Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr plotki...plotki :)
Odpowiedz

plotki...plotki :)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2015, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hemoglobina 11.9 norma 12-16

Teraz tak czytam i możliwe że mam za mało żelaza, może to być anemia z niedoboru żelaza właśnie na początku maluszek czerpie żelazo z zapasów jakie zgromadził organizm z czasem rozwijające się maleństwo zabiera całe żelazo z naszej diety stąd anemia żelaza pojawia się w drugiej połowie ciąży najczęściej no nic nie ma co czytać we czwartek mam wizytę.

Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale ja w ogóle nie jadam mięsa nie mogę się na nie patrzeć...

Teraz czytam ze morfologie robi się żeby właśnie wykryć wczesna anemie a przyczyny to niedobór żelaza poziom hemoglobiny w ciąży nie powinien spaść poniżej 11 u mnie jest 11.9

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2015, 20:30

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2015, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam hemo 12,1 przy tych samych normach i u mnie pani dr chciala wlaczyc zelazo, ale zle reagowalam na nie i mowila, ze w sumie poki nie musi mnie nim meczyc, to zebym nie brala - jeszcze poczekamy.
    A jeszcze chyba na hematokryt sie patrzy przy tym.
    Wydaje mi sie, ze nie masz co sie martwic. Ogolnie te parametry w ciazy w 3 trym leca w dol ;) najwyzej dostaniesz zelazo i tyle. A kiedy wizyta?

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2015, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wizytę mam w ten czwartek hematokryt 34.7% norma 38-45.
    Hematokryt w ciąży może lecieć w dół o 4 do 7 %

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2015, 20:40

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2015, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja miałam ostatnio hemoglobinę 10,8 (11,5-16,5) i dostałam profilaktycznie żelazo co 2 dzień Tardyferon, śliczne różowe tabletki :P

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2015, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam tardyferon fol ;p
    Ale kiepsko mi uklad pokarmowy reagowal po tym :p na razie i tak od zeszlego tygodnia hemo o 0,1 wzrosla i wszystkie te parametry od anemii poszly w gore delikatnie, takze nie wiem co jadlam, ale w ciagu tyg wzroslo odrobine. Miodu wiecej jem, ale nie wiem,czy mial on wplyw. Mieso jem normalnie.

Hematokryt mam 35,5 %

• Zajsonek Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka ;)
    U nas wszystko ok, mały schował buźkę za rączki i sie nie pokazał :(
    Kochane gdzie jechać nad polskie morze ? Szukam czegoś ppdobnego do Łeby, duzo atrakcji zeby było ;) zakochalam sie w lebie i nie wiem czy cos bardziej mi sie spodoba :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2015, 22:40

dqprj44jt7qos0i5.png
    dqprj44j14rw1kad.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2015, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zajsonek, moja mala tez czesto chowa buzie za rasiami, gdy robimy usg ;)

Ja kocham Sopot :) bylam kiedys na koloniach i bardzo mi sie podobalo. Moze Kolobrzeg? Tam tez jest fajnie :)

A ja witam sie w 7 miesiacu, III trymestrze i 27 tygodniu ciazy :) ostatnia prosta :)
    jeszcze 10 tygodni i moge rodzic :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2015, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witaj witaj :) na tym ostatnim etapie

Wiecie co ja jestem z trójmiasta ,ale nie umiem polecić nic z nad morza, po prostu mam go na co dzień. Z moich okien nie widać ,ale pojadę do teściowej i widzę półwysep Helski.
    Mój brat jeździ na Dębki

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2015, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zajsonek wrote:
    Hejka ;)
    U nas wszystko ok, mały schował buźkę za rączki i sie nie pokazał :(
    Kochane gdzie jechać nad polskie morze ? Szukam czegoś ppdobnego do Łeby, duzo atrakcji zeby było ;) zakochalam sie w lebie i nie wiem czy cos bardziej mi sie spodoba :)
    Bylam w Łebie,za pierwszym razem tez soe zakochałam,za drugim juz nie..jakos nudno,bo wszystko znalam.
    Rok temu byliśmy w Dźwirzynie -cudownie tam jest:-) śliczne jest jeziorko,gdzie można mega romantycznie spędzić czas..nad jeziorkiem sa laweczki..jest w ogole extra miejsce..plaza super-obok zawsze jakis festyn w stylu kabarety.. Naprawde moge polecić.

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2015, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    green wrote:
    Zajsonek, moja mala tez czesto chowa buzie za rasiami, gdy robimy usg ;)

Ja kocham Sopot :) bylam kiedys na koloniach i bardzo mi sie podobalo. Moze Kolobrzeg? Tam tez jest fajnie :)

A ja witam sie w 7 miesiacu, III trymestrze i 27 tygodniu ciazy :) ostatnia prosta :)
    jeszcze 10 tygodni i moge rodzic :D
    Ja juz pojutrze dolacze do Ciebie :-)
    Az nie wierze..
    Jeszcze 10tygodni zaledwie i..wszystko się moze zdarzyć..
    Ciekawa jestem tego oczekiwania..na pewno będę się stresować i bardziej wsluchiwac w swój organizm...

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2015, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zajsonek my jezdzimy tylko na Hel po drodze można odwiedzić Jastarnie, Jurate. Byliśmy na Helu w tym roku w zimie i było pięknie, rok temu byliśmy w sierpniu akurat był D-day Hel poczytaj sobie ludzie chodzili ubrani jak z czasów wojny jeździli starymi samochodami różne rekonstrukcje z czasów wojny to było w drugiej połowie sierpnia i 3 lata temu również byłam na Helu i za każdym razem było fajnie nawet w zimie ;-)
    Nocleg apartamenty Sun and Snow komfortowo ale masz całe mieszkanie dla siebie :-)

Green to już z górki :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2015, 09:26

• Miley24 Ekspertka

Wysłany: 15 lipca 2015, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi się w Kołobrzegu bardzo podobało kilka razy byłam, w Łebie raz i tez super. W tym roku na Hel wybraliśmy się na wycieczkę z Władysławowa, piękne widoczki po drodze, tylko z powrotem staliśmy w mega giga korku...

nareszcie mogę normalnie jeść :D jupi. mąż mi kupił wczoraj upragnione maliny a ja tylko patrzyłam tęsknym wzrokiem ;(

ten 3 trymestr to tak powaznie brzmi :O niby sie doczkac nie moge kiedy dzidzia sie urodzi ale tak myśle ze mi bedzie brakowalo tego lokatora w brzuszku :)

d0be8675e9.png
    74di3e5e3sl020iq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2015, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi tez bedzie brakowalo tych ruchow w brzuszku. Choc dzisiaj to nie moge ani chodzic, ani lezec, ani siedziec, no masakra... wczoraj wieczorem mala ulozona byla glowka w dol,bo tetno bylo wyczuwalne na dole brzucha. A dzisiaj moja mloda dama umiescila sobie nozki po prawej stronie pod moimi zebrami. Efekt jest taki, ze jak leze na prawym boku to nie moge oddychac, boli mnie prawa nerka i wlasciwie wszystko, co po prawej jest... nawet sie przechylic na prawo nie moge, bo "dusi" mnie :/ leze tylko na lewym boku, a kregoslup to juz mi zdretwial od tego ;)

Ja wlasnie zjadlam dwie kanapeczki z razowego chlebka z wedlinka i pomidorem ;) ale mam faze na pomidory, od kilku tyg jem ich duuuzo. Jakos tak dobrze smakuja. I jeszcze zjem sobie bel vita z czekolada i orzechami mmmmmniam ;) ale to za jakis czas, bo zoladek tez scisniety i nie mam juz miejsca :P a apetyt ogromny eh :p

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2015, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej zdaje reacje z wizyty u naczyniowca. Zrobil badanie dopplerowskie i sie okazalo ze w lewej lydce mam wewnerznego zylaka- przez to tak mi tam naczynia pekaja.. prawdopodobnie wywolany ciaza, nic teraz za bardzo sie nie da zrobic- kazal nosic ponczochy hehe na zylaki- ale podchodze do tego sceptycznie i lykac cycklo3 fort. nogi wyzzej i sie ruszac w maire mozliwosci, brak ekspozycji na slonce. Po ciazy i karmieniu mam sie zglosic i zobaczyc co dalej z tym zylakiem.. jak sie sam nie zmniejszy to radzilby operacje przed druga ciaza bo potem moze byc juz tylko ggorzej.. naczynka usuwalby dopiero po okresie wszytskich ciaz :P podobno po ciazy czesc naczynek sama sie wchlania- i to mnie pocieszyloo- ale zylak nie ;/

• Miley24 Ekspertka

Wysłany: 15 lipca 2015, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    takie pytanko, jecie w ciąży kaszankę? zachciało mi się, ale sie waham ^^

d0be8675e9.png
    74di3e5e3sl020iq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2015, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miley24 wrote:
    takie pytanko, jecie w ciąży kaszankę? zachciało mi się, ale sie waham ^^
    a czemu nie?:0 mysle ze nic nie stoi na przeszkodzie:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2015, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do jedzenia...
    Mojego P kuzynka jest lekarzem, co prawda ogolnym ,ale lekarz. Ostatnio jak u niej byliśmy to do mojego (przewrażliwionego faceta) powiedziała tak: "jak ma ochotę czemu nie".
    Ja jem metkę bo lubie, pasztetową , bo lubię, fete i inne kozie i owcze sery które mi zwozi z wyjazdów do Zakopanego. Ostatnio to nawet wypiłam litr mleka, tak duszkiem ,ale takiego od krówki niepasteryzowanego - mniam.

Kaszankę podsmażasz wiec razie co nie jesz surowej :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2015, 16:04

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2015, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dalej apetytu nie mam,jem co musze zjeść i tyle...Jedynie na owoce mam ochotę-jem garściami,ale Malo miejsca w żołądku :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2015, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzisiaj dzień na nogach, mój mąż obronił się dzisiaj na 5 przynajmniej o szkole nie będę już słuchała. Byłam dzisiaj w TK Maxxie i kupiłam to za całe 39.99 ;)

http://fotowrzut.pl/R124X278IJ

• Miley24 Ekspertka

Wysłany: 15 lipca 2015, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no podobno dobrze jesc to na co nas najdzie (no chyba,że kogos nachodzi tylko na jakiś syf akurat ^^ )

dorota, a ja apetyt moze i mam, ale tego miejsca wlasnie brak, co nie zjem to mam refluks czy zgage nie wiem sama juz co to bo jak zyje nic takiego mi nie dolegalo.

caramel, to pogratuluj mezowi ;) bodziaki fajne az sie chyba na zakupy jutro wybiore

d0be8675e9.png
    74di3e5e3sl020iq.png
‹‹ 43 44 45 46 47 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ