Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
AsiaPoli wrote:hej dziewczyny,czy ktoras z was miala albo slyszala od znajomej o tescie CVS,to jest amniopunkcja i pobieranie probki z kosmowki-lozyska.moje wyniki po usg na syndrom downa i krwi nie wyszly zadobrze,jestem w grupie duzego ryzyka.i zdecydowalam sie na to badanie,bo musze wiedziec na 100% czy jest ok czy nie,pomomo ze to badanie ma 1-2% ryzyka poronienia.wierze ze nic takiego sie nie zdarzy,ale tak naprawde jestem przerazona,po pierwsze badaniem,drugie konsekwencjami,trzecie jaki bedzie wynik.badanie w poniedzialek ,wszystko w ekspresowym tempie bo trzeba je zrobic pomiedzy 11-14 tyg ciazy a ja zaczynam 14 we wtorek,boje sie tez samego badania i tej dlugiej igly,czy to bedzie bardzo bolalo?!przez pierwsze dwa dni od wezwania do szpitala, bylam zalamana tylko placz i nerwy,ale teraz postanowilam sie uspokoic,to nie jest dobre dla dziecka,dopoki nie bedzie wyniku jakos sie postaram.
Foremeczka, Rudbekia, Yoko lubią tę wiadomość
[/link]
NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek ))) -
AsiaPoli dla pocieszenia powiem, że te badania które masz już za soba to w większości tylko stres dają a nie dobre wyniki, a kazda z nas ryczy potem przez miesiac zanim nie dostanie wyników Amnio lub nifty czy Harmony a pottem się okazuje że nieptrzebie, ale wylanych łez już nikt nie zwróci[/link]
NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek ))) -
czy my na pewno rozmaiamy o badaniu Harmony które bada DNA dziecka a nie hormony w naszej krwi? czy o badaniach krwi na zawartość B-HCG i Pappa? napisz co tam miałaś za wyniki prosze, my to już poprzerabialiśmy caął literaturę w necie[/link]
AsiaPoli poczytałam Twoje posty na forach i widze że miałas 1:150 na triasomię 21 i masz podobny wiek do mnie. Kochana, wg mnie w ogóle nie masz co sie przejmiwać. Co prawda lekarze wysyłaja na Amniopunkcję jak ma ię poniżej 1:250 ale z uwagi na wiek masz ten wynik porządnie obniżony a nie z uwagi na wyniki. Ja miałam 1:96, a sa tu dziewczyny co miały 1:72, i już wiedza że wsyztsko ok bo zrobiły następne badania. NT CI jakie wyszło na USG?
polkosia lubi tę wiadomość
[/link]
jesli brałas leki na to by zajść w ciąze lub na utrzymanie ciązy to B-hcg będzie podwyższone. 1:150 to naprawdę dobry wynik. z racji wieku masz go prządnie zanizony. Cieżko mi cokolwiek napisać jesli dokładnie nie podasz wyników. Jeśli boisz się amniopunkcji (gdyż niestety z razji wieku rośnie ryzko poronienia) a widze ze na zdrowe dziecko to Ty masz baaaardzoduże szanse, to pomyśl o Nifty lub Harmony. W UK to się chyba nazywa inaczej. nie wiem czy dobrze znalazłam( az tak dobrze nie znam angielskiego) https://www.easydna.co.uk/prenatal-paternity-test/, ale mozesz sobie poczytac o tych "polskich" badaniach. Nie są refundowane. Kosztują w PL 2500 zł. Harmmony jest dokładniejsze i badanie wykonane jest w USA, w Pl jest tylko pobrana próbka. a Nifty bada więcej nieprawidłowości i jest przeprowadzone w Hong kongu. ba badają 3 triasomie i płeć. Dokładność 99% (coprawda Amnio ma 99.9)a niejak Papa 60-85 a jak bierzes ię leki na podrzymanie ciązy lub na zajscie w ciaze to wogole jest do dupy. 100% nieiwazyjne. czas oczekiwania ok10-12 dni na wynik mi po Nifty ryzyko spadło 1:240 mln....... z 1:96 taka dokładność... Dodatkowo Nifty jest ubezpieczone, ze jak się pomylą to płącą 100 tys jesli dziecko urodzi się chore( tak sa pewni wyniku) a jesl;i test wyjdzie Zle to dają CI kasę na zapłacenie za Amniopunkcję by się upewnic. Ale jeśli chces zmieć pewnośc na poziomie 99,9 % zrób Amniopucje i dopłać(przynajmniej w pl tak jest ) do FISh to wyniki masz wstępne po 2 dniach więc mniej stresu[/link]
AsiaPoli wrote:hej dziewczyny,czy ktoras z was miala albo slyszala od znajomej o tescie CVS,to jest amniopunkcja i pobieranie probki z kosmowki-lozyska.moje wyniki po usg na syndrom downa i krwi nie wyszly zadobrze,jestem w grupie duzego ryzyka.i zdecydowalam sie na to badanie,bo musze wiedziec na 100% czy jest ok czy nie,pomomo ze to badanie ma 1-2% ryzyka poronienia.wierze ze nic takiego sie nie zdarzy,ale tak naprawde jestem przerazona,po pierwsze badaniem,drugie konsekwencjami,trzecie jaki bedzie wynik.badanie w poniedzialek ,wszystko w ekspresowym tempie bo trzeba je zrobic pomiedzy 11-14 tyg ciazy a ja zaczynam 14 we wtorek,boje sie tez samego badania i tej dlugiej igly,czy to bedzie bardzo bolalo?!przez pierwsze dwa dni od wezwania do szpitala, bylam zalamana tylko placz i nerwy,ale teraz postanowilam sie uspokoic,to nie jest dobre dla dziecka,dopoki nie bedzie wyniku jakos sie postaram.
Doczytałam dalej że miałaś złe wyniki bhcg i pappa. Napisz jeszcze dokładniej coś na temat samego usg: jakie Nt? czy stwierdzono jakieś nieprawidłowości w budowie organów wew u dzidzi?
Dlaczego chcą robić CVS a nie samo amnio? Coś Ci tłumaczyli? Bo widzisz amnio ma mniejsze ryzyko powikłań od CVS, bo około 0,5% -1%. Pytałam lekarza skąd taka różnica i powiedział że to zależy od populacji i w Pl jest do 0,5%.
Co do samego zabiegu: ja jestem po amnio i naprawdę nie jest takie straszne jak wygląda i jak mówią. Moja rada: nie oglądaj filmików z netu bo się niepotrzebnie negatywnie nakręcisz. Ja jestem z tych co na widok igły uciekają gdzie pieprz rośnie a jak się nie da uciec to mdleją. Nawet pobieranie krwi czy szczepienie to dla mnie ogromny stres. A tu poszło jakoś bezproblemowo.
Zabieg nie bolał ot ukucie jak by ktoś uszczypał potem trochę nieprzyjemnie. Trwał naprawdę krócitko, bo od wkucia do wyciągnięcia igły to normalnie z 30s maks. Nie patrzyłam na igłę więc nic ci o niej nie powiem Patrzyłam na monitor od usg i obserwowałam co Maluch tam wyczynia Potem godzinkę obowiązkowego leżenia i do domku. Po tygodniu sprawdzenie jak tam wody płodowe i czy nic się nie dzieje.
Jeszcze jedno Ci mogę doradzić co u mnie zdało egzamin: weszliśmy do gabinetu z mężem i poprosiliśmy lekarza o rozmowę. Zapytaliśmy go ile takich zabiegów wykonuje w sensie jakie ma doświadczenie, jak to wygląda z ryzykiem powikłań, jak często się u niego zdarzyło i w całej klinice ale też jak długo trwa zabieg itd. Mnie to jakoś bardzo uspokoiło
Ja miałam ryzyko 1:27 (Z edwardsa) i 1:95 na ZD a wg harmony ryzyko że mój synek jest chory na któraś z tych chorów jest 1:10000. Więc tak jak IviQ napisała wynik który ty dostałaś nie wiele znaczy i jest naprawdę baaardzo duża sznasa że będziesz mieć zdrowego bobaska
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2015, 12:16
AsiaPoli lubi tę wiadomość
-
AsiaPoli wrote:Bhcg i pappa,wyszły źle i przeciętność karkowa też
A jak byś bardzo potrzebowała poczytać coś w necie to in english proponuję tylko pubmed.org albo jakoś podobnie. Tam publikowane są wyniki badań. A jak chcesz pogadać na prv to zapraszam. Coś nas za dużo Październikowych mamuś musi ten niepotrzebny stres przeżywać :*
Dobra dziewczynki bo goście za progiem. Spróbuję wieczorkiem zajrzeć choć pewnie odezwę się jutro.
Tylko pamiętać głowa do góry a pierś i brzuch dumnie do przodu
i na słonko na spacer !!! Bercia mam nadzieję że Ciebie też synek wyciągnie na słonko to endorfinki ci się wytworzą i będzie niezły wstęp do tego kopa energetycznego
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2015, 12:06
grubabercia, IviQ lubią tę wiadomość
-
A co tu tak cichutko przez cały dzionek? A na spacerek was wywiało i dobrze
Ja się przejadłam i teraz spać nie mogę ...
AsiaPoli doczytałam na Pażdziernikowych czemu CVS. Wiesz to dziwne bo mi nikt nic nie mówił że amnio dopiero od 16 tyg. U mnie tak sie akurat złożyło że miałam dokładnie w 16+0 ale to przypadek był. Zresztą jak czytałam trochę o amnio to głównie była informacja że można ją wykonać w dowolnym momencie ciązy choć najlepiej między 13-19 tc. Ale wiadomo co lekarz to opinia a co kraj to inny standard....
Nie sądzę żeby sam zabieg CVS jakoś znacznie różnił się od amnio. -
widzisz pogoda była to wsyztscy niedziele spędzali albo na zewntrznym, albo rodzinnie. My mieliśmy gości po południu, a do południu kibbicowałammojemu na zawodach wędkarskich:)
a co tam U Was po weekendzie??Kaśku lubi tę wiadomość
[/link]
Dzień dobry!
Otóż to, IviQ, korzystało się z weekendu. Chociaż ja to teraz mam weekend cały czas i jeszcze się nie oswoiłam
W sobotę wybrałam się w odwiedziny do mojej mamy (nie mieszkam już w mieście rodzinnym), więc była to całodzienna wyprawa. Ale powiem Wam, że naprawdę sił jakby mniej. Wracałam o 21 i tak mi już było sennie za kółkiem, że chyba muszę odpuścić samotne podróżowanie po dniu pełnym wrażeń o tak późnych porach
Teraz rozważam spacer do urzędu skarbowego, co by pit złożyć. 2 km w jedną stronę, z wielkim parkiem po drodze. Idealny pretekst do spaceru, tylko się zastanawiam, jak rozwiązać kwestię mojego mikro-pęcherza i siusiania co pół godziny...
A propos siusiania... Dziś byłam na badaniach krwi i miałam też oddać mocz. Przygotowana byłam na to od zeszłego tygodnia, pojemniczek czekał grzecznie w łazience. Specjalnie wstałam dziś bladym świtem, po 6 h snu, żeby iść na te badania. Ale tak mi się chciało straszliwie siku rano, że chyba mi się na mózg rzuciło i zapomniałam, że mam ten mocz pobrać do badania W efekcie wydusiłam z siebie jakąś marną ilość, ale na szczęście pani w przychodni orzekła, że wystarczy No sierotka ze mnie. Moja gin. nazywa to ciążowym rozmiękczeniem mózgu
Kaśku, IviQ lubią tę wiadomość
NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę!
16.09.15 - ZDROWA OLKA
-
IviQ wrote:widzisz pogoda była to wsyztscy niedziele spędzali albo na zewntrznym, albo rodzinnie. My mieliśmy gości po południu, a do południu kibbicowałammojemu na zawodach wędkarskich:)
a co tam U Was po weekendzie??
Jakoś mnie nigdy wędkarstwo nie fascynowało, ale w taką pogodę jak wczoraj, wizja spędzenia kilku godzin nad jakimkolwiek akwenem - kusząca i zacna
Efektywnie kibicowałaś? Jest jakiś satysfakcjonujący wynik?NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę!
16.09.15 - ZDROWA OLKA
-
Bercia, jak u Ciebie nastrój po weekendzie? Poprawiło się trochę? Mam nadzieję, że przynajmniej pogoda nastroiła Cię optymistyczniej. No i przypominam, że wszystkie czekamy na ten telefon z wynikami, także jak zadzwonią, to im powiedz, że cały sztab ludzi trzymają w gotowości
Kaśku lubi tę wiadomość
NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę!
16.09.15 - ZDROWA OLKA
-
A w temacie amniopunkcji, czy tym bardziej CVS w ogóle nie siedzę, ale chyba jest tak, że co lekarz, to opinia.
Jak dostałam wyniki PAPPa i chcieli mnie kłuć, to mi powiedzieli, że od 15 tygodnia się to robi. Także każdy ma swoją teorię najwyraźniej.Kaśku lubi tę wiadomość
16.09.15 - ZDROWA OLKA
-
Cześć dziewczyny
Mi weekend minął szybko i przyjemnie. Z tego co wiem dziś ostatni dzień takiej pogody więc korzystajcie jeśli tylko możecie
Michcia rozmiękczenie mózgu powiadasz ..znamy, oj znamy ;-P
Bercia cały czas trzymam kciuki i czekam z tobą na wyniki ... i wiesz co przeżywam prawie jak swoje :*
AsiaPoli za Ciebie też trzymam kciuki żeby wszystko przebiegło spokojnie i bezstresowo. Daj znać koniecznie jak juz będzie po wszystkim :*grubabercia lubi tę wiadomość
-
Ojjj...Kochane moje....
Moj mozg sie rozmiekczyl do tego stopnia ze w dzien spi a w nocy by szlal...
Nie mam wynikow jeszcze...czekam..
Popłakuje sobie cichutenko jak nikt nie widzi...Sie mi poprzestawialo...
Dziekuje WAM za mile slowa wsparcia..one tez mnie wzruszaja..i jak czytam to oczywiscie rycze...
Jutro M przyjezdza...Oskrobalam wiec krzaczory z nóg Z iinych partii ciala juz mi sie nie chcialo:D
Dzis nie spaceruje...Wolnym tempem odgruzowuje chałupeIviQ lubi tę wiadomość
bercia -
Michcia wrote:Jakoś mnie nigdy wędkarstwo nie fascynowało, ale w taką pogodę jak wczoraj, wizja spędzenia kilku godzin nad jakimkolwiek akwenem - kusząca i zacna
Efektywnie kibicowałaś? Jest jakiś satysfakcjonujący wynik?Kaśku lubi tę wiadomość
[/link]
NIe no Berca jak normalnie nie dostaniesz zaraz wników to ja sama tam zadzownie!! i OPR.
Pogoda dziś cudowna...ja w pracy niestety, ale za to popołudniu idziemy na obiadek do Sushi garden-przepiękna restauracyjka z ogrodem, bo mój dzis kończy 44 lat :p więc będzie pysznie i romantcznie. Brakuje tylko wina:) (ciekawe czy maja kefir hihihi ale wątpię :pgrubabercia, Kaśku lubią tę wiadomość
[/link]
IviQ wrote:NIe no Berca jak normalnie nie dostaniesz zaraz wników to ja sama tam zadzownie!! i OPR.
Pogoda dziś cudowna...ja w pracy niestety, ale za to popołudniu idziemy na obiadek do Sushi garden-przepiękna restauracyjka z ogrodem, bo mój dzis kończy 44 lat :p więc będzie pysznie i romantcznie. Brakuje tylko wina:) (ciekawe czy maja kefir hihihi ale wątpię :p
Wszystkiego Naj dla chłopa Twego :*
IviQ...wiem..wiem..ale juz tyle strzymalam to wytrzymam jeszcze te 2,3 dni ....IviQ lubi tę wiadomość
bercia