X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy zylaki powrozka nasiennego
Odpowiedz

zylaki powrozka nasiennego

Oceń ten wątek:
  • ewelcia45 Ekspertka

Wysłany: 27 marca 2018, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vip0 no my droga meilowa mieliśmy się z nim kontaktować. Tylko nie wiem czy dobrze zapisalam

ewelcia45
  • Pomi Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2018, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć! Witam się po raz pierwszy na tym watku :) mój mąż ma w przyszłym tygodniu operacje żpn metodą laporoskopowa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2018, 09:39

09.2016 - Start
    11.2017 - czas na pomoc - Gameta
    04.2018 - operacja żpn
    08-09.2019 - 3 IUI nieudane
    10.2019 - Ivf krótki protokół
    16.12.19 - FET 4bb, beta <0. 1
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój M. już po zabiegu :). Chcieliśmy robić prywatnie, żeby nie tracić na czasie, ale okazało się, że Lekarz męża powiedział, że zrobią zabieg na NFZ. czekaliśmy 2 miesiące :). Mąż jest 5 dni po zabiegu i na prawdę jestem w szoku - goi się jak na "psie" ;).

M. położyli w czwartek ( porobili wszystkie badania), w piątek z rana miał zabieg, a w sobotę o 12:00 wychodziliśmy ze szpitala :).

Teraz czekamy na efekty, bo z ilością jest jak najbardziej ok., musi poprawić się teraz ruchliwość ( która spadała) oraz morfologia ( 3% ).

Za 3 miesiące powtórzy M. badania i zobaczymy czy zabieg coś dał :)!

• ewelcia45 Ekspertka

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pixi86 wrote:
    Mój M. już po zabiegu :). Chcieliśmy robić prywatnie, żeby nie tracić na czasie, ale okazało się, że Lekarz męża powiedział, że zrobią zabieg na NFZ. czekaliśmy 2 miesiące :). Mąż jest 5 dni po zabiegu i na prawdę jestem w szoku - goi się jak na "psie" ;).

M. położyli w czwartek ( porobili wszystkie badania), w piątek z rana miał zabieg, a w sobotę o 12:00 wychodziliśmy ze szpitala :).

Teraz czekamy na efekty, bo z ilością jest jak najbardziej ok., musi poprawić się teraz ruchliwość ( która spadała) oraz morfologia ( 3% ).

Za 3 miesiące powtórzy M. badania i zobaczymy czy zabieg coś dał :)!

A gdzie się leczycie?

ewelcia45
  • Madlen_:) Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2018, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy którejś z was udało sie zajść w ciąże mimo żylaków powrózka u męża ? Nie chcemy narazie poddawać sie zabiegowi .... mamy szanse :( ?

p19ucsqv2v28lj5j.png
  • angelwings Przyjaciółka

Wysłany: 12 kwietnia 2018, 23:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlen_:) wrote:
    Dziewczyny, czy którejś z was udało sie zajść w ciąże mimo żylaków powrózka u męża ? Nie chcemy narazie poddawać sie zabiegowi .... mamy szanse :( ?
    A robiliście już badania nasienia i hormonów??

• Saja Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2018, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O szansach na ciążę nie decyduje obecność żylaków, tylko wyniki badan nasienia i chromatyny. Jeśli mąż ma zylaki, ale nasienie jest w porządku, to szansa jest. Jeśli nasienie jest słabe, to szansa na ciążę też jest, ale dużo mniejsza, a czasem jest to szansa jak na wygraną w totka.

Hiacynta89 lubi tę wiadomość

Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%

Starania od 1.1.2016
    11.2016 - diagnoza OAT
    5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
    1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
    4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
    5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
    1.2019- rodzą się nasze córki
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2018, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewelcia45 wrote:
    A gdzie się leczycie?

My temat załatwialiśmy w Toruniu. Męża prowadzi doktor Brygman. Jak się dowiedział, że staramy się o dziecko ( bez powodzenia prawie 2 lata, a po mojej stornie zostało wszystko wykluczone) i zobaczył parametry: spora ilość, do kitu morfologia i spadająca ruchliwość, od razu w trybie pilnym skierował M. na zabieg. A że on jest chirurgiem urologiem i operuje w szpitalu u nas na Batorego, to udało się załatwić temat w 2 miesiące i to na NFZ :).

Mąż jest 7 dni po zabiegu i jest bajka :D w poniedziałek wraca do pracy ;).

MADLEN :)

...tak jak SAJA pisze - zawsze jest szansa, ale nam się nie chciało czekać na cud - liczyliśmy na niego przez 2 lata, a z miesiąca na miesiąc byłoby coraz trudniej ... żylaki rosły i jakość spadała, to za pół roku byłoby jeszcze gorzej. Poprawa niby po 3 miesiącach, ale trzeba liczyć do pół roku - roku. Ale jak już tyle wytrzymaliśmy to jeszcze tych kilka miesięcy nas nie zbawi. Ale w końcu mamy szanse. Ja zaczęłam owulować, a M. teraz czekać, aż nasienie się poprawi :) .

Poza tym M. powiedział zaraz po samym zabiegu, że strach ma wielkie oczy ;). A leki przeciwbólowe to paracetamol , z których zrezygnował po 3 dniach od zabiegu ;). Więc nie może być chyba, aż tak źle :).

• Polawola Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2018, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć pisze ku pokrzepieniu z dobrymi wieściami (na razie to początek). staramy się od 03.2016 i mąż w międzyczasie robił kilaka razy badania- morfologia albo 1% albo 2%. Przeszliśmy 4 nieudane IUI (No jedna na chwile się udała) i w końcu zmieniliśmy klinikę. W nowej klinice Pani Dr powiedziała ze czepia się męża, dała mu leki i wysłała do urologa, który stwierdził żylaki. Na początku lutego była operacja na NFZ metoda paloma. Bardzo się denerwowaliśmy czy to coś da... i dało! Wynik morfologii z dziś to 6%! Warto robić operacje! Tak się cieszymy!

36l, 2010- naturalny cud
    starania od 03.2016,
    4 inseminacje :(
    Ona:hsg🆗histeroskopia🆗Usunięta tarczyca, era🆗cytokiny ❌
    On: 02.2018 operacja znp- brak poprawy, astenoterato.
    I hbIMSI 10.2018, dł prot, hiperstymulacja, zamrozono 7 oocytow, brak zarodkow :(
    II hbIMSI 01.2019, kr protokół ❄️❄️❄️
    01.02.19 2x 3dn zarodków ❌
    14.02.20- 1x 4aa- CB
    III IMSI- ❄️❄️❄️❄️
    26.11.20- transfer 4aa❌
    24.01.22 transfer 3AA👍♥️🍀

Udało się :) warto próbować 👶🏼
  • beast11 Debiutantka

Wysłany: 21 kwietnia 2018, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlen_:) wrote:

Tak nam się udało po 2 latach starań, zawsze jest jakaś szansa.

vcob70s.png
    zrz6anli5039jqjr.png
  • Olka1991 Znajoma

Wysłany: 18 maja 2018, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam . mój facet dzisiaj jest dwa dni po laparaskopowym usuwaniu żylaków..jego wynik przed to 7mln w ejekulacie. Ale miał bardzo dużo powolnych. Dwóch lekarzy stwierdzilo że są one powodem . Plemniki są ogrzewane i padaja zanim dojda do celu :) jesteśmy dobrej myśli tymbardziej jak czytam że dużo para się udało ! pozdrawiam .trzymajcie kciuki !

Olka1991
  • monna1 Koleżanka

Wysłany: 23 maja 2018, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlen tak szybko wam się udało bez zabiegu? Jakie mieliście parametry? My 2 miesiące od zabiegu, za miesiĄc kontrolne badamia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2018, 14:55

• evkill Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polawola wrote:
    Cześć pisze ku pokrzepieniu z dobrymi wieściami (na razie to początek). staramy się od 03.2016 i mąż w międzyczasie robił kilaka razy badania- morfologia albo 1% albo 2%. Przeszliśmy 4 nieudane IUI (No jedna na chwile się udała) i w końcu zmieniliśmy klinikę. W nowej klinice Pani Dr powiedziała ze czepia się męża, dała mu leki i wysłała do urologa, który stwierdził żylaki. Na początku lutego była operacja na NFZ metoda paloma. Bardzo się denerwowaliśmy czy to coś da... i dało! Wynik morfologii z dziś to 6%! Warto robić operacje! Tak się cieszymy!
    Cześć, Ile macie lat? Nam lekarz odradzał, mówił ze to sie robi przed 30 tka, po juz nie ma sensu, jeśli chodzi o płodność. Oczywiście należy zrobić, bo przegrzane jądra mogą doprowadzić do nowotworu. Ale mamy zrobić laparo dopiero po IVF.

moja historia

"Gdy nie mamy w sobie gniewu, nie mamy też wrogów, gdy pożera nas nienawiść, widzimy wrogów wszędzie"
  • monna1 Koleżanka

Wysłany: 4 lipca 2018, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, jestem tu nowa. Od 1,5 roku staramy sie o dziecko. Bez skutku. Porobiłam badania, oraz drożność, wyszła trochę wysoka prolaktyna biorę Nonprolac.
    Przebadaliśmy męża przed zabiegiem na żylaki:
    czasu abstynencji płciowej przed badaniem - 5 dni
    Upłynnienie po 30 min - całkowite
    objętość - 5,2 ml
    ph - 8,2
    lepkość - +
    wygląd- prawidłowy
    Leukocyty i kom. okrągłe widoczne w polu widzenia - 3-5
    TYP a - 22,1% - 1,3 ml (w ejakulacie - 7,00 ml)
    TYP b - 16,9% - 1,0 ml (w ejakulacie - 5,4 ml)
    TYP c - 13,0% - 0,8 ml (w ejakulacie - 4,1 ml)
    TYP D - 48,1% - 2,9 ml (w ejakulacie - 15,3 ml)
    liczba plemników - 6,81 ml ( w ejakulacie - 31,8 ml)

Plemniki o prawidłowej budowie - 10%
    nieprawidłowe - 90 %

Wyniki 3 miesiące po zabiegu:
    czasu abstynencji płciowej przed badaniem - 4 dni
    objętość -6,3 ml
    ph - 7,9
    lepkość - +
    wygląd- prawidłowy
    Leukocyty i kom. okrągłe widoczne w polu widzenia - 1-3
    TYP a - 10,9% - 1,3 ml (w ejakulacie - 8,4 ml)
    TYP b - 11,6% - 1,4 ml (w ejakulacie - 9,00 ml)
    TYP c - 14,3% - 1,8 ml (w ejakulacie - 11,1 ml)
    typ d - 63,3% -7,8 ml (w ej. 49,00 mln)
    liczba plemników - 12,3 ml ( w ejakulacie - 77,5ml)

Plemniki o prawidłowej budowie - 30%
    nieprawidłowe - 70 %

CO myślicie?

Próbować naturalne czy podchodzić do inseminacji?

Czy te wyniki się jeszcze poprawią?
    Jakie są wasze doświadczenia?

Wysłany: 4 lipca 2018, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monna1 wrote:
    Hej dziewczyny, jestem tu nowa. Od 1,5 roku staramy sie o dziecko. Bez skutku. Porobiłam badania, oraz drożność, wyszła trochę wysoka prolaktyna biorę Nonprolac.
    Przebadaliśmy męża przed zabiegiem na żylaki:
    czasu abstynencji płciowej przed badaniem - 5 dni
    objętość - 5,2 ml
    ph - 8,2
    lepkość - +
    wygląd- prawidłowy
    Leukocyty i kom. okrągłe widoczne w polu widzenia - 3-5
    TYP a - 22,1% - 1,3 ml (w ejakulacie - 7,00 ml)
    TYP b - 16,9% - 1,0 ml (w ejakulacie - 5,4 ml)
    TYP c - 13,0% - 0,8 ml (w ejakulacie - 4,1 ml)
    TYP D - 48,1% - 2,9 ml (w ejakulacie - 15,3 ml)
    liczba plemników - 6,81 ml ( w ejakulacie - 31,8 ml)

Plemniki o prawidłowej budowie - 10%
    nieprawidłowe - 90 %

Wyniki 3 miesiące po zabiegu:
    czasu abstynencji płciowej przed badaniem - 4 dni
    objętość -6,3 ml
    ph - 7,9
    lepkość - +
    wygląd- prawidłowy
    Leukocyty i kom. okrągłe widoczne w polu widzenia - 1-3
    TYP a - 10,9% - 1,3 ml (w ejakulacie - 8,4 ml)
    TYP b - 11,6% - 1,4 ml (w ejakulacie - 9,00 ml)
    TYP c - 14,3% - 1,8 ml (w ejakulacie - 11,1 ml)
    typ d - 63,3% -7,8 ml (w ej. 49,00 mln)
    liczba plemników - 12,3 ml ( w ejakulacie - 77,5ml)

Plemniki o prawidłowej budowie - 30%
    nieprawidłowe - 70 %

CO myślicie?

Próbować naturalne czy podchodzić do inseminacji?

Czy te wyniki się jeszcze poprawią?
    Jakie są wasze doświadczenia?
    Z tego co wiem, wyniki mogą się poprawić do roku od zabiegu, więc skoro już jest taki pozytywny efekt to może warto poczekać:)

• monna1 Koleżanka

Wysłany: 8 lipca 2018, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angelwings wrote:
    Z tego co wiem, wyniki mogą się poprawić do roku od zabiegu, więc skoro już jest taki pozytywny efekt to może warto poczekać:)

Dziękuję za odpowiedź. Czy wasi mężowie po zabiegu brali jakieś leki? Poza suplementami bez recepty.

• Dzik Przyjaciółka

Wysłany: 9 lipca 2018, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć ;) Ja również pierwszy raz zawitałam na ten wątek. U mojego męża stwierdzono niewielkie zwapnienia i 5-6mm torbielki z cechami żylaków na lewym jądrze . Lekarz który go badał odradza zabieg bo to i tak nie przyniesie efektu. Czy są może tutaj dziewczyny których partnerzy właśnie z takim stopniem mimo wszystko skusili się na zabieg, i przyniósł on efekt? Od roku mąż wykonuje co 3-4 miesiące badanie nasienia i tendencja jest wciąż malejąca na ostatnim badaniu wykryto tylko 1 mln plemników w ejakulacie! O morfologi też szkoda pisać... ;( mam też prośbę o polecenia sprawdzonego androloga najlepiej z okolic Warszawy, Białegostoku, Lublina??

starania od 2016
    Oligaasthenozoospermia & PCOS

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 lipca 2018, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatni raz byłam tu 3 miesiące temu :). Tyle czasu też minęło od momentu, kiedy mąż miał zabieg :). Mój Ginekolog powiedział, że mąż nie miał złych wyników wcześniej, ale żylaki zaczęły doskwierać, dodatkowo wyniki zaczęły spadać - stąd padła decyzja o zabiegu.

Teraz już po wszystkim :) i zabieg przeszedł moje najśmielsze oczekiwania :

styczeń 2018 ( 3 miesiące przed zabiegiem)/ lipiec 2018 ( 3 miesiące po zabiegu)

Ilość w 1 ml : 31,6 mln / 67,7 ml
    upłynnienie : 45 min / 15-30 min
    Morfologia : 3 % / 14 %

Jeszcze ruch ... ruch wzrósł o 4 % ale przy tej ilości pływaków to wynik i tak jest zaskakujący :).

U nas skończyło się to szczęśliwie :)

Wysłany: 9 lipca 2018, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzik wrote:
    Cześć ;) Ja również pierwszy raz zawitałam na ten wątek. U mojego męża stwierdzono niewielkie zwapnienia i 5-6mm torbielki z cechami żylaków na lewym jądrze . Lekarz który go badał odradza zabieg bo to i tak nie przyniesie efektu. Czy są może tutaj dziewczyny których partnerzy właśnie z takim stopniem mimo wszystko skusili się na zabieg, i przyniósł on efekt? Od roku mąż wykonuje co 3-4 miesiące badanie nasienia i tendencja jest wciąż malejąca na ostatnim badaniu wykryto tylko 1 mln plemników w ejakulacie! O morfologi też szkoda pisać... ;( mam też prośbę o polecenia sprawdzonego androloga najlepiej z okolic Warszawy, Białegostoku, Lublina??
    Jeśli androlog to tylko dr. Wolski, który przyjmuje w Novum w Warszawie. Jeśli tendencja jest malejąca to może rozważcie zamrożenie nasienia, nigdy nie wiadomo co będzie za jakiś czas, czy plemniki w ogóle się znajdą. Czy robiliście już badania genetyczne i hormony?

• Dzik Przyjaciółka

Wysłany: 11 lipca 2018, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki wielkie! :) chyba się zapiszemy do niego. Niee nie robiliśmy genetycznych, hormony chyba były robione na pierwszej wizycie to wszystko ok tylko testosteron przy niższej granico to mąż bierze clo i juz podskoczylo na 5.4 a te testy genetyczne to z krwi? I w sumie co wykazują?

starania od 2016
    Oligaasthenozoospermia & PCOS

‹‹ 54 55 56 57 58 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ