Starania po poronieniu 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
NoraBlue wrote:Jusia to bierzesz całą baterie tych supli wszystko osobno? Zastanawiam się czy jest różnica jeśli ja większość mam w jednym suplemencie
Witaminę D biorę w postaci leku Ibuvit w kapsułkach
Mam przydział poranny i przydział wieczorny 😂 jestem z wykształcenia farmaceutka, co jest moim zbawieniem i przekleństwem 🙈
Ogólnie preparaty wieloskładnikowe są często źle skomponowane, albo mają średnie dawki i/lub formy składników, dlatego ja nie jestem fanką takich rozwiązań.
FertileMe complex ma fajne formy składników, ale niektóre dawki są dosyć niskie (witamina B12, koenzym Q10, jod, NAC, melatonina), co nie oznacza, że jest to zły preparat. Oczywiście dużo też zależy jak wygląda Twoja codzienna dieta, bo może akurat w Twoim przypadku jest to preparat wystarczający
A jesteś ogólnie zadowolona z Health Labs? Mnie trochę zraża ta subskrypcja i słyszałam, że wydzwaniają i męczą jak się kończy 🙈NoraBlue lubi tę wiadomość
👩❤️👨 ‘92 & ‘89
06/25 - 💔 poronienie zatrzymane (12tc/9tc) -
Cześć dziewczyny, ja dziś jestem po potwierdzeniu bety.
W środę beta 78.23 dziś niestety tylko 100,30 dziś jest 10 dpt. Idę wieczorem do ginekologa, boje się bardzo że jest to ciąża pozamaciczna bo bardzo źle przebiegł transfer, trwał godzinę i pani dr miała problem z szyjką.
Czy któraś z was była w tej sytuacji? Czy jest szansa że jednak się rozwinie ciąża poprawnie? Czy raczej szykować się już na stratę? Już i tak pisze do Was z potokiem łez…Świadome starania od 2023 (PCOS, całkowity brak owulacji) reszta w porządku, nasienie również.
17.01.2025 I Punkcja -> pobrano 29 komórek, 13 były dojrzałe, ze względu na OHSS zapłodniono 12, przetrwały tylko 3
Zamrożone 3 blastki
❄️4AA ❄️4CC ❄️5BB
17.03.2025 transfer na cyklu sztucznym ❄️4AA
25.03.2025 beta 129 ❤️
27.03.2025 beta 350 ❤️
11.04.2025 pierwsze usg - puste jajo 💔 beta tego dnia 3714, kolejna 14.04 - 4950 -
Jusia92 wrote:Mam przydział poranny i przydział wieczorny 😂 jestem z wykształcenia farmaceutka, co jest moim zbawieniem i przekleństwem 🙈
Ogólnie preparaty wieloskładnikowe są często źle skomponowane, albo mają średnie dawki i/lub formy składników, dlatego ja nie jestem fanką takich rozwiązań.
FertileMe complex ma fajne formy składników, ale niektóre dawki są dosyć niskie (witamina B12, koenzym Q10, jod, NAC, melatonina), co nie oznacza, że jest to zły preparat. Oczywiście dużo też zależy jak wygląda Twoja codzienna dieta, bo może akurat w Twoim przypadku jest to preparat wystarczający
A jesteś ogólnie zadowolona z Health Labs? Mnie trochę zraża ta subskrypcja i słyszałam, że wydzwaniają i męczą jak się kończy 🙈
Jusia ja nie mam żadnej subskrypcji kupuje Health Labs po prostu na allegro… jestem zadowolona, ale nie mam za bardzo wiedzy żeby zbilansować to samaczy mogłabym ewentualnie się do ciebie odezwać z prośbą o pomoc w tym zakresie?
-
NoraBlue wrote:Jusia ja nie mam żadnej subskrypcji kupuje Health Labs po prostu na allegro… jestem zadowolona, ale nie mam za bardzo wiedzy żeby zbilansować to sama
czy mogłabym ewentualnie się do ciebie odezwać z prośbą o pomoc w tym zakresie?
NoraBlue lubi tę wiadomość
👩❤️👨 ‘92 & ‘89
Dziewczyny, macie jakieś tipy jak przyspieszyć czas? Na wznowienie starań mamy zielone światło od kolejnego cyklu. Tylko ja chyba zacznę chodzić po ścianach do tego czasu... 🫣
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia, 17:49
Void lubi tę wiadomość
-
Odnośnie suplementacji myo inozytolem, to polecam z połączeniu z d chiro inozytolem, z czego trzeba tego przyjmować duużo, bo 4000 dziennie w dwóch porcjach po 2000, brałam wcześniej z solgar, ale wychodziło ponad 2 stówki na miesiąc i ostatnio dostałam polecenie na ten z muscle zone w proszku, wychodzi dużo taniej. U mnie sprawił, że owulacja była co miesiąc i pęcherzyki pękały, a przy pcos miałam często cykle bezowulacyjne. Wit D3 biorę 6000, szelazo bo mam niską ferrytyne, dha 800, jod 200, magnez do tej pory 60, ale muszę zwiększyć do 200, cynk i selen zawsze osobno, foliany 800 po 400 z inozytolem, ashwagande ze swanson na noc 1 tabletkę- mega wspomaga tarczycę
teraz chce wdrożyć koenzym q10 na poprawę jajeczek- to dzięki naszemu wątkowi
Megipta lubi tę wiadomość
-
Ogólnie dziś też się dowiedziałam, że mam słaby stosunek estradiolu do progesteronu i może właśnie dlatego pomimo dobrych wyników progesteronu 7 dpo (17 ng/ml) zaszłam w ciążę dopiero po przyjmowaniu progesteronu 3 dpo. Teraz zamierzam się skupić na diecie w zerze kalorycznym podnoszącej progesteron i spożywaniu dużej ilości produktów, które pomogą w obniżeniu estradiolu, mam nadzieję, że pomoże
-
Void, ja brałam Szelazo SR+ i pomimo dobrej tolerancji ze strony układu pokarmowego, to podniósł mi ferrytyne tylko o niecałe dwie jednostki 🤡 dodatkowo zawiera syntetyczny kwas foliowy, niezalecany przy mutacjach MTHFR i witaminę B6 i B12 w słabych formach. Ale zobaczysz, może akurat u Ciebie się sprawdzi 🙂 a jak zamierzasz wspierać się dietetycznie w kontekście hormonów?👩❤️👨 ‘92 & ‘89
Jusia92 wrote:Void, ja brałam Szelazo SR+ i pomimo dobrej tolerancji ze strony układu pokarmowego, to podniósł mi ferrytyne tylko o niecałe dwie jednostki 🤡 dodatkowo zawiera syntetyczny kwas foliowy, niezalecany przy mutacjach MTHFR i witaminę B6 i B12 w słabych formach. Ale zobaczysz, może akurat u Ciebie się sprawdzi 🙂 a jak zamierzasz wspierać się dietetycznie w kontekście hormonów?
O kurde, serio? 😳 mi polecił gin 🙈 co polecasz? Floradix mi strasznie barwił zęby, a ferrytyne podniósł tylko o 4 jednostki po 3 miesiącach
Kiszonki, brokuły i kiełki brokuła podobno mega wspierają pozbywanie się nadmiaru estradiolu, chce też wprowadzić regularne picie glutka z siemienia lnianego i olej z wiesiołka na podwyższenie progesteronu
Jusia92 lubi tę wiadomość
-
Progesteron 41,18 wytyczne dla pierwszego trymestru 2,8-147 więc chyba nie mam co prosić gina o leki no nie? 🤔
Co do żelaza jeśli chcecie podnieść ferrytyne to mega polecam sorbifer. Na receptę ale u mnie podniósł ferrytyne z 9 do 60 w 6 tygodni bez żadnych ubocznych!Void, Jusia92, NoraBlue, Choko lubią tę wiadomość
1 CS - 2.07.25 Poronienie samoistne 5+2
2 CS- 29.07 9 dpo- ⏸️ bHcg 10,76
31.07 11 dpo- bHcg 42.99
02.08 13dpo- bHcg 96,2 118%
04.08 15dpo- bHcg 328 256.5%
07.08 18dpo- bHcg 1334 151%
08.08 USG 5+1 5,3 pęcherzyk ciążowy
11.08 22 dpo- bHcg 8233 146%%
Niedoczynność tarczycy
Celiakia
MTHFR homo
SERPINE1 hetero -
MaryLu wrote:Progesteron 41,18 wytyczne dla pierwszego trymestru 2,8-147 więc chyba nie mam co prosić gina o leki no nie? 🤔
Co do żelaza jeśli chcecie podnieść ferrytyne to mega polecam sorbifer. Na receptę ale u mnie podniósł ferrytyne z 9 do 60 w 6 tygodni bez żadnych ubocznych!
O kurde, piękna poprawa! Kupię jutro receptę 😄 ja brałam kiedyś tardyferon, ale nie sprawdzałam wtedy ferrytyny, morfologię na pewno poprawił
Ja w ostatniej ciąży nie sprawdzałam progesteronu, ale i tak najlepiej jak zagadasz z lekarzem, udało wbić się wcześniej do kogoś sensownego? -
Void wrote:Ja w ostatniej ciąży nie sprawdzałam progesteronu, ale i tak najlepiej jak zagadasz z lekarzem, udało wbić się wcześniej do kogoś sensownego?
Póki co jestem umówiona do dwóch lekarzy w luxie, 18.08 dopiero do lekarza prywatnie u którego byłam po poronieniu. Zobaczymy co powiedzą Ci z luxmedu i będę wtedy decydować czy szukam na cito czy czekam na 18.08. W międzyczasie mam też wizytę u hematologa więc jak coś to on określi czy potrzebuje heparyny.
Teraz tylko czekać1 CS - 2.07.25 Poronienie samoistne 5+2
31.07 11 dpo- bHcg 42.99
Niedoczynność tarczycy
Celiakia
MTHFR homo
SERPINE1 hetero -
Ja właśnie biorę teraz sorbifer. W poniedziałek idę na badania, to zobaczymy, jak się miewa moja ferrytyna po miesiącu. Jak sorbifer nie da rady, to chyba będę musiała poszukać przyczyny. Void, z takich preparatów bez recepty, to fajny jest Chela Ferr Med, ale jak Ci służy Szelazo, to śmiało bierz. W moim przypadku się totalnie nie sprawdził plus się okazało że mam mutacje w genie MTHFR 🥲
MaryLu, bardzo ładny wynik progesteronu! Ja miałam 35 i nie dostałam leków od lekarza (potem już nie kazał badać).MaryLu lubi tę wiadomość
👩❤️👨 ‘92 & ‘89
Laski update z dziś, na allegro z protonlabs jest mieszanka myo inozytolu z d chiro inozytolem w stosunku 40:1, więc idealny do poprawy owulacji, za 74 zł na miesiąc, będę zamawiać 😄 Jusia coś Ty, nie będę się rozdrabniać w szelazo jak sorbifer działa takie cuda, dawaj znać w poniedziałek jak będą wyniki! Walczę z ferrytyną od prawie roku, a z 25 skoczyła najwięcej na 32, teraz mam miesiąc na poprawę, więc lecę z sorbiferem 💪🏻
Jusia92 lubi tę wiadomość
-
Jusia92 wrote:Ja właśnie biorę teraz sorbifer. W poniedziałek idę na badania, to zobaczymy, jak się miewa moja ferrytyna po miesiącu. Jak sorbifer nie da rady, to chyba będę musiała poszukać przyczyny. Void, z takich preparatów bez recepty, to fajny jest Chela Ferr Med, ale jak Ci służy Szelazo, to śmiało bierz. W moim przypadku się totalnie nie sprawdził plus się okazało że mam mutacje w genie MTHFR 🥲
MaryLu, bardzo ładny wynik progesteronu! Ja miałam 35 i nie dostałam leków od lekarza (potem już nie kazał badać).
Mojej mamie sorbifer nie pomagał, ale ona miała przez lata niezdiagnozowany helicobakter pyroli, teraz bierze feroplex 2x dziennie i mega poprawa, zapomniałam o tym w ogóle 🫣 -
Void wrote:Mojej mamie sorbifer nie pomagał, ale ona miała przez lata niezdiagnozowany helicobakter pyroli, teraz bierze feroplex 2x dziennie i mega poprawa, zapomniałam o tym w ogóle 🫣
Mega widać to zależy od organizmu, mi przy ferroplexie ferrytyna spadała.. u mnie wszystkie problemy z gospodarką żelazową wzięły się od celiakii. Musisz znaleźć przyczynę czemu nie wchłaniasz i może zacznie się wchłaniać wszystko
Koniecznie sprawdź helicobakter jeśli nie robiłaś tego bo to częsta przyczyna, u mnie na początku właśnie to było podejrzewane.
1 CS - 2.07.25 Poronienie samoistne 5+2
31.07 11 dpo- bHcg 42.99
Niedoczynność tarczycy
Celiakia
MTHFR homo
SERPINE1 hetero -
Ja właśnie już sprawdzałam i wynik negatywny, ale dzięki temu, że sorbifer mamie nie pomógł, to mam 3 opakowania w spadku haha
Celiakię muszę sprawdzić, to podobno częste przy chorobach tarczycy, a nigdy endo nie zalecił badania i nie próbował ogarnąć ferrytyny, wszystko na własną rękę 🤷🏻♀️ -
Zanim zaszłam w ciążę sorbifer w ciągu 16dni podniósł mi ferrytynę z 18.58 na 58.5. Żałowałam że tak szybko musiałam odstawić ze względu na ciążę.
Ostatni wynik ferrytyny z końca lipca to 40, znowu ruszyłam z sorbifer i biorę x2 dziennie, pod koniec miesiąca znowu sprawdzę wynik 😊
Z tyłu głowy mam gdzieś informacje że taka dawka żelaza jaką ma sorbifer nie jest dobra dla organizmu i że trzeba szukać przyczyny. Jednak u mnie po tylu staraniach ciąża pojawiła się jak za pstryknięciem chwilę po przyjmowaniu sorbifer.
Dziewczyny jaką metoda badałyście się pod kątem helico?Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia, 09:48
31l🙎♀️ 35l🙎
-12.2022 początek starań
-09.2024 Klinika niepłodności pierwsza wspólna wizyta
-10.2024 pierwszy c.s: Lametta 2x od 3d.c do 5d.c + zastrzyk Zavifert 12d.c✖
-11.2024 drugi c.s: Lametta 2x od 3dc do 5dc, klęska urodzaju 5⚪❌
-10.12.2024(13d.c) 1 IUI ❌ ( 9d.c 💉 ovirtelle)
-02.01.2025(12d.c) 2 IUI ❌ ( 10d.c 💉ovirtelle)
-22.01 drożność sono hsg ✔
-25.01 (13d.c) 3 IUI ❌ (11d.c 💉 ovirtelle)
15.03- nowy lekarz, startujemy z 3 naturalnymi próbami na cyklach monitorowanych+wyregulowaniem wszystkich niedoborów🤞
31.03-beta 56.5
02.04-beta 120
04.04-beta 311
07.04-beta 1346
08.04- 5tydzień ciąży, pierwsze usg dzidzuś jest w macicy
22.04-7tydzień jest serduszko 💓
23.05-11tc/8tc serduszko przestało bić💔👼poronienie chybione -
MaryLu wrote:Mega widać to zależy od organizmu, mi przy ferroplexie ferrytyna spadała.. u mnie wszystkie problemy z gospodarką żelazową wzięły się od celiakii. Musisz znaleźć przyczynę czemu nie wchłaniasz i może zacznie się wchłaniać wszystko
Koniecznie sprawdź helicobakter jeśli nie robiłaś tego bo to częsta przyczyna, u mnie na początku właśnie to było podejrzewane.
No mi właśnie nagle zaczęła spadać od sierpnia/wrzesnia 2024. Ten H. Pylori mam na liście do sprawdzenia, wraz z jelitkami. Nie ukrywam, że wybrałam łatwiejszą drogę, czyli zamaskowanie objawów żelazem, bo jest jeszcze szansa, że się wypłukałam po oddaniu honorowo krwi i nie zadbałam o odbudowę 🙈 moja siostra miała tak samo i jej właśnie feroplex pomógł i teraz utrzymuje ferrytyne na poziomie 50-60 bez żadnej podaży żelaza. Liczę na podobne efekty, dam znać 🙂👩❤️👨 ‘92 & ‘89
06/25 - 💔 poronienie zatrzymane (12tc/9tc)