Kwiecień - plecień 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas na początku kaszka była na nosku, potem na czole, policzkach, a aktualnie na uszkach. Nic z tym nie robię, sama po jakimś czasie schodzi.
Czytam Was na bieżąco, ale głupio mi się tak czasem wcinać, bo u nas wszystko idzie bardzo dobrze. Serio, nie wiem czym sobie zasłużyliśmy, ale mamy tak grzeczne dziecko, że aż w szoku jestem. Wiadomo, czasem zdarzy jej się popłakać, czy pomarudzić, ale to normalne. Ale problemów z brzuszkiem nie ma (w sumie od początku nie mieliśmy), je ładnie, nie ulewa, noce ładnie przesypia (ale to może być też zasługa tego, że jest na mm). Gdzie z nią nie pójdziemy, to każdy się zachwyca, jakie spokojne dziecko.Ładnie się już uśmiecha (jeszcze nie tak całą buzią, bardziej po oczkach widać), "gada" do zabawek, ale nie lubi bardzo leżeć na brzuszku, chociaż główkę umie podnieść bardzo wysoko (o ile jej się zachce ). W ogóle straszny nerwus się z niej robi, jak coś nie wyjdzie, to zaraz się złości. Rozmiarowo już jest 68, spakowałam za to całą siatkę, rzeczy które są już za małe. Czuję, że podobny los spotka wkrótce wszystkie pajace na 62, bo w taki ukrop ubieram jej same body albo sukieneczki.
My chrzciny robimy dopiero we wrześniu i na liście gości mamy 40 osób, prawie jak małe wesele. Mąż ma pokaźną rodzinę, z mojej strony jest tylko 7 osób.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2018, 12:29
Etoilka, aga_90, machirude, pomarańczka_33, APrzybylska, BP 02, Rene, grzanewino, Magdzia85F, Ilona92, Agiii37 lubią tę wiadomość
04/04/2018 3:22
3990g, 56cm -
Próbuje Was nadrobić przez cały dzień! I już połowy nie pamietam co chcialam napisac :d
Wiktor w dzień śpi różnie, ostatnio zasypia przy każdym karmieniu ale śpi bardzo krótko. Od kilku dni przeszlismy z butelki na cyca, butla jest tylko w nocy i mam wrażenie że caly dzien na cycu wisi, ech :p
Fizjoterapeuta stwierdził że wszystko jest tak jak być powinno, mozemy jedynie ćwiczyć tą główkę jak leży na brzuszku. Wyszłam na nawiedzoną matkę xD ale mamy mu liczyc wiek korygowany, wiec ma 8tygodni.
Zaczyna chwytać zabawki, ale bardzo nieśmiało. Usmiecha sie juz bardzo czesto, dużo "rozmawia", potrafi skupic uwagę dłużej, sam sobą też sie potrafi zająć. Wkladam go do lezaczka i mogę zrobić obiad
My chrzcimy 17.06, bedzie ok 20osob. Miało być więcej ale juz kilka odmówiło ksiądz dostał 100zł, u nas tak się chyba daje, bo w zeszycie inni tez tak mieli wpisane :d
Obiecywalam sobie że w Lidlu za dużo nie kupię, a znów wydałam kupę kasy masakra..
W ogole w co ubieracie dzieci do chrztu? Ja chciałam niestandardowo żeby ten stroj móc jeszcze wykorzystac, to sie mama i tesciowa oburzyly ze na biało musi byc a gdzie w sklepie pytam to mówią że to już dawno się zmieniło
Klaudia super że są efekty Waszej męki. Jest to motywacja do wytrwania
Co do paznokci to rosną niemiłosiernie szybko. Obcinalam w czwartek, dziś patrze a one znów długie! Ja raczej obcinam na dziecku aktywnym, bo jak śpi to nigdy nie pamiętam :d -
Słodka Gabrysia
Wydaje mi się że liczy się dzieciom skonczone tygodnie i miesiące. Na naszym przykladzie (wyłączając to ze to wczesniak)- liczylabym ze ma 3 miesiace, a nie ze 4. No ale ja muszę liczyc to o 6tyg do tyłu
Wiktor tez jeszcze nie kuma że jego rączki są jego, ale mam wrażenie że od wczoraj jest bardziej marudny i wiazałabym to ze skokiemTusianka lubi tę wiadomość
-
Hej, po wczorajszych emocjach u lekarza i krótkiej wizycie na Politechnice, bo musiałam ją wziasc ze sobą, Pati przespała dziś 7 godzin ciągiem. Już nie pamiętałam jak to jest być wysypanym. Ale czad
pomarańczka_33, ibishka, Etoilka, Tusianka, aga_90, BP 02, Rene, Ilona92, Agiii37, Sylwiaa95 lubią tę wiadomość
-
Aga, ubierz Malucha w to co Tobie odpowiada. Teraz się wszystko pozmieniało i mam wrażenie że nie ma wytycznych. Ja Córci kupilam białą sukieneczkę i czapeczkę ale z tej ostatniej nie korzystaliśmy bo było ciepło. Kiedyś dodatki dla chłopca były w kolorze czerwonym a dla dziewczynki w niebieskim, teraz niebieski jest dla chłopca a różowy dla dziewczynki, a ja dla Małej kupowałam dodatki niebieskie, czyli tak jak było kiedyś bo raz że nie znoszę różowego a dwa że dla mnie istotne znaczenie ma symbolika Kościół też idzie z postępem i jak będziesz miała dziecko ubrane nie na biało to nikt Was przecież z kościoła nie wyrzuci dla chłopców popularne są teraz garniturki i nie są one białe
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2018, 06:21
BP 02 lubi tę wiadomość
Kirunia - jesteś już z nami Maleńka -
Aha, a propos skazy białkowej i nietolerancji laktozy. To są dwie różne sprawy !!! Laktoza to cukier mleczny, biało to białko. Nietolerancja laktozy ( ja ją mam) objawia się wymiotami i mega wzdeciami. Ja mam jeszcze mlekowstret , serio, nienawidzę zapachu mleka a nawet krów. Natomiast skaza białkowa to charakterystyczne zmiany skórne na policzkach u dzieci.
Magdzia85F lubi tę wiadomość
-
Dzien dobry!
Max tez dzis pospal wiecej i od razu szczesliwa sie czuje kto by pomyslal ze takie rzeczy beda nas w euforie wpraqiac?
Tez planuje jakos w koszule i spodenki ubrac na chrzest, nie jak tesciowa sugeruje w becik
Tusianka- ja tam sie ciesze ze u Was superEtoilka, Tusianka, Magdzia85F, Ilona92 lubią tę wiadomość
-
my to chyba nie mamy szczęścia do szczepień,pojechałam wykupić i okazało się,że nie mają tej 6w1 kupiłam tylko na rota a po tą drugą muszę podjechać po południu.W przychodni okazało się,że jutro nie da rady zaszczepić bo szczepienna ma urlop
-
BP - pisalas cos o podrozy pociagiem - polecam bardzo! Pojechalismy na urlop z Gdanska do Krakowa pendolino i lepiej nie moglismy wybrac. 4 os przedzial tylko dla nas, klima w przedziale. Przewijak w toalecie. Kiedy chcialam to karmilam, jak maly byl niespokojny to zachustowalam. 5h 20 min i bylismy na miejscu
Etoilka, BP 02, Rene lubią tę wiadomość
-
machirude wrote:
Agnieszka a z kręgosłupem to wyszło przy okazji badania bioderek? U nas to badanie trwało ze 3 minuty razem z rozebraniem dziecka i usg. Po usg, lekarz złapał Małą za stopy i tak ją zsunal na dół tej leżanki, żeby jej jeszcze pozginać nóżki...trochę mnie zamurowalo.
Natalia, tak, to przy usg bioderek wyszło, lekarz Dorotkę dokładnie obejrzał, zaczynając od główki, brzuszek, nóżki, później to samo tylko leżąc na brzuszku, powiedział jak układać, jak i gdzie masować, i dopiero na koniec zrobił usg. Wizyta na nfz, wiec trwała może 5 minut, ale w sumie zadowolona jestem, tylko bardzo szybko mówił.
Sandra -na chrzest w bet Aa odbierając ze szpitala tez mówiła, ze nie trzeba fotelika i wystarczy zapakować w becik? "Tak jak za naszych czasów"machirude, Ilona92 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnypomarańczka_33 wrote:Też niestety mam nietolerancje laktozy ale u mnie wymiotów nie ma, są za to koszmarne skurcze jelit i wzdęcia oraz nudności. Właśnie jadę na testy i się okaże czego jeszcze nie toleruje...
też mam przy laktozie ale bez mdłości
Gdzie i jakie testy robisz Dorotko?
Sweetmalenka u Nas Mała lub ten fotelik i z wkładką jeździmy bo bez jest za malutka.
Rene dzięki za info, dzwonię do przychodni czy mają, bo na 13.06 mamy szczepienie. -
nick nieaktualny
-
Kamila, jak tak polecasz, to może my się zdecydujemy jednak na wakacje nad morzem. Mąż wczoraj jechał z Krakowa do Szczecina samochodem 10 godzin... bo same wypadki i korki na autostradzie. Z dzieckiem sobie tego nie wyobrażam, tym bardziej w upale...
Magdzia85F lubi tę wiadomość
-
Emily- ja troche dluzsza trase bo z przesiadka z 14 godzin bedzie, ale tez mysle ze warto przynajmnien bede mogla w kazdej chwili go na rece wziac a nie czekac na zjazd z autosttady
Grzanewino- ze szpitala miala plan w gondoli w samochodzie czytalam potem ze sa niby takie specjalne ale to akurat z bezpieczenstwem nie ma nic wspolnego. Chodzilo jej o to aby nie meczyc kregoslupaMagdzia85F, Ilona92 lubią tę wiadomość
-
Teskniaca - nie ma norm, musisz testowac na własnym dziecku, bo to zależy od jego budowy. W moim foteliku bede sie sugerowac tym czy glowa nie wystaje, bo pierwsza wkladka to ta pod dupka. Moze zrob zdjecia jak dziecko jest w foteliku z wkladka i bez to bedzie latwiej doradzic
Etoilka - z malusim dzieckiem pociag to super sprawa, zwłaszcza pendolìno jak bedziesz chciala jechac to daj znac - dam Ci wskazowki na zakup biletu
Jak jechalismy do Krakowa to Pawelek glownie spal lub jadl mielismy gondole w przedziale polozona na siedzeniach wygoda na maksa
BP- dokladnie tak samo uwazam, wziac na rece, nakarmic, ponosic chodzac po pociągu, przebrac na spokojnie w kazdej chwiliEtoilka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny