zylaki powrozka nasiennego
-
WIADOMOŚĆ
-
Kin wrote:Nie robiliśmy badań genetycznych, ale podejrzewam, że wysoka fragmentacja miała znaczenie.
Ciąża już od 7 tygodnia rozwijała się źle. Kiepskie przyrosty i zarodek za mały jak na wiek ciąży.Kin lubi tę wiadomość
💏 starania o pierwszego maluszka od 01.2021
👱🏼♀️:36
Owulacje potwierdzone monitoringami
AMH- 2,6
MTHFR_1298A>C Układ heterozygotyczny
09.2021- sono Hsg (oba drożne)
12.2021- Histeroskopia (usunięty polip 1,5cm )
🙋♂️:39
operacja żylaków 1st.
morfologia: 2% --> 12%, ruch i żywotność- ok
HBA, DFI- ok
1.08.2023 👶 -
Sesyjka wyniki nie są złe, ale widzę, że macie aglutynacje, lekarz nie kazał Wam zrobić mar testu ? To badanie na przeciwciała w nasieniu. U nas też zaczęło się od pierwszego stopnia aglutynacji po zabiegu i okazało się, że to wina przeciwciał. Teraz udało nam się bardzo zmniejszyć ich ilość, dlatego przy ostatniej iui wyniki były takie dobre 🙂
Kin to prawda, fragmentacja powinna być trochę mniejsza niż to 28 i nasze 27%, z taką jest mała szansa na naturalną ciążę lub właśnie ryzyko wad genetycznych płodu. My nie bierzemy in vitro pod uwagę dlatego zdecydowaliśmy się próbować inseminacji, ale tylko z fertile chip, bo inna dla nas nie ma sensu właśnie przez dużą fragmentację.Starania od 2017 r.
👩31 lat
- niedoczynność tarczycy
- NK 20%
- genotyp Kir AA
👨34 lata
- słaba morfologia i ruchliwość plemników
- przeciwciała przeciwplemnikowe w nasieniu (mar test bez leków ok.60%)
- fragmentacja DNA 27%
4 nieudane IUI 😔 -
Natii06 wrote:Sesyjka wyniki nie są złe, ale widzę, że macie aglutynacje, lekarz nie kazał Wam zrobić mar testu ? To badanie na przeciwciała w nasieniu. U nas też zaczęło się od pierwszego stopnia aglutynacji po zabiegu i okazało się, że to wina przeciwciał. Teraz udało nam się bardzo zmniejszyć ich ilość, dlatego przy ostatniej iui wyniki były takie dobre 🙂
Kin to prawda, fragmentacja powinna być trochę mniejsza niż to 28 i nasze 27%, z taką jest mała szansa na naturalną ciążę lub właśnie ryzyko wad genetycznych płodu. My nie bierzemy in vitro pod uwagę dlatego zdecydowaliśmy się próbować inseminacji, ale tylko z fertile chip, bo inna dla nas nie ma sensu właśnie przez dużą fragmentację.
Robiliśmy przeciwciała przeciw-plemnikowe z krwi i wynik ujemy, ale to pewnie nie chodzi o to..?
Jak zmniejszyliście te przeciwciała?Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2021, 12:45
AMH- 2,6
operacja żylaków 1st.
HBA, DFI- ok
1.08.2023 👶 -
Natii06 wrote:Sesyjka wyniki nie są złe, ale widzę, że macie aglutynacje, lekarz nie kazał Wam zrobić mar testu ? To badanie na przeciwciała w nasieniu. U nas też zaczęło się od pierwszego stopnia aglutynacji po zabiegu i okazało się, że to wina przeciwciał. Teraz udało nam się bardzo zmniejszyć ich ilość, dlatego przy ostatniej iui wyniki były takie dobre 🙂
Kin to prawda, fragmentacja powinna być trochę mniejsza niż to 28 i nasze 27%, z taką jest mała szansa na naturalną ciążę lub właśnie ryzyko wad genetycznych płodu. My nie bierzemy in vitro pod uwagę dlatego zdecydowaliśmy się próbować inseminacji, ale tylko z fertile chip, bo inna dla nas nie ma sensu właśnie przez dużą fragmentację.
Ja też byłam bardzo negatywnie nastawiona do invitro, przy każdym kolejnym etapie leczenia krzyczałam „tylko nie invitro” 😉 podjęcie tej decyzji dużo mnie kosztowało i życzę, żeby dla Was ta droga była krótsza i mnie wyboista -
Sesyjka wrote:Nie nic nie mówił na ten temat.
Robiliśmy przeciwciała przeciw-plemnikowe z krwi i wynik ujemy, ale to pewnie nie chodzi o to..?
Jak zmniejszyliście te przeciwciała?
Większe znaczenie mają te w nasieniu, bo właśnie powodują aglutynacje i upośledzają ruch. We krwi niekoniecznie mogą wtedy wychodzić. Mąż w ogóle z krwi nie badał, bo nie było sensu skoro w nasieniu wyszły. Niestety tylko sterydami można to obniżyć, pani dr kazała brać przez 10 dni od mojego 1 dc aż do inseminacji i wynik był kilkukrotnie lepszy niż jeszcze dwa tygodnie temu. Ale może u Was aglutynacja ma inną przyczynę, można spróbować ją zmniejszyć acardem i dużą dawką witaminy c, najlepiej w formie do rozpuszczania.
Starania od 2017 r.
👩31 lat
- niedoczynność tarczycy
- NK 20%
- genotyp Kir AA
👨34 lata
- fragmentacja DNA 27%
4 nieudane IUI 😔 -
Kin wrote:To dobra decyzja bardzo kibicuje, żeby się Wam udało
Ja też byłam bardzo negatywnie nastawiona do invitro, przy każdym kolejnym etapie leczenia krzyczałam „tylko nie invitro” 😉 podjęcie tej decyzji dużo mnie kosztowało i życzę, żeby dla Was ta droga była krótsza i mnie wyboista
Dziękuję, ja również życzę Wam powodzenia, na pewno pierwsza próba będzie szczęśliwa skoro już raz Wam się udało 🙂 Ja nawet do inseminacji zbierałam się trzy lata, bo to są ogólnie ciężkie decyzje i każdy do końca ma nadzieję, że może akurat uda się naturalnie jakimś cudem.Starania od 2017 r.
👩31 lat
- niedoczynność tarczycy
- NK 20%
- genotyp Kir AA
👨34 lata
- fragmentacja DNA 27%
4 nieudane IUI 😔 -
Natii06 wrote:Większe znaczenie mają te w nasieniu, bo właśnie powodują aglutynacje i upośledzają ruch. We krwi niekoniecznie mogą wtedy wychodzić. Mąż w ogóle z krwi nie badał, bo nie było sensu skoro w nasieniu wyszły. Niestety tylko sterydami można to obniżyć, pani dr kazała brać przez 10 dni od mojego 1 dc aż do inseminacji i wynik był kilkukrotnie lepszy niż jeszcze dwa tygodnie temu. Ale może u Was aglutynacja ma inną przyczynę, można spróbować ją zmniejszyć acardem i dużą dawką witaminy c, najlepiej w formie do rozpuszczania.
Widzę, że I stopień to niewielkie aglutynaty zawierające <10 plemników, wiele plemników nie związanych w aglutynatach, mogących swobodnie się przemieszczać.
a Wy który stopień mieliśmy?
Nie chce popadać w panikę i badać wszystko co się da, bo dużo już zbadaliśmy i wszystko w normie wychodzi u mnie a u narzeczonego te paramenty słabsze są aczkolwiek też jest poprawa.
AMH- 2,6
operacja żylaków 1st.
HBA, DFI- ok
1.08.2023 👶 -
My mieliśmy na początku pierwszy stopień przez ponad rok, a później nagle się pojawił drugi. Jasne, że nie ma co popadać w paranoję. U Was minęło dopiero pół roku od zabiegu, jeszcze wszystko może się zmienić na lepsze, trzeba być dobrej myśli 🙂Starania od 2017 r.
👩31 lat
- niedoczynność tarczycy
- NK 20%
- genotyp Kir AA
👨34 lata
- fragmentacja DNA 27%
4 nieudane IUI 😔 -
Natii06 wrote:My mieliśmy na początku pierwszy stopień przez ponad rok, a później nagle się pojawił drugi. Jasne, że nie ma co popadać w paranoję. U Was minęło dopiero pół roku od zabiegu, jeszcze wszystko może się zmienić na lepsze, trzeba być dobrej myśli 🙂
Trzymam za wszystkie kciuki, musi się udać!Natii06 lubi tę wiadomość
AMH- 2,6
operacja żylaków 1st.
HBA, DFI- ok
1.08.2023 👶 -
Moniek330 wrote:Dziewczyny, my po pierwszej konsultacji z urologiem, pewni że mąż ma żylaki i nic nie da się zrobić (na operacje nie chcieliśmy się zdecydować) za to już zdecydowani na IVF, bo wyniki mega kiepskie, zapisałam męża do innego urologa, dziś był na wizycie i okazało się że żylaki wcale nie są duze, ledwo odczuwalne przy dotyku, za to przy badaniu prostaty, okazało się że go strasznie boli (tamten urolog nie badał, tylko zrobił USG), i mówił że te złe wyniki to może być infekcja, która trzeba wyleczyć, kazal zrobić posiew nasienia i badania z krwi dodatkowe. Zwróćcie uwagę na wynik FSH waszych mężów, moj ma wynik 11, gdzie teoretycznie mieści się w normie ale lekarz mówił że jak obniżymy do 8 to nasienie też może się znacznie poprawić. Takze całe szczęście że skonsultowaliśmy wszystko z jeszcze jednym lekarzem, który rzucił nowe światło na sprawę..
A co to za lekarza ? Dasz namiary ?ewelcia45 -
Sanderka89 wrote:Cześć Czytałam Wasze wpisy od kilku dobrych miesięcy Mój mąż miał zabieg w grudniu 2020r na żylaki powrozka nasiennego stopień trzeci Dzisiaj byłam u ginekologa jestem w 6 tyg ciąży Wyniki przed/po 30mln/108mln morfologia 1%/4% oprócz zabiegu jadł codziennie garść orzechów włoskie I brazylijskie, kefiry: szpinak,brokuł I tab cynk,selen,czarnuszka Oprócz tego rzucenie palenia I alkoholu.ewelcia45
-
Dziewczyny jakie parametry nasienia mieli Wasi panowie przed embolizacją / laparoskopową żylaków i jakie parametry po? Po jakim czasie udało Wam się zajść w ciążę.On 34: nieprawidłowy kariotyp męski translokacja 14/21, oligozospermia
Ona 31: MTHFR 1286A>C, PAI-1 4G/5G hetero, AMH:2.96
❌Komórki NK z krwi 21.3%❌KIR AA
I IVF 12/2023 Reprofit Czechy
🥚10 pobranych, 7 dojrzałych, 6 zapłodnionych, ❄️1 zdrowy
17/06/2024 Transfer
BetaHCG: 8dpt- 13.80, 10dpt-8,10 😞
II IVF 10/2024 Invimed Gdynia
🥚16 pobranych, 12 dojrzałych, 8 zapłodnionych, ❄️❄️❄️ PGT-SR (❄️niski stopień mozaicyzmu chromosomu 2, ❄️trisomia 21, ❄️wynik nieinformatywny- 13.12 rebiopsja, czekamy na wynik) 😞 -
ewelcia45 wrote:A co to za lekarza ? Dasz namiary ?
Nie wiem czy jesteś z moich okolic, nazywa się Maciej Szczębara i przyjmuje w Katowicach w gyncentrum i w Cieszynie 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2021, 00:27
Starania od 01.2020
🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04.22 Clostilbegyt+Pentohexal ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%
💉7.10.21 punkcja, 0❄️
💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
💔21.02 Transfer 4AA
💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
⬇️
Naturalny cud! 06.2022 💕
10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
2.07 jest serduszko 💗
NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
39w1d 11.02.2023 jest na świecie ❤️
Czeka na nas ❄️
-
Young wrote:Witam, możecie polecić dobrego lekarza najlepiej z Trójmiasta lub okolic, który da ewentualne skierowanie na zabieg w ramach NFZ?
Dobrze byłoby gdyby była to inna metoda niż laparoskopowa, bo słyszeliśmy, że nie jest ona zbyt bezpieczna.
My sie leczymy u dr Wegrzyna z Gamety w Gdyni. Dal skierowanie na operacje na NFZ. Pracuje rowniez w Wejherowie w szpitalu, wiec sam zarejestrowal skierowanie i rowno po miesiacu moj byl juz po zabiegu, ktory przeprowadzal sam dr Wegrzyn. Teraz jestesmy niespelna 3 miesiace po zabiegu, wiec ciezko jeszcze cokolwiek powiedziec, ale na kontroli dr stwierdzil, ze wszystko spoko takze polecam -
Isiozwierz wrote:My sie leczymy u dr Wegrzyna z Gamety w Gdyni. Dal skierowanie na operacje na NFZ. Pracuje rowniez w Wejherowie w szpitalu, wiec sam zarejestrowal skierowanie i rowno po miesiacu moj byl juz po zabiegu, ktory przeprowadzal sam dr Wegrzyn. Teraz jestesmy niespelna 3 miesiace po zabiegu, wiec ciezko jeszcze cokolwiek powiedziec, ale na kontroli dr stwierdzil, ze wszystko spoko takze polecam
To ja tylko dodam jeszcze jedno, ze zobaczylismy dwie kreski w niespelna 3 miesiace po operacji
10.03 operacja
1.06 dwie kreski
Nie wiem, czy to w skutek operacji, ale w koncu sie udalo
Takze nie ma sie co bac!Woczekiwaniu lubi tę wiadomość
-
Isiozwierz wrote:To ja tylko dodam jeszcze jedno, ze zobaczylismy dwie kreski w niespelna 3 miesiace po operacji
10.03 operacja
1.06 dwie kreski
Nie wiem, czy to w skutek operacji, ale w koncu sie udalo
Takze nie ma sie co bac!
GRATULACJE!!! A jakie parametry nasienia miał Pani mąż przed operacja?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2021, 18:52
On 34: nieprawidłowy kariotyp męski translokacja 14/21, oligozospermia
Ona 31: MTHFR 1286A>C, PAI-1 4G/5G hetero, AMH:2.96
❌Komórki NK z krwi 21.3%❌KIR AA
I IVF 12/2023 Reprofit Czechy
🥚10 pobranych, 7 dojrzałych, 6 zapłodnionych, ❄️1 zdrowy
17/06/2024 Transfer
BetaHCG: 8dpt- 13.80, 10dpt-8,10 😞
II IVF 10/2024 Invimed Gdynia
🥚16 pobranych, 12 dojrzałych, 8 zapłodnionych, ❄️❄️❄️ PGT-SR (❄️niski stopień mozaicyzmu chromosomu 2, ❄️trisomia 21, ❄️wynik nieinformatywny- 13.12 rebiopsja, czekamy na wynik) 😞 -
Woczekiwaniu wrote:GRATULACJE!!! A jakie parametry nasienia miał Pani mąż przed operacja?
Jeszcze do nas to nie dociera, ale dziekujemy 💖
Parametry nasienia:
Objetosc 2,8ml
Czas uplynnienia 15min
Zywotnosc 53%
Morfologia 2%
Liczba plemnikow 9,4mln/ml
Calkowita liczba 26,2 mln
Ruhcliwosc a+b 30%
Ruchliwosc a+b+c 49%
Formy prawidlowe 2%
Formy atypowe 98%
Tzi 1,23
Woczekiwaniu lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny,
co ma lepszy skład profertil czy fertiman plus?
Co bardziej się opłaca cenowo? Widze, że fertilman aż 4 kasułki się bierze..
AMH- 2,6
operacja żylaków 1st.
HBA, DFI- ok
1.08.2023 👶 -
Sanderka89 wrote:Cześć Czytałam Wasze wpisy od kilku dobrych miesięcy Mój mąż miał zabieg w grudniu 2020r na żylaki powrozka nasiennego stopień trzeci Dzisiaj byłam u ginekologa jestem w 6 tyg ciąży Wyniki przed/po 30mln/108mln morfologia 1%/4% oprócz zabiegu jadł codziennie garść orzechów włoskie I brazylijskie, kefiry: szpinak,brokuł I tab cynk,selen,czarnuszka Oprócz tego rzucenie palenia I alkoholu.
Hejka, jak się czujesz w ciąży?