ja też stopniowo schodziłam z luteiny. Ja nie jestem lekarzem mówię to po raz tysięczny!!!!!!!!!!!!!!! Każdy ma swój rozum i lekarza.
    Luteine i duphaston lekarze dają na podtrzymanie ciąży z reguły do 3 m-ce. Ona jest w 4 dalej zażywa i fakt Welurka powinna już dawno zapytać lekarza do kiedy ma brać. Zapytała więc jej odpowiedziałam.

Lalita, nie denerwuj się, nie chce cię krytykować, ale jesli nie jesteś lekarzem to nie dawaj takich rad, oni radza i oni biorą za te rady odpowiedzialność i to ich trzeba pytać. Ciąża ciąży nierówna, łożyska potrafią rozwijać się w róznym czasie. Piszesz " zminiejszaj" a nie "ja zmniejszałam" nie wiesz jak to przeczyta, jak zrozumie ktoś inny, nawet nie werulka, jaki ma rozum i jakie wnioski wyciągnie :/ mimo ze wiadomo ze forum nie jest najlepszym miejscem na takie pytania...

lv6id5m.png

5mc5vbo.png

• pasia27 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2013, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welurko ja bralam do 12tyg duphaston a w 14styg znowu dostalam plamienia i wrocilam do niego na kolejny miesiac..no i 14tyd to juz sporo a jednak lekarz kazal jak najszybciej go sobie zalatwic a jak nie przejdzie to przyjsc.
    lekarz to podstawa :-)

michaela lubi tę wiadomość

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • michaela Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2013, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalita2710 wrote:
    Welurko jestem tu i tu :)
    Micheala to masz od kiedy powstaję łożysko i jaką pełni funkcję.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81o%C5%BCysko_%28anatomia%29
    Powtórzę lekarzem nie jestem. Jestem po kosmetologi. Miewałam różne przedmioty strikte medycznę. wszystkiego nie wiem bo alfą i o omegą nie jestem. Ale są rzeczy ,które pamiętam z tych przedmiotów.

tak jak piszę, nie denerwuj się, nie atakuje cie przeciez, ale pocos ci lekarze sa, i wizyty osobiste a nie przez internet, luuuzuj

lv6id5m.png

5mc5vbo.png

• Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2013, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja cały czas to powtarzam ,lekarz to podstawa. Zapytała odpowiedziałam.
    Wiele z nas odpowiada ,gdy ktoś zada pytanie. Pani dr jej powiedziała że do 12 tygodnia ma brać brała dalej ,więc zapytała co dalej...

dqprepoku4out2uw.png

• welurka Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2013, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dokładnie, lekarka powiedziała conajmniej do 12 tyg. aktualnie jej nie ma, a wizyta którą miałam mieć wczoraj została przełożona na za tydzień, wieć po prostu zapytałama tu znowu afera :P

2fwahqvkbpejvho7.png
    gg64jw4z7o472jre.png
  • blueberry Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2013, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Welurko lepiej najpierw skonsultuj się z lekarzem. Jeżeli nie miałaś plamień to na pewno lekarz zaleci stopniowe zmniejszanie dawki tak jak napisała Lalita. Ja niestety przy zmniejszaniu duphastonu po 12 tygodniu dostałam plamienia i muszę brac dalej leki do 20 tygodnia.

zfxga33.png
‹‹ 144 145 146 147 148 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ