Forum Poronienie Wywoływanie poronienia - Cytotec
Odpowiedz

Wywoływanie poronienia - Cytotec

Oceń ten wątek:
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7496 10621

    Wysłany: 23 sierpnia 2018, 11:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena2731 wrote:
    Takie mam uczucie pustki? No trudno to opisać. Dzięki dziewczyny za rady! Jest mi niezmiernie miło,że poświęcałyscie tutaj swój czas dla mnie i za wszystkie rady. Odezwę się w poniedziałek powiem jakie wyszło BhCG. Mam nadzieję,że jest tak jak mówisz Monika bo drże na samą myśl o zabiegu. Dzięki jeszcze raz :)
    Nie ma sprawy, po to jesteśmy, żeby się wzajemnie wspierać. Zabiegu się nie bój, bo trwa 10min o sobie smacznie śpisz. Po kilku godzinaxh wypisują do domku. Mam jednak nadzieję, że u Ciebie obejdzie się bez zabiegu. Będę mocno trzymać kciuki! W weekend sobie odpocznij i może spędź trochę czasu z mężem/partnerem. Bliskość jest bardzo ważna w takich trudnych chwilach i pomaga uporać się że stratą.
    Ściskam mocno!

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • brenya77 Autorytet
    Postów: 976 491

    Wysłany: 23 sierpnia 2018, 15:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    U mnie mówili, że lepiej poronić samoistnie dlatego podawali leki na otwarcie szyjki. W moim przypadku jak był już 13 tc, to zabieg i tak musieli zrobić, bo mogłabym krwawić przez miesiąc i się oczyszczać. Wydaje mi się, że trafiłam na dobrych lekarzy, bo nie chcieli na dzień dobry brać mnie na stół, tylko czekali do wystąpienia krwawienia.

    Dziwne jednak, że nie ma jakiś ogólnoeuropejskich standardów. W wielkiej Brytanii zakazują zabiegów, a w Niemczech biorą na stół po 2h od podania leków. U nas jest tak pośrodku u dopiero od 9tc zalecają doczyszczanie mechaniczne


    13 tydzień to jednak inna bajka niż 6-9, a wtedy zdarza się najwięcej poronień. Także wg mnie postępowanie u ciebie było ok. Gorzej jak lekarz lyzeczkuje przy praktycznie biochemicznej ciąży.
    No nie ma europejskich standardów niestety, mimo że unia to każdy kraj ma swoje :-)

    5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
    1 x naturalna cb
    Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019
  • brenya77 Autorytet
    Postów: 976 491

    Wysłany: 23 sierpnia 2018, 15:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena2731 wrote:
    Dziewczyny, u mnie już chyba po wszystkim. Jedna z najgorszych nocy w moim życiu, ból jak cholera, skrzepy i żywoczerwona krew. Teraz ból ustal jak ręką odjął. W poniedziałek kontrola czy BhCG spada a we wtorek USG i lekarz. Dziwnie się czuję, moja przygoda z ciąża skończyła się zanim na dobre się zaczęła.


    Biedactwo. Przytulam. Najważniejsze że najgorsze już za tobą.

    5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
    1 x naturalna cb
    Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019
  • JJ. Ekspertka
    Postów: 399 82

    Wysłany: 23 sierpnia 2018, 18:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja poroniłam w 13 tygodniu, mislam podawane tabletki i samoistnie poroniłam

    Jednak że względu na wysoką ciążę,miałam lekkie łyżeczkowanie aby nic tam nie zostało...

    JJ.

    - 13tc [*] - ciąża obumarła - 27.10.2017

    - Endometrioza 1 stopnia
    - Słabo drożony (niedrożny) lewy jajowód
    - MTHFR 677-C / układ heterozygotyczny
    - PAI- 1 4G / układ homozygotyczny
    - Hashimoto
    - Przeciwciała przeciwjądrowe ANA - ujemne
    - Przeciwciała przeciwko endomysium - ujemne
    - Przeciwciała przeciwko antygenom jajnika AOA - ujemne
    - Przeciwciała przeciwplemnikowe ASA - ujemne
    - Przeciwciała przeciwko antygenom łożyska - ujemne
    - Antykoagulatn toczna (LA) - ujemny
    - Wymazy DNA chlamydia trachomatis, mycoplasma hominis, mycoplasma genitalium, ureaplasma - ujemne
    - Cytologia - w porządku
    - Biocenoza pochwy - czysto

    * euthyrox 50, 1/2 bromergon, glucophage, estrofen, luteina, miositogyn


    ...Ponieważ znosiłaś chorobę z poddaniem się Woli Bożej , Bóg udzieli Ci tej łaski na Moją prośbę...
  • Inka89 Koleżanka
    Postów: 50 18

    Wysłany: 23 sierpnia 2018, 20:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bylam dzisiaj U lekarza. Wyglada na to ze wszystko ladnie sie oczyszcza. Pecherzyka na usg juz nie bylo widac. Ale mam raz w tygodniu robic hcg i za tydzien jeszcze przyjsc do kontroli. Dostalam tez liste badan ktore mam zrobic aby sprawdzic co jest przyczyna niepowodzen.

    brenya77 lubi tę wiadomość

  • brenya77 Autorytet
    Postów: 976 491

    Wysłany: 23 sierpnia 2018, 22:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie badania masz zrobić Inka?
    Ja mam pomieszanie z poplątaniem. Szykuje mi się owulacja pełna gębą, a testy ciążowe wciąż pozytywne. I już nie wiem czy iść na kontrolę zobaczyć czy nie ma pozostałości, czy co.

    5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
    1 x naturalna cb
    Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7496 10621

    Wysłany: 23 sierpnia 2018, 22:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie badania masz zlecone? Mi właśnie nic poza genetyką zarodka nie kazali robić, nawet bety nie sprawdzali :( W środę idę na kontrolę do poradni przy szpitalu, więc pomęczę lekarkę

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Inka89 Koleżanka
    Postów: 50 18

    Wysłany: 23 sierpnia 2018, 23:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Okazalo sie ze moj lekarz z kliniki nieplodnosci zlecil tylko podstawowe badania (Amh, fh, prolaktyna). A dopiero ten do ktorego teraz chodze zlecil jeszcze: homocysteina, przeciwciala antykardidipinowe, antykoagulant toczniowy, przeciwciala przeciwko B2 glikoproteinie. Pozniej jeszcze MTHFR, mutacja genu protrombiny, czynnik V Leiden.
    Tylko ze ja mam hashimoto, i te przeciwciala moga wystepowac razem z ta choroba.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2018, 23:21

    brenya77 lubi tę wiadomość

  • Inka89 Koleżanka
    Postów: 50 18

    Wysłany: 23 sierpnia 2018, 23:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brenya ale robisz testy? Bo mi lekarz kazal badac hcg raz w tygodniu dopoki nie spadnie do zera. Mowil ze troche moze to potrwac, ale wazne zeby byl spadek.

  • brenya77 Autorytet
    Postów: 976 491

    Wysłany: 24 sierpnia 2018, 01:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robię zwykle ciążowe, tu nie bada się z krwi. W klinice też robią sikane. Powiedzieli że do 6 tygodni może się beta utrzymywać, miałam się zgłosić gdybym nie dostała okresu. Ale dostałam, no i teraz nie wiem czy zadzwonić i powiedzieć o tych testach, ale dopiero teraz mija 6 tyg. wiec może jeszcze dam sobie tydzień. Ech...
    Miałam badanie histologiczne i raczej nie stwierdzili zaśniadu, ale też podobno nie mogli zupełnie wykluczyć, nie dopytalam dokładnie. Nic to poczekam jeszcze. Dziś owulację mam...

    5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
    1 x naturalna cb
    Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7496 10621

    Wysłany: 24 sierpnia 2018, 08:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inka89 wrote:
    Okazalo sie ze moj lekarz z kliniki nieplodnosci zlecil tylko podstawowe badania (Amh, fh, prolaktyna). A dopiero ten do ktorego teraz chodze zlecil jeszcze: homocysteina, przeciwciala antykardidipinowe, antykoagulant toczniowy, przeciwciala przeciwko B2 glikoproteinie. Pozniej jeszcze MTHFR, mutacja genu protrombiny, czynnik V Leiden.
    Tylko ze ja mam hashimoto, i te przeciwciala moga wystepowac razem z ta choroba.
    Dobrze, że masz badania zlecone, bo chociaż będziesz wiedziała gdzie może leżeć problem. Mi endokrynolog tylko zlecil ponowne badania hormonów tarczycy. Ginekolog prowadzący ciążę na razie nic. Kazała mi przyjść po pierwszej @ i wtedy zrobimy czystość pochwy, bo mi candida wyszła w lipcowej cytologii. W środę idę jeszcze na kontrolę do lekarki że szpitala. Może ją przycisnę, żeby badania zrobić. Histopatologiczne i genetyczne powinnam mieć w przyszłym tygodniu.

    Lekarz z kliniki nas wpisał tylko na stymulację do ivf na przyszły rok i ma się kontaktować na jesień w sprawie wizyty. Trochę się zignorowana poczułam :/

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Magdalena2731 Koleżanka
    Postów: 64 3

    Wysłany: 24 sierpnia 2018, 13:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wypadło mi z dróg rodnych coś dziwnego! (Z góry przepraszam za obrazowość) Odkad pojawiło się krwawienie boli mnie brzuch jak podczas okresu, przed chwilą dostałam jednak silnego skurczu i odczułam jakby coś ze mnie wyleciało w ogóle nie miałam nad tym kontroli. Na podpasce zobaczyłam jakiś dziwny twór, to nie był normalny skrzep krwi raczej kawał mięsa od razu skojarzylo mi się z wątróbka, długości około 4 cm szerokości 1.5 cm, grube i mięsiste, połączenie krwi i gdzieniegdzie koloru szaro-bialego. Czy to jest mój pęcherzyk? Nie wiem czy umawiać się do innego lekarza czy czekać na wtorek. Spanikowałam!

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2018, 13:16

    Magdalena2731
  • brenya77 Autorytet
    Postów: 976 491

    Wysłany: 24 sierpnia 2018, 13:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, to jest wlasnie pecherzyk. Jesli chcesz go zabezpieczyc to do sloiczka, pudeleczka z sola fizjologiczna i wstaw do lodowki. Nie zamrazaj.

    Magdalena2731 lubi tę wiadomość

    5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
    1 x naturalna cb
    Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019
  • Magdalena2731 Koleżanka
    Postów: 64 3

    Wysłany: 24 sierpnia 2018, 13:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brenya, zabezpieczyć do badań tak?

    Magdalena2731
  • brenya77 Autorytet
    Postów: 976 491

    Wysłany: 24 sierpnia 2018, 13:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena2731 wrote:
    Brenya, zabezpieczyć do badań tak?

    Tak, jesli chcesz robic badanie histopatologiczne (pod katem zasniadu) badz cytogenetyczne, to najlepiej tak zabezpieczyc w soli fizjologicznej. Pewnie zdecydujesz po rozmowie z lekarzem, czy musisz te badania robic (albo czy chcesz). Nie zawsze sie je wykonuje przy pierwszym, drugim poronieniu, ale to Twoj wybor, jesli zalezy ci na tej wiedzy.

    5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
    1 x naturalna cb
    Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019
  • Magdalena2731 Koleżanka
    Postów: 64 3

    Wysłany: 24 sierpnia 2018, 13:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oki rozumiem, dzięki bardzo za info. A czy poronienie pierwszej ciąży będzie rzutowało na kolejne próby? Teraz myślę o tym,że kolejna ciąży skończy się tak samo jak ta...

    Magdalena2731
  • brenya77 Autorytet
    Postów: 976 491

    Wysłany: 24 sierpnia 2018, 14:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena2731 wrote:
    Oki rozumiem, dzięki bardzo za info. A czy poronienie pierwszej ciąży będzie rzutowało na kolejne próby? Teraz myślę o tym,że kolejna ciąży skończy się tak samo jak ta...


    Kochana, poronienie zdarza sie naprawde bardzo czesto. W Wielkiej Brytanii w zeszlym roku cos ok 200 tys. razy, wiec wyobraz sobie. Najczesciej jest to bardzo przypadkowa rzecz, ktora najczesciej sie nie musi powtorzyc. Tylko ok 1% z kobiet z piewrszym poronieniem, zalapie sie do grupy poronien nawykowych czyli wiecej niz 2.
    Nie wiem ile masz lat, jak dlugo probujesz, bo to wszystko wplywa na decyzje co dalej po pierwszym poronieniu.

    5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
    1 x naturalna cb
    Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7496 10621

    Wysłany: 24 sierpnia 2018, 17:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena2731 wrote:
    Oki rozumiem, dzięki bardzo za info. A czy poronienie pierwszej ciąży będzie rzutowało na kolejne próby? Teraz myślę o tym,że kolejna ciąży skończy się tak samo jak ta...
    Znam dziewczyny, które 2-3 miesiące po poronieniu zaszły w ciążę i urodziły zdrowe dzieci. Tak jak pisze Brenya, poronienia nawykowe są bardzo rzadkie i musimy trzymać się myśli, że kolejny raz nas to nie spotka. Mi lekarka od razu proponuje heparynę w kolejnej ciąży, tak dla bezpieczeństwa malucha.
    Jak się czujesz teraz? Zabezpieczasz pęcherzyk do badania? Myślę, że histopatologiczne badania to warto zrobić

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • ef36 Autorytet
    Postów: 1491 1652

    Wysłany: 25 sierpnia 2018, 00:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena2731 wrote:
    Oki rozumiem, dzięki bardzo za info. A czy poronienie pierwszej ciąży będzie rzutowało na kolejne próby? Teraz myślę o tym,że kolejna ciąży skończy się tak samo jak ta...

    Ja żałuję, że nie zrobiłam badań genetycznych po pierwszym poronieniu ... teraz sprawdziłabym wszystko co tylko mogłoby zmniejszyć ryzyko kolejnego. Nie ufałabym tym wszystkim lekarzom i gadaniu że "pierwsza ciąża"tak może być.
    Każda kolejna strata będzie dla Ciebie trudniejsza, więc przebadaj się pod każdym kątem dla późniejszego spokoju.

    1 x CP
    3 x poronienie (5tc, 6tc, 13tc)
    ANA1 wątpliwe
    Mutacja PAI-1

    Zespoł Asherma, najwyższy czas zapomnieć o dziecku i zacząć żyć normalnie.
  • ef36 Autorytet
    Postów: 1491 1652

    Wysłany: 25 sierpnia 2018, 00:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Genetyke możesz odpuścić, bo na to nie masz wpływu. Ale idź do hematologa i przebadaj się w kierunku zespółu antyfosfolipidowego i trombofilii (z badaniami musisz odczekać 3 m-ce od poronienia).

    1 x CP
    3 x poronienie (5tc, 6tc, 13tc)
    ANA1 wątpliwe
    Mutacja PAI-1

    Zespoł Asherma, najwyższy czas zapomnieć o dziecku i zacząć żyć normalnie.
‹‹ 13 14 15 16 17 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie kalendarza owulacji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego