X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Starania po poronieniu 2025
Odpowiedz

Starania po poronieniu 2025

Oceń ten wątek:
  • Mati01 Autorytet

Wysłany: 23 października, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie się udało umówić na jutro na konsultacje do dr Jankowskiej zobaczymy co mi zaleci dam jutro znać

Starania od 2022
    🙋🏻‍♀️ 33
    🙋🏻‍♂️26

Nasienie ✅
    Owulacja ✅
    Hormony ✅
    AMH 2,8 ✅
    HSG ✅
    Witaminy ✅
    Immunologia ✅
    Kir Bx ✅ 3/5
    Kariotypy ✅
    Niedoczynność tarczycy Euthyrox 75
    12.2024 hsg z lipiodolem
    02.2025 kwalifikacja in vitro
    03.2025 scratching endometrium
    04.2025 start stymulacji, protokół krótki
    14.04 pierwszy podgląd 🥚🥚(11 pęcherzyków)
    16.04 drugi podgląd 🥚🥚 (13 pęcherzyków)
    19.04 punkcja (18 pęcherzyków= 10 dojrzałych komórek, 6 poszło do zapłodnienia)
    ❄️❄️❄️
    19.05 scratching endometrium
    28.08 USG endometriozy= endometrioza otrzewnowa niewielkie ogniska ❌
    08.2025 naturalna ciąża, obumarła 6+0
  • Laurelli Ekspertka

Wysłany: 23 października, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czyli po wszystkim co tu piszemy i co lekarze sugerują, po pierwszym poronieniu, poza kontrolą podstawowych badań morfologia, tarczyca, witaminy nie ma co szukać przyczyn tylko starać się o kolejne ?

@Biochemiczka oczywiście rozumiem, zapytałam tak nieświadomie w sumie..🫢

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października, 17:16

💃🏻 34l.
    -niedoczynność tarczycy
    🧔🏻‍♂️ 38 l.

First baby 🍬
    💔
    9/7tydz.

Życie i ciąża za granica 🌍
  • Mati01 Autorytet

Wysłany: 23 października, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurelli wrote:
    Dziewczyny czyli po wszystkim co tu piszemy i co lekarze sugerują, po pierwszym poronieniu, poza kontrolą podstawowych badań morfologia, tarczyca, witaminy nie ma co szukać przyczyn tylko starać się o kolejne ?

@Biochemiczka oczywiście rozumiem, zapytałam tak nieświadomie w sumie..🫢
    Jeśli nie macie problemów z zajściem w ciążę to na siłę bym nie szukała tylko próbowała koeljtn raz. Jest tu dużo dziewczyn w tym ja które starają się po kilka lat więc wtedy ta diagnostyka jest inna i mamy wiele „dziwnych „ badań. Zrobiłabym tylko trombofilie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października, 17:24

Starania od 2022
    🙋🏻‍♀️ 33
    🙋🏻‍♂️26

Nasienie ✅
    Owulacja ✅
    Hormony ✅
    AMH 2,8 ✅
    HSG ✅
    Witaminy ✅
    Immunologia ✅
    Kir Bx ✅ 3/5
    Kariotypy ✅
    Niedoczynność tarczycy Euthyrox 75
    12.2024 hsg z lipiodolem
    02.2025 kwalifikacja in vitro
    03.2025 scratching endometrium
    04.2025 start stymulacji, protokół krótki
    14.04 pierwszy podgląd 🥚🥚(11 pęcherzyków)
    16.04 drugi podgląd 🥚🥚 (13 pęcherzyków)
    19.04 punkcja (18 pęcherzyków= 10 dojrzałych komórek, 6 poszło do zapłodnienia)
    ❄️❄️❄️
    19.05 scratching endometrium
    28.08 USG endometriozy= endometrioza otrzewnowa niewielkie ogniska ❌
    08.2025 naturalna ciąża, obumarła 6+0
  • Laurelli Ekspertka

Wysłany: 23 października, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Mati01

Dziękuję…to jest budujące w tym całym smutku i daje wiarę.

Ja dzisiaj wyszłam na spacer z psem po tym wszystkim…i szłam i płakałam. Jak zobaczyłam dzisiaj siebie w lustrze to wyglądam identycznie jak wtedy jak zmarł tata…coś uszło ze mnie..
    Przepraszam za moje żale…ale poza mężem jesteście jedynymi osoba z którymi o tym rozmawiam i to mi daje bardzo wiele…🫂

Mati01 lubi tę wiadomość

💃🏻 34l.
    -niedoczynność tarczycy
    🧔🏻‍♂️ 38 l.

First baby 🍬
    💔
    9/7tydz.

• Cień Ekspertka

Wysłany: 23 października, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Laurelli
    Bardzo mi przykro z powodu Twojego poronienia. Do tego musiałaś to przechodzić w domu, bez pomocy medycznej… Jesteś naprawdę bardzo dzielna. ❤️

@Matylda88
    To, co dzieje się w Twojej pracy, to jakiś horror. Bardzo Ci współczuję i doskonale rozumiem Twój ból.
    Ja po powrocie do pracy po zwolnieniu po poronieniu zostałam pierwszego dnia zaatakowana werbalnie przez moje „koleżanki” z pokoju. Pisałam o tym kiedyś w tym wątku. One miały ogromną pretensję o moją nieobecność i samą ciążę … Dwie stare, bezdzietne panny — i miałam wrażenie, że wręcz cieszyło je zadawanie mi cierpienia.
    Na szczęście wtedy dostałam tu mnóstwo wsparcia od dziewczyn z forum. Tylko dzięki Wam dałam radę to przetrwać. 💔
    Nigdy nie zrozumiem, jak kobieta może życzyć drugiej kobiecie takiego bólu.
    Dlatego cieszę się, że mamy to forum i możemy ze sobą rozmawiać i wspierać się.

🌸 43 l. | 🦋 Hashimoto, Endo/Adeno | 🧪 AMH 0,34 | MTHFR C677T (heterozygota) | heterozygota 4G/5G w PAI-1|🔄 8× IVF/ICSI | 2× cb | 🌱 Bl 4.1.2 – AZ, transfer 20.06.2025 → ciąża kliniczna, poronienie 8 t.c. 💔 | 🏥 Bocian W-wa (wcześniej Novum)
  • Laurelli Ekspertka

Wysłany: 23 października, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Cień

Dziękuję za te słowa.
    Tutaj stosują praktykę, najlepiej żeby natura poradziła sobie z tym sama.
    Był ze mną mąż którego kocham jeszcze bardziej od wczoraj.o ile się da bardziej? 🥺

To co opisujecie o pracy w głowie mi się nie mieści…
    Bezduszne babsztyle…później zdziwione że same są jak są poprostu ochydne bez emocji…wiele takich kobiet.
    Czubek swojego nosa tylko widzą w złym znaczeniu…
    Jezu nóż mi się otwiera w kieszeni na to …

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października, 17:48

💃🏻 34l.
    -niedoczynność tarczycy
    🧔🏻‍♂️ 38 l.

First baby 🍬
    💔
    9/7tydz.

• Cień Ekspertka

Wysłany: 23 października, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurelli wrote:
    @Cień

Dziękuję za te słowa. Tutaj stosują praktykę, najlepiej żeby natura poradziła sobie z tym sama.
    Był ze mną mąż którego kocham jeszcze bardziej od wczoraj.o ile się da bardziej? 🥺

To co opisujecie o pracy w głowie mi się nie mieści…
    Bezduszne babsztyle…później zdziwione że same są jak są poprostu ochydne bez emocji…wiele takich kobiet.
    Czubek swojego nosa tylko widzą w złym znaczeniu…
    Jezu nóż mi się otwiera w kieszeni na to …

To, co opisuję, to klasyczny przykład przemocy narcystycznej. Niestety, mam w pokoju dwie takie panie – jedna jest lustrzanym odbiciem drugiej, choć dzieli je 23 lata. Do tego obie bardzo „wierzące”…

🌸 43 l. | 🦋 Hashimoto, Endo/Adeno | 🧪 AMH 0,34 | MTHFR C677T (heterozygota) | heterozygota 4G/5G w PAI-1|🔄 8× IVF/ICSI | 2× cb | 🌱 Bl 4.1.2 – AZ, transfer 20.06.2025 → ciąża kliniczna, poronienie 8 t.c. 💔 | 🏥 Bocian W-wa (wcześniej Novum)
  • Cień Ekspertka

Wysłany: 23 października, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale wiecie co mnie jeszcze trzyma przy zmysłach?
    W grudniu czeka mnie histeroskopia. W zależności od jej wyników kolejny transfer z AZ planowany jest na połowę stycznia 2026 albo luty 2026 (bardziej stawiam na luty).
    Jeśli się uda, to za rok o tej porze będzie rodziło się moje szczęście 💕
    Jak sobie pomyślę, że kolejnej jesieni będę spacerować z wózkiem, to sama do siebie się śmieję 😄

Wiem, że wybiegam w przyszłość, ale myślenie o tym naprawdę daje mi siłę i pomaga przetrwać trudne chwile ✨
    Trzymam też kciuki za każdą z Was – razem łatwiej przetrwać te wszystkie wzloty i upadki 💛

Ninia, Laurelli, Arisia, Biochemiczka, ŚWIEŻYNKA97, Jusia92, Daisy1, Matylda88, emciak lubią tę wiadomość

• Ninia Ekspertka

Wysłany: 23 października, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dokładnie tak samo, wizualizuję sobie jak kładą mi zdrowe dziecko na piersiach po porodzie i aż mi łzy wzruszenia napływają.

Laurelli, Cień, Jusia92, Daisy1, Matylda88, emciak lubią tę wiadomość

👱🏻‍♀️ 91
    👦🏻74

30.07.2025- 13 dpo upragnione 2 mocne kreski
    17.10.2025 💔🩷👼 Rita 16tc, triploidia matczyna
  • Laurelli Ekspertka

Wysłany: 23 października, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piękne te plany na przyszłość i oby kazdej z nas się spełniły 🥰
    Tak proste a tak trudne i wielkie zarazem ☀️💫🫶

Cień, ŚWIEŻYNKA97, Jusia92, Wixa🌸, Daisy1, emciak lubią tę wiadomość

💃🏻 34l.
    -niedoczynność tarczycy
    🧔🏻‍♂️ 38 l.

First baby 🍬
    💔
    9/7tydz.

• Milunia Autorytet

Wysłany: 23 października, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ninia czy Ty jesteś z okolic Warszawy? Polecasz jakiegoś lekarza na konsultacje? Co prawda mam tam ponad godzinę jazdy, ale u nas nie mam wyboru za bardzo.

👩🏼‍💼36 👨🏻‍💻38
    Marzymy o pierwszym bobo ✨
    5 cs
    06.09.2025 - ⏸️- 10 dpo
    08.09 - b-hcg 65 mlU/mL, progesteron 28,1 ng/mL
    10.09 - b-hcg 260 mlU/mL, progesteron 28,5 ng/mL
    15.09 - b-hcg 1469 mlU/mL progesteron 28,4 ng/mL
    22.09 - 5+4 widoczny pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
    09.10 - 💔
    10.10.2025 - poronienie zatrzymane 8/6 tyg. Nasze serca rozpadły się na miliony kawałków 😭💔
  • Ninia Ekspertka

Wysłany: 23 października, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milunia wrote:
    Ninia czy Ty jesteś z okolic Warszawy? Polecasz jakiegoś lekarza na konsultacje? Co prawda mam tam ponad godzinę jazdy, ale u nas nie mam wyboru za bardzo.

Tak jestem z Warszawy, ciążę prowadziłam u dr Damiana Warzechy, ordynatora położnictwa ze Szpitala Południowego i byłam zadowolona ale od czasu wykrycia wady jeszcze u niego nie byłam. Wizyty drogie bo z USG 500 zł ale czułam się naprawdę zaopiekowana, doktor jest również endokrynologiem. Był dużym wsparciem a ciąża była naprawdę od początku wymagająca.Mam wizytę 6.11 i dopiero wtedy będę mogła wypowiedzieć się jaki jest i co zaleca po stracie i czy mogę go polecić po poronieniu. Dzięki niemu dostałam skierowanie na NFZ do prof. Kosińskiego, który na podstawie USG wykrył wadę, co ponoć jest mistrzostwem świata bo płód miał tylko lekką dysproporcję głowy do tułowia, zero wad rozwojowych. Profesorowi zawdzięczam, że wada została wykryta w 13 tygodniu a nie dopiero na połówkowym i tak szybko miałam amnio. Nawet nie chcę myśleć jakbym przeżyła to za 2 miesiące. Potem trafiłam już pod opiekę IMiD na Kasprzaka i jest tam oschle ale wszystko mają na miejscu i na NFZ no i grono specjalistów. Na patologię ciąży można się bez problemu dodzwonić i umawiać. Mi się trafiły mega szybkie terminy, praktycznie z dnia na dzień.

Ogólnie widzę zasadę, że jak prowadzi się ciąże komercyjnie u „szych” ze szpitali to potem oni pchaja w razie czego na wizyty profesorskie na NFZ. Tak samo jak trafiłam z krwawieniem do szpitala południowego z pieczątką ordynatora w karcie ciąży zostałam bardzo szybko przyjęta i zdiagnozowana, 3 tygodnie wcześniej jak nie prowadziłam ciąży u ordynatora to w tym samym szpitalu czekaliśmy 6 godzin. Nie wiem czy to przypadek czy tak jest….

Natomiast jeżeli chodzi o problemy ze staraniami to mogę polecić dr Monikę Szymańską. Pracuje w OviKlinika ale też w klinice w Starej Iwicznej pod Warszawą gdzie są bardzo dobre ceny i tam jak coś polecam zacząć . Pomagała mi monitorować owulację, bardzo kompetentna i pamięta pacjentki. Jak okazuje się, że trzeba już skorzystać nie tylko ze wspomagania owulacji, zastrzyków na pęknięcie pęcherzyka itp. to dopiero wtedy kieruje do OVI, gdzie ceny są juz warszawskie. Od koleżanki wiem, że jeszcze podczas leczenia w Starej Iwicznej pomaga już załatwiać finansowanie i zaklepywać terminy w Ovi na invitro więc można fajnie sobie przejść jak jest potrzeba i kontynuować z nią dalsze kroki, a tak długo jak się da płacić o wiele mniejsze kwoty w Starej Iwicznej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października, 20:17

👱🏻‍♀️ 91
    👦🏻74

30.07.2025- 13 dpo upragnione 2 mocne kreski
    17.10.2025 💔🩷👼 Rita 16tc, triploidia matczyna
  • monii00 Autorytet

Wysłany: 23 października, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej 🙂
    Szukałam tematu, ale nie ma i wyskoczył mi tylko ten wątek. Miałam za sobą 2 poronienia we wczesnych etapach i wstępną diagnozę poronień nawykowych. Udało mi się zajść w ciążę w czerwcu 2024 w 1 cyklu po poronieniu samoistnym. Miałam komplikacje w trakcie porodu i w połogu. Zrobiłam ponownie zespół antyfosfolipidowy i wyszedł dodatni.. następne badanie za 12 tyg. Jest może ktoś z taką diagnozą tutaj?

Pozdrawiam i powodzenia 🍀

👧 30 l. 🧔‍♂️ 35 l. 👶🏻💙

age.png
  • Daisy1 Autorytet

Wysłany: 23 października, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biochemiczka wrote:
    @Daisy, dziękuję, ale odwołali mi wizytę … pani doktor chora… a jak napisałam do niej to nagle na jutro w invicie znajdzie dla mnie czas 🤬 no nic wydam kolejne 2 tysiące, ale będę miała to za sobą. Po 3 dniach przerwy od krwawienia, jutro czeka mnie kolejne a potem pewnie płynnie przejdę w okres. Moja ferrytyna r.i.p. 💀
    O nie, w ostatniej chwili takie wieści🙉 Niby dobrze, że nie zostawila Cię na lodzie, ale ta jednodniowa choroba, hmm 🧐
    No nic, będziesz już to miała w końcu za sobą! 🙌 Nie puszczamy kciuków 🤞🤞

👧🏼36 🧑🏼
    02.2024 starania o pierwsze bobo👶
    02.2025 💔 11tc
    08.2025 💔 10tc
    ‼️Diagnostyka
    ❌️ferrytyna 19.6, hiperandrogenizm, ANA1+ 1:80, endo <7mm, mięśniaki, ANXA5 M2/N‼️
    ❎️ tarczyca, LH/FSH 1.18, AMH 1.53, estradiol, progesteron, prolaktyna, APS, trombofilia wrodzona, białko C, S, antytrombina, homocysteina, fibrynogen, ANA2 -, kariotypy, HOMA-IR 0.97, badanie nasienia, D3 21->43, B12 306->492
    🔜KIR, HLA-C, allo-MLR, cross-match, test CBA, test IMK
    💊 Żelazo, wit. C, A, E, D, B12, kwas foliowy, cynk, Omega-3, Koenzym Q10, L-arginina, korzeń Maca, maślan sodu, Prenacaps Ovi, Feminum pregna, Acard po owulce
  • Daisy1 Autorytet

Wysłany: 23 października, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Cień piękna to Twoja wizja 🥹🥰 Aż się człowiek uśmiecha, jak to czyta 😊
    Teraz miesiące ciagną się w nieskończoność, ale w końcu krok po kroku, do spełnienia 💫

Cień lubi tę wiadomość

👧🏼36 🧑🏼
    02.2024 starania o pierwsze bobo👶
    02.2025 💔 11tc
    08.2025 💔 10tc
    ‼️Diagnostyka
    ❌️ferrytyna 19.6, hiperandrogenizm, ANA1+ 1:80, endo <7mm, mięśniaki, ANXA5 M2/N‼️
    ❎️ tarczyca, LH/FSH 1.18, AMH 1.53, estradiol, progesteron, prolaktyna, APS, trombofilia wrodzona, białko C, S, antytrombina, homocysteina, fibrynogen, ANA2 -, kariotypy, HOMA-IR 0.97, badanie nasienia, D3 21->43, B12 306->492
    🔜KIR, HLA-C, allo-MLR, cross-match, test CBA, test IMK
    💊 Żelazo, wit. C, A, E, D, B12, kwas foliowy, cynk, Omega-3, Koenzym Q10, L-arginina, korzeń Maca, maślan sodu, Prenacaps Ovi, Feminum pregna, Acard po owulce
  • Paola2604 Przyjaciółka

Wysłany: 24 października, 07:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mati01 wrote:
    Dziewczyny a czy któraś z Was ma zalecony Accofil w staraniach naturalnych po poronieniu ? Jak tak to jakie dawki w jakich dniach ?
    Ja mimo że mam kir Bx to brakuje mi dwóch implantacyjnych, dr Paśnik powiedział że wynik prawidłowy nic na to nie dal, a dr Jankowska dała mi accofil po pół ampułki w 5 i 10 dniu cyklu. Ale to były zalecenia zanim udało się zajść naturalnie bez żadnych leków. Próbuje się umówić na konsultacje do doktor ale nie jest to proste, i bije sie z myślami czy nie spróbować tego Accofilu w tym cyklu według jej wcześniejszych zaleceń. Może macie jakieś doświadczenie z acofilem w staraniach naturalnych będę wdzięczna za podzielenie się info 😘

Hej. Ja mam kir AA, nie mam kirów implantacyjnych . Kiedyś tego nie wiedziałam a urodziłam 2 dzieci . Immunolog teraz zaleciła do starań pół ampułki w okresie owulacyjnym i tydzień po 1 zastrzyku kolejne pół. Od pozytywnego codziennie 1/4ampulki. Powiedziała że próbować na accofilu mogę max 3 razy potem ok 3 mieś przerwy. Próbowałam i nic. Gdzieś wyczytałam że może wpływać na owulację. Nie wiem, zawsze zachodziłam za 1 razem w ciążę a teraz od kwietnia zajść nie mogę. Ostatecznie umówiłam się z nią że będę brać accofil od pozytywnego testu.

2009-puste jajo płodowe - poronienie samoistne
    2010- syn👶duphaston
    2021-ciąża zatrzymana, poronienie 9 tydz
    2013-córka👶duphaston, luteina, polocard
    2024-ciąża zatrzymana poronienie 8 tydz TR18, duphaston
    2024-ciaza zatrzymana,
    poronienie 11 tydz, duphaston
    2025-poronienie samoistne 6 tydz, duphaston+neoparin

Po 6 ciąży MTHFR1268 homo+Pai/serpine homo

Po 7 ciąży
    HLAC C1 grupa *07 *12

Kir AA
    Obecne : 2DL1, 2DL3, 2DL4 norm, 2DL4del, 2DS4(del - 22p) 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1 norm

Nueobecne: 2Dl2, 2DL5(grupa1) 2DL5 (grupa2) 2DS1, 2DS2, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1.3DP1 var

Zespol antyfosfolipidowy-wykluczony
  • Biochemiczka Autorytet

Wysłany: 24 października, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paola2604 wrote:
    Hej. Ja mam kir AA, nie mam kirów implantacyjnych . Kiedyś tego nie wiedziałam a urodziłam 2 dzieci . Immunolog teraz zaleciła do starań pół ampułki w okresie owulacyjnym i tydzień po 1 zastrzyku kolejne pół. Od pozytywnego codziennie 1/4ampulki. Powiedziała że próbować na accofilu mogę max 3 razy potem ok 3 mieś przerwy. Próbowałam i nic. Gdzieś wyczytałam że może wpływać na owulację. Nie wiem, zawsze zachodziłam za 1 razem w ciążę a teraz od kwietnia zajść nie mogę. Ostatecznie umówiłam się z nią że będę brać accofil od pozytywnego testu.

Okoloowulacji tzn przed czy po? Moja koleżanka ma dzien po owulacji ampułkę i ostatnio kminimy ze od kiedy ma acco to nie zachodzi. Wcześniej zachodziła tylko albo biochemy albo wczesne poronienia. I zastawiam się czy accofil nie blokuje zaplodnienia w jakiś niezbadany sposób.

34👩🏽35👨🏼

12/2022 42tc (cc) 🩵
    02/2025 6tc 💔
    08/2025 8tc 💔

Ona
    ❗️cross-match 36.6%
    ⚠️ histeroskopia zabiegowa, hispat⏳
    ⚠️trombofilia MTHFR (A1298) homo PAI-1 hetero
    ✅ HLA-C1, anxa5, kariotyp, KIR Bx (brak 2DS3), ana1+, ana3-, antytrombina III, białko c, białko s, białko s aktywność, zespół antyfosfolipidowy
    ✅ B12, D3, TSH, ft4, żelazo, ferrytyna, homocysteina, kwas foliowy
    ⏳ cd56, cd138
    💊euthyrox 50/25, modulator homocysteiny, 400ug folian, sorbifer, wit C, wit D, probiotyki, jod, desloratadyna
    On
    ✅ HLA-C1, kariotyp, anxa5
    ❔Morfologia nasienia, fDNA, HBA
  • Paola2604 Przyjaciółka

Wysłany: 24 października, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biochemiczka wrote:
    Okoloowulacji tzn przed czy po? Moja koleżanka ma dzien po owulacji ampułkę i ostatnio kminimy ze od kiedy ma acco to nie zachodzi. Wcześniej zachodziła tylko albo biochemy albo wczesne poronienia. I zastawiam się czy accofil nie blokuje zaplodnienia w jakiś niezbadany sposób.

Jak lekarz powiedział mi na monitoringu że za ok 2 dni powinna być owulacja to wtedy też kazał mi brać bo to jest okres okoloowulacyjny wg niego. Teraz nie biorę czekam na pozytywny test i dopiero wtedy.

2009-puste jajo płodowe - poronienie samoistne
    2010- syn👶duphaston
    2021-ciąża zatrzymana, poronienie 9 tydz
    2013-córka👶duphaston, luteina, polocard
    2024-ciąża zatrzymana poronienie 8 tydz TR18, duphaston
    2024-ciaza zatrzymana,
    poronienie 11 tydz, duphaston
    2025-poronienie samoistne 6 tydz, duphaston+neoparin

Po 6 ciąży MTHFR1268 homo+Pai/serpine homo

Po 7 ciąży
    HLAC C1 grupa *07 *12

Kir AA
    Obecne : 2DL1, 2DL3, 2DL4 norm, 2DL4del, 2DS4(del - 22p) 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1 norm

Nueobecne: 2Dl2, 2DL5(grupa1) 2DL5 (grupa2) 2DS1, 2DS2, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1.3DP1 var

Zespol antyfosfolipidowy-wykluczony
  • Milunia Autorytet

Wysłany: 24 października, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ninia wrote:
    Tak jestem z Warszawy, ciążę prowadziłam u dr Damiana Warzechy, ordynatora położnictwa ze Szpitala Południowego i byłam zadowolona ale od czasu wykrycia wady jeszcze u niego nie byłam. Wizyty drogie bo z USG 500 zł ale czułam się naprawdę zaopiekowana, doktor jest również endokrynologiem. Był dużym wsparciem a ciąża była naprawdę od początku wymagająca.Mam wizytę 6.11 i dopiero wtedy będę mogła wypowiedzieć się jaki jest i co zaleca po stracie i czy mogę go polecić po poronieniu. Dzięki niemu dostałam skierowanie na NFZ do prof. Kosińskiego, który na podstawie USG wykrył wadę, co ponoć jest mistrzostwem świata bo płód miał tylko lekką dysproporcję głowy do tułowia, zero wad rozwojowych. Profesorowi zawdzięczam, że wada została wykryta w 13 tygodniu a nie dopiero na połówkowym i tak szybko miałam amnio. Nawet nie chcę myśleć jakbym przeżyła to za 2 miesiące. Potem trafiłam już pod opiekę IMiD na Kasprzaka i jest tam oschle ale wszystko mają na miejscu i na NFZ no i grono specjalistów. Na patologię ciąży można się bez problemu dodzwonić i umawiać. Mi się trafiły mega szybkie terminy, praktycznie z dnia na dzień.

Ogólnie widzę zasadę, że jak prowadzi się ciąże komercyjnie u „szych” ze szpitali to potem oni pchaja w razie czego na wizyty profesorskie na NFZ. Tak samo jak trafiłam z krwawieniem do szpitala południowego z pieczątką ordynatora w karcie ciąży zostałam bardzo szybko przyjęta i zdiagnozowana, 3 tygodnie wcześniej jak nie prowadziłam ciąży u ordynatora to w tym samym szpitalu czekaliśmy 6 godzin. Nie wiem czy to przypadek czy tak jest….

Natomiast jeżeli chodzi o problemy ze staraniami to mogę polecić dr Monikę Szymańską. Pracuje w OviKlinika ale też w klinice w Starej Iwicznej pod Warszawą gdzie są bardzo dobre ceny i tam jak coś polecam zacząć . Pomagała mi monitorować owulację, bardzo kompetentna i pamięta pacjentki. Jak okazuje się, że trzeba już skorzystać nie tylko ze wspomagania owulacji, zastrzyków na pęknięcie pęcherzyka itp. to dopiero wtedy kieruje do OVI, gdzie ceny są juz warszawskie. Od koleżanki wiem, że jeszcze podczas leczenia w Starej Iwicznej pomaga już załatwiać finansowanie i zaklepywać terminy w Ovi na invitro więc można fajnie sobie przejść jak jest potrzeba i kontynuować z nią dalsze kroki, a tak długo jak się da płacić o wiele mniejsze kwoty w Starej Iwicznej.

Dziękuję ☺️ A wiesz coś może na temat dr Marcin Wrona? Kiedyś mi się przewinęło gdzieś to nazwisko.

👩🏼‍💼36 👨🏻‍💻38
    Marzymy o pierwszym bobo ✨
    5 cs
    06.09.2025 - ⏸️- 10 dpo
    08.09 - b-hcg 65 mlU/mL, progesteron 28,1 ng/mL
    10.09 - b-hcg 260 mlU/mL, progesteron 28,5 ng/mL
    15.09 - b-hcg 1469 mlU/mL progesteron 28,4 ng/mL
    22.09 - 5+4 widoczny pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
    09.10 - 💔
    10.10.2025 - poronienie zatrzymane 8/6 tyg. Nasze serca rozpadły się na miliony kawałków 😭💔
  • Matylda88 Ekspertka

Wysłany: 24 października, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angolek97017 wrote:
    Nie jestem pewna czy psycholog moze wystawić zwolnienie. Chyba tylko psychiatra . Ogólnie na ciążowym jest tak , że zus moze skontrolować- za drugim razem jesteś informowana o kontroli i masz być w domu . A tego pd psychiatry nie, zus nie ma możliwości nawet go podważyć .
    Jak ja poszłam prywatnie 300 zl 15 minut i do widzenia usłyszałam ze dobrze sobie radzę i ona nie widzi potrzeby a ja ze chce 🫣 i dala na 4 tyg .
    Wiem , ze sa tacy którzy od progu pytają na ile zwolnienie, no trzeba pamiętać ze 180 dni tylko można ciągnąć .. ja myślałam o kolejnym dziecku to sie nastawiłam na to , w dupie juz mialam ta firmę. A niespecjalnie sie starając udało sie od razu po poronieniu, 14 dni po oczyszczeniu mialam owulacje , także om to poronienie.

Aaaa ok, to cenna wskazówka bo pewnie umówiłabym się do psychologa. No i muszę pilnować tych terminów żeby czasem nie przekroczyć.

02.2024: 8 tc 💔👼🏻
    10.2024: 13 tc 💔M.👼🏻
    10.2025: 9 tc 💔👼🏻
‹‹ 204 205 206 207 208
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

MUUVO Quick SE 2 – dlaczego jest idealny na pierwszy wózek dla dziecka?

Zastanawiasz się, który wózek sprawdzi się najlepiej już od pierwszych spacerów z maluchem? MUUVO Quick SE 2 to wyjątkowa propozycja, która łączy w sobie elegancki design z praktycznymi funkcjami docenianymi i przez dzieci, i rodziców. Warto zwrócić uwagę na innowacyjne rozwiązania, takie jak regulowana budka, wentylowane oparcie i wygoda składania. Sprawdź, co sprawia, że Quick SE 2 może stać się idealnym wyborem na start.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ