Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy tylko do 30.11   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr II Trymestr
Odpowiedz

II Trymestr

Oceń ten wątek:
  • patti Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2013, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nienormalna, co do krzywej cukrowej to lekarz decyduje o dawce i czesto pytaja w przychodni o skierowanie od lekarza na badanie ,zeby wiedzieli dokladnie jaka dawka:-)lekarz powinien wypisac ci skierowanie na to badanie:-)

co do usg 3d/4d, moja pani gienkolog ma to 4d ,ale gdyby nie miala ,pewnie bym sie nie decydowala na osobny wydatek -czesto maluszek zle sie ulozy i nic nie mozna nagrac i tak.

podczas kazdego badania ginka przelacza mi na pare chwil na 4d i sa super widoki-raz zrobila mi nawet fotki i wydrukowala ,a jej o to nie prosilam. i tym oto sposobem mam super zdjecie twarzyczki z 26 tyg ciazy -wyglada maly jak prawdziwy ,nie jak plastelina :-)
    ostatnio w 34 tyg nie dalo rady zrobic fotek ,bo zaslonil sie pepowina, ale lekarka stwierdzila ,ze nosek ma po mamusi :-)

relgj44jue1dlo58.png
    1usajw4z7ftqbyah.png

• rubi67 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2013, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie, dziewczyny, a kiedy bede wdziala raczki albo stopki mojego dzidziusia przez brzuszek ???? :D

kjmnp07wv7btz8gg.png
    w57vtqyw3stplbvj.png

• patti Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2013, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeszcze dodam odnosnie tego zoladka, moze sie komus przyda na przyszlosc- ja na przyklad nie mialam ochoty jesc, tylko mi strasznie sciskalo zoladek i jadlam ,zeby sie uspokoil :-)

relgj44jue1dlo58.png
    1usajw4z7ftqbyah.png

• Kleopatra Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2013, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rubi67 wrote:
    Wlasnie, dziewczyny, a kiedy bede wdziala raczki albo stopki mojego dzidziusia przez brzuszek ???? :D
    Nie wiem czy w ogóle. U mnie widać było np że łokieć lub kolanko albo główka, ale tak dokładnie jak na jakimś zdjęciu że widać paluszki to nigdy. To chyba u bardzo chudych osób.

l22nzbmhc97dgg3u.png
    Wiktor 2010, Maksymilian 2013, Mikołaj 2017
  • rubi67 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2013, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaaaaaaaaaaaaa ;( Szkoda, bo ja do chudych nie naleze ...

kjmnp07wv7btz8gg.png
    w57vtqyw3stplbvj.png

• Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2013, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za rady , naprawdę jem dużo. Mi akurat nie zaciska się żołądek zjem obiad oo czuje się najedzona , 2-3 h i jem np podwieczorek i do wieczora jest ok. Ale właśnie zjem kolacje kładę się spać i głód... i to dobijające. Bo muszę coś przegryź bo inaczej nie zasnę.
    Miejmy nadzieję że minie;)))

dqprepoku4out2uw.png

3d5c5bdbd8a8980a810c3415055e4515.png
  • justa24 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2013, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka84 wrote:
    Justa znalazlam moja ostatnie usg jakbys chciala zerknac

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c63a3f58cd7aad29.html

Napisz prosze czy warto robic usg w 3d? Duzo zobaczylas? Ja sie caly czas zastanawiam czy warto placic extra, bo w sumie jamdosc duzo widze na normalnym usg i jak na razie nie widze potrzeby robienia tego 3d
    dziekuje na linka i odpowiedz,zreszta wszytskim dziekuje za odpowedz.. my sie w sumie rozczarowalismy tym usg..przynajmniej mnie nie zadowoliło moze dlatego ze spodziewałam sie czegoś wiecej lepszego obrazu maluszka jednak teraz przkonałam sie ze to za wcześnie i lepiej jest robic po 30 tygodniu gdy dziecko jest wieksze.

Stokrotka84 lubi tę wiadomość

bhyw2n0a5n2aiq1p.png

• Kleopatra Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2013, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny usg 3D bądź 4D nie robi się żeby zobaczyć jak będzie wyglądało nasze dziecko tylko po to aby je dokładniej zbadać. Jest dużo bardziej szczegółowe i pozwala dokładniej wykluczyć wszystkie anomalia. Na dziecko sobie popatrzycie jak się urodzi ;p

Lilka, Stokrotka84, iśka, Suzy Lee lubią tę wiadomość

l22nzbmhc97dgg3u.png
    Wiktor 2010, Maksymilian 2013, Mikołaj 2017
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2013, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    dziewczyny w którym tygodniu ciąży robiłyście krzywą cukrową? Po 24?
    Jakie obciążenie glukozą 75g czy 50g?

Apropo ruchów to mój maluszek tak rzadko i sporadycznie się rusza, że też czasami przyprawia mnie to o zmartwienia. Może w sumie na całe 24h tylko w ciągu dnia w sumie te ruchy trwają ok. 5 min lub mniej. Nie wiem czy to prawidłowo czy nie.
    Nienormalna co do krzywej to lekarz wypisuje na zleceniu jakie obciazenie i po ile godzinach sprawdzenie ale zazwyczaj jest to 75g i po dwoch godzinach kolejne pobranie.miedzy 24-28tyg sie je robi bo wtedy najwieksze prawdopodobienstwo ze jak cos ma wyjsc to wyjdzie.robilam to super badanie i nie bylo zle!pamketaj zeby zjesc delikatnie dzien wczesniej lekka kolacyjke nie obzerac sie na noc czasem hehe

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • Lilka Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2013, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli chodzi o nasz apetyt to niewazne co zjem mam okropna zgage i ledwo zyje ;( mleko migdaly i reszta troche pomagaja ale te zgagi sa okropne! Jemy zdrowo nie tlusto itd a ta wredna zgaga i tak jest!

https://www.maluchy.pl/li-70315.png
    Moj Maly Aniolek [*] 8tc 18.02.15
  • anilorak Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2013, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2015, 20:00

• xcarolinex Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2013, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    dziewczyny w którym tygodniu ciąży robiłyście krzywą cukrową? Po 24?
    Jakie obciążenie glukozą 75g czy 50g?

Apropo ruchów to mój maluszek tak rzadko i sporadycznie się rusza, że też czasami przyprawia mnie to o zmartwienia. Może w sumie na całe 24h tylko w ciągu dnia w sumie te ruchy trwają ok. 5 min lub mniej. Nie wiem czy to prawidłowo czy nie.

Hej, co do obciazenia glukoza niestety nie pomoge - u nas pewnie i tak wszystko inaczej haha ;)

A co do ruchów, to wydaje mi sie, ze na poczatku te ruchy i tak nie sa regularne - ja tez tak mialam, ze Mala kopnela kilka razy w ciagu dnia i dalej cisza... Jeszcze przyjdzie czas, ze Synek bedzie dawal o sobie znac non stop ;)

A dzis w nocy w pracy rozmawialam z taka dziewczyna i mowila, ze jeden z jej synów baaardzo malo sie ruszal, raz w tyg jezdzila na KTG, zeby sprawdzac czy z nim ok, a okazalo sie, ze jej Synek jest wlasnie 'leniuszkiem' po porodzie musiala go caly czas wybudzac, bo spalby 24/7 ;) I tak mial prawie do 2.roku zycia a teraz taki urwis ;)

Najwazniejsze, ze daje o sobie znac ;)

gg64wn1511ap0yj7.png

www.ourlittlerosie.blogspot.com
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2013, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalita ja sie teraz budze kolo 5tej na sisiu i nie moge z glodu usnac wiec mini kanapeczke zjem hehe ogolnie jestem zdania ze nie ma sie co glodzic w ciazy nawet jak sie chce poznym wieczorkiem cos przekasic oczywiscie nie jakies tluste schaby ale cos przekasic sobie mozna ;-) wiadomi ze sie boimy tych kilogramow ale skoro cisnie nas w zoladku to nie ma co no bo przeciez nasz organizm pracuje na 2osoby..

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2013, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wlasnie tez zaczelam liczyc godzinke po jedzonku ruchy malego i zdecydowanie aktywniejszy sies wieczorkiem..rano tak sobie w poludnie zalezy a wieczorkiem zawsze sie i czasem w nocy ;-)

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • Lilka Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2013, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy mozna pic wapno w ciazy? Dostalam jakiejs wysypki na dekolcie:( myslslam ze to od lancuszka albo zelu pod prysznic ale nie..wiem dokladnie..moze truskawki?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2013, 18:24

https://www.maluchy.pl/li-70315.png
    Moj Maly Aniolek [*] 8tc 18.02.15
  • Ana27 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2013, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka można pić wapno:)) Mnie nawet przpisał lekarz wapno jak byłam przeziębiona:)

zsxuot7.png
  • Ella Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2013, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka moze masz potowke, ja od poczatku ciazy mam male krostki na czole i dekolcie, chociaz przed ciaza mialam idealna cere. Pogarsza sie w gorace dni nic nie dziala, chyba przez hormony

Q82doi09kub0318v3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2013, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiedzcie mi, bo kupilam i pije syrop Prenalen, bo cos mnie probuje dopasc... ale jak przeczytalam sklad tego syropu to zwatpilam w ten wydatek, bo tam jest tylko malina, porzeczka, czosnek i cos tam jeszcze w tym stylu... czy to w ogole pomaga? na gardlo psikam Septoluxem- zamiennikiem tantum verde z identycznym składem, ale ogolnie to nie widze poprawy od wczoraj rano.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2013, 22:14

• justa24 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2013, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiem,że usg 3D robi się po to by dokładniej zbadac maluszka i tak tez zrobilismy gdyz do tego namowił nas lekarz prowadzący ponieważ sprzęt na ktorym robie zwykłe usg jest sredniej jakości i ie widać wszystkiego a to usg połowkowe,(chodze państwowo a nie prywatnie).Dlatego tez zrobilismy tak wcześnie to usg... tqakto poczekałabym do bardziej zaawansowanej ciąży.Jednak wyszukałam tez w necie informacje że czesto rodzice sa zawiedzeni tym usg bo spodziewaja sie dziecka takiego jak sie urodzi a ono zykle wyglada jak obcy.

bhyw2n0a5n2aiq1p.png

• justa24 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2013, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana27 wrote:
    Lilka można pić wapno:)) Mnie nawet przpisał lekarz wapno jak byłam przeziębiona:)
    Mnie osobiscie lekarz zabronił picia wapna, gdy miałam skurcze w posladku..bo podobno wapno wspomaga własnie takim dolegliwoscia..

bhyw2n0a5n2aiq1p.png

‹‹ 135 136 137 138 139 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ