Nieprawidłwy kariotyp
-
WIADOMOŚĆ
-
To prawda Stanka. Moj lekarz zaleca wykonanie takiego testu gdy u dziecka nie ma na etapie badania USG prenatalnego u mnie bylo to w 12 tygodniu i 4 dniu ciazy widocznej kosci nosowej, przeziernosc karku jest powyzej 3, serduszko lub inne organy zle pracuja i jezeli test PAPPA wyszedl zle. Na szczescie u was dziewczyny zarodki sa juz przebadane genetycznie wiec nie musicie sie obawiac o choroby genetycznie ♡ Ja pocieszam sie tym ze moja dawczyni miala 29 lat i ma zdrowy kariotyp. Wiadomo blad genetyczny i np zespol Downa moze sie zawsze zdazyc. Tylko pytanie co dalej jezeli mi sie to przydazy. Jezeli bede na tym etapie w 4 miesiacu to wiedziec. Nie wiem czy bym umiala np przerwac ciaze. Szczerze to zdecydowalam sie na in vitro, abym nigdy nie musiala stanac przed takim wyborem. Z drugiej strony warto wiedziec czy dzieciatko ma zespol Downa, aby jak najlepiej przygotowac sie do leczenia lub operacji po porodzie. Moj doktor od USG prenatalnego mowil, ze juz w 3 miesiacu podczas badania widzi ze dziecko moze byc chore bo czesto serduszko zle pracuje, brakuje kosci nosowej, nozki i raczki maja nie taka wielkosc jaka powinny. Ja ide na jeszcze na 2 USG prenatalne w 20 tygodniu ciazy i pozniej w 3 trymestrze ostatnie.
-
Dokladnie Aniu, ja tez w 12 tyg bede miec takie usg jak ty ale lekarz odrazu powiedzial ze usg mimo pomiarow kosci nosa i karku nie jest badaniem o duzej wiarygodnosci - jakies 80 % niestety (chodze do poradni zajmującej sie tylko badaniami usg prenatalnymi, genetycznymi). Test pappa to tez badanie niedokladne.Natomiast testy wolnego dna plodu daja ok 99 %.
To nie jest tak ze po pgs nie musimy badać płodu pod kątem zaburzeń chromosomalnych. Jest takie zjawisko jak mozaicyzm, ktory w badaniu pgs nie jest wykrywany bo pobieranych jest tylko kilka komorek a pozostale mogą miec wadę. Po pgs nie wiemy równiez nic o delecjach i duplikacjach ( a np. zespol di George'a - delecja chromosomu 22 jest częstszą wadą niż zespół downa u dojrzałych kobiet). Badanie krwi typu niftu czy sanco jest nieinwazyjne więc jeśli rodzice mają mozliwosc by wydac ponad 2000 zl to czemu nie...
Rozumiem, ze ty masz latwiejsza sytuację bo masz komórkę młodej dawczyni więc ryzyko wady jest mniejsze. Ja dzięki testom krwi i usg juz w 12 tyg bede wiedzieć czy dziecko ma wade i czas na podjęcie trudnej decyzji co dalej....Mam nadzieję, ze do tego nie dojdzie. Doktor genetyk mówił, ze do tej pory jak wykrywali wadę letalną to dawali skierowanie na terminacje ciąży bez problemu (wybor rodzicow) . Niestety nowe pomysly rządu są bezlitosne:
https://oko.press/federacja-na-rzecz-kobiet-przeciwko-zakazowi-aborcji/
To chore na co nas skazują. Powiem wam, że jestem przerażona.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października 2020, 16:47
Hashimoto, Pai-1 4G homo, nk 17 %, th1 wysokie, amh 3,76
01.2020 - sis,2x histero, usuniecie przegrody
Zmiana Vitrolive Szczecin----> Invicta Gdańsk
On- slabe nasienie, translokacja rob. 45 xy ( 13,14)
01.06.2020 14 kumulusow-13 MII- IMSI - 8 ❄
20.06.2020 10 kumulusow - 6 MII - IMSI - 2 ❄
8 badanych PGS - 5 zdrowych ❄
26.08. - transfer 6.1.1.
6dpt - bhcg 9, 8 dpt - bhcg 32, 9 dpt - bhcg 56, 12 dpt - bhcg 220, 14dpt - bhcg 600, 17 dpt - bhcg 1867
3.05.2021 ❤ "Dokądkolwiek pójdę poniosę za sobą twój pierwszy krzyk..." -
Stanka zgadzam się z tym co napisalas. Wyjelas mi to z ust doslownie. 100% prawidlowe usg 1trym daje 80% prawdopodobienstwa ze dziecko jest zdrowe. Wielu rzeczy niestety tez na usg nie widac. Mozaiki jak najbardziej tez wykryje test dna. Moj gin zawsze mimo idealnego usg zaleca nifty czy sanco itd. Osobiście uwazam ze pappa jest dla mlodych zdrowych. W tym roku bede miala 34lata mloda stara nie wiem. Zawsze nifty/sanco nigdy pappa. W kazdej ciąży bralam luteinę wiec po co sie denerwowac. Od 3 ciazy wcale nie badalam nawet beta hcg jak rosnie...po tym jak w drugiej beta rosla idealnie a synek mial wadę letalna i umarl. Poza naszymi kariotypami nie mozna zapomniec ze zarodek moze miec nieprawidlwy kariotyp jako pierwszy, albo zupełnie inna aberracje niz my. Tak naprawdę po porodzie nie mozna byc jeszcze pewnym ze dziecko jest zdrowe i zdrowe bedzie.
Anka 32 lubi tę wiadomość
-
Właśnie ja mam skończone 37 lat i zdaję sobie sprawę z zagrożenia jakie niesie tak późna ciąża. Jak oglądam czasami spoty reklamowe dzieci z prośbą o pomoc w rehabilitacji to mi łzy lecą. To tak trudne wychowywać niepełnosprawne, ciężko chore dziecko....ja bym chyba nie dała rady.
Dokladnie testy dna plodu wykrywaja mozaiki, przynajmniej takie info znalazlam o Sanco. A zarodek w badaniach preimplantacyjnych pgs byl przebadany tylko pod kątem trisomni i monosomni. Teraz poszerze diagnostykę. Jeśli serduszko bedzie nadal biło na usg to już w środę oddaję krew - 11 tydzień ciąży.Anka 32 lubi tę wiadomość
26.08. - transfer 6.1.1.
6dpt - bhcg 9, 8 dpt - bhcg 32, 9 dpt - bhcg 56, 12 dpt - bhcg 220, 14dpt - bhcg 600, 17 dpt - bhcg 1867
Dziewczyny znalazlam w Niemczech taki test. Okazuje sie, ze nie wszystkie firmy go robia. Jest taka jedna klinika, ktora specjalizuje sie w testach prenatalnych u kobiet po in vitro, ktore maja kom. od dawczyni i maja bledny kariotyp tak jak ja . Te kliniki w Kolonii gdzie mieszkam robia tez test prenatalny z krwi, ale przy ciazy blizniaczej i po in vitro i przy nosicielstwie jest ryzyko, ze wynik bedzie zafalszowany pozytywny. On tez kosztuje mniej bo tylko 280 euro niz ten co ja znalazlam. Przemyslalam sobie to i zrobie ten test pojade extra do Düsseldorf. Najbardziej zaawansowany na wady genetyczne i mozaiki kosztuje 500 Euro i taki zrobie. Lepiej wiedziec wczesniej i ciesze sie, ze znalazlam test dobry dla mnie bo nie wszystkie firmy robia testy dla osob z moimi problemami.
-
W Pl tez mozna panoramę zrobic. Cieszę się Anka że zdecydowalas sie zrobić to badanie, tym bardziej przy waszych staraniach i i tak juz wydanych kwotach zabiegow to wcale nie duzo.
U nas pol biedy bo kazda ciąża naturalna bez wspomagania, jedynie kariotyp to loteria, ale się udaje.Anka 32 lubi tę wiadomość
-
Super Aniu, tych testow jest kilka na rynku. Roznia sie iloscia badanych wad. Dobrze, ze przejrzalas ofertę. Widzialam tez gdzies Panorame i tez miala super opinie.
Widzialyscie ten artykuł?
https://mamaginekolog.pl/badania-prenatalne-w-i-trymestrze-usg-test-papp-a-nipt/
Anka 32 lubi tę wiadomość
26.08. - transfer 6.1.1.
Stanka super artykul. Ja wlasnie mialam takie USG i PAPpA u certyfikowanego pana dr. Retgen, ktory jest szefem Kliniki Prenatal plus i szkoli do badan genetycznych innych lekarzy. Posiada Ceryfikat Degum II. Badanie kosztowalo 300 Euro.
Stanka36 lubi tę wiadomość
-
Stanka,tak, widzialam ten artykuł te kilka lat temu. Jest jeszcze jeden z porownaniem testow nipt. Juz trochę nieaktualny ale trochę faktów można tam przeczytać tak czy inaczej.
Co do testow dlatego tez wazne jest aby bylo zaznaczone w formularzu ktora ciaza, ktory porod, czy byly wady w rodzinie, czy sa wady kariotypow rodziców itp.Anka 32, Stanka36 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny bardzo sie ciesze, ze jestescie i moge sie was poradzic. Moj maz nie pojmuje tego wszystkiego i robi to co mu zaproponuje.... chyba dla mojego spokoju. A z moja rodzina nie dyskutuje na te tematy. Tylko siostra wie, ze jestem w ciazy. Mamie powiem po tym badaniu genetycznym z krwi. Nie chce, ze sie stresuje.
Stanka36 lubi tę wiadomość
-
Anka 32 wrote:Stanka dziekuje za artykul. Przeczytam sobie. Troche sie boje wyniku. Tyle lat pragne tego dziecka. To jest moje najwieksze marzenie, aby wreszcie sie udalo i donosic i urodzic zdrowe dziecko.
Kazda z nas się boi, doskonale Cie rozumiem. Ja z racji wieku boje sie tez tego, ze nie mam juz tyle czasu na kolejne próby... ehh...Jak wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy ile my musimy przejść by spełnić to marzenie...ja tez jeszcze nikomu nie mówiłam w rodzinie o ciąży (tylko mama wie). Po badaniach będzie lżej.Hashimoto, Pai-1 4G homo, nk 17 %, th1 wysokie, amh 3,76
26.08. - transfer 6.1.1.
U nas "świat" dowie się po porodzie jakis czas o dziecku. Ale to juz bardziej złożony powód niz tylko fakt ze strach i zamartwianie się innych. Lubię spokój a z wiedzą rodziny i roznych znajomych o ciąży nie mialabym spokoju ani wytchnienia... wcześniej tez tak robilismy.
Anka po to jestesmy zeby siebie wspierac, doradzac czy dzieloc sie swoim doświadczeniem aby moc pomoc innym. To tez taka myske forma terapii dla nas w takich trudnych chwilach.Anka 32 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny bacznie się przyglądam cały czas wątkowi i zmęczenie przymierzamy się za rok do in vitro... lekarz mój powiedział ze jak się uda zajść naturalnie, to zaleca test harmony i usg podobno czułość to ponad 90 i amnio nie jest potrzebna. Nie wiem jak to jest u dziewczyn które są nosicielkami. Kolejna rzeczą o której wspomniał że dzieci z dużymi aberracjami jak trisomia 13 czy 14 w usg prenatalnym bardzo często już maja odchylenia w pomiarach ale rzeczywiście samo usg daje dość niska czułość bo około 60 % 🙂 także może poczytajcie o tym teście sobie 🙂 jest dużo lepszy od nifty ponieważ nawet w patou można nawet wykryć w okolicach 9 tyg 🙂
-
nnnn.26 wrote:Dziewczyny bacznie się przyglądam cały czas wątkowi i zmęczenie przymierzamy się za rok do in vitro... lekarz mój powiedział ze jak się uda zajść naturalnie, to zaleca test harmony i usg podobno czułość to ponad 90 i amnio nie jest potrzebna. Nie wiem jak to jest u dziewczyn które są nosicielkami. Kolejna rzeczą o której wspomniał że dzieci z dużymi aberracjami jak trisomia 13 czy 14 w usg prenatalnym bardzo często już maja odchylenia w pomiarach ale rzeczywiście samo usg daje dość niska czułość bo około 60 % 🙂 także może poczytajcie o tym teście sobie 🙂 jest dużo lepszy od nifty ponieważ nawet w patou można nawet wykryć w okolicach 9 tyg 🙂
Witaj nnnn.26 super, ze napisalas. Poczytam o tym tescie harmony , ale raczej zdecyduje sie na ten, ktory juz znalazlam w Düsseldorf Mozna go zrobic po zabiegu in vitro i po biorstwie kom. od dawczyni :)Czytalam, ze test Panorama wykrywa takze wady juz od 9 tygodnia ciazy. -
Ania, wpominalas o tym , ze dr H zalecil ci odstawianie lekow. Ile bralas proga i estradiolu miedzy 10 a 12 tygodniem? Ja biore 3 x 200 mg progesteronu dopochwowo i 1×1 estrofem, również dowcipnie.Hashimoto, Pai-1 4G homo, nk 17 %, th1 wysokie, amh 3,76
26.08. - transfer 6.1.1.
Stanka36 wrote:Ania, wpominalas o tym , ze dr H zalecil ci odstawianie lekow. Ile bralas proga i estradiolu miedzy 10 a 12 tygodniem? Ja biore 3 x 200 mg progesteronu dopochwowo i 1×1 estrofem, również dowcipnie.
Czesc Stanka, do konca12 tygodnia bralam 3x 1 estrofem, 3x2 lutinus i 2x1 prolutex zastrzyki z progesteronu.
Pozniej stopniowo 3 dni 2x1 estrofem i 3 dni 1x1 estrofem i 3 dni 1x1 zastrzyk z prolutex czyli progesteronu. Lutinus bede brac do konca ciazy bo moja ginekolog w Koloniiprofilaktyczne zaleca