X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr II Trymestr
Odpowiedz

II Trymestr

Oceń ten wątek:
  • patti Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2013, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nienormalna, co do krzywej cukrowej to lekarz decyduje o dawce i czesto pytaja w przychodni o skierowanie od lekarza na badanie ,zeby wiedzieli dokladnie jaka dawka:-)lekarz powinien wypisac ci skierowanie na to badanie:-)

co do usg 3d/4d, moja pani gienkolog ma to 4d ,ale gdyby nie miala ,pewnie bym sie nie decydowala na osobny wydatek -czesto maluszek zle sie ulozy i nic nie mozna nagrac i tak.

podczas kazdego badania ginka przelacza mi na pare chwil na 4d i sa super widoki-raz zrobila mi nawet fotki i wydrukowala ,a jej o to nie prosilam. i tym oto sposobem mam super zdjecie twarzyczki z 26 tyg ciazy -wyglada maly jak prawdziwy ,nie jak plastelina :-)
    ostatnio w 34 tyg nie dalo rady zrobic fotek ,bo zaslonil sie pepowina, ale lekarka stwierdzila ,ze nosek ma po mamusi :-)

relgj44jue1dlo58.png
    1usajw4z7ftqbyah.png

• rubi67 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2013, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie, dziewczyny, a kiedy bede wdziala raczki albo stopki mojego dzidziusia przez brzuszek ???? :D

kjmnp07wv7btz8gg.png
    w57vtqyw3stplbvj.png

• patti Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2013, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeszcze dodam odnosnie tego zoladka, moze sie komus przyda na przyszlosc- ja na przyklad nie mialam ochoty jesc, tylko mi strasznie sciskalo zoladek i jadlam ,zeby sie uspokoil :-)

relgj44jue1dlo58.png
    1usajw4z7ftqbyah.png

• Kleopatra Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2013, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rubi67 wrote:
    Wlasnie, dziewczyny, a kiedy bede wdziala raczki albo stopki mojego dzidziusia przez brzuszek ???? :D
    Nie wiem czy w ogóle. U mnie widać było np że łokieć lub kolanko albo główka, ale tak dokładnie jak na jakimś zdjęciu że widać paluszki to nigdy. To chyba u bardzo chudych osób.

l22nzbmhc97dgg3u.png
    Wiktor 2010, Maksymilian 2013, Mikołaj 2017
  • rubi67 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2013, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaaaaaaaaaaaaa ;( Szkoda, bo ja do chudych nie naleze ...

kjmnp07wv7btz8gg.png
    w57vtqyw3stplbvj.png

• Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2013, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za rady , naprawdę jem dużo. Mi akurat nie zaciska się żołądek zjem obiad oo czuje się najedzona , 2-3 h i jem np podwieczorek i do wieczora jest ok. Ale właśnie zjem kolacje kładę się spać i głód... i to dobijające. Bo muszę coś przegryź bo inaczej nie zasnę.
    Miejmy nadzieję że minie;)))

dqprepoku4out2uw.png

3d5c5bdbd8a8980a810c3415055e4515.png
  • justa24 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2013, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka84 wrote:
    Justa znalazlam moja ostatnie usg jakbys chciala zerknac

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c63a3f58cd7aad29.html

Napisz prosze czy warto robic usg w 3d? Duzo zobaczylas? Ja sie caly czas zastanawiam czy warto placic extra, bo w sumie jamdosc duzo widze na normalnym usg i jak na razie nie widze potrzeby robienia tego 3d
    dziekuje na linka i odpowiedz,zreszta wszytskim dziekuje za odpowedz.. my sie w sumie rozczarowalismy tym usg..przynajmniej mnie nie zadowoliło moze dlatego ze spodziewałam sie czegoś wiecej lepszego obrazu maluszka jednak teraz przkonałam sie ze to za wcześnie i lepiej jest robic po 30 tygodniu gdy dziecko jest wieksze.

Stokrotka84 lubi tę wiadomość

bhyw2n0a5n2aiq1p.png

• Kleopatra Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2013, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny usg 3D bądź 4D nie robi się żeby zobaczyć jak będzie wyglądało nasze dziecko tylko po to aby je dokładniej zbadać. Jest dużo bardziej szczegółowe i pozwala dokładniej wykluczyć wszystkie anomalia. Na dziecko sobie popatrzycie jak się urodzi ;p

Lilka, Stokrotka84, iśka, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

l22nzbmhc97dgg3u.png
    Wiktor 2010, Maksymilian 2013, Mikołaj 2017
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2013, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    dziewczyny w którym tygodniu ciąży robiłyście krzywą cukrową? Po 24?
    Jakie obciążenie glukozą 75g czy 50g?

Apropo ruchów to mój maluszek tak rzadko i sporadycznie się rusza, że też czasami przyprawia mnie to o zmartwienia. Może w sumie na całe 24h tylko w ciągu dnia w sumie te ruchy trwają ok. 5 min lub mniej. Nie wiem czy to prawidłowo czy nie.
    Nienormalna co do krzywej to lekarz wypisuje na zleceniu jakie obciazenie i po ile godzinach sprawdzenie ale zazwyczaj jest to 75g i po dwoch godzinach kolejne pobranie.miedzy 24-28tyg sie je robi bo wtedy najwieksze prawdopodobienstwo ze jak cos ma wyjsc to wyjdzie.robilam to super badanie i nie bylo zle!pamketaj zeby zjesc delikatnie dzien wczesniej lekka kolacyjke nie obzerac sie na noc czasem hehe

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • Lilka Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2013, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli chodzi o nasz apetyt to niewazne co zjem mam okropna zgage i ledwo zyje ;( mleko migdaly i reszta troche pomagaja ale te zgagi sa okropne! Jemy zdrowo nie tlusto itd a ta wredna zgaga i tak jest!

https://www.maluchy.pl/li-70315.png
    Moj Maly Aniolek [*] 8tc 18.02.15
  • anilorak Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2013, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2015, 20:00

• xcarolinex Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2013, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    dziewczyny w którym tygodniu ciąży robiłyście krzywą cukrową? Po 24?
    Jakie obciążenie glukozą 75g czy 50g?

Apropo ruchów to mój maluszek tak rzadko i sporadycznie się rusza, że też czasami przyprawia mnie to o zmartwienia. Może w sumie na całe 24h tylko w ciągu dnia w sumie te ruchy trwają ok. 5 min lub mniej. Nie wiem czy to prawidłowo czy nie.

Hej, co do obciazenia glukoza niestety nie pomoge - u nas pewnie i tak wszystko inaczej haha ;)

A co do ruchów, to wydaje mi sie, ze na poczatku te ruchy i tak nie sa regularne - ja tez tak mialam, ze Mala kopnela kilka razy w ciagu dnia i dalej cisza... Jeszcze przyjdzie czas, ze Synek bedzie dawal o sobie znac non stop ;)

A dzis w nocy w pracy rozmawialam z taka dziewczyna i mowila, ze jeden z jej synów baaardzo malo sie ruszal, raz w tyg jezdzila na KTG, zeby sprawdzac czy z nim ok, a okazalo sie, ze jej Synek jest wlasnie 'leniuszkiem' po porodzie musiala go caly czas wybudzac, bo spalby 24/7 ;) I tak mial prawie do 2.roku zycia a teraz taki urwis ;)

Najwazniejsze, ze daje o sobie znac ;)

gg64wn1511ap0yj7.png

www.ourlittlerosie.blogspot.com
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2013, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalita ja sie teraz budze kolo 5tej na sisiu i nie moge z glodu usnac wiec mini kanapeczke zjem hehe ogolnie jestem zdania ze nie ma sie co glodzic w ciazy nawet jak sie chce poznym wieczorkiem cos przekasic oczywiscie nie jakies tluste schaby ale cos przekasic sobie mozna ;-) wiadomi ze sie boimy tych kilogramow ale skoro cisnie nas w zoladku to nie ma co no bo przeciez nasz organizm pracuje na 2osoby..

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2013, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wlasnie tez zaczelam liczyc godzinke po jedzonku ruchy malego i zdecydowanie aktywniejszy sies wieczorkiem..rano tak sobie w poludnie zalezy a wieczorkiem zawsze sie i czasem w nocy ;-)

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • Lilka Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2013, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy mozna pic wapno w ciazy? Dostalam jakiejs wysypki na dekolcie:( myslslam ze to od lancuszka albo zelu pod prysznic ale nie..wiem dokladnie..moze truskawki?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2013, 18:24

https://www.maluchy.pl/li-70315.png
    Moj Maly Aniolek [*] 8tc 18.02.15
  • Ana27 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2013, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka można pić wapno:)) Mnie nawet przpisał lekarz wapno jak byłam przeziębiona:)

zsxuot7.png
  • Ella Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2013, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka moze masz potowke, ja od poczatku ciazy mam male krostki na czole i dekolcie, chociaz przed ciaza mialam idealna cere. Pogarsza sie w gorace dni nic nie dziala, chyba przez hormony

Q82doi09kub0318v3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2013, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiedzcie mi, bo kupilam i pije syrop Prenalen, bo cos mnie probuje dopasc... ale jak przeczytalam sklad tego syropu to zwatpilam w ten wydatek, bo tam jest tylko malina, porzeczka, czosnek i cos tam jeszcze w tym stylu... czy to w ogole pomaga? na gardlo psikam Septoluxem- zamiennikiem tantum verde z identycznym składem, ale ogolnie to nie widze poprawy od wczoraj rano.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2013, 22:14

• justa24 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2013, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiem,że usg 3D robi się po to by dokładniej zbadac maluszka i tak tez zrobilismy gdyz do tego namowił nas lekarz prowadzący ponieważ sprzęt na ktorym robie zwykłe usg jest sredniej jakości i ie widać wszystkiego a to usg połowkowe,(chodze państwowo a nie prywatnie).Dlatego tez zrobilismy tak wcześnie to usg... tqakto poczekałabym do bardziej zaawansowanej ciąży.Jednak wyszukałam tez w necie informacje że czesto rodzice sa zawiedzeni tym usg bo spodziewaja sie dziecka takiego jak sie urodzi a ono zykle wyglada jak obcy.

bhyw2n0a5n2aiq1p.png

• justa24 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2013, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana27 wrote:
    Lilka można pić wapno:)) Mnie nawet przpisał lekarz wapno jak byłam przeziębiona:)
    Mnie osobiscie lekarz zabronił picia wapna, gdy miałam skurcze w posladku..bo podobno wapno wspomaga własnie takim dolegliwoscia..

bhyw2n0a5n2aiq1p.png

‹‹ 135 136 137 138 139 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Męska płodność – jakie składniki warto suplementować w czasie starań o dziecko?

Choć przez lata w procesie starania się o dziecko większą uwagę skupiano na zdrowiu kobiety, dziś wiemy, że męska płodność ma dokładnie takie samo znaczenie. Dobra wiadomość jest taka, że wiele wpływających na nią negatywnie czynników możemy poprawić, np. przez zmiany w stylu życia czy świadome uzupełnianie kluczowych składników odżywczych. Jakie suplementy na męską płodność mogą pomóc w staraniach o dziecko?

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ