Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr II Trymestr
Odpowiedz

II Trymestr

Oceń ten wątek:
  • madzia123 Autorytet

Wysłany: 14 października 2013, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przodującego chyba nie mam.Mówił tylko że jest nisko bardzo. No nic na razie jeszcze się nie nastawiam na nic.Myślę żeby wybrać się do ortopedy i zapytać jak to z jego strony wygląda.

relg3e5ejwatx9hx.png
  • fifi83 Autorytet

Wysłany: 14 października 2013, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A powiedzcie mi jeszcze - wyniki glukozy są już następnego dnia czy trzeba czekać dłużej?

dqprp07w0ymwd17k.png
    atdcp07w6kzt9dn9.png
  • ania_mr Autorytet

Wysłany: 14 października 2013, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj byłam na warsztatach MAMA WIE w Grodzisku Mazowieckim

Program spotkania
    1. Mały człowiek wielka zmiana - doradca macierzyństwa Iza Sztandera, mówiła że o tym aby nie dążyć do idealnej rodziny, a także że po porodzie nie tylko rodzina dziecku powinna kupować jakąś zabawkę czy ubranko jak to zazwyczaj się robi przy pierwszym spotkaniu, a także powinni pamiętać o mamie, która w czasie ciąży jest na pierwszym palnie, a po porodzie jest na drugim planie jest zapominana, mamie też należy się jakiś upominek po porodzie np. kwiatek, bombonierka czy jakiś krem.

2. Rozwój przez zabawę. Emocjonalne i środowiskowe uwarunkowania rozwoju. Proste zasady oceny i wspomaganie rozwoju dziecka prowadził Paweł Zawitkowski. Mówił o tym jak kobieta w ciąży reaguje na osoby w otoczeniu (np. teściową którą nie lubi itp.) to dziecko po urodzeniu także tak reaguje. ponadto pokazywał jak podawać dziecko drugiej osobie. Można było zakupić książki Mamo tato co ty na to za 45zł. Skusiłam się:P

3. Jedzenie ma znaczenie prowadził doradca żywieniowy Anna Wojno, mówiła o tym żeby sprawdzać przed kupnem skład chemiczny produktów aby dziecko od najmłodszych lat nie dawać cukru i jego pochodne aby go do nich nie przyzwyczajać. Że lepiej jest zrobić dziecko jedzenie niż kupować gotowe (też jestem za tym). Mówiła że można zrobić więcej a potem zamrozić w foremkach od kostek lodu.

4. Ciepło..Dotyk..Bliskość...kilka słów o chustowaniu prowadziły Agnieszka Fabianowicz i Paulina Dudek (mamatuli.pl) pokazywały sposoby wiązania chusty na plecach i z przodu. W sumie sobie myślę że te wiązanie jest fajne masz dziecko na plecach (jak za dawnych starych lat) i masz dwie ręce wolne na gotowanie, sprzątanie :P

5. Im więcej wiedzą tym więcej się uczą prowadziła Anna Kosieradzka - przedstawiciel firmy Enfamil wiadomo reklamowała swój produkt ;)

6. Podstawy Pierwszej Pomocy - w przypadku zadławienia niestety bardzo szybko to było :(

7. Na końcu losowanie nagród, jak ktoś był z parterem to mieli po dwie szanse na wygraną ;)

Z niespodzianych darmowych dostałam próbki z dzidziusia, proszku do prania, smoczek dla dzidziusia 0-3m, śliniaczek i wiele ulotek ;)

Perełka, Blondi22 lubią tę wiadomość

relgh371tnvgf6k5.png77d19a1547e45cc4.png
  • madzia123 Autorytet

Wysłany: 14 października 2013, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam z dnia na dzień wyniki.Pewnie od laboratorium zależy

relg3e5ejwatx9hx.png
  • Perełka Autorytet

Wysłany: 14 października 2013, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja wcześniej robiłam to badanie i wyniki były na drugi dzień- ale odbiorę je jutro, bo jutro mam wizytę, a moje wyniki idą prosto z laboratorium do poradni.

3jvzzbmhcbd62wxk.png
  • Iwo123 Autorytet

Wysłany: 14 października 2013, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaaasiaczek_ wrote:
    A duzo bylo chetnych na to usg? Bo kiedys widzialam, ze tlumy sa. W zeszlym roku to tez bylo.
    Ogólnie było dość mało osób, najwięcej chętnych było na USg, tam zapisywali na okresloną godzinę wiec też nie było problemu.

kaaasiaczek_ lubi tę wiadomość

relg3e5ejn8hl19k.png
  • magdziunia111123 Autorytet

Wysłany: 14 października 2013, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czesc wszystkim:) my dzisiaj po wizycie. widzielismy malucha dokładnie na usg. ułozenie czaszkowe wszystko w porzadku na 4d było widac jak swiruje i cały podobny do tatusia usteczka i nosek no kopiuj wklej poprostu:) tatus oczywiscie dumny. łozysko na przedniej scianie wiec wszysctko jest cacy tylko wymiary. niecały kg ale obwód główki i wszystkie inne wymiary wskazuja na to ze jest synuś o 1,5 tyg wiekszy niz powinien:)

Matylda36, Marysia0312, Lula_w, Miriam, kaaasiaczek_, Iwo123, Blondi22, kotek27, paula22, ;oniqa lubią tę wiadomość

jd7r1di.png
  • martusia172005 Autorytet

Wysłany: 15 października 2013, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to gratulacje magdziunia111123 bedzie silny i zdrowy chłopak :)

relgzbmh71xqedw7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 października 2013, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdziunia nie ma co się przejmować, tutaj na forum był ten temat nawet omawiany pamiętam, gdzie kobiety pisały, że dziecko jest np. 2 tyg "za duże", a niektóre, że 2 tyg za małe. Martusia dobrze pisze zdrowy i silny chłopak będzie :)

• Blondi22 Autorytet

Wysłany: 15 października 2013, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania_mr wrote:
    Wczoraj byłam na warsztatach MAMA WIE w Grodzisku Mazowieckim

Program spotkania
    1. Mały człowiek wielka zmiana - doradca macierzyństwa Iza Sztandera, mówiła że o tym aby nie dążyć do idealnej rodziny, a także że po porodzie nie tylko rodzina dziecku powinna kupować jakąś zabawkę czy ubranko jak to zazwyczaj się robi przy pierwszym spotkaniu, a także powinni pamiętać o mamie, która w czasie ciąży jest na pierwszym palnie, a po porodzie jest na drugim planie jest zapominana, mamie też należy się jakiś upominek po porodzie np. kwiatek, bombonierka czy jakiś krem.

2. Rozwój przez zabawę. Emocjonalne i środowiskowe uwarunkowania rozwoju. Proste zasady oceny i wspomaganie rozwoju dziecka prowadził Paweł Zawitkowski. Mówił o tym jak kobieta w ciąży reaguje na osoby w otoczeniu (np. teściową którą nie lubi itp.) to dziecko po urodzeniu także tak reaguje. ponadto pokazywał jak podawać dziecko drugiej osobie. Można było zakupić książki Mamo tato co ty na to za 45zł. Skusiłam się:P

3. Jedzenie ma znaczenie prowadził doradca żywieniowy Anna Wojno, mówiła o tym żeby sprawdzać przed kupnem skład chemiczny produktów aby dziecko od najmłodszych lat nie dawać cukru i jego pochodne aby go do nich nie przyzwyczajać. Że lepiej jest zrobić dziecko jedzenie niż kupować gotowe (też jestem za tym). Mówiła że można zrobić więcej a potem zamrozić w foremkach od kostek lodu.

4. Ciepło..Dotyk..Bliskość...kilka słów o chustowaniu prowadziły Agnieszka Fabianowicz i Paulina Dudek (mamatuli.pl) pokazywały sposoby wiązania chusty na plecach i z przodu. W sumie sobie myślę że te wiązanie jest fajne masz dziecko na plecach (jak za dawnych starych lat) i masz dwie ręce wolne na gotowanie, sprzątanie :P

5. Im więcej wiedzą tym więcej się uczą prowadziła Anna Kosieradzka - przedstawiciel firmy Enfamil wiadomo reklamowała swój produkt ;)

6. Podstawy Pierwszej Pomocy - w przypadku zadławienia niestety bardzo szybko to było :(

7. Na końcu losowanie nagród, jak ktoś był z parterem to mieli po dwie szanse na wygraną ;)

Z niespodzianych darmowych dostałam próbki z dzidziusia, proszku do prania, smoczek dla dzidziusia 0-3m, śliniaczek i wiele ulotek ;)
    o to fajnie ;)

ja w sobote u mnie w miescie ide na te spotanie ;)

a.png
    a.png
  • Perełka Autorytet

Wysłany: 15 października 2013, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dziś po wizycie- wszystko w normie. Wyniki glukozy prawidłowe i moczu też, więc moje częste wizyty w toalecie są spowodowane uciskiem na pęcherz. Szyjka się nie skraca. Niestety nadżerka nadal jest i gin stwierdził, ze sama nie zniknie już i że trzeba będzie po porodzie na nią zaradzić.

Matylda36, kaaasiaczek_, paula22, Marysia0312 lubią tę wiadomość

3jvzzbmhcbd62wxk.png
  • Blondi22 Autorytet

Wysłany: 15 października 2013, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Perelka dobre wiesci ;)

Perełka lubi tę wiadomość

a.png
    a.png
  • kotek27 Autorytet

Wysłany: 15 października 2013, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś nad ranem miałam drugi raz skurcz łydki, tak mnie trzymało że myślałam, że umrę. Kilka dni temu też się zdarzyło to do dziś noga pobolewa ;/ Z witamin biorę Prenatal Classic, a od wczoraj jeszcze magnez. Myślicie, że można tak bez konsultacji lekarza? Wiem pytanie banał, ale wole chuchać na zimne. Pozdrawiam

82dox1hp47sulw8a.png
  • Perełka Autorytet

Wysłany: 15 października 2013, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hmmm kotek27, wydaje mi się,że magnez nie zaszkodzi nawet jak nie jest potrzebny- aczkolwiek ja wszystko konsultowałam z lekarzem i tak tez zalecam , jeśli chodzi o tabletki i jakąkolwiek suplementacje. Dziś na przykład pytałam gina o ten tran, to mówił, że on poleca te kwasy DHA dla kobiet w ciąży, bo po tranie mogę się gorzej czuć żołądkowo. I dodał, żeby brać co drugi dzień , bo wyniki są dobre i nie ma co przesadzać.

3jvzzbmhcbd62wxk.png
  • paula22 Autorytet

Wysłany: 15 października 2013, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a ze mnie to chyba serio troche panikara jest...
    ruchy czuje od 11 dni ale jak głupia co siedze albo co zjem wyczekuje wyczucia ruchów za każdym razem... wczoraj miałam ślub cywilny i na obiedzie w restauracji tylko na ruchach dziecka byłam skupiona

lprktv73nye615w2.png
  • madzia123 Autorytet

Wysłany: 15 października 2013, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paula to normalne na początku;):):) potem już dziecko będzie miało takie swoje pory aktywności.Ja odebrałam wyniki,chyba jest wszystko ok w porównaniu z normami. Ale martwi mnie to że synka czuję bardzo nisko tak mi się wydaję.Mam to łożysko nisko więc nie wiem czy to ma jakiś wpływ

paula22 lubi tę wiadomość

relg3e5ejwatx9hx.png
  • Matylda36 Autorytet

Wysłany: 15 października 2013, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madzia123 ja łozysko też mam nisko, ale dzieciątko czuję w różnych miejscach brzucha, i po lewej i po prawej stronie i na dole i na wysokości pępka. Fika po całym brzuchu, także chyba to nisko połozone łozysko raczej dziecku nie przeszkadza w akrobacjach.
    Może akurat u Ciebie jest inaczej, hm.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2013, 14:23

Mama najcudowniejszych skarbów :-)
  • madzia123 Autorytet

Wysłany: 15 października 2013, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tzn ja też go czuje i na wysokości pępka i wyżej też ale czasem tak nisko że mam wrażenie że zaraz wyjdzie:P:P:P

relg3e5ejwatx9hx.png
  • Matylda36 Autorytet

Wysłany: 15 października 2013, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madzia123 to wszystko w porządku :-)
    ja też tak czuję maleństwo czasami, na samiusieńkim dole, aż się zastanawiam jak tam dzidzia znajduje jakiś zakamarek tak niziutko :-D

Mama najcudowniejszych skarbów :-)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 października 2013, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paula22 wrote:
    Dziewczyny a ze mnie to chyba serio troche panikara jest...
    ruchy czuje od 11 dni ale jak głupia co siedze albo co zjem wyczekuje wyczucia ruchów za każdym razem... wczoraj miałam ślub cywilny i na obiedzie w restauracji tylko na ruchach dziecka byłam skupiona

Gratuluję :) a odnosnie ruchów to też czasami czuje czasami nie także nie ma się co martwić:)

paula22 lubi tę wiadomość

‹‹ 311 312 313 314 315 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ