Masa ciała
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej dziewczyny ! Od początku ciąży ciekawi mnie ile tyje się w ciągu ciąży - wiem, że są jakieś "widełki" wg. lekarzy ale ciekawi mnie jak to jest na prawdę Ja do tej pory przytyłam 4 kilogramy - jestem w 19 tygodniu ciąży. Jak to wygląda u was ?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2014, 08:04
-
To pięknie Ja też nie chce przytyć zbyt wiele ale oczywiście bez krzywdy dla naszej dziewuszki. Evas a uprawiałaś jakąś aktywność fizyczną w ciąży ? Czy po prostu pilnowałaś co jesz ? Ja od czasu do czasu chodzę na basen, ale prawie codziennie staram się wyjść na spacer lub szybki marsz jakiś... Trochę się boję tych kilogramów, bo u mnie w rodzinie mama i siostry raczej miały z tym problem w ciąży
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2014, 08:04
-
U mnie 20 tydzień ciąży i 4,5 kg na plusie. Do 17 tyg przytyłam tylko 1,5 kg w ostatnich 3 tyg mi się tak przybrało Też mam plan przytyć nie więcej niż 15 kg ale różnie z tym bywa w pierwszej ciąży przytyłam 20 kg a muszę zaznaczyć że urodziłam miesiąc wcześniej.
maja89waw lubi tę wiadomość
-
Ja jestem przerażona , nie jem nie wiadomo ile . Brzuch mam duży a jestem w 28 tyg. I do tej pory mam już okolo 14 kg + . Mała ogólnie też jest cięższa niż statystyki mówią na ten tydzień dlatego ostatnio gin powiedział ,że jestem około tydz do przodu. Ogólnie myślimy,że urodzi się gdzieś w połowie kwietnia więc dużooo czasu jeszcze obym juz duzo nie przytyła
Topa ile czasu Ci zajęło zrzucenie kg ? przepraszam ,że tak bezposrednio pytam ale boję się,że wgl nie uda mi się wrócić do stanu sprzed ciążyusmiechnieta_m lubi tę wiadomość
-
maja89waw wrote:To pięknie Ja też nie chce przytyć zbyt wiele ale oczywiście bez krzywdy dla naszej dziewuszki. Evas a uprawiałaś jakąś aktywność fizyczną w ciąży ? Czy po prostu pilnowałaś co jesz ? Ja od czasu do czasu chodzę na basen, ale prawie codziennie staram się wyjść na spacer lub szybki marsz jakiś... Trochę się boję tych kilogramów, bo u mnie w rodzinie mama i siostry raczej miały z tym problem w ciąży
-
topa42 wrote:U mnie 20 tydzień ciąży i 4,5 kg na plusie. Do 17 tyg przytyłam tylko 1,5 kg w ostatnich 3 tyg mi się tak przybrało Też mam plan przytyć nie więcej niż 15 kg ale różnie z tym bywa w pierwszej ciąży przytyłam 20 kg a muszę zaznaczyć że urodziłam miesiąc wcześniej.
Podobno częstotliwość tycia zwiększa się w 2 trymestrze można tyć od 300g do 500g tygodniowo. Tyle, że ja ostatnio przez 3 dni przytyłam 500 g ;/ Aż strach co to będzie pod koniec Evas ja niestety jestem na zwolnieniu ale staram się ruszać kiedy tylko mogę, mężusia na spacerki wyciągam po kolacji ale chyba to i tak zbyt mało jak widać No nic trzeba się pilnować i tyle. U mnie teraz mnóstwo ważnych momentów, oczywiście poród przeprowadzka z mieszkania do nowego domku oraz obrona pracy magisterskiej także dzieję się dużo i mam nadzieję, że dzięki temu ciągle będę w ruchu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2014, 08:04
lkc lubi tę wiadomość
-
U mnie 18 tydzień i 3,5 kg na plusie.
Myślę, że dużo zależy nie tylko od samego obżarstwa lub nie, ale też od figury, preferencji i tendencji organizmu. Kobiety bardzo szczupłe przed ciążą, w jej czasie powinny przytyć znacznie więcej, niż te z nadwagą i trochę więcej, niż te ważące normalnie. I analogicznie, kobiety otyłe, powinny przytyć mniej, niż pozostałe.
Ja w pierwszej ciąży przytyłam 15 kg i nigdy nie wróciłam do wagi sprzed ciąży. Ale byłam wtedy nastolatką i same kości, po ukształtowaniu szkieletu ważyły po ciąży znacznie więcej.
Dopóki nie jesteśmy zwyczajnie grube (mam na myśli obżarstwo ciążowe skutkujące wałami tłuszczu zamiast rosnącym brzuchem, lekkim przyrostem pupy i całej reszty krągłości), nie powinnyśmy z przerażeniem patrzeć na wagę i zakładać przyrostu 12 czy 15 kg. Same ze sobą musimy czuć się dobrze, zarówno fizycznie, jak i psychicznie. A najważniejsze jest to, żeby mieć świadomość - kobieta w ciąży tyje a po ciąży nie zrzuci tego w dwa tygodnie. A zdjęcia aktorek, modelek i wszelkich "gwiazd", świeżutkich po porodzie jak po tygodniu w spa, to po prostu bzdura.
Na powrót do siebie macie przynajmniej pół roku I znów, niezależnie od tego ile przytyjecie i ile potem zrzucicie, to i tak znów będziecie piękneWiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2014, 14:36
maja89waw lubi tę wiadomość
http://szogunowmatka.blogspot.com/ -
Ja przytyłam 3,5 ale nie pilnuję się w ogóle, jem słodycze, strasznie mnie ciągnie, a od 2 trymestru jestem głodna co 2 h, muszę się zacząć pilnować, bo właśnie w ostatnim tygodniu przytyłam 0,5 kilo, tyle, że ja skłonności do tycia mam:( planuje zapisać się też na gimnastykę dla ciężarnych
maja89waw, Butterfly lubią tę wiadomość
-
wszystko zależy od tego co jemy do końca II trymestru byłam na diecie niskowęgowodanowej ze względu na moje schorzenia, ale po wszystkich badaniach jak okazało się że jest ok to pozwoliłam sobie na ostatnie 3 misiące rozpusty
I tak do 20 tc przytyłam ok 2kg na plusie, do 32 tc było już 14kg, a teraz 20 kg.
Ale chyba nie ma co sobie żałować, jeśli oczywiście w ciąży jest wszystko ok, bo jak zaczniemy karmić, to nie ma zmiłuj-na wszystko nie będzie można sobie pozwolić i kg też na pewno zlecą z tyłkaFeliceGatto, Nusiaa, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
No i znów porównywanie rzeczy, które u każdej z nas są inne.
Już zauważyłam, że to nic kompletnie nie daje, bo nawet nie ma jak tego poukładać, żeby coś wywnioskować.
Ja jestem w 23 tygodniu i przytyłam 1kg(od wizyty miesiąc temu)- od początku ciąży praktycznie nic się nie zmieniało, miesiąc temu miałam 300gram mniej niż na początku ciąży. I jem dosyć dosyć, bo zawsze tak jadłam(problem ze słodyczami). Teraz zaczęłam się bardziej pilnować, żeby nagle nie poszło za mocno w górę. Ale jak widzisz nie ma reguły.Limerikowo lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Czyli rzeczywiście nie ma reguły. Ja przy wzroście 163 na początku ciąży ważyłam 51 kg - dziś jestem około 4,5 kg na plusie. Lekarka powiedziała, że mieszczę się w granicy i żeby o to się nie martwić, bo zaraz po porodzie waży się mniej o jakieś 7-8 kg. A potem tak jak już ktoś pisał nie wszystko można jeść i też się spada na wadzę. Chyba jednak powiedzenie mojej przyjaciółki ma tutaj sens :"trzeba jeść a nie żreć"
Ja ostatnio ograniczam słodycze, bo to nawet jak człowiek nie jest w ciąży nie jest zdrowe a tak sobie myślę, że przez te 4 miesiące jeszcze wytrzymam żeby dzidzia zdrowo rosła a nie na samych węglowodanach.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2014, 08:04
FeliceGatto, evas lubią tę wiadomość