X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Staraczki - grupa wsparcia
Odpowiedz

Staraczki - grupa wsparcia

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2018, 06:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam robione hsg, niecały rok po rozpoczęciu leczenia i pol roku u mojego ginekologa. Najpierw miałam robione hormony, stymulacje i monitoring owulacji. W międzyczasie mąż zrobił badanie nasienia, a oboje - mutacje i kariotypy.
    Myślę, ze hormony i badanie nasienia to podstawa. Potem sprawdź czy masz owulację i wtedy poproś o skierowanie na hsg. Miałaś badaną prolaktyne, tsh? To są podstawowe badania, a jednak bardzo ważne. Mysle, ze istotne może być tez amh, które pokazuje rezerwę jajnikową. Wysokie I bardzo niskie amh to często bardzo słabej jakości komórki.

Badanie drożności jajowodów jest bardzo bolesne, ja go nie wspominam jakoś dobrze. Podobno 3 miesiące po nim najszybciej można zajść w ciąże - ja jestem przykładem, bo były ciąże w dwóch kolejnych cyklach. Ale pewnie nie zaszłabym w nie, gdybym nie szprycowała się lekami a męża suplementami na poprawę nasienia.

• wszamanka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tą bolesnością to różnie, ja myślałam że umrę na fotelu, na szczęście badanie trwa k krótko, jeszcze pół minuty i bym pewnie padła. Ale są dziewczyny które przechodzą do zupełnie bezboleśnie. Pewnie jest tak że jeśli jajowod jest super drożny to nie boli, jak są jakieś przeszkody które w trakcie są "wypłukane" to wtedy się to mocno czuje.

d201db57d4.png
    Starania od 10.2015.
    Dzieciątko 20/21.06.2016, 10tc. [*]

jesień 2017 2x IUI- odwołane, słabe nasienie
    kwiecień 2019- start ivf, krotki protokół
    7.05 transfer blastki 4AA😢
    7.08 crio blastki😢
    30.08 histeroskopia-zrosty (usunięte), mięśniak, dwurożność/przegroda, stan zapalny
    12.2019-histero/laparo (usunięcie przegrody)
    15.09.2020 transfer, beta rosła, pusty pęcherzyk ciążowy😢
    2 ❄❄
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2018, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samo wpuszczanie kontrastu trwało chwilę, ale ten cewnik... jeszcze męczył się z założeniem. To był dla mnie najgorszy ból. W dodatku musiałam jeszcze chwile czekać, bo przywieziono dziecko z wypadku i robiono badanie rtg w tym samym miejscu.

• Lilianap Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miałam sonoHSG. Przeprowadzał je mój gin. W ogóle nie bolało. Żadnych cewnikow też nie miałam. Samo badanie trwało z 15 min. Tylko szarpnęło mnie to 700 zł. No i u mnie było wszystko drożne. Nie pomogło mi niestety. Miałam je robione po ok roku leczenia u mojego gina.

Nasz cud ❤ Lilianna
    3i49df9h2y64vypu.png
  • Biotka Koleżanka

Wysłany: 16 stycznia 2018, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja równiez miałam hsg i przed tym badaniem musiałam mieć potwierdzoną owulację (zdjęcie usg + progesteron), aktualne badania nasienia męża oraz czystość pochwy - moja lekarka kazała mi przez 5 dni brać globulki dopochwowe wieloszczepowe na poprawę flory bakteryjnej. Musi być kwasna, lekarz sprawdza przed badaniem za pomocą papierków jakie jest ph w pochwie. Jesli kwaśne to ok, przystępuja do badania, jeśli nie to trzeba wyleczyć infekcję.
    Dla mnie badanie podobnie jak u Wszamanki było ogromnie bolesne. Najgorszy był "drugi strzał" podczas podawania kontrastu (miałam robione zwykle hsg z rtg). Ale podobno sonohsg jest mniej bolesne i bezpieczniejsze, bo nie narażamy się na dawkę promieniowania. Na pocieszenie lekarka mowiła mi, że jak boli to dobrze, że znaczy to o drożności jajowodów :) mnie przed badanie podali ketonal w zastrzyku.

• Mulan Ekspertka

Wysłany: 16 stycznia 2018, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robiłam kiedyś prolaktyne i była w normie i tsh ale nie zrobiłam LH i FSH... miałam robione usg i była stymulacja clo bez monitoringów... mąż też miał robione badanie nasienia i ma bardzo dobre, jak to lekarz powiedział jest zdrowy jak koń, a ciąży od 2 lat dalej nie ma, poza jednym poronieniem w pierwszym cyklu z clo. Wiem, że muszę porobić hormony ale pomyślałam, że można zrobić tez hsg w końcu jest na nfz

25.09.2017 Aniołek [*]
    28.11.2019 Hania
    wtq95fo.png
  • Mulan Ekspertka

Wysłany: 16 stycznia 2018, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tsh robiłam w lipcu ale jeszcze nie byłam wtajemniczona w te sprawy więc nie wiedziałam jak interpretować ten wynik a miałam 3.78 ulU/ml a zakres min 0.270 max 4.200 co o tym myślicie? Da się to określić bez dodatkowych badań czy jest ok czy za wysoko?

25.09.2017 Aniołek [*]
    28.11.2019 Hania
    wtq95fo.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    G-ren to nieźle walczyłaś:) Mam nadzieję, że mi tez uda się karmic jak najdłużej:)
    A co do dolegliwości jeszce to na szczęście póki co tylko raz doświadczyłam zgagi, w pierwszym trymestrze i na razie cisza:D A ogólnie nie moge narzekac. Mam często tak, że jednego dnia mogłabym świat ratować, robiłabym wszystko, wszędzie lazła itd, a kolejnego dni "odchorowuję", tzn jestem totalnie wypluta i mam ochotę tylko leżeć:P Wczoraj właśnie sprzątałam, pranie robiłam, tu zakupy tu cos tam, a dzis najchętniej nie złaziłabym z kanapy:D

Mulan ja czekałam na sono-hsg własnie przygotowując się do inseminacji. Nie udało mi się jednak go zrobić a potem już zaszłam. CO do tsh to niby się zaleca, żeby było poniżej 2 (czy nawet 1,5? Poprawcie mnie jak coś:). Ja przez pewien czas miałam ciągle powyżej 2, później dietą, jodem i wit. d3 obniżyłam sobie do chyba 1,5 czy 1,3.

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mulan, po pierwsze po samym tsh nic sie nie diagnozuje, bo to badanie jest bardzo wrazliwe. Po drugie przy tak wysokim wyniku! - dla osob starajacych sie o dziecko powinno byc max 1,5, powinnas miec od razu zlecone Ft4, Ft3, Atpo, Atg i usg tarczycy. To ft3 i ft4 najbardziej okresla stan tarczycy, a atpo i atg bada poziom przeciwcial, usg stan tarczycy. Także polecam zrobic kolejny raz te badania ale wszystkie z jednej probki. Tak jak dziewczyny pisaly, tarczyca, prolaktyna to 2 podstawowe badania.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 15:19

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Mulan Ekspertka

Wysłany: 16 stycznia 2018, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za pomoc na pewno zrobię ale najpierw przejdę się do innego gina bo mój nawet nie chciał tych badań zobaczyć a to coś znaczy... ma mnie po prostu w nosie... no cóż trzeba się badać i leczyć bo czekaniem nic nie wskuram ;)

25.09.2017 Aniołek [*]
    28.11.2019 Hania
    wtq95fo.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mulan wrote:
    Dzięki za pomoc na pewno zrobię ale najpierw przejdę się do innego gina bo mój nawet nie chciał tych badań zobaczyć a to coś znaczy... ma mnie po prostu w nosie... no cóż trzeba się badać i leczyć bo czekaniem nic nie wskuram ;)

Z tego co czytam to koniecznie inny gin, bo ten Cię zbyt dlugo ignoruje :(

dqprqps6kaqxmc83.png
  • wszamanka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mulan, 2-5dc robi się FSH, LH, Estradiol.
    7 dni po owu progesteron
    Prolaktyna- dzień przed badaniem żadnego seksu, wysiłku fizycznego i stresu, dzień cyklu dowolny.
    Tsh, ft3, ft4, antyTPO, antyTG- obojętny dc (tarczyca)
    AMH-badanie rezerwy jajnikowej, badanie drogie bo ok 150 zł (ja jeszcze nie robiłam)
    To tak tyle co pamiętam. Ja jeszcze robiłam testosteron i DHEA

A twoje TSH mimo że w normie lab, to jak na starania zdecydowanie za wysokie, najlepiej powinno być nie więcej jak 1,5. Wysokie tsh utrudnia zajście w ciążę, a jeśli się jakoś przy takim uda to jest niebezpieczne dla maluszka i może powodować trudności z utrzymaniem ciąży.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 16:09

d201db57d4.png
    Starania od 10.2015.

7.08 crio blastki😢
    30.08 histeroskopia-zrosty (usunięte), mięśniak, dwurożność/przegroda, stan zapalny
    2 ❄❄
  • Mulan Ekspertka

Wysłany: 16 stycznia 2018, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję bardzo wszamanka bo nie ogarnia lampy tychyba dni ;) a testosteron i DHEA mają jakieś specjalne dni? Zaboli po kieszeni ale czego się nie robi dla dzidzi ;) chociaż mam nadzieje ze może nie będzie trzeba?

25.09.2017 Aniołek [*]
    28.11.2019 Hania
    wtq95fo.png
  • wszamanka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie pamiętam już dobrze, ale chyba tylko te trzy pierwsze i progesteron muszą być w konkretnych dniach. Ja już przestałam dawno liczyć wydaną kasę i powoli oswajam się z myślą że ogrodzenia wokół domu nigdy nie zrobię, a ogrody to mogę na zdjęciach w internetach popatrzeć, u mnie będzie wiecznie niewyrownana ziemia z zachwaszczoną dziką trawą;)

d201db57d4.png
    Starania od 10.2015.

7.08 crio blastki😢
    2 ❄❄
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mulan pakiet związany z tarczycą możesz od rodzinnego wysępić:P Powiesz, że Ci włosy wypadają, suchą skórę masz, ciągle Ci zimno - podejrzewasz tarczycę i że chciałabyś zbadać tsh, ft3 i ft4 (nie wiem czy na atpo i atg od razu będzie Ci chciał dać, lekarze raczej są oszczędni jeśli o to chodzi... ale chociaż te 3 miałabybś bezpłatnie). Możesz też wybrać się do byle jakiego gina na nfz, powiedzieć, że się długo staracie i wysępić znowu chociaż te podstawowe hormony. Trzeba kurde czasem pokombinować, bo naprawdę bankructwo. Ja w okolicach szczęśliwego cyklu miałam juz ograniczone pole manewru, bo od gina na nfz wycisnęłam ile mogłam, więcej nie chciał mi dawać, bo za krótką historię leczenia u niego miałam i zaraz by się doczepili go co on za badania z kosmosu wypisuje. Ale kilka hormonów to już kilkadziesiąt zł w kieszeni.

Co do samych kosztów diagnozy i leczenia ogólnie pojętej niepłodności to nie ma o czym mówić. Moglibyśmy przez te wszystkie lata uzbierać kasę, która przydałaby się teraz na wykończenie domu albo auto zmienić spokojnie. Nie zapomnę pierwszej wizyty w klinice leczenia niepłodności - 819zł. Wyszłam i płakałam. A gdzie tam reszta badań, głupie hormony, nasienia, fragmentacja, planowane - hsg, a u męża genetyka... życzę Ci, żeby te najkosztowniejsze "przyjemności" ominęły Cię, tak jak mi się to udało.

Ja dziś byłam na badaniach - krew, mocz, odczyn coombsa i dla własnego spokoju toxo. Póki co mam wyniki krwi - mam podwyższone leukocyty troszkę ponad normę (przy ostatnim badaniu miałam lekko poniżej normy, więc to chyba nie świadczy o niczym złym O.o) i toxo - ujemna. Brrrr, odetchnęłam. Żeby teraz jeszcze mocz i coombs wyszły ok i śpię spokojnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 18:34

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2018, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mulan, poziom hormonów bardzo się zmienia. W styczniu moja prolaktyna była nisko, a w sierpniu przekroczona trzykrotnie. Tsh 2,52 - nikt nic z tym nie robił. Dopiero kolejny zlecił badania (te co Edwarda wymieniła) i przepisał letrox.

Mysle, ze powinnaś szybko zmienić lekarza. Szkoda Twojego czasu i pieniędzy. I nie bój się tego. Ja wielokrotnie to robiłam, aż trafiłam na takich, którzy mi odpowiadają, którym względnie zaufałam ;)

• Feeva Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja siostra miała sono-hsg robione, dostała skierowanie od gina, u którego leczyli się z mężem w klinice leczenia niepłodności. Wiem tylko, że musiała zrobić w 12dniu cyklu. Po tym od razu zaszła. Ale szczegółów co do wykonania tego badania nie znam :)
    Oni ogólnie też mieli przygody, zaliczyli kilku lekarzy, każdy mówił co innego, co innego kazał robić. Dopiero trafili na porządnego w klinice i pyk :)

Dziecię jakieś takie leniwe cały dzień. Jak mamusia :) Dopiero teraz coś tam buszuje.

Patrzcie, jakie cudo dostałam dzisiaj od kuzynki... Jej mama robi to własnoręcznie i jeszcze dużo innych cudów :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f39b8ba1c371.jpg
    <3

Jutro lecę do lekarza rodzinnego po skierowanie na badania, w tym glukoze z obciążeniem. W tym tygodniu może zrobię. Przeraza mnie to o.O

A no i właśnie czekamy z mężem na kebaba :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 19:35

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feeva ale słodziaki!!!:D

Za mną dzisiaj łażą pączki:( ALe takie domowej roboty...:( Normalnie aż mi się chciało płakac po południu O.o ale nie chcę robić, bo, pomijając ile z tym roboty O.o to jak zrobię to się nawpieprzam jak świnia, a tu musze się pilnować;/

Wskoczyły mi na necie właśnie wyniki moczu i mam bakterie;/ Kurde, miałam nadzieję, że będzie ok. Ale pH mam 7,0, więc co się dziwić, że coś się przyplątało...;/ Druga rzecz, że w laboratorium kazały mi przelać mocz z mojego jałowego pojemniczka, w którym przyniosłam do probówki, którą mi dały... I ona dość, że nie była jałowa to przelewałam to w przychodni nad kiblem, wiem, że na pewno dotknęłam zatyczki od wewnątrz i teraz tak się zastanaiam na ile to badanie jest wiarygodne - czy to na pewno bakterie z mojego moczu...;/ Zadzwonię jutro do gina czy mam robić posiew czy olać temat i zostajemy przy info, że są bakterie...;/ A może w ogóle powtórzyć badanie gdzieś indziej... Boże co ja mam z tymi badaniami... -_-

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Mulan Ekspertka

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie u rodzinnego u mnie bardzo ciężko o badania, a po za tym właśnie ostatnim razem dała mi skierowanie i teraz już na pewno nie da drugi raz... no trudno jak je kiedyś zrobię to dam znać xd

Cudowne te buciki <3 kiedyś sama robiłam ale prostsze i nie takie piękne ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 21:25

25.09.2017 Aniołek [*]
    28.11.2019 Hania
    wtq95fo.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro haha, mam to samo co do nawpieprzania się jak świnia. Właśnie to zrobiłam. Zjadłam calego kebaba, a przed ciąża jadłam zawsze pół i dalej nie mogłam. Misi chyba posmakował bo szaleje :D

Dlaczego kazały Ci przelewać mocz???

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
‹‹ 251 252 253 254 255 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ