Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)
-
WIADOMOŚĆ
-
Badanie można zrobić w większości laboratoriów diagnostyki. Jak wyjdzie, że jesteś zdrowa. To starajcie się. Prawdopodobieństwo kolejnej cp jest małe. Badanie drożności jest dla osób które mają problem z zajściem w ciążę, a Ty takiego problemu nie masz.😊 pozdrawiam
-
Anetaaa7 wrote:W przypadku uraplasmy, jak każdej innej choroby wenerycznej leczy się też partnera. Częste zapalenie cewki moczowej jest objawem ureaplasmy.
Dzięki za cenne informacje 🤗Starania od 2019 🚼
👱🏼♀️33👱🏻♂️34
▪️Luty 2020 CP 7 tc 💔
( operacja jajowód zachowany )
▪️Maj 2021 klinika w De
Endometrioza
Zrost lewego jajnika z macicą
Lewy jajowód niedrożny
▪️Sierpień 2021 IVF
Protokół długi
19.08 punkcja 10:15 🧫🔬💉
Pobrano 9 komórek, zapłodniło się 6
24.08 Transfer 🐣 14:05 🍀
Mamy jeszcze ❄️❄️ blastki
Beta 6 dpt 31,6 Prog 11,6
Beta 9 dpt 128,0 Prog 29,40
Beta 14 dpt 800,0 Prog 51,5
13.09 Pierwsze USG 😍🤞🏻
20.09 Mamy ❤️
12.10 Wizyta 👩🏼⚕️ CRL 3cm 😍
03.11 Prenatalne 12+6 CRL 6,49 cm chłopczyka 💙
04.01.22 połówkowe 21+5 457 g 💙
17.02 badanie III trymestru 28+0 1260g i 37 cm milosci 💙
Marcel 23.04.2022 16:51
Nagłe cc z powodu gestozy 37tc+2d
2930g szczęścia i 50cm miłości 🥰
-
Tynka1990 wrote:Halo.halo. Zgłaszam się i ja. Poronilam W 8 tc. Oczyszczam się sama. Ale mam inne pytanie. Mamy konflikt serologiczny. Czy po poronieniu też powinnam dostać zastrzyk? Lekarz nic nie mówił
Ja po ciąży pozamacicznej i operacji w tej samej dobie dostałam przeciwciała myśle że powinnaś bo to przy drugiej ciąży może wystąpić konfliktStarania od 2019 🚼
👱🏼♀️33👱🏻♂️34
▪️Luty 2020 CP 7 tc 💔
▪️Maj 2021 klinika w De
Endometrioza
Lewy jajowód niedrożny
▪️Sierpień 2021 IVF
Protokół długi
13.09 Pierwsze USG 😍🤞🏻
20.09 Mamy ❤️
-
Anetaaa7 wrote:Badanie można zrobić w większości laboratoriów diagnostyki. Jak wyjdzie, że jesteś zdrowa. To starajcie się. Prawdopodobieństwo kolejnej cp jest małe. Badanie drożności jest dla osób które mają problem z zajściem w ciążę, a Ty takiego problemu nie masz.😊 pozdrawiam
Zrobię, zrobię właśnie udało mi się umówić do gina na ten czwartek ale się cieszę tu w Niemczech długo się czeka a to już na czwartek 😊 zrobię usg możliwe ze jeszcze będzie owulka w tym czasie to i będę wiedziała z której strony pomimo że zachowali mi jajowód wolałabym spróbować z drugiego .Starania od 2019 🚼
👱🏼♀️33👱🏻♂️34
▪️Luty 2020 CP 7 tc 💔
▪️Maj 2021 klinika w De
Endometrioza
Lewy jajowód niedrożny
▪️Sierpień 2021 IVF
Protokół długi
13.09 Pierwsze USG 😍🤞🏻
20.09 Mamy ❤️
-
Do czwartku nie bedziesz jeszcze miała wyników wymazów. Co do monitorowania cyklu ja bym się w to nie bawiła. Po pierwsze nie wiesz w jakim stanie jest ten 2gi jajowów, a po 2gie jajowody mogą przechwytywać komórki. Ja miałam 2gą ciążę po tej samej stronie co cp i się udało 😊
Martuśka82 lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny,
Leżę od 5 dni w szpitalu i chyba potrzebuje dziś trochę wsparcia myślałam ze jestem silniejsza, ale dziś się kompletnie rozbiłam ... moja ciąża jest dość rzadka ale kwalifikuje się ja jako rodzaj ciąży poza macica. Dziś 7 tygidbi +5 dni . Zarodek rośnie w bliźnie po cesarskim cięciu .... mam 1 zdrowy poród za sobą właśnie cc , jedna ciąże obumarła i zabieg w listopadzie i teraz to jestem po 2 dawkach methatraxanu , skutki takie ze beta rośnie , już 12 000 a dziś na kontrolnym usg dalej piękny zdrowy zarodek z bijącym sercem. Po tym usg kompletnie się rozsypalsm. Ciąża wyglada na zdrowa tylko jest tak ryzykowna, ze nie ma szans na kontynuowanie , co gorsze nawet zabieg jest ryzykowny. Dziś lekarz nie mydlił mi oczy powiedział, ze poda trzecia dawkę ale obawia się mizernego skutku , wszystko za dobrze wyglada beta za wysoka w związku z tym proponuje mi najprawdopodobniej w środę po kontrolnym usg zabieg , choć obarczony dużym ryzykiem ze względu na umiejscowienie zarodka ( ryzyko pęknięcia macicy i jej usunięcia) powiedział ze były w ciągu 2 ostatnich lat 4 takie przypadki w szpitalu i na szczęście skonczyly się szczęśliwie dla mam No ale ciąże trzeba było wiadomo zakończyć . Czuje się okropnie , bardzo mi przykro ze może to nieść za siba takie ryzyko , nawet bezpłodność , ciężko mi tez dlatego ze ten obraz usg - widać było śliczny zarodek , akcje serca... kompletnie nie mogę się z tym pogodzić 😭Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2020, 11:50
-
Kocur wrote:Cześć dziewczyny,
Leżę od 5 dni w szpitalu i chyba potrzebuje dziś trochę wsparcia myślałam ze jestem silniejsza, ale dziś się kompletnie rozbiłam ... moja ciąża jest dość rzadka ale kwalifikuje się ja jako rodzaj ciąży poza macica. Dziś 7 tygidbi +5 dni . Zarodek rośnie w bliźnie po cesarskim cięciu .... mam 1 zdrowy poród za sobą właśnie cc , jedna ciąże obumarła i zabieg w listopadzie i teraz to jestem po 2 dawkach methatraxanu , skutki takie ze beta rośnie , już 12 000 a dziś na kontrolnym usg dalej piękny zdrowy zarodek z bijącym sercem. Po tym usg kompletnie się rozsypalsm. Ciąża wyglada na zdrowa tylko jest tak ryzykowna, ze nie ma szans na kontynuowanie , co gorsze nawet zabieg jest ryzykowny. Dziś lekarz nie mydlił mi oczy powiedział, ze poda trzecia dawkę ale obawia się mizernego skutku , wszystko za dobrze wyglada beta za wysoka w związku z tym proponuje mi najprawdopodobniej w środę po kontrolnym usg zabieg , choć obarczony dużym ryzykiem ze względu na umiejscowienie zarodka ( ryzyko pęknięcia macicy i jej usunięcia) powiedział ze były w ciągu 2 ostatnich lat 4 takie przypadki w szpitalu i na szczęście skonczyly się szczęśliwie dla mam No ale ciąże trzeba było wiadomo zakończyć . Czuje się okropnie , bardzo mi przykro ze może to nieść za siba takie ryzyko , nawet bezpłodność , ciężko mi tez dlatego ze ten obraz usg - widać było śliczny zarodek , akcje serca... kompletnie nie mogę się z tym pogodzić 😭Pauliśka lubi tę wiadomość
-
Anetaaa7 wrote:Do czwartku nie bedziesz jeszcze miała wyników wymazów. Co do monitorowania cyklu ja bym się w to nie bawiła. Po pierwsze nie wiesz w jakim stanie jest ten 2gi jajowów, a po 2gie jajowody mogą przechwytywać komórki. Ja miałam 2gą ciążę po tej samej stronie co cp i się udało 😊
Mam nadzieje ze wymaz do badania wykona mi ginekolog ? Czy nie ? O widzisz czyli nie ma zależności ? Dużo czytałam że bez sensu jest zostawiać jajowod w którym była CP bo jest uszkodzony a jednak są szanse że będzie działał prawidłowoStarania od 2019 🚼
👱🏼♀️33👱🏻♂️34
▪️Luty 2020 CP 7 tc 💔
▪️Maj 2021 klinika w De
Endometrioza
Lewy jajowód niedrożny
▪️Sierpień 2021 IVF
Protokół długi
13.09 Pierwsze USG 😍🤞🏻
20.09 Mamy ❤️
-
Kocur wrote:Cześć dziewczyny,
Leżę od 5 dni w szpitalu i chyba potrzebuje dziś trochę wsparcia myślałam ze jestem silniejsza, ale dziś się kompletnie rozbiłam ... moja ciąża jest dość rzadka ale kwalifikuje się ja jako rodzaj ciąży poza macica. Dziś 7 tygidbi +5 dni . Zarodek rośnie w bliźnie po cesarskim cięciu .... mam 1 zdrowy poród za sobą właśnie cc , jedna ciąże obumarła i zabieg w listopadzie i teraz to jestem po 2 dawkach methatraxanu , skutki takie ze beta rośnie , już 12 000 a dziś na kontrolnym usg dalej piękny zdrowy zarodek z bijącym sercem. Po tym usg kompletnie się rozsypalsm. Ciąża wyglada na zdrowa tylko jest tak ryzykowna, ze nie ma szans na kontynuowanie , co gorsze nawet zabieg jest ryzykowny. Dziś lekarz nie mydlił mi oczy powiedział, ze poda trzecia dawkę ale obawia się mizernego skutku , wszystko za dobrze wyglada beta za wysoka w związku z tym proponuje mi najprawdopodobniej w środę po kontrolnym usg zabieg , choć obarczony dużym ryzykiem ze względu na umiejscowienie zarodka ( ryzyko pęknięcia macicy i jej usunięcia) powiedział ze były w ciągu 2 ostatnich lat 4 takie przypadki w szpitalu i na szczęście skonczyly się szczęśliwie dla mam No ale ciąże trzeba było wiadomo zakończyć . Czuje się okropnie , bardzo mi przykro ze może to nieść za siba takie ryzyko , nawet bezpłodność , ciężko mi tez dlatego ze ten obraz usg - widać było śliczny zarodek , akcje serca... kompletnie nie mogę się z tym pogodzić 😭
Kochana bardzo Ci współczuje i jest mi bardzo przykro słyszałam o przypadkach ze takie ciąże zakończyły się szczęśliwie ale jeśli lekarze sugeruja że nie da rady to lepiej ich słuchać bo to zagraża Twojemu życiu i zdrowiu a w takich przypadkach życie matki jest na 1 miejscu . Nie wątpię że Ci ciężko jeszcze jak widziałaś zarodek i serduszko po każdej stracie ciężko się pogodzić i dojść do siebie tez jeszcze dochodzę psychicznie chociaż nie widziałam i nie słyszałam bicia serca . Dasz radę bądź silna dla siebie i rodziny bo masz dla kogo żyć ✊🏻 zdrówka
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2020, 13:26
Starania od 2019 🚼
👱🏼♀️33👱🏻♂️34
▪️Luty 2020 CP 7 tc 💔
▪️Maj 2021 klinika w De
Endometrioza
Lewy jajowód niedrożny
▪️Sierpień 2021 IVF
Protokół długi
13.09 Pierwsze USG 😍🤞🏻
20.09 Mamy ❤️
-
Jusia88 wrote:Mam nadzieje ze wymaz do badania wykona mi ginekolog ? Czy nie ? O widzisz czyli nie ma zależności ? Dużo czytałam że bez sensu jest zostawiać jajowod w którym była CP bo jest uszkodzony a jednak są szanse że będzie działał prawidłowo
-
Dziękuje dziewczyny,
Z tego co czytałam w internecie (choć nie ma za wiele) i rozmawiałam z lekarzami a leżę w szpitalu uniwersyteckim i mój przypadek jest tu szeroko konsultowany to był tylko 1 przypadek kiedy kobieta odmówiła zaproponowanego leczenia i donosiła ciąże jakby na własna rękę aż do 35 tc wtedy pękła jej macica ale jakimś cudem uratowali ja i dziecko. Inne przypadki to pęknięcie macicy w okolicach 13-16 tygodnia. Statystycznie mówią, ze to jest tak duże zagrożenie dla życia i płodności dla matki ze nikt o zdrowych zmysłach tej ciąży by nie kontynuował. A teraz myśle ze ten metho nie działa i tak czy inaczej będę musiała przejsc 1 lub 2 ryzykowne zabiegi , ktire nic nie gwarantują. Eh... tak musiało być. Cieszę się ze mogłam już choć raz urodzić . Gdyby nje ta cesarka ratująca życie mojego dziecka nir byłoby go. Teraz z kolei ta cesarka zabiera mi następne dziecko. Życie bywa bardzo przewrotne. -
Kocur wrote:Dziękuje dziewczyny,
Z tego co czytałam w internecie (choć nie ma za wiele) i rozmawiałam z lekarzami a leżę w szpitalu uniwersyteckim i mój przypadek jest tu szeroko konsultowany to był tylko 1 przypadek kiedy kobieta odmówiła zaproponowanego leczenia i donosiła ciąże jakby na własna rękę aż do 35 tc wtedy pękła jej macica ale jakimś cudem uratowali ja i dziecko. Inne przypadki to pęknięcie macicy w okolicach 13-16 tygodnia. Statystycznie mówią, ze to jest tak duże zagrożenie dla życia i płodności dla matki ze nikt o zdrowych zmysłach tej ciąży by nie kontynuował. A teraz myśle ze ten metho nie działa i tak czy inaczej będę musiała przejsc 1 lub 2 ryzykowne zabiegi , ktire nic nie gwarantują. Eh... tak musiało być. Cieszę się ze mogłam już choć raz urodzić . Gdyby nje ta cesarka ratująca życie mojego dziecka nir byłoby go. Teraz z kolei ta cesarka zabiera mi następne dziecko. Życie bywa bardzo przewrotne.
To fakt życie jest przewrotne i pisze swoje scenariusze nie zawsze takie jak byśmy chcieli , ja nawet nie pomyślałam że będę miała ciąże pozamaciczną ba nawet za dużo o takiej ciąży nie wiedziałam dopiero kiedy mi się przytrafiła cóż możemy zrobić nie mamy na to wpływu ale trzeba myśleć pozytywnie bo jeszcze będzie pięknie pamietam jak dziś jak płakałam że moja ciąża zaraz się zakończy na stole operacyjnym i każdy lekarz powtarzał proszę teraz myśleć o swoim zdrowiu bo to teraz najważniejsze ... Ściskam Cię i życzę dużo zdrowia i siłyStarania od 2019 🚼
👱🏼♀️33👱🏻♂️34
▪️Luty 2020 CP 7 tc 💔
▪️Maj 2021 klinika w De
Endometrioza
Lewy jajowód niedrożny
▪️Sierpień 2021 IVF
Protokół długi
13.09 Pierwsze USG 😍🤞🏻
20.09 Mamy ❤️
-
Jusia88 wrote:Mam nadzieje ze wymaz do badania wykona mi ginekolog ? Czy nie ? O widzisz czyli nie ma zależności ? Dużo czytałam że bez sensu jest zostawiać jajowod w którym była CP bo jest uszkodzony a jednak są szanse że będzie działał prawidłowo
Ja mam postawione oby dwa jajowody, w których była ciąża pozamaciczna, ale nadal liczę na szczęście 😊Jusia88 lubi tę wiadomość
-
Anetaaa7 wrote:Badanie można zrobić w większości laboratoriów diagnostyki. Jak wyjdzie, że jesteś zdrowa. To starajcie się. Prawdopodobieństwo kolejnej cp jest małe. Badanie drożności jest dla osób które mają problem z zajściem w ciążę, a Ty takiego problemu nie masz.😊 pozdrawiam
Niekoniecznie. Ja już tutaj opisywałam swoją historię, ale powtórzę w skrócie - w ciążę zaszłam niemalże od razu, niestety była to ciąża pozamaciczna (miałam podany metotreksat). Nigdy nie miałam też żadnych problemów typu zapaleń przydatków czy problemów z pęcherzem.
Lekarz mówił, że to musiał być przypadek i że mi się to więcej nie powtórzy, bo gdybym miała niedrożne jajowody/zrosty to zajście w ciąże trwałoby o wiele dłużej. I żeby starać się, kiedy minie 6 miesięcy (miałam podane dwie dawki).
Dziewczyny tutaj na forum jednak namawiały mnie na badanie drożności, dlatego postanowiłam skonsultować to z innym lekarzem, znalazłam w Warszawie genialną panią ginekolog, specjalistka od beznadziejnych przypadków, ona mi powiedziała, że jak najbardziej zaleca wykonanie drożności. Jak się okazało słusznie - w badaniu początkowo oba jajowody były niedrożne - musiały mieć zrosty (przed badaniem oczywiście zrobiłam badanie na urea/toxo/myko - plasme - wsyzstko negatywne). Na szczęście podczas badania udało się całkowicie udrożnić jeden jajowód i aktualnie jestem w 27 tygodniu ciąży.
Powodzenia Dziewczyny!!Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2020, 18:50
Jusia88 lubi tę wiadomość
02-03.2019 - cp - metotreksat (x2) - przymusowa przerwa w staraniach do 10.2019
07.2019 - sono HSG - jednostronna niedrożność
4.11.2019 - 2 kreski
20.11.2019 - bijące serduszko
CZEKAMY na lipiec
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
gogula92 wrote:Niekoniecznie. Ja już tutaj opisywałam swoją historię, ale powtórzę w skrócie - w ciążę zaszłam niemalże od razu, niestety była to ciąża pozamaciczna (miałam podany metotreksat). Nigdy nie miałam też żadnych problemów typu zapaleń przydatków czy problemów z pęcherzem.
Lekarz mówił, że to musiał być przypadek i że mi się to więcej nie powtórzy, bo gdybym miała niedrożne jajowody/zrosty to zajście w ciąże trwałoby o wiele dłużej. I żeby starać się, kiedy minie 6 miesięcy (miałam podane dwie dawki).
Dziewczyny tutaj na forum jednak namawiały mnie na badanie drożności, dlatego postanowiłam skonsultować to z innym lekarzem, znalazłam w Warszawie genialną panią ginekolog, specjalistka od beznadziejnych przypadków, ona mi powiedziała, że jak najbardziej zaleca wykonanie drożności. Jak się okazało słusznie - w badaniu początkowo oba jajowody były niedrożne - musiały mieć zrosty (przed badaniem oczywiście zrobiłam badanie na urea/toxo/myko - plasme - wsyzstko negatywne). Na szczęście podczas badania udało się całkowicie udrożnić jeden jajowód i aktualnie jestem w 27 tygodniu ciąży.
Powodzenia Dziewczyny!! -
gogula92 wrote:Niekoniecznie. Ja już tutaj opisywałam swoją historię, ale powtórzę w skrócie - w ciążę zaszłam niemalże od razu, niestety była to ciąża pozamaciczna (miałam podany metotreksat). Nigdy nie miałam też żadnych problemów typu zapaleń przydatków czy problemów z pęcherzem.
Powodzenia Dziewczyny!!
Gratulacje , super ze się udało zajść w zdrowa ciąże ja podobnie bardzo szybko zaszłam, najpierw zobaczę i zrobię badanie na urea/toxo/myko plazmę choć ostatnio doktor mnie zbyła jak chciałam te badania wykonać ale teraz nie dam się zbyć, na drożność badanie zrobię jak nie będzie wychodzić po kilku cyklach
Anetaaa7 lubi tę wiadomość
Starania od 2019 🚼
👱🏼♀️33👱🏻♂️34
▪️Luty 2020 CP 7 tc 💔
▪️Maj 2021 klinika w De
Endometrioza
Lewy jajowód niedrożny
▪️Sierpień 2021 IVF
Protokół długi