Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Jakie badania po poronieniu?
Odpowiedz

Jakie badania po poronieniu?

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 października 2013, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeśli chodzi o badania z autoagresji to leki są, a jeśli chodzi o genetyke to raczej z tym nie da się nic zrobić :(

inessa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 października 2013, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli kariotyp wychodzi źle to później trzeba już liczyć tylko na szczęście, a jeśli by mi teraz wyszedł w badaniach czynnik v leiden lub mutacja genu protrombiny to z tego co wiem, w ciąży normalnie leczy się to acardem i heparyną.

inessa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 października 2013, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka dziekuje za odpowiedź :)
    bo mi nikt nie zalecił tych badań.

• laka86 Przyjaciółka

Wysłany: 21 października 2013, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś

иιєиσямαℓиα lekarz zalecił Ci te badania? Czy robiłaś na własną rękę. Mi już któryś lekarz z kolei powiedział ze po pierwszym poronieniu nie ma co za dużo robić ( dla nich to chyba norma i tak wiekszość zrobiłam na własna rękę). Zrobiła AMH, testosteron, prolaktyne, LH. Igm-y, wymaz z szyjki, badanie ogólne moczu i krwi z OB ( wszystko w normie,oprócz podwyższonego AMH) mąż zrobił badanie nasienie. TSH miałam przed ciążą i po poronieniu nie robiłam drugi raz.
    иιєиσямαℓиα wrote:

witaj. Ja robiłam takie:

TSH
    Toksoplazmoza IgG
    Toksoplazmoza IgM
    Wirus różyczki IgG
    Cytomegalowirus IgG
    Cytomegalowirus IgM
    Chlamydia trachomatis
    Ureaplasma Urealyticum
    Neisseria Gonorrhoeae
    wymaz z szyjki macicy

glukoza na czczo
    p. p/Chlamydia pneumoniae IgG
    p. p/Chlamydia pneumoniae IgM
    Prolaktyna na czczo
    p-ciała przeciw jądrowe ANA wynik dodatni, dlatego musiałam wykonać jeszcze ANA2 i ANA3
    czas kaolinowo-kefalinowy APTT
    Fibrynogen
    Czas prortombinowy PT
    wskaźnik PT
    INR
    D-dimer
    OB
    CRP
    Mutacja Leiden w genie czynnika V
    Antykoagulant tocznia
    p-ciała p/Beta2 glikoproteinie1
    p-ciała p/Beta2 glikoproteinie1
    p-ciała p/Beta2 glikoproteinie1 IgA
    p-ciała p/granulocytarne cANCA
    p-ciała p/granulocytarne pANCA
    p-ciała antyłożyskowe
    p-ciała przeciw kardiolipinie IgG
    p-ciała przeciw kardiolipinie IgM
    p-ciała p/HBs
    antygen HBs
    p-ciała p/tyreoglobulinie ATG
    p-ciała p/peroksydazie tarczycowej
    Mutacja genu protrombiny G20210A
    Mutacja genu MTHFR C677T
    Mutacja genu MTHFR A1298C (wynik: A/C-czynnik ryzyka 1,3)

prolaktyna po obciążeniu Metclopramidem po 1h i po 2h
    wynik: hiperprolaktynemia czynnościowa

glukoza na czczo (powtórnie)
    cholesterol całkowity
    USG piersi
    Progesteron
    FT3
    FT4
    TSH (ponownie)

Po serii badań ostatecznie stwierdzono:
    - obecność przeciwciał przeciwjądrowych ANA,
    - mutację genu MTHFR A1298C -czynnik ryzyka 1,3 (prawdopodobna przyczyna poronienia poprzez niedokrwienie i niedożywienia płodu z powodu wrodzonej zakrzepicy)
    - dodatkowo prolaktynemia czynnościową.

Kolejna ciąża będzie prowadzona na acardzie i zastrzykach clexane 40. Dodatkowo jeśli nie uda mi się zajść przez dłuższy czas w ciążę dostanę od immunologa sterydy..

inessa lubi tę wiadomość

lala86
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 października 2013, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laska, Nienormalna chyba już tu nie zagląda ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 października 2013, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inessa wrote:
    Anoolka dziekuje za odpowiedź :)
    bo mi nikt nie zalecił tych badań.

Inessko jak ja szukałam lekarza to wertowałam internet całymi godzinami żeby znaleźć lekarza który nie oszczędza na pacjentkach. Poszłam prywatnie, a on kazał mi przyjść na nfz i dał skierowanie do genetyka i na hormony.
    Nie wyobrażam sobie że za wszystko musiałabym płacić sama :/

inessa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 października 2013, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    laka86 wrote:
    иιєиσямαℓиα lekarz zalecił Ci te badania? Czy robiłaś na własną rękę. Mi już któryś lekarz z kolei powiedział ze po pierwszym poronieniu nie ma co za dużo robić ( dla nich to chyba norma i tak wiekszość zrobiłam na własna rękę). Zrobiła AMH, testosteron, prolaktyne, LH. Igm-y, wymaz z szyjki, badanie ogólne moczu i krwi z OB ( wszystko w normie,oprócz podwyższonego AMH) mąż zrobił badanie nasienie. TSH miałam przed ciążą i po poronieniu nie robiłam drugi raz.

kochana po po pierwszym poronieniu lekarze nie zlecają badań, najlepiej zrób sobie sama podstawowe badania hormonalne, pierwsze ciąże bardzo często kończą się poronieniem, a potem kobitki rodzą zdrowe dzieciaczki, dopiero 2-3 poronienia pod rząd kwalifikują się do badań, bo wtedy jest coś nie tak. Na twoim miejscu bym się nie stresowała aż tak bardzo bo może to jest powodem że staracie się 5 miesięcy i nic nie wychodzi (czytałam na w innym wątku Twój problem), trzeba się wyluzować i myśleć pozytywnie. Mam nadzieje że uda Ci się donosić zdrową ciąże ;)
    Ja robie teraz te badania co NIENORMALNA i wygląda to tak

Te badania dostałam od ginekologa jak byłam jeszcze w ciąży, więc na NFZ, niestety zrobiłam je dopiero po poronieniu:
    Morfologia (ok)
    Glukoza w krwi żylnej (ok)
    VDRL (ok)
    HIV (ok)
    HCV (ok)
    Toxoplazmoza IgG, IgM (ok)

Te dostałam od lekarza pierwszego kontaktu:
    Cholesterol całkowity (ok)
    CRP (ok)
    OB. (ok)
    APTT (ok)
    TSH (2,594 mlU/l)

Za te zapłaciłam z własnej kieszeni:
    Przeciwciała jądrowe ANA (ok. 50 zł) wyszła niestety dodatnia,tym świecenia ziarnisty 1:100 więc zrobiłam:
    ANA-profil 3-> na NFZ bo bym chyba zbankrutowała (świecący Antygen PCNA na jedne plus, więc są tylko przeciwciała brak choroby na szczęście)

teraz czekam na skierowanie na przeciwciała przeciwko tarczycy anty-TPO i anty-TG (RODZINNA CHOROBA)

oprócz tego będę robiła (część może uda mi się na NFZ):
    Cytomegalia IgG, IgM
    Chlamydioza trochomatis-wymaz
    Przeciwciała antykardiolipiniowe IgG, IgM
    Antykoagulant tocznia
    Przeciwciała przeciwko antygenom łożyska
    FSH
    LH
    Progesteron
    Prolaktyna
    Estradiol
    Testosteron
    DHEA
    Androstedion
    TSH
    FT3
    FT4
    Protrombina
    Fibrynogen
    Immunoglobuliona
    D-dimmer

+ skierowanie do poradni genetycznej

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2013, 10:44

inessa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 października 2013, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka wrote:
    Inessko jak ja szukałam lekarza to wertowałam internet całymi godzinami żeby znaleźć lekarza który nie oszczędza na pacjentkach. Poszłam prywatnie, a on kazał mi przyjść na nfz i dał skierowanie do genetyka i na hormony.
    Nie wyobrażam sobie że za wszystko musiałabym płacić sama :/

Racja ja też sobie nie wyobrażam płacenia za te wszystkie badania, zbankrutowałabym, nie wiem czy się zapisywać do tej poradni genetycznej :(
    jak myślicie ?

inessa lubi tę wiadomość

• laka86 Przyjaciółka

Wysłany: 21 października 2013, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carmen92 dzięuję za odpowiedź wiem wiem stresuje sie za bardzo:( ale już sama nie wiem co robić, chęć usłuszenia tupotu małych stópek jest tak silna... jak pewnie każdej z nas. Jestem tu nowa ( dzisiejsza) i już nie wyobrażam sobie dnia bez OVU:) Pozdrawiam

lala86
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 października 2013, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    laka86 wrote:
    Carmen92 dzięuję za odpowiedź wiem wiem stresuje sie za bardzo:( ale już sama nie wiem co robić, chęć usłuszenia tupotu małych stópek jest tak silna... jak pewnie każdej z nas. Jestem tu nowa ( dzisiejsza) i już nie wyobrażam sobie dnia bez OVU:) Pozdrawiam

Nie ma za co kochana, ale my tu wszystkie nie możemy doczekać się dziecka, a sama widzisz że niektóre z Nas muszą długo czekać np. po łyżeczkowaniu.
    Ciężkie jest życie kobiety. Ale mam nadzieje że Nam wszystkim się uda i będziemy najlepszymi mamami na świecie :)

inessa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 października 2013, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carmen92 wrote:
    Racja ja też sobie nie wyobrażam płacenia za te wszystkie badania, zbankrutowałabym, nie wiem czy się zapisywać do tej poradni genetycznej :(
    jak myślicie ?

Carmen a Ty juz dostałas skierowanie do genetyka ?

No i zastanawiam sie czy jest taka potrzeba żeby robić wymaz na chlamydię i jednocześnie badanie krwi? mi sie zawze wydawało że albo jedno albo drugie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2013, 14:38

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 października 2013, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    skierowanie do poradni genetycznej mam już od tygodnia, dostałam od lekarza pierwszego kontaktu jak byłam poprosić o badania z krwi, no i właśnie nie wiem czy pójść czy nie.
    Co do tej chlamydi to chyba zrobię tylko wymaz.

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 października 2013, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carmen jeżeli masz skierowanie to nawet sie nie zastanawiaj.
    Z reguły u genetyka bada sie kariotyp ale też badają czy masz wrodzoną zakrzepicę- moim zdaniem wiedza bezcenna. Nie dość że w razie pozytywnego wyniku wiesz że do końca życia musisz się pilnować to jeszcze należy Ci się refundowana heparyna. Bo podawana profilaktycznie kobietom w ciązy po kilku poronieniach jest normalnie płatna w 100%. Także mykaj do tego genetyka i sie nie zastanawiaj ;)

• laka86 Przyjaciółka

Wysłany: 22 października 2013, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carmen92 wrote:
    Nie ma za co kochana, ale my tu wszystkie nie możemy doczekać się dziecka, a sama widzisz że niektóre z Nas muszą długo czekać np. po łyżeczkowaniu.
    Ciężkie jest życie kobiety. Ale mam nadzieje że Nam wszystkim się uda i będziemy najlepszymi mamami na świecie :)

Dokładnie, z nas wszytskie trzymam kciuki! Chyba nie ma na swiecie nic piekniejszego niz bycie mamą. Łyżeczkowanie przechodziłam:( jak czytam to jak wiekszosc z Nas:( chciałoby sie napisac ze jest to takie niesprawiedliwe....

lala86
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2013, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    laka86 wrote:
    Dokładnie, z nas wszytskie trzymam kciuki! Chyba nie ma na swiecie nic piekniejszego niz bycie mamą. Łyżeczkowanie przechodziłam:( jak czytam to jak wiekszosc z Nas:( chciałoby sie napisac ze jest to takie niesprawiedliwe....

No niestety nie jest to sprawiedliwe, bo jak się słyszy o tych kobietach co zabijają albo katują własne dzieciątka to aż się płakać chce.
    To życie jest tak popieprzone że aż szkoda gadać. Ale co zrobić trzeba walczyć, walczyć i jeszcze raz walczyć.
    Musimy się trzymać razem, bo jak to się mówi w kupie siła ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2013, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DObrego dnia Wam kochane moje zycze <3 :)

Anoolka lubi tę wiadomość

• laka86 Przyjaciółka

Wysłany: 22 października 2013, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carmen92 wrote:
    No niestety nie jest to sprawiedliwe, bo jak się słyszy o tych kobietach co zabijają albo katują własne dzieciątka to aż się płakać chce.
    To życie jest tak popieprzone że aż szkoda gadać. Ale co zrobić trzeba walczyć, walczyć i jeszcze raz walczyć.
    Musimy się trzymać razem, bo jak to się mówi w kupie siła ;)

Cieszę się ze znalazłam OVi u WAS! W tygodniu wybiore się do rodzinnego po skierowanie na badania na NFZ

Anoolka lubi tę wiadomość

lala86
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2013, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inessa wrote:
    DObrego dnia Wam kochane moje zycze <3 :)

dobrego dnia kochana :)

inessa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2013, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zadzwoniłam do poradni genetycznej, termin wrzesień 2014 więc podziękowałam ;/

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2013, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carmen a skąd jesteś, może inne miasto?

‹‹ 14 15 16 17 18 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ