Kwiecień - plecień 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyJa na pierwszy raz pieluchy i pościel w 40 stopniach, ale piore w normalnym programie też mam ten dziecięcy i tam też jest temp do 95 ale od 20, wypralam pokrowiec na materac, a tam w nim jest luska z gryki i mam cały materac brązowy jakby oszczany, a pisze na matce że wodne pranie w 40 stopniach, nie mówiąc że moja pralka wariuje przy wirowaniu i staje w poprzek, tylko żeby nie padła.
Dzisiaj zepsuł mi się blender, robiłam sobie koktajle i różne takie jak ja teraz będę żyć, za niedługo obiadki będę dla małego gotować a blender to podstawa, masakra.
Grzanewino mój mąż też na zmiany chodzi, dzisiaj i jutro poszedł na 18 h, później tylko śpi biedak i nie zawsze ma ochotę coś robić. -
Aga, ja nie zamierzam niczym Małej smarować no chyba, że się okaże że odziedziczyła suchą skórę po mamusi
Agata, współczuję! ja już sobie życia bez blendera nie wyobrażamw ogóle to marzy mi się taki blender wysokoobrotowy ale póki co na marzeniach się musi skończyć bo bardziej potrzebny jest mi teraz ten pionowy odkurzacz
Kirunia - jesteś już z nami Maleńka -
nick nieaktualnyAga, chyba trzeba po prostu dziecko obserwować, też jestem po lekturze sroki o pielęgnacji dziecka, w sumie to już parę dobrych lat do niej zaglądam.
Ja oliwke kupiłam, ale z myślą o tym żeby raz na jakiś czas wlac troszeczkę do kapieli. Balsamy i inne kremy też mam, ale to tak właśnie na wszelki wypadek, gdyby coś się działo, skóra była przesuszona, albo jakiś problem na pupie. Na codzień zamierzam używać tylko kremu pod pieluszke, ale bez cynku, i kremu do buzi z filtrem na spacery.
Ja, poza jakimiś reczniczkami, które dostałam od kogoś i te pralam w 90 stopniach, to pralam zgodnie z temp. podana na ubrankach, bez prania wstępnego, jedno płukanie bez plynu.
Też chyba zacznę chodzić na czworakachbo moje dziecko od początku, na każdym usg poza chyba polowkowym, jest głową do góry i chyba nie zamierza się stamtąd ruszać. Więc ja coraz bardziej liczę się z CC, choć boję się tego, poza tym SN też się boję, powinni wymyślić jeszcze jakiś inny sposób porodu moim zdaniem
Pytalam kiedys tu o otulacze i znalazłam artykuł z trochę innym podejściem i spojrzeniem na otulanie, jeśli ktoś jest zainteresowany:
https://www.wymagajace.pl/spowijanie-tak-czy-nie/
Ogólnie na tym blogu sporo informacji o śnie itp.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2018, 13:20
pomarańczka_33, Etoilka, aga_90, ibishka, Ilona92 lubią tę wiadomość
-
UWAGA post chwalipięty
oto co kupiłam mężowi na prezent urodzinowo-rocznicowy. Myślę, że będzie baaardzo zadowolony
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e610f1c1dd2a.jpgpomarańczka_33, machirude, Magdzia85F, aga_90, Ilona92, Etoilka, Tusianka lubią tę wiadomość
-
pomarańczka_33 wrote:Aga, książki nie znam, ale wygląda ciekawie
za to stópka!!!
skąd ją wzięłaś? zakochałam się
https://www.olx.pl/oferta/zawieszka-do-samochodu-auta-stopa-drewutnia-CID5-IDqQxw1.html
ale jak patrzyłam, to mnóstwo takich jest i na olx i na allegropomarańczka_33, Tusianka lubią tę wiadomość
-
Ja nie bede smarowac (jesli nie bedzie problemow skornych) a oliwke tylko do masazu i to przed kapiela -wtedy to co ma natluscic to wejdzie w skore a nadmiar zmyjemy w kapieli
Laski, w hebe od dzis -30% na cala marke pamperskupilam wlasnie 2ki z active baby i wyszlo po 33 gr/szt wiec wydaje mi sie ze to spoko cena
-
aga_90 wrote:właśnie wyczytałam na blogu srokao że dziecka nie trzeba niczym smarować (oczywiście jeśli nie ma problemów ze skórą), a zawsze mi się wydawało że ta oliwka to do masażu głównie służyła (sama za oliwką nie przepadam), a Wy co o tym sądzicie?
już widzę tą walkę z mamą i teściową! zapowiada się ciekawie xD
u mnie na SZR tez połozna mowila, zeby nie smarowac, bo i tak emolient do kapieli sie stosuje . Tylko wtedy , kiedy widzimy ze skóra jest sucha mimo to.
Aga - piekny prezentWiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2018, 14:15
grzanewino, Ilona92 lubią tę wiadomość
-
Tęskniąca wrote:u mnie na SZR tez połozna mowila, zeby nie smarowac, bo i tak emolient do kapieli sie stosuje . Tylko wtedy , kiedy widzimy ze skóra jest sucha mimo to.
Aga - piekny prezent
Aga- prezent cudowny!
Ps. dzięki za info nt prania, czyli dobrze myślałam że nie ma sensu wymyślać i przesadzaćdodatkowo na SR położna mówiła że prasowanie jest tylko dla wyglądu, ew. ubranka są przyjemniejsze w dotyku, ale nie ma musu prasowania, także jak ktoś bardzo nie lubi to niech się nie czuje złą matką jesli tego nie zrobi
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2018, 14:31
grzanewino, Ilona92, pomarańczka_33, BP 02, Tęskniąca lubią tę wiadomość
-
Co do natura siberica produkują je w Estoni z ziół z Syberii . Moze tez jest w rękach rosyjskich tego nie sprawdzałam w kra
Co do mycia to tak chodzi mi o po porodzie. Na k raczej tez sie nie zgodzę. Gruźlica i wzw mozna wykonać pozniej. Na pewno żadne multi szczepionki nie wchodzą w grę. Od 10obowiazkoqych nagle jest ich 36, z czego Polska ma ich najgorsza jakość ...
Moja mała tak mi skacze dzis po szyjące, W momentami niw jestem w stanie ustać, jakby ktos mi bolesna akupunkturę robił
Co do prania, mam kapsułki i płyn bede prac w temp zalecanej inaczej wiem(z doswiadczenia) co moze stać siw z ubraniamilepiej uprać je dwa razy jakby ktos sie upierał no i czasem lwpiwj zrobic podwójne płukanie. zalezy od pralki, ale czesto słyszałam, ze dziecko było podrażnione przez złe wypłukane płyny, żadnych do zmiękczania nie daje (czyt tych do płukania) nawet sie je odradza.
Co do smarowania to prawda, ze dziecko na taka skore, ktora powinna dac sobie rade z czynnikami zew . Popieram Kamilę z oliwka. Większość to niestety marketing. Filtr uv dla mnie to troche paradoks bo dziecko nie powinno byc narażone na słońce do pol roku. Co do otulania, czasem ok, czasem nie, nawet te kokony nie sa zbyt dobrym wyborem. Dziecko od poczatku eksploruje swiat a tam jest "ograniczone".
Współczuje remontów, wiem cos o tym:)
Co do kupowania na zapas to Was poqsziwiam, a co jesli sie okaże , ze dziecko nie bedzie tolerowało tych pieluch? Nie miejscowości mi za złe, ale tych których znam wola np dade od pampersa, także zastanówcie siw czy 10gtna pampersie jest tego warte:)
Ja tez juz nie mam siły na robienie. Byłam dzis ogarniać sprawy i wróciłam przed 14, padnięta jestem jakbym weszła na jakas fotę
Dzis byłam w second hand bo nie mam juz żadnej do Rej bluzy na siebie . Nawet rozmiary 38 bluzek nie wchodzą na mnie, chyba ze bluzka sie skurczyła. Od pasa w dół nez zmian za to góra chyba powiększyła mi sie o 3 rozmiary.
Któraś pisała o antybiotyku, lepiej wziąć niz pozniej miec pretensje do siebie tak jak Agi pisała o swoich nieprzyjemnych sytuacjach po porodzie .
Co do nospy w szpitalach to porąbane jakby mieli darmowa żaby wykorzystać ja na ciężarnych albo zwby nic sie z dzieckiem niw stało (mało ruchliwe itp) albo nie wiem. Ja biore jak na prawde czuje sie bardzo złe, wczesniej wole siw położyć odpocząć ale po mg niw czuje takiej ulgi .
Dorotko fajny prezentna pewno sie ucieszy
grzanewino lubi tę wiadomość
-
pomarańczka_33 wrote:nie znoszę prasować, ale na ten sam początek postanowiłam, że będę to robić, później to już pewnie sobie odpuszczę
Magdzia85F lubi tę wiadomość
-
Ilona, właśnie dojrzałam u Ciebie że zaczynasz 35tydz! aż mnie ciarki przeszły że to już lada moment
też nie jestem zwolennikiem kupowania na zapas, póki co żadnych pampersów nie mam, poczekam na te za 1gr z Rossmanna i kupię jeszcze jakąś 1 paczkę z innej firmy żeby mieć do porównania, a resztę to juz po porodzie, przecież teraz tego pełno w sklepach i ostatecznie nawet mąż ogarnie zakup gdybym nie miała jak się wybrać sama
jedyne co to kupiłam wczoraj 4pack chusteczek nawilżanych bo była promocja, ale te chusteczki mają wielorakie zastosowanie (słyszałam od koleżanek-matek) więc w razie W zużyjemy je do kurzyIlona92, Magdzia85F, Tusianka lubią tę wiadomość
-
grzanewino wrote:to chyba było do mnie, dziekuje
Agnieszka jestem, a Dorotka to będzie nasza córcia:)grzanewino lubi tę wiadomość