zylaki powrozka nasiennego
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć! Witam się po raz pierwszy na tym watku mój mąż ma w przyszłym tygodniu operacje żpn metodą laporoskopowa.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2018, 09:39
09.2016 - Start
11.2017 - czas na pomoc - Gameta
04.2018 - operacja żpn
08-09.2019 - 3 IUI nieudane
10.2019 - Ivf krótki protokół
16.12.19 - FET 4bb, beta <0. 1 -
nick nieaktualnyMój M. już po zabiegu . Chcieliśmy robić prywatnie, żeby nie tracić na czasie, ale okazało się, że Lekarz męża powiedział, że zrobią zabieg na NFZ. czekaliśmy 2 miesiące . Mąż jest 5 dni po zabiegu i na prawdę jestem w szoku - goi się jak na "psie" .
M. położyli w czwartek ( porobili wszystkie badania), w piątek z rana miał zabieg, a w sobotę o 12:00 wychodziliśmy ze szpitala .
Teraz czekamy na efekty, bo z ilością jest jak najbardziej ok., musi poprawić się teraz ruchliwość ( która spadała) oraz morfologia ( 3% ).
Za 3 miesiące powtórzy M. badania i zobaczymy czy zabieg coś dał ! -
Pixi86 wrote:Mój M. już po zabiegu . Chcieliśmy robić prywatnie, żeby nie tracić na czasie, ale okazało się, że Lekarz męża powiedział, że zrobią zabieg na NFZ. czekaliśmy 2 miesiące . Mąż jest 5 dni po zabiegu i na prawdę jestem w szoku - goi się jak na "psie" .
M. położyli w czwartek ( porobili wszystkie badania), w piątek z rana miał zabieg, a w sobotę o 12:00 wychodziliśmy ze szpitala .
Teraz czekamy na efekty, bo z ilością jest jak najbardziej ok., musi poprawić się teraz ruchliwość ( która spadała) oraz morfologia ( 3% ).
Za 3 miesiące powtórzy M. badania i zobaczymy czy zabieg coś dał !
A gdzie się leczycie?ewelcia45 -
O szansach na ciążę nie decyduje obecność żylaków, tylko wyniki badan nasienia i chromatyny. Jeśli mąż ma zylaki, ale nasienie jest w porządku, to szansa jest. Jeśli nasienie jest słabe, to szansa na ciążę też jest, ale dużo mniejsza, a czasem jest to szansa jak na wygraną w totka.
Hiacynta89 lubi tę wiadomość
Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%
Starania od 1.1.2016
11.2016 - diagnoza OAT
5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
1.2019- rodzą się nasze córki -
nick nieaktualnyewelcia45 wrote:A gdzie się leczycie?
My temat załatwialiśmy w Toruniu. Męża prowadzi doktor Brygman. Jak się dowiedział, że staramy się o dziecko ( bez powodzenia prawie 2 lata, a po mojej stornie zostało wszystko wykluczone) i zobaczył parametry: spora ilość, do kitu morfologia i spadająca ruchliwość, od razu w trybie pilnym skierował M. na zabieg. A że on jest chirurgiem urologiem i operuje w szpitalu u nas na Batorego, to udało się załatwić temat w 2 miesiące i to na NFZ .
Mąż jest 7 dni po zabiegu i jest bajka w poniedziałek wraca do pracy .
MADLEN
...tak jak SAJA pisze - zawsze jest szansa, ale nam się nie chciało czekać na cud - liczyliśmy na niego przez 2 lata, a z miesiąca na miesiąc byłoby coraz trudniej ... żylaki rosły i jakość spadała, to za pół roku byłoby jeszcze gorzej. Poprawa niby po 3 miesiącach, ale trzeba liczyć do pół roku - roku. Ale jak już tyle wytrzymaliśmy to jeszcze tych kilka miesięcy nas nie zbawi. Ale w końcu mamy szanse. Ja zaczęłam owulować, a M. teraz czekać, aż nasienie się poprawi .
Poza tym M. powiedział zaraz po samym zabiegu, że strach ma wielkie oczy . A leki przeciwbólowe to paracetamol , z których zrezygnował po 3 dniach od zabiegu . Więc nie może być chyba, aż tak źle .
-
Cześć pisze ku pokrzepieniu z dobrymi wieściami (na razie to początek). staramy się od 03.2016 i mąż w międzyczasie robił kilaka razy badania- morfologia albo 1% albo 2%. Przeszliśmy 4 nieudane IUI (No jedna na chwile się udała) i w końcu zmieniliśmy klinikę. W nowej klinice Pani Dr powiedziała ze czepia się męża, dała mu leki i wysłała do urologa, który stwierdził żylaki. Na początku lutego była operacja na NFZ metoda paloma. Bardzo się denerwowaliśmy czy to coś da... i dało! Wynik morfologii z dziś to 6%! Warto robić operacje! Tak się cieszymy!36l, 2010- naturalny cud
starania od 03.2016,
4 inseminacje
Ona:hsg🆗histeroskopia🆗Usunięta tarczyca, era🆗cytokiny ❌
On: 02.2018 operacja znp- brak poprawy, astenoterato.
I hbIMSI 10.2018, dł prot, hiperstymulacja, zamrozono 7 oocytow, brak zarodkow
II hbIMSI 01.2019, kr protokół ❄️❄️❄️
01.02.19 2x 3dn zarodków ❌
14.02.20- 1x 4aa- CB
III IMSI- ❄️❄️❄️❄️
26.11.20- transfer 4aa❌
24.01.22 transfer 3AA👍♥️🍀
Udało się warto próbować 👶🏼 -
Witam . mój facet dzisiaj jest dwa dni po laparaskopowym usuwaniu żylaków..jego wynik przed to 7mln w ejekulacie. Ale miał bardzo dużo powolnych. Dwóch lekarzy stwierdzilo że są one powodem . Plemniki są ogrzewane i padaja zanim dojda do celu jesteśmy dobrej myśli tymbardziej jak czytam że dużo para się udało ! pozdrawiam .trzymajcie kciuki !Olka1991
-
Polawola wrote:Cześć pisze ku pokrzepieniu z dobrymi wieściami (na razie to początek). staramy się od 03.2016 i mąż w międzyczasie robił kilaka razy badania- morfologia albo 1% albo 2%. Przeszliśmy 4 nieudane IUI (No jedna na chwile się udała) i w końcu zmieniliśmy klinikę. W nowej klinice Pani Dr powiedziała ze czepia się męża, dała mu leki i wysłała do urologa, który stwierdził żylaki. Na początku lutego była operacja na NFZ metoda paloma. Bardzo się denerwowaliśmy czy to coś da... i dało! Wynik morfologii z dziś to 6%! Warto robić operacje! Tak się cieszymy!moja historia
"Gdy nie mamy w sobie gniewu, nie mamy też wrogów, gdy pożera nas nienawiść, widzimy wrogów wszędzie" -
Hej dziewczyny, jestem tu nowa. Od 1,5 roku staramy sie o dziecko. Bez skutku. Porobiłam badania, oraz drożność, wyszła trochę wysoka prolaktyna biorę Nonprolac.
Przebadaliśmy męża przed zabiegiem na żylaki:
czasu abstynencji płciowej przed badaniem - 5 dni
Upłynnienie po 30 min - całkowite
objętość - 5,2 ml
ph - 8,2
lepkość - +
wygląd- prawidłowy
Leukocyty i kom. okrągłe widoczne w polu widzenia - 3-5
TYP a - 22,1% - 1,3 ml (w ejakulacie - 7,00 ml)
TYP b - 16,9% - 1,0 ml (w ejakulacie - 5,4 ml)
TYP c - 13,0% - 0,8 ml (w ejakulacie - 4,1 ml)
TYP D - 48,1% - 2,9 ml (w ejakulacie - 15,3 ml)
liczba plemników - 6,81 ml ( w ejakulacie - 31,8 ml)
Plemniki o prawidłowej budowie - 10%
nieprawidłowe - 90 %
Wyniki 3 miesiące po zabiegu:
czasu abstynencji płciowej przed badaniem - 4 dni
objętość -6,3 ml
ph - 7,9
lepkość - +
wygląd- prawidłowy
Leukocyty i kom. okrągłe widoczne w polu widzenia - 1-3
TYP a - 10,9% - 1,3 ml (w ejakulacie - 8,4 ml)
TYP b - 11,6% - 1,4 ml (w ejakulacie - 9,00 ml)
TYP c - 14,3% - 1,8 ml (w ejakulacie - 11,1 ml)
typ d - 63,3% -7,8 ml (w ej. 49,00 mln)
liczba plemników - 12,3 ml ( w ejakulacie - 77,5ml)
Plemniki o prawidłowej budowie - 30%
nieprawidłowe - 70 %
CO myślicie?
Próbować naturalne czy podchodzić do inseminacji?
Czy te wyniki się jeszcze poprawią?
Jakie są wasze doświadczenia?
-
monna1 wrote:Hej dziewczyny, jestem tu nowa. Od 1,5 roku staramy sie o dziecko. Bez skutku. Porobiłam badania, oraz drożność, wyszła trochę wysoka prolaktyna biorę Nonprolac.
Przebadaliśmy męża przed zabiegiem na żylaki:
czasu abstynencji płciowej przed badaniem - 5 dni
objętość - 5,2 ml
ph - 8,2
lepkość - +
wygląd- prawidłowy
Leukocyty i kom. okrągłe widoczne w polu widzenia - 3-5
TYP a - 22,1% - 1,3 ml (w ejakulacie - 7,00 ml)
TYP b - 16,9% - 1,0 ml (w ejakulacie - 5,4 ml)
TYP c - 13,0% - 0,8 ml (w ejakulacie - 4,1 ml)
TYP D - 48,1% - 2,9 ml (w ejakulacie - 15,3 ml)
liczba plemników - 6,81 ml ( w ejakulacie - 31,8 ml)
Plemniki o prawidłowej budowie - 10%
nieprawidłowe - 90 %
Wyniki 3 miesiące po zabiegu:
czasu abstynencji płciowej przed badaniem - 4 dni
objętość -6,3 ml
ph - 7,9
lepkość - +
wygląd- prawidłowy
Leukocyty i kom. okrągłe widoczne w polu widzenia - 1-3
TYP a - 10,9% - 1,3 ml (w ejakulacie - 8,4 ml)
TYP b - 11,6% - 1,4 ml (w ejakulacie - 9,00 ml)
TYP c - 14,3% - 1,8 ml (w ejakulacie - 11,1 ml)
typ d - 63,3% -7,8 ml (w ej. 49,00 mln)
liczba plemników - 12,3 ml ( w ejakulacie - 77,5ml)
Plemniki o prawidłowej budowie - 30%
nieprawidłowe - 70 %
CO myślicie?
Próbować naturalne czy podchodzić do inseminacji?
Czy te wyniki się jeszcze poprawią?
Jakie są wasze doświadczenia? -
Cześć Ja również pierwszy raz zawitałam na ten wątek. U mojego męża stwierdzono niewielkie zwapnienia i 5-6mm torbielki z cechami żylaków na lewym jądrze . Lekarz który go badał odradza zabieg bo to i tak nie przyniesie efektu. Czy są może tutaj dziewczyny których partnerzy właśnie z takim stopniem mimo wszystko skusili się na zabieg, i przyniósł on efekt? Od roku mąż wykonuje co 3-4 miesiące badanie nasienia i tendencja jest wciąż malejąca na ostatnim badaniu wykryto tylko 1 mln plemników w ejakulacie! O morfologi też szkoda pisać... ;( mam też prośbę o polecenia sprawdzonego androloga najlepiej z okolic Warszawy, Białegostoku, Lublina??starania od 2016
Oligaasthenozoospermia & PCOS
-
nick nieaktualnyOstatni raz byłam tu 3 miesiące temu . Tyle czasu też minęło od momentu, kiedy mąż miał zabieg . Mój Ginekolog powiedział, że mąż nie miał złych wyników wcześniej, ale żylaki zaczęły doskwierać, dodatkowo wyniki zaczęły spadać - stąd padła decyzja o zabiegu.
Teraz już po wszystkim i zabieg przeszedł moje najśmielsze oczekiwania :
styczeń 2018 ( 3 miesiące przed zabiegiem)/ lipiec 2018 ( 3 miesiące po zabiegu)
Ilość w 1 ml : 31,6 mln / 67,7 ml
upłynnienie : 45 min / 15-30 min
Morfologia : 3 % / 14 %
Jeszcze ruch ... ruch wzrósł o 4 % ale przy tej ilości pływaków to wynik i tak jest zaskakujący .
U nas skończyło się to szczęśliwie
-
Dzik wrote:Cześć Ja również pierwszy raz zawitałam na ten wątek. U mojego męża stwierdzono niewielkie zwapnienia i 5-6mm torbielki z cechami żylaków na lewym jądrze . Lekarz który go badał odradza zabieg bo to i tak nie przyniesie efektu. Czy są może tutaj dziewczyny których partnerzy właśnie z takim stopniem mimo wszystko skusili się na zabieg, i przyniósł on efekt? Od roku mąż wykonuje co 3-4 miesiące badanie nasienia i tendencja jest wciąż malejąca na ostatnim badaniu wykryto tylko 1 mln plemników w ejakulacie! O morfologi też szkoda pisać... ;( mam też prośbę o polecenia sprawdzonego androloga najlepiej z okolic Warszawy, Białegostoku, Lublina??
-
Dzięki wielkie! chyba się zapiszemy do niego. Niee nie robiliśmy genetycznych, hormony chyba były robione na pierwszej wizycie to wszystko ok tylko testosteron przy niższej granico to mąż bierze clo i juz podskoczylo na 5.4 a te testy genetyczne to z krwi? I w sumie co wykazują?starania od 2016
Oligaasthenozoospermia & PCOS