II Trymestr
-
WIADOMOŚĆ
-
Niemormalna to fajnie ze Tymus ma sie dobrze.dobra wiadomosc bo ty znowu gdzies zaginelas z forum
Rika.bedzie dobrze dasz rade!!a Krzysio bedzie motywacja zeby sie obronic i spokojnie przygotowywac na jego przyjscie na swiatиιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość
-
dziewczyny a ja wczoraj miałam taki problem z zaparciami, że aż płakałam
Masakra....W ogóle nie mogłam się wypróżnić a jak się już udało to krwawiły mi hemoroidy . Ratowałam się kostkami lodu....
Ginekolog poleciła mi na zaparcia syrop lactuloza. Ale powiedziła, żeby z tym nie przesadzać, bo organizm się do laktulozy przyzwyczai i dobpiero będzie problem z wypróżnianiem . Nie zastosowałam tego więc. Od wczoraj jem activię naturalną wymieszaną z otrębami i śliwkami suszonymi, do tego chleb razowy maczany w oliwie z oliwek. Zobaczymy czy to pomoże uregulować pracę jelit.
Do tego dokuczały mi 2 dni z przerwami okropne bóle jelit takie jak przy grypie jelitowej czy zakażeniu bakteriami , wzięłam więc kilka razy lacidofil. Masakra jakaś .
Mam nadzieję, że dieta mi trochę pomoże, bo oszaleję.
Też macie problemy z hemoroidami i bólami jelit ???
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2013, 09:59
-
pasia27 wrote:Niemormalna to fajnie ze Tymus ma sie dobrze.dobra wiadomosc bo ty znowu gdzies zaginelas z forum
Rika.bedzie dobrze dasz rade!!a Krzysio bedzie motywacja zeby sie obronic i spokojnie przygotowywac na jego przyjscie na swiat
a to dlatego, że teraz zaczęło się trochę dziać i nie zawsze jestem przy kompie
Zaczęliśmy szkołę rodzenia. Wczoraj było o szczepieniach maluszka .
Dziękuję Pasia
Kuszą mnie już zakupy wyprawkowe, ale ciągle się powstrzymuję, nie wiem czy dobrze robię bo z drugiej strony boję się zostawiać wszystko na ostatnią chwilę....
-
O to fajnje pewnie na tej szkoke rodzenia.jakbys miala jakies ciekawe info to pisz hi chociaz dzieki temu forum jestem baardzo doksztalcona hehe
A co do wyprawki to nie chce nic doradzac ale juz w 20tyg jak jestes pewna ze bedzie Tymus to juz bym robila konkretna liste i po malu kupowala jakies okazje jak sie trafia ja sie cieze ze juz wszystko mam i ze duzo wczesniej jak juz wiedzialam ze bedzie Kacper obkupywalam sie wlacznie z pampersami,chusteczkami nawilzanymi,proszkami i ostatnio kosmetykami
W sumie jak masz obowy to mozesz kupic i schowac zeby nie ogladac tak jak ja.hehe chociaz nie jestem przesadna i wszystki zalezy od Bozi a nie od bodow kupionych w 18tyg..no takie jest moje zdanie.a co do samopoczucia to my w trzecim trymestrze fajnje sobie tam narzekamy niektore lataja po lekarzach inne musza lezec i oszczedzac sie...cialo tez daje sie we znaki..иιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość
-
Rika trzymam kciuki Powodzenia!!!
Nienormalna super zdjecie slodziak
Jesli chodzibo zaparcia to ja jeszcze niemam ale moja szwagierka wyladowala w szpitalu tak ok 6 miesiaca przez zaparcia.mowila ze tak ja bolalo ze az wymiotowala na szczescie wszystko dobrze sie skonczylo i Michas bedzie z nami za ok 2 tygodnie ))
Z tego co pamietam activia jej pomoglaWiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2013, 11:13
иιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-70315.png
Moj Maly Aniolek [*] 8tc 18.02.15
-
pasia27 wrote:O to fajnje pewnie na tej szkoke rodzenia.jakbys miala jakies ciekawe info to pisz hi chociaz dzieki temu forum jestem baardzo doksztalcona hehe
A co do wyprawki to nie chce nic doradzac ale juz w 20tyg jak jestes pewna ze bedzie Tymus to juz bym robila konkretna liste i po malu kupowala jakies okazje jak sie trafia ja sie cieze ze juz wszystko mam i ze duzo wczesniej jak juz wiedzialam ze bedzie Kacper obkupywalam sie wlacznie z pampersami,chusteczkami nawilzanymi,proszkami i ostatnio kosmetykami
W sumie jak masz obowy to mozesz kupic i schowac zeby nie ogladac tak jak ja.hehe chociaz nie jestem przesadna i wszystki zalezy od Bozi a nie od bodow kupionych w 18tyg..no takie jest moje zdanie.a co do samopoczucia to my w trzecim trymestrze fajnje sobie tam narzekamy niektore lataja po lekarzach inne musza lezec i oszczedzac sie...cialo tez daje sie we znaki..
z ciekawych informacji o szczepiniach dowiedziałam się, rzeczy o których nie miałam pojęcia np. takich że szczepionki mogą indukować u dzieci w późniejszym okresie autyzm. Tego nie wiedziałam. Ostatnio jest dużo kontrowersji na temat szczepień. Podobno najbardziej kontrowersyjne są szczepienia skojarzone.Te które gwaranują dziecku mniejszą ilość ukłóć.
Po porodzie dziecko jest szczepione obowiązkowo, ale za zgodą rodziców na WZWB i gruźlicę. WZWB polecała położna obowiązkowo , bo jest duże prawdopodoieństwo zarażenia w szpitalu maluszka tą chorobą. Szczepionkę na gruźlicę można odłożyć troszeczkę w czasie, nawet niektórzy twierdzą, że odłożenie tego szczepienia może zaaowocować tym , że u dziecka nie pojawią się alergie pokarmowe.
Na WZWB są 2 szczepiony Engerix (lepsza) i Euwax. Euwax zawiera konserwant - związek rtęci , aczkolwiek podobno nie wchodzi w reakcję w organizmie , natomiast engerix droższy , niby lepszy nie zawiera związków rtęci , ale ma inny konserwant który z kolei wchodzi w reakcje w organizmie. Można sobie samodzielnie kupić tą szczepionę engerix i na izbie przyjęć przed porodem zaznaczyć i dać im szczepionkę, aby tą szczepionką zaszczepili nasze dziecko. Aczkolwiek jak sobie teraz pomyślę to jaką mam gwarancję, że moje dziecko zostanie zaszczepione akurat moją szczepionką a nie tą szpitalną. Szczepionkę można przewieźć w lodówce turystycznej lub między mrożonkami
Mówiła, o szczepieniach na pneumokoki, meningokoki i rotawirusy. Na rotawirusy szczepionka jest doustna i dziecko trzeba przywieźć do szczepienia na czczo i po podaniu szczepionki od razu można nakarmić. Jeśli dziecko zwymiotuje szczepionkę to po sprawie.
Żeby szczepienia na te 3 wirusy były skuteczne trzeba zakończyć je do pół roku. Na szczepienia skojarzone należy zarezerwować ok. 3000 zł.
koniec wykładu
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2013, 11:46
pasia27, rubi67 lubią tę wiadomość
-
ja z tymi zaparciami nie mam w ogole problemu,nawet teraz jak leze
co do szzcepionek to ja nie bede kupowala swojej do szpitala.rotawirus nie jest az tak niebezpieczny. polozna mowila ze ewentualnie warto na pneumokoki.
wlasnie maly kopnal mnie po pecherzu -raczkami to robi chyba ,bo przeciez lezy glowka do dolu. -
Mozna pic muszynianke Lilka, ja np jak juz mam dosc wody pije schlodzone kakao Litre dziennie, ale nie zawsze raczej jak sa upaly.
Ja mam zaparcia bardzo czesto i bola mnie jelita. Pomaga mi maślanka z otrębami
Nienormalna, Twoj synus jest przeslodkiиιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, ale odnosnie tych fotelikow jeszcze mam pytanko, a konkretnie to ja musze kupowac 2 ??
Tzn, najpierw gondole a potem siedzacy fotelik ? Bo przeciez takiego 3 tygodniowego bobasa nie posadze w siedzacy fotelik ???
Czy on sie jakos rozklada ?? nie mam pojecia jesli o to chodzi, pomozcie -
Lilka, czesto czujesz ruchy malenstwa??
Pytam, bo miedzy nami tylko kilka dni roznicy, a ja tak kilka razy dziennie czuje jak sobie fika czy sie przeciaga, np teraz
Lilka, jak znowu brzuszek Ci dokucza to wypoczywaj wypoczywaj i raz jeszcze wypoczywaj Mysl pozytywnie, musi byc dobrze. -
rubi67 wrote:Dziewczyny, ale odnosnie tych fotelikow jeszcze mam pytanko, a konkretnie to ja musze kupowac 2 ??
Tzn, najpierw gondole a potem siedzacy fotelik ? Bo przeciez takiego 3 tygodniowego bobasa nie posadze w siedzacy fotelik ???
Czy on sie jakos rozklada ?? nie mam pojecia jesli o to chodzi, pomozcie
rubi ,wlasnie ,ze posadzisz haha:-)juz nowo narodzone dziecko sadza sie w takim foteliku, to jest przeciez takie nosidelko i dzidzi nic nie bedzie, bo ona tam bardziej lezy niz siedzi -trzeba pamietac ,zeby nie wsadzac w rozku itp.rowniez ,mocno zaciskac pasy,tak zeby bylo ciasno.podobno wiekszosc rodzicow ,bo az ponad 60 procent zle montuje fotelik, zle zapina pasy i w efekcie mniej chronia dziecko w razie wypadku
bylam na 2 roznych wykladach prowadzonych przez 2 roznych panow na temat fotelikow i bezpieczenstwa przewozu -mowili o tych gondolkach i podobno odchodzi sie od nich, gdyz sa o wiele bardziej niebezpieczne w razie wypadku i nie chronia tak bardzo dzidzi.
az sie wlos na glowie jezyl jak wyjasnial co moze sie stac po zlym zamontowaniu fotelika ,badz zapieciu pasow -ten pałąk przy foteliku, ktory sluzy do noszenia rowniez w czasie jazdy musi byc wyprostowany -najlepeij prosic w sklepie o pokazanie jak montowac fotelik.i dzidzia najlepiej zeby siedziala na tylnym siedzeniu za pasazerem (zarowno w polskich jak i angielskich autach)oczywiscie tylem do kierunku jazdy -podobno chca wprowadzic tylem do kierunku jazdy nawet dla duzych dzieci ,bo w Skandynawii tak jezdza i mniejsze obrazenia dzieci po wypadkach wowczas sa.chyba ,ze srodkowe siedzenie masz w samochodzie odpowiednio duze to tez mozna tam zamontowac ,ale zazwyczaj to jest taka mala wstawka do siedzenia i ciezko tam cokolwiek ustawic.
i kupujcie te najlepsze foteliki z przynajmniej 3 gwiazdkami i nie uzywane, chyba ,ze wiecie ,ze nikt wczesniej nie mial wypadku korzystajac z fotelikaSuzy Lee lubi tę wiadomość