X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy zylaki powrozka nasiennego
Odpowiedz

zylaki powrozka nasiennego

Oceń ten wątek:
  • Sesyjka Autorytet

Wysłany: 4 maja 2021, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kin wrote:
    Nie robiliśmy badań genetycznych, ale podejrzewam, że wysoka fragmentacja miała znaczenie.
    Ciąża już od 7 tygodnia rozwijała się źle. Kiepskie przyrosty i zarodek za mały jak na wiek ciąży.
    Trzymam mocno kciuki za transfer!! Będzie dobrze <3

Kin lubi tę wiadomość

age.png
    💏 starania o pierwszego maluszka od 01.2021

👱🏼‍♀️:36
    Owulacje potwierdzone monitoringami
    AMH- 2,6
    MTHFR_1298A>C Układ heterozygotyczny
    09.2021- sono Hsg (oba drożne)
    12.2021- Histeroskopia (usunięty polip 1,5cm )

🙋‍♂️:39
    operacja żylaków 1st.
    morfologia: 2% --> 12%, ruch i żywotność- ok
    HBA, DFI- ok

1.08.2023 👶
  • Natii06 Ekspertka

Wysłany: 4 maja 2021, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sesyjka wyniki nie są złe, ale widzę, że macie aglutynacje, lekarz nie kazał Wam zrobić mar testu ? To badanie na przeciwciała w nasieniu. U nas też zaczęło się od pierwszego stopnia aglutynacji po zabiegu i okazało się, że to wina przeciwciał. Teraz udało nam się bardzo zmniejszyć ich ilość, dlatego przy ostatniej iui wyniki były takie dobre 🙂

Kin to prawda, fragmentacja powinna być trochę mniejsza niż to 28 i nasze 27%, z taką jest mała szansa na naturalną ciążę lub właśnie ryzyko wad genetycznych płodu. My nie bierzemy in vitro pod uwagę dlatego zdecydowaliśmy się próbować inseminacji, ale tylko z fertile chip, bo inna dla nas nie ma sensu właśnie przez dużą fragmentację.

Starania od 2017 r.

👩31 lat
    - niedoczynność tarczycy
    - NK 20%
    - genotyp Kir AA
    👨34 lata
    - słaba morfologia i ruchliwość plemników
    - przeciwciała przeciwplemnikowe w nasieniu (mar test bez leków ok.60%)
    - fragmentacja DNA 27%

4 nieudane IUI 😔
  • Sesyjka Autorytet

Wysłany: 4 maja 2021, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natii06 wrote:
    Sesyjka wyniki nie są złe, ale widzę, że macie aglutynacje, lekarz nie kazał Wam zrobić mar testu ? To badanie na przeciwciała w nasieniu. U nas też zaczęło się od pierwszego stopnia aglutynacji po zabiegu i okazało się, że to wina przeciwciał. Teraz udało nam się bardzo zmniejszyć ich ilość, dlatego przy ostatniej iui wyniki były takie dobre 🙂

Kin to prawda, fragmentacja powinna być trochę mniejsza niż to 28 i nasze 27%, z taką jest mała szansa na naturalną ciążę lub właśnie ryzyko wad genetycznych płodu. My nie bierzemy in vitro pod uwagę dlatego zdecydowaliśmy się próbować inseminacji, ale tylko z fertile chip, bo inna dla nas nie ma sensu właśnie przez dużą fragmentację.
    Nie nic nie mówił na ten temat.
    Robiliśmy przeciwciała przeciw-plemnikowe z krwi i wynik ujemy, ale to pewnie nie chodzi o to..?
    Jak zmniejszyliście te przeciwciała?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2021, 12:45

age.png

AMH- 2,6

operacja żylaków 1st.
    HBA, DFI- ok

1.08.2023 👶
  • Kin Przyjaciółka

Wysłany: 4 maja 2021, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natii06 wrote:

To dobra decyzja :) bardzo kibicuje, żeby się Wam udało :)
    Ja też byłam bardzo negatywnie nastawiona do invitro, przy każdym kolejnym etapie leczenia krzyczałam „tylko nie invitro” 😉 podjęcie tej decyzji dużo mnie kosztowało i życzę, żeby dla Was ta droga była krótsza i mnie wyboista

• Natii06 Ekspertka

Wysłany: 4 maja 2021, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sesyjka wrote:
    Nie nic nie mówił na ten temat.
    Robiliśmy przeciwciała przeciw-plemnikowe z krwi i wynik ujemy, ale to pewnie nie chodzi o to..?
    Jak zmniejszyliście te przeciwciała?

Większe znaczenie mają te w nasieniu, bo właśnie powodują aglutynacje i upośledzają ruch. We krwi niekoniecznie mogą wtedy wychodzić. Mąż w ogóle z krwi nie badał, bo nie było sensu skoro w nasieniu wyszły. Niestety tylko sterydami można to obniżyć, pani dr kazała brać przez 10 dni od mojego 1 dc aż do inseminacji i wynik był kilkukrotnie lepszy niż jeszcze dwa tygodnie temu. Ale może u Was aglutynacja ma inną przyczynę, można spróbować ją zmniejszyć acardem i dużą dawką witaminy c, najlepiej w formie do rozpuszczania.

Starania od 2017 r.

👩31 lat
    - niedoczynność tarczycy
    - NK 20%
    - genotyp Kir AA
    👨34 lata
    - fragmentacja DNA 27%

4 nieudane IUI 😔
  • Natii06 Ekspertka

Wysłany: 4 maja 2021, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kin wrote:
    To dobra decyzja :) bardzo kibicuje, żeby się Wam udało :)
    Ja też byłam bardzo negatywnie nastawiona do invitro, przy każdym kolejnym etapie leczenia krzyczałam „tylko nie invitro” 😉 podjęcie tej decyzji dużo mnie kosztowało i życzę, żeby dla Was ta droga była krótsza i mnie wyboista

Dziękuję, ja również życzę Wam powodzenia, na pewno pierwsza próba będzie szczęśliwa skoro już raz Wam się udało 🙂 Ja nawet do inseminacji zbierałam się trzy lata, bo to są ogólnie ciężkie decyzje i każdy do końca ma nadzieję, że może akurat uda się naturalnie jakimś cudem.

Starania od 2017 r.

👩31 lat
    - niedoczynność tarczycy
    - NK 20%
    - genotyp Kir AA
    👨34 lata
    - fragmentacja DNA 27%

4 nieudane IUI 😔
  • Sesyjka Autorytet

Wysłany: 4 maja 2021, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natii06 wrote:
    Większe znaczenie mają te w nasieniu, bo właśnie powodują aglutynacje i upośledzają ruch. We krwi niekoniecznie mogą wtedy wychodzić. Mąż w ogóle z krwi nie badał, bo nie było sensu skoro w nasieniu wyszły. Niestety tylko sterydami można to obniżyć, pani dr kazała brać przez 10 dni od mojego 1 dc aż do inseminacji i wynik był kilkukrotnie lepszy niż jeszcze dwa tygodnie temu. Ale może u Was aglutynacja ma inną przyczynę, można spróbować ją zmniejszyć acardem i dużą dawką witaminy c, najlepiej w formie do rozpuszczania.
    Rozumiem.
    Widzę, że I stopień to niewielkie aglutynaty zawierające <10 plemników, wiele plemników nie związanych w aglutynatach, mogących swobodnie się przemieszczać.
    a Wy który stopień mieliśmy?
    Nie chce popadać w panikę i badać wszystko co się da, bo dużo już zbadaliśmy i wszystko w normie wychodzi u mnie a u narzeczonego te paramenty słabsze są aczkolwiek też jest poprawa.

age.png

AMH- 2,6

operacja żylaków 1st.
    HBA, DFI- ok

1.08.2023 👶
  • Natii06 Ekspertka

Wysłany: 4 maja 2021, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mieliśmy na początku pierwszy stopień przez ponad rok, a później nagle się pojawił drugi. Jasne, że nie ma co popadać w paranoję. U Was minęło dopiero pół roku od zabiegu, jeszcze wszystko może się zmienić na lepsze, trzeba być dobrej myśli 🙂

Starania od 2017 r.

👩31 lat
    - niedoczynność tarczycy
    - NK 20%
    - genotyp Kir AA
    👨34 lata
    - fragmentacja DNA 27%

4 nieudane IUI 😔
  • Sesyjka Autorytet

Wysłany: 4 maja 2021, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natii06 wrote:
    My mieliśmy na początku pierwszy stopień przez ponad rok, a później nagle się pojawił drugi. Jasne, że nie ma co popadać w paranoję. U Was minęło dopiero pół roku od zabiegu, jeszcze wszystko może się zmienić na lepsze, trzeba być dobrej myśli 🙂
    Z jednej strony tak, z drugiej wiek nas goni..
    Trzymam za wszystkie kciuki, musi się udać! <3

Natii06 lubi tę wiadomość

age.png

AMH- 2,6

operacja żylaków 1st.
    HBA, DFI- ok

1.08.2023 👶
  • ewelcia45 Ekspertka

Wysłany: 5 maja 2021, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniek330 wrote:
    Dziewczyny, my po pierwszej konsultacji z urologiem, pewni że mąż ma żylaki i nic nie da się zrobić (na operacje nie chcieliśmy się zdecydować) za to już zdecydowani na IVF, bo wyniki mega kiepskie, zapisałam męża do innego urologa, dziś był na wizycie i okazało się że żylaki wcale nie są duze, ledwo odczuwalne przy dotyku, za to przy badaniu prostaty, okazało się że go strasznie boli (tamten urolog nie badał, tylko zrobił USG), i mówił że te złe wyniki to może być infekcja, która trzeba wyleczyć, kazal zrobić posiew nasienia i badania z krwi dodatkowe. Zwróćcie uwagę na wynik FSH waszych mężów, moj ma wynik 11, gdzie teoretycznie mieści się w normie ale lekarz mówił że jak obniżymy do 8 to nasienie też może się znacznie poprawić. Takze całe szczęście że skonsultowaliśmy wszystko z jeszcze jednym lekarzem, który rzucił nowe światło na sprawę..

A co to za lekarza ? Dasz namiary ?

ewelcia45
  • ewelcia45 Ekspertka

Wysłany: 5 maja 2021, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sanderka89 wrote:
    Cześć Czytałam Wasze wpisy od kilku dobrych miesięcy Mój mąż miał zabieg w grudniu 2020r na żylaki powrozka nasiennego stopień trzeci Dzisiaj byłam u ginekologa jestem w 6 tyg ciąży Wyniki przed/po 30mln/108mln morfologia 1%/4% oprócz zabiegu jadł codziennie garść orzechów włoskie I brazylijskie, kefiry: szpinak,brokuł I tab cynk,selen,czarnuszka Oprócz tego rzucenie palenia I alkoholu.
    A gdzie robiliście zabieg ? Prywatnie czy na NFZ?

ewelcia45
  • Woczekiwaniu Autorytet

Wysłany: 16 maja 2021, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jakie parametry nasienia mieli Wasi panowie przed embolizacją / laparoskopową żylaków i jakie parametry po? Po jakim czasie udało Wam się zajść w ciążę.

On 34: nieprawidłowy kariotyp męski translokacja 14/21, oligozospermia

Ona 31: MTHFR 1286A>C, PAI-1 4G/5G hetero, AMH:2.96
    ❌Komórki NK z krwi 21.3%❌KIR AA

I IVF 12/2023 Reprofit Czechy
    🥚10 pobranych, 7 dojrzałych, 6 zapłodnionych, ❄️1 zdrowy

17/06/2024 Transfer
    BetaHCG: 8dpt- 13.80, 10dpt-8,10 😞

II IVF 10/2024 Invimed Gdynia
    🥚16 pobranych, 12 dojrzałych, 8 zapłodnionych, ❄️❄️❄️ PGT-SR (❄️niski stopień mozaicyzmu chromosomu 2, ❄️trisomia 21, ❄️wynik nieinformatywny- 13.12 rebiopsja, czekamy na wynik) 😞
  • Moniek330 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2021, 00:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewelcia45 wrote:
    A co to za lekarza ? Dasz namiary ?

Nie wiem czy jesteś z moich okolic, nazywa się Maciej Szczębara i przyjmuje w Katowicach w gyncentrum i w Cieszynie 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2021, 00:27

Starania od 01.2020
    🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04.22 Clostilbegyt+Pentohexal ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%

💉7.10.21 punkcja, 0❄️
    💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    💔21.02 Transfer 4AA
    💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    ⬇️
    Naturalny cud! 06.2022 💕
    10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
    2.07 jest serduszko 💗
    NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
    12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
    21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
    29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
    39w1d 11.02.2023 jest na świecie ❤️

Czeka na nas ❄️
    age.png
  • Young Nowa

Wysłany: 20 maja 2021, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, możecie polecić dobrego lekarza najlepiej z Trójmiasta lub okolic, który da ewentualne skierowanie na zabieg w ramach NFZ?
    Dobrze byłoby gdyby była to inna metoda niż laparoskopowa, bo słyszeliśmy, że nie jest ona zbyt bezpieczna.

• Isiozwierz Koleżanka

Wysłany: 24 maja 2021, 02:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Young wrote:
    Witam, możecie polecić dobrego lekarza najlepiej z Trójmiasta lub okolic, który da ewentualne skierowanie na zabieg w ramach NFZ?
    Dobrze byłoby gdyby była to inna metoda niż laparoskopowa, bo słyszeliśmy, że nie jest ona zbyt bezpieczna.

My sie leczymy u dr Wegrzyna z Gamety w Gdyni. Dal skierowanie na operacje na NFZ. Pracuje rowniez w Wejherowie w szpitalu, wiec sam zarejestrowal skierowanie i rowno po miesiacu moj byl juz po zabiegu, ktory przeprowadzal sam dr Wegrzyn. Teraz jestesmy niespelna 3 miesiace po zabiegu, wiec ciezko jeszcze cokolwiek powiedziec, ale na kontroli dr stwierdzil, ze wszystko spoko :) takze polecam :)

3jgxyx8dprbcpvnq.png
  • Isiozwierz Koleżanka

Wysłany: 6 czerwca 2021, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Isiozwierz wrote:
    My sie leczymy u dr Wegrzyna z Gamety w Gdyni. Dal skierowanie na operacje na NFZ. Pracuje rowniez w Wejherowie w szpitalu, wiec sam zarejestrowal skierowanie i rowno po miesiacu moj byl juz po zabiegu, ktory przeprowadzal sam dr Wegrzyn. Teraz jestesmy niespelna 3 miesiace po zabiegu, wiec ciezko jeszcze cokolwiek powiedziec, ale na kontroli dr stwierdzil, ze wszystko spoko :) takze polecam :)

To ja tylko dodam jeszcze jedno, ze zobaczylismy dwie kreski w niespelna 3 miesiace po operacji :)
    10.03 operacja
    1.06 dwie kreski :)
    Nie wiem, czy to w skutek operacji, ale w koncu sie udalo :)
    Takze nie ma sie co bac!

Woczekiwaniu lubi tę wiadomość

3jgxyx8dprbcpvnq.png
  • Woczekiwaniu Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2021, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Isiozwierz wrote:
    To ja tylko dodam jeszcze jedno, ze zobaczylismy dwie kreski w niespelna 3 miesiace po operacji :)
    10.03 operacja
    1.06 dwie kreski :)
    Nie wiem, czy to w skutek operacji, ale w koncu sie udalo :)
    Takze nie ma sie co bac!

GRATULACJE!!! A jakie parametry nasienia miał Pani mąż przed operacja?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2021, 18:52

On 34: nieprawidłowy kariotyp męski translokacja 14/21, oligozospermia

Ona 31: MTHFR 1286A>C, PAI-1 4G/5G hetero, AMH:2.96
    ❌Komórki NK z krwi 21.3%❌KIR AA

I IVF 12/2023 Reprofit Czechy
    🥚10 pobranych, 7 dojrzałych, 6 zapłodnionych, ❄️1 zdrowy

17/06/2024 Transfer
    BetaHCG: 8dpt- 13.80, 10dpt-8,10 😞

II IVF 10/2024 Invimed Gdynia
    🥚16 pobranych, 12 dojrzałych, 8 zapłodnionych, ❄️❄️❄️ PGT-SR (❄️niski stopień mozaicyzmu chromosomu 2, ❄️trisomia 21, ❄️wynik nieinformatywny- 13.12 rebiopsja, czekamy na wynik) 😞
  • Isiozwierz Koleżanka

Wysłany: 6 czerwca 2021, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Woczekiwaniu wrote:
    GRATULACJE!!! A jakie parametry nasienia miał Pani mąż przed operacja?

Jeszcze do nas to nie dociera, ale dziekujemy 💖

Parametry nasienia:
    Objetosc 2,8ml
    Czas uplynnienia 15min
    Zywotnosc 53%
    Morfologia 2%
    Liczba plemnikow 9,4mln/ml
    Calkowita liczba 26,2 mln
    Ruhcliwosc a+b 30%
    Ruchliwosc a+b+c 49%
    Formy prawidlowe 2%
    Formy atypowe 98%
    Tzi 1,23

Woczekiwaniu lubi tę wiadomość

3jgxyx8dprbcpvnq.png
  • Sesyjka Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2021, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,
    co ma lepszy skład profertil czy fertiman plus?
    Co bardziej się opłaca cenowo? Widze, że fertilman aż 4 kasułki się bierze..

age.png

AMH- 2,6

operacja żylaków 1st.
    HBA, DFI- ok

1.08.2023 👶
  • Gabb Znajoma

Wysłany: 7 czerwca 2021, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sanderka89 wrote:
    Cześć Czytałam Wasze wpisy od kilku dobrych miesięcy Mój mąż miał zabieg w grudniu 2020r na żylaki powrozka nasiennego stopień trzeci Dzisiaj byłam u ginekologa jestem w 6 tyg ciąży Wyniki przed/po 30mln/108mln morfologia 1%/4% oprócz zabiegu jadł codziennie garść orzechów włoskie I brazylijskie, kefiry: szpinak,brokuł I tab cynk,selen,czarnuszka Oprócz tego rzucenie palenia I alkoholu.

Hejka, jak się czujesz w ciąży?

‹‹ 119 120 121 122 123 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ